Superenkel, sunn og proteinrik pizzabunn

Lets talk about PIZZA! Jeg ELSKER pizza og kan fint spise pizza i ulike varianter flere ganger i uken som for eksempel lompepizza,”hjemmelaget” pizza med ferdig fullkornsbunn, take-away-variant eller med en hjemmelaget bunn som ikke krever elting eller heving – og det er nettopp en slik variant du får oppskrift på i dette innlegget. Denne bunnen tar ikke lang tid å lage, gir masse god næring, metter godt og den smaker godt – det synes i alle fall jeg da 🙂 Her om dagen fikk forresten jeg også servert pizza med surdeigsbunn og ikke overraskende så var også det noe som falt i smak hos meg.

I tillegg til å variere bunnen så kan man jo selvfølgelig også lage mange forskjellige pizzaer med ulike toppinger, sauser, krydder/urter og oster. Så ja, jeg er stor fan av pizza!

Oppskrift pizzabunn 
Til 2-3 porsjoner:
3 små egg
cirka 180-200 gram havremel
cirka 200 gram mager cottage cheese
1/2 ts bakepulver
Masse oregano/pizzakrydder (kan sløyfes, men jeg synes det gir ordentlig god pizzasmak)

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt sammen til du får en jevn røre (du kan også bruke en stavmikser, men jeg synes det går helt fint å bruke en skje og blande selv). Ha hele blandingen på et stekebrett med bakepapir. Fordel deigen utover ved å bruke baksiden av en spiseskje som du fukter jevnlig med vann (da er det enklere å få en jevnere fordeling og du unngår at deigen setter seg fast i redskapet) for å smøre ut deigen til en middels stor firkant.

Forstek bunnen på 200 grader i cirka 5 minutter før du har på ønsket pizzafyll.

 

Stek videre på 225 grader i cirka 13-15 minutter til osten har smeltet og bunnen har blitt gylden i kantene. Denne smaker like godt både til hverdags og til helg!

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

 

Slik blir du bedre i chin-ups og pull-ups

Hei!

Mange har et ønske og et mål om å bli bedre i øvelsen kroppshev, også kjent som chin-ups (også kalt chins og utføres med underhåndsgrep) eller pull-ups (overhåndsgrep). Spørsmål om hvordan man kan klare denne øvelsen uten hjelp og/eller hvordan man kan øke antall repetisjoner av øvelsen er definitivt spørsmål jeg hører relativt ofte som personlig trener, og det skjønner jeg jo godt – det er jo en kul øvelse å mestre! MEN det er også en tung øvelse å få til, og for de fleste så vil kreve kontinuerlig arbeid og tålmodighet for å få resultater. Jeg har selv vært der hvor man bare henger i en stang og synes at det i seg selv er mer enn tungt nok, men alle begynner et sted og for å få fremgang så er det også du selv som må gjøre jobben!

Derfor lagde jeg et mini-innlegg på instagram hvor jeg gir noen tips til hva man bør tenke på for å faktisk merke at det går fremover i nettopp øvelsen kroppshev:

View this post on Instagram

KROPPSHEV (Chin-ups/pull-ups) – ett av de spørsmålene og målsettingene som jeg oftest hører er: HVORDAN BLI BEDRE I CHIN-UPS/PULL-UPS? Her er noen tips som jeg håper kan hjelpe deg på veien: ☝️Først og fremst så må du faktisk GJØRE øvelsen du vil bli god på og du må gjøre det regelmessig. For mange vil det være lettere å bli sterkere i chins (underhåndsgrep) enn pull-ups (overhåndsgrep), så gjør ulike chins-varianter for å bli sterkere i nettopp denne øvelsen. Prioriter øvelsen først i treningsøktene slik at du ikke har kjørt kroppen i mange andre øvelser og er sliten når du skal gjøre chins/pullups. ØVELSER: 1️⃣CHIN-UPS 2️⃣HENGING OG SCAPULA CHIN-UPS: Øk grepsstyrken med å bare henge i en stang og prøv etter hvert å gjøre en bevegelse der du trekker skuldrene nedover og trekker sammen skulderbladene slik at du kjenner du aktiverer ryggen. Dette er faktisk mye tyngre enn mange tror. 3️⃣NEGATIVE CHIN-UPS (EKSENTRISK TRENING): Her skal du hoppe opp, holde igjen det du kan og bremse bevegelsen nedover. Dette er en meget krevende treningsform for både nervesystemet og muskulaturen, så pass på at du ikke overdriver hverken sett eller repetisjoner her. Start for eks med 1-2 repetisjoner x 1-3 sett. Etter hvert som du blir sterkere vil du klare å holde igjen mer og dermed bruke flere sekunder nedover på 1 rep. 4️⃣CHIN-UPS MED STRIKK: Bruk en strikk til å hjelpe deg opp ved å ha ett/to bein i strikken. Jo tykkere strikken er, jo mer hjelp får du. Start med en strikk hvor du kan utføre 5-10 kontrollerte repetisjoner i 2-3 sett før du jobber deg opp til et lignende repetisjonsantall med en tynnere strikk. 5️⃣og 6️⃣NEDTREKK, KROPPSROING ETC: Gjør andre støtteøvelser med trekk-varianter som bygger opp styrken i rygg og armer, for eksempel nedtrekk, roing med stang/hantler og kroppsroing. (kjør for all del nedtrekk i apparat med vekter som skaper større mekanisk drag når treningssentrene åpner igjen fremfor med strikk😬😇). Og ikke vær redd for Å TA I! Jeg har også bare hengt i stangen og tenkt at «dette er umulig», men det er faktisk du som må gjøre jobben. Sørg for kontinuitet og vær tålmodig, så vil ting skje😏

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Jeg kan også legge til at når det gjelder spørsmålet “hvor ofte må jeg trene chin-ups/pull-ups?”, så er det enkle svaret her at det vil være individuelt. Det kommer an på utgangspunkt, hva har man gjort tidligere, hvordan ser timeplanen din ut/hvor mye vil du prioritere treningsøkter/hvor mange økter i uken gjør du og så videre. MEN det jeg kan si er at hvis du for eksempel har trent denne øvelsen 1 eller 2 ganger i uken i en lengre periode, og du føler det ikke skjer noe, så er det kanskje på tide å øke volumet med en økt ekstra, eventuelt legge til flere sett i øktene. Eller man kan gjøre nye varianter av øvelsen. Uansett så er kroppen veldig tilpasningsdyktig og den trenger stadig nye utfordringer for å kunne oppleve fremgang.

Flere tips om hvordan du kan klare din første chin-up/pull-up og hvordan du kan bli bedre i øvelsen har jeg også skrevet mer om i tidligere innlegg:
Slik blir du sterkere i pull-ups

Slik mestrer du din første pull-up

Les også: Ja, det er forskjell på chins og pull-ups

 

Basisvarer i mitt kjøkkenskap

Hei fredag! Håper dere nyter helgen, enten om den er av den lengre eller normale sorten. Jeg er i alle fall klar for helg, men først litt mer matprat: i forrige uke skrev jeg om basisvarer i mitt kjøleskap og i dag har jeg skrevet om typiske basisvarer jeg har i kjøkkenskapet.

Med et godt basislager med mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer er det enklere å spise sunt og variert uten at jeg trenger å måtte planlegge hvert enkelt måltid så innmari nøye, og jeg unngår også å måtte reise til butikken så ofte der det kan bli en del mindre sunne og dyre impulskjøp.

Så her er 7 typiske basisvarer jeg som regel finner i kjøkkenskapet: 

Havregryn
Havregryn kan brukes til så mye mer enn å lage havregrøt. Her får du i deg godt med både fiber, B-vitaminer og mineraler som jern, magnesium og kalium. Havre har en naturlig søtsmak som gjør den veldig allsidig. Jeg bruker det i både blant annet pannekake- og vaffelrøre, mens varme og ristede havregryn passer ypperlig som crunchy topping på for eksempel fruktsalat. I tillegg lager jeg havremel ved å knuse havregryn i en blender, og melet egner seg godt som ingrediens i for eksempel pizzadeig og ulike typer bakst som brød og rundstykker.

Hermetiske tomater
Med denne matvaren kan jeg enkelt lage tomatsaus til pizza- og pastaretter, gryterett, hjemmelaget tomatsuppe og ratatouille for å nevne noe. Det finnes mange ulike varianter med forskjellige smaker. Hermetiske tomater er like sunne som vanlige tomater – faktisk så telles hermetiske tomater som en grønnsak i anbefalingen «5 om dagen».

Lomper
Lomper tar minimalt med plass og kan brukes til så mangt både til frokost/lunsj, middag og mellommåltider. Det er enkelt og kjapt å lage lompewraps (lomper med pålegg) eller jeg kan lage meg dessertlomper som en liten søt avslutning på et større måltid (lomper med sjokopålegg). Ellers er lompepizza er sikker vinner hos meg!

Hermetisk frukt (les: ananas, ananas og ananas)
I likhet med hermetiske tomater så kan også hermetisk frukt inngås i anbefalingen “5 om dagen”. Jeg ELSKER ananas og bruker det både på pizza, til taco og i salater. I tillegg er det perfekt til ulike hverdagsdesserter som fruktsalat og sammen med vaniljeyoghurt/vaniljekesam. Velg de variantene av hermetisk frukt som ligger i egen juice/saft og dermed ikke er tilsatt sukker/ligger i sukkerlake.

Krydder
Ulike typer krydder og urter kan enkelt gi måltidene et skikkelig smaksløft og det lille ekstra. I tillegg vil maten også ofte se bedre ut med litt krydder som topping.

Belgfrukter
Belgfrukter som bønner, linser og kikerter bidrar med en rekke gode næringsstoffer og er rimelige ingredienser som kan brukes til så utrolig mye (for eksempel gryter, taco, supper, salater, burgere). I tillegg har hermetikkboksene lang holdbarhet. Ulike belgfrukter har ulik sammensetning av næringsstoffer, men generelt er det gode kilder til blant annet fiber, protein, B-vitaminer, jern, fosfor, sink og magnesium.

Nøtter
Helsedirektoratet anbefaler å spise en liten neve usaltede nøtter hver dag (tilsvarer 20 gram) – jeg bruker nøtter som både snacks og mat-på-farten-påfyll, og som ingrediens i for eksempel salater og wok. Eller så kan du jo også lage ditt eget nøttesmør! Generelt er nøtter en ypperlig kilde til både sunne fettsyrer, protein og fiber, samt mange ulike vitaminer og mineraler.

 

– Silje Bjørnstad –

Matprat: dette er min favoritt…

…når det gjelder:

FRUKT: Pære.

DRIKKE: Åh, her kan det variere veldig. Men Fun Light Fruktfest eller Pepsi Max er alltid en sikker vinner.

GRØNNSAK: Rå grønnsak; paprika. Kokt eller stekt grønnsak; søtpotet (men spiser det så altfor sjeldent fordi jeg føler det “tar så lang tid å tilberede”. Så derfor blir det mer av fryste grønnsaker som bare kan slenges i en kjele og koke et par minutter.

DESSERT: Sjokolademousse – sånn ordentlig laget med kremfløte og kokesjokolade.

KAKE: Pavlova.

BAKEVERK: Skolebolle og kanelbolle, MEN disse må være skikkelig ferske og ordentlig lagd med vanlig sukker, hvetemel og godt med fyll. Heia karbs! 😉

MIDDAG: Pizza.

YOGHURT: Yoplait Double 0 Vanilje og Yoplait Double 0 Mango.

SKYR: Skyr kokos & ananas (limited edition nå i sommer!)

PÅLEGG: Gulost.

KOKT ELLER STEKT EGG: Ja takk, begge deler. Og sier ikke nei takk til eggerøre heller.

SYLTETØY: Jordbær.

BÆR: Norske jordbær.

SØTPOTET ELLER VANLIG POTET: Søtpotet.

GUL, GRØNN ELLER RØD PAPRIKA: Rød.

GUL, GRØNN ELLER RØDT EPLE: Gult.

FAVORITT-TOPPING PÅ PIZZA: Rød tomatsaus, karbonadedeig, gjerne skinke, ananas, rødløk. Og oregano på toppen!

ISKREM: Ben & Jerry`s Cookie Dough.

SJOKOLADE: fra pose blir det Bamsemums. Snakker vi om sjokoladebar blir det Troika.

SMÅGODT: Her kan jeg ramse opp i all evighet, men hvis jeg skal plukke ut tre ting: Rosa puter, Sjokoladebanan (fra Minde) og krokodiller (de oransje!)

POTETGULL: Er jeg ikke så glad i, så det spiser jeg så godt som aldri. Jeg er en søtmums og klarer meg fint uten salte, krydrede greier. Men hvis jeg må velge så blir det Baconcrisp – slik man får på kino. Eller Sombreros!

ØL ELLER VIN: Jeg drikker ikke alkohol, men hvis jeg må velge her så blir det en søt musserende vin/champagne.

GRILLMAT: Hamburger (ordentlig biffburger) eller grillspyd med biffstrimler og grønnsaker.

MELK: Jeg synes det er godt med både vanlig melk (lettmelk) og soyamelk, men det blir mest vanlig melk da jeg bruker dette mest i kaffen. Men jeg synes også soyamelk er digg med for eksempel müsli og frokostblanding.

RØD ELLER HVIT FISK: Hvit.

TACOLEFSE ELLER TACOSKJELL: Lefse.

INDISK, THAI ELLER KINESISK: Ja takk! Yum!

SJØMAT: Er fiskeboller sjømat?! Hahaha! Jeg er veldig dårlig på å spise fisk og annet fra havet, men jeg har skjerpet meg og spiser noe fiskebasert til middag 1-2 ganger i uken, noe som er mye for meg som har spist typ 1 fiskemiddag i halvåret tidligere… (ja, jeg skjemmes).

VARM DRIKKE: Kaffe med litt melk. Og te med fruktsmak, gjerne apple & cinnamon eller forest fruits.

BRØDSKIVE ELLER KNEKKEBRØD: Brød. Havrebrød fra Bakehuset som man kjøper på Kiwi eller Meny.

 

Sånn, det var litt egoistisk matprat på bloggen – just for fun 😀

– Silje Bjørnstad –

Tenk at dette er gratis og tilgjengelig 24/7!

Hei tirsdag!

Koronasituasjonen fører til at mange har endret på årets sommerferieplaner og de fleste kommer til å feriere hjemme i Norge. Dette gir deg en fantastisk mulighet til å oppleve Norges fantastiske natur samtidig som man er fysisk aktiv. Det å gå turer i skog og mark, eller å vandre i den norske fjellheimen har blitt superpopulært de siste årene, og det med god grunn.

Først og fremst så er det å gå noe de aller fleste kan gjøre. Tempo og hvor lang turen skal være kan man bestemme selv Det finnes mange turer å velge mellom, både når det gjelder distanse, eventuell stigning og selvfølgelig område. Du trenger ikke å ha med deg flere titalls kilo med teltutstyr og lignende hvis du ikke ønsker eller har planer om å overnatte ute. Det finnes mange flotte dagsturer i ulike terreng og med og uten utsikt. Ikke trenger du å være topptrent for å bestige ulike høyder heller, hvis det er det som skulle friste mest – det finnes noe for alle! Det gjelder bare å finne de turene som passer deg og din fysiske form, og ikke minst; ta det i ditt tempo. Turtips for hele landet finner du blant annet på dnt.no og ut.no. 

I tillegg til turgleden er det flere gode grunner til å bevege seg ute i vår flotte natur.

Enten om du skal opp på en liten eller høy topp så må du naturligvis bevege på kroppen. Når du går i ulendt terreng aktiverer du flere muskelgrupper og du får trent både styrke, stabilitet og balanse. Det er heller ikke uvanlig å kjenne at pulsen stiger, spesielt når man går oppover i fjellet så her får du også kjent på hvordan det står til med kondisjonen. Ikke minst vil det å gå ute gi deg frisk luft og dagslys som igjen kan bidra til bedre søvn og generelt mer overskudd og energi i hverdagen. Du trenger heller ikke å betale for noe medlemskap eller være avhengig av bestemte åpningstider for å nyte vårt landstrakte land. Naturen er døgnåpen, og fotturene er gratis! I tillegg er det mange som opplever mestringsfølelse av å bestige topper eller gå turer i nye områder, og ikke minst får man en helt egen ro ved å være ute i naturen og kjenne på den friske lufta.

Sommerferien 2020 blir en perfekt mulighet til å bli enda bedre kjent med Norges naturperler og unike landskap! Selv har jeg planer om å komme meg til Galdhøpiggen (har fortsatt ikke vært på Norges høyeste fjelltopp), og jeg håper å få gått Bitihorn og kanskje tatt en tur til Loten og Via Ferrata-ruten der, for å nevne noe.

Ellers så kommer jeg til å bruke nærområdet der jeg bor for å sjekke ut kommunetopper, fristende badetjern og nyte stillheten på ukjente skogsstier.

På 17.mai ble det for eksempel en tur til Paradiskollen i Romeriksåsene, og tidligere denne måneden har jeg vært på Tonekollen i Østmarka. Neste på planen er Vettakollen fra Sognsvann, noe jeg håper å få sjekka ut i løpet av uken hvis det flotte vårværet holder seg.

 

I fjor ble det tur til Rundkollen i Nittedal, Ramstadslottet og Bjønnåsen i Rælingen kommune som “sightseeing i nabolaget”. Andre fine turer som ikke er så krevende og som ikke er langt fra Oslo-området er Kolsåstoppen i Bærum, og Skaugumåsen og Vardåsen som ligger i Asker. Grefsenkollen i Oslo er også en kort og fin turklassiker som kan by på fin utsikt.

Uansett er jeg veldig klar for NORGESFERIE – enten det blir høyt oppe på en fjelltopp, i skogen eller ved vannet. Deilig naturterapi og feriefølelse blir det uansett.

Ha en sporty tirsdag!

– Silje Bjørnstad –

Basisvarer i mitt kjøleskap

Hei fredag! I dag blir det litt kostholdsprat, for støtt og stadig dukker det opp reklamekampanjer for “revolusjonerende” kosttilskudd og “helsetips og råd” fra profilerte folk i sosiale medier som kun er basert på egne erfaringer (eventuelt som er kjøpt og betalt) og som ikke har noen dokumentert effekt. Og for all del, mye av dette trenger ikke å være feil eller farlig eller galt, men et sunt og variert kosthold trenger ikke å være så komplisert som det ofte kan fremstå som. DET ENKLE ER OG BLIR DET BESTE.

Selv er jeg stor fan av å ha et godt basislager av mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer i både kjøleskapet, i kjøkkenskuffen og i fryseren.

Her er noen typiske basisvarer i mitt kjøleskap:

Ikke er det spesielt fancy og ikke er det mat du trenger å lete etter i helsekostbutikker eller bestille på nett. Dette er drivstoff for kroppen som du enkelt og greit finner på en helt vanlig dagligvarebutikk.

– Meieriprodukter bidrar med både jod, kalsium, B-vitaminer og fullverdig protein. Yoghurt og cottage cheese passer perfekt når jeg trenger noe enkelt og raskt. Melk i kaffen har blitt et must.

– Ost er en god kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og fullverdig protein. Særlig brunost er også rik på jod. Jeg bruker ost som både pålegg, snacks, topping på pizza etc.

– Egg bidrar med alle livsnødvendige næringsstoffer unntatt vitamin C. Perfekt som matrett alene (kokt egg, omelett, eggerøre osv), men det er også en viktig ingrediens i mange andre retter.

– Frukt og grønt gir deg flere ulike vitaminer og mineraler, fiber og væske. Jeg prøver å være flink til å spise så mye som jeg bare klarer, både i hovedmåltider og som mellommåltid. J

– Smør og margarin brukes både som stekefett og på brødskiver/lomper. Det hever smaken samtidig som jeg bare generelt har godt av å få i meg mer fett der jeg kan (er en karbojunkie) og jeg får i meg viktige fettløselige vitaminer.

– Hvitløk, sitron/lime, ketchup og tacosaus er ingredienser som enkelt kan bidra med mer smak i maten når man ikke gidder å bruke tid på å lage dressinger og lignende med titalls ingredienser som skal kuttes og finhakkes.

– Kjøttpålegg som kokt skinke og/eller kalkunpålegg – en god kilde til protein, jern, sink, selen og B-vitaminer. Enkelt å bruke i både brødmåltider, som snacks og i varme retter (omelett, ostesmørbrød, lompepizza osv).

Med disse basisvarene alltid tilgjengelig i kjøleskapet kan jeg enkelt lage et godt og sunt måltid uten å måtte stresse til butikken hver dag og bruke penger på unødvendige impulskjøp. Nøkkelen til et godt basislager er at ingrediensene kan brukes som utgangspunkt i mange retter, og gjerne har relativt lang holdbarhet.

– Silje Bjørnstad –

Tips til MASSE treningsmusikk

Hei og hoi!
Da hadde det gått noen dager siden forrige blogginnlegg, og det er bare et godt tegn tenker nå jeg. Det går i jobb, skogsturer, husarbeid, trening, brettspill og sosialisering med folk man ikke har sett på en stund.

Med andre ord: hverdagen er mer eller mindre tilbake for min egen del hvert fall. Det er jo selvfølgelig fortsatt korona-regler og retningslinjer man skal forholde seg til, men jeg tar en dag om gangen og egoistisk sett så går ting i riktig retning når jeg får jobbe som tilsynelatende normalt og man kan møte venner og kollegaer igjen.

Ny utgave av Shape Up dukket også opp i postkassen denne uken:

Og apropos Shape Up og overskriften på dette innlegget: Shape Up har en podcast som heter “Treningspodden” og i forrige episode var det snakk om at man skulle dele sin favoritt-treningslåt i kommentarfeltet i et innlegg på instagram – og det gjorde folk for å si det sånn. Det beste er at noen nå har tatt seg tid og bryet med å lage Treningspodden sin egen spilleliste med alle disse treningslåtene, noe som er genialt for å få litt ny treningsmusikk og motivasjonsboost!

Søk opp Treningspodden Musikkbibliotek på Spotify, så har du en haug av sikkert både kjente og ukjente treningslåter å lytte til på dine kommende økter.

Forresten, jeg delte også min favorittlåt i kommentarfeltet og jeg blir altså aldri lei “Boten Anna Club Remix”! Hahaha, vi snakker året 2006, så det er russefeiring og svensk sommerfestival-feeling all over, men jeg får altså så mye power i kroppen av denne sangen og den er virkelig min “go-to”-låt når jeg for eksempel skal teste maks i en øvelse eller bare trenger å våkne opp litt på en joggetur.

Ellers har jeg følgende topp 10 favorittlåter nå for tiden:
Start VIO Remix – Vize
Play it again – Baste
Bad & Wicked – Global Deejays
Faded – Noize Generation
Tonight VIZE Remix – Milk for Two
Kernkraft 4000 2K19 radio edit -Teknova
Lambada – Hr. Troels
Leve`s Polka 2018 – Vince Molina
Turbulence – Catiso
Bladerunner Medmories (Klaas Remix) – Malmo, Klaas

Håper du har en nydelig og sporty uke.

– Silje Bjørnstad –

Her fikk jeg meg en overraskelse…

…da jeg testet jodkalkulatoren til Opplysningkontoret for Meieriprodukter: melk.no.

Ifølge resultatet fra denne testen får jeg nemlig i meg bare cirka halvparten av det anbefalte daglige jodinntaket med mitt normale hverdagskosthold.

Jod er et mineral som er viktig hele livet og bidrar blant annet til normal forbrenning av energi i cellene våre. Jod er også viktig for normal vekst og utvikling hos barn.

I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn. Et godt nok inntak av jod er også viktig for ammende og gravide da både mild og moderat jodmangel kan ha negative konsekvenser for barnets utvikling og IQ. Hos voksne, kan jodmangel føre til skjoldbrukskjertelsykdommer som struma (forstørret skjoldbruskkjertel) og lavt stoffskifte (hypotyreose). (Kilde: Helsedirektoratet)

I det norske kostholdet er det fisk (særlig hvit fisk og blandingssprodukter med hvit fisk) og meieriprodukter (melk, yoghurt, cottage cheese, Skyr etc) som er gode og viktige kilder til jod. Andre gode kilder er brunost, gulost og egg for å nevne noe.

I de nordiske anbefalingene anbefales voksne og barn over 10 år å ha et daglig inntak på 150 mikrogram jod. Anbefalingen for gravide er 175 mikrogram jod per dag, og for ammende 200 mikrogram per dag.

Fisk er den beste naturlige jodkilden, spesielt hvit fisk og inneholder om lag 40-90 mikrogram per 100 gram

Kilde: matprat.no

Jeg spiser både egg og meieriprodukter (cottage cheese og gulost) hver dag, men jeg spiser sjeldent fisk (les; aldri) og drikker heller ikke melk (jeg liker melk kjempegodt, men må ha det sammen med noe – for eksempel frokostblanding, grøt, i kaffe osv).

Da jeg fikk resultatet av jodkalkulatoren så ble jeg ordentlig motivert til å gjøre små, men betydningsfulle endringer som enkelt kan bidra til at jeg gjennomsnittlig får i meg nok jod. For jeg kan spise mer av både brunost og bruke mer melk i matlagingen eller i kaffe, og ikke minst: SPISE MER FISK!

Dette er jo matvarer som har flere gode og viktige næringsstoffer som kroppen trenger, og jeg har spesielt godt av å generelt spise mer fisk og å inkludere dette som en ingrediens i kostholdet mitt. Det er smaken av fisk og sjømat jeg virkelig ikke er fan av, men samtidig så har jeg jo heller ikke spist dette såpass mye at jeg bare kan si “nei, dette liker jeg ikke”. Faktisk så er det jo flere gode fiskeretter jeg fint kan spise, bare jeg gidder å lage det.

Så, derfor har jeg nå begynt med melk i kaffen, brunost-skiver som snacks eller som pålegg på brødskiver/lomper og ikke minst; jeg har kjøpt fiskeprodukter til middags.

Jeg må bare presisere at jeg virkelig ikke har noen symptomer på jodmangel her altså, og noen dager spiser man jo mer av noe annet slik at det kan være et høyere inntak av et vitamin eller mineral en dag og motsatt. Men jeg vil jo gjøre mitt beste på å gi kroppen min det som er anbefalt med helt vanlig næringsrik mat – i tillegg til at jeg som nevnt blir motivert til å utfordre meg selv til å øke inntaket av fisk- og fiskeprodukter. Som et annet alternativ kan man også ta kosttilskudd for å dekke sitt anbefalte dagsbehov, men man skal jo heller ikke ha for mye og balanse er et viktig stikkord (og ta gjerne en prat med ernæringsfysiolog/fastlege før du begynner på kosttilskudd). Og når jeg kan gjøre små endringer matmessig for å få et bedre jod-inntak (eller ved behov av noe mer eller mindre av et annet næringsstoff for den saks skyld), så er valget for min del enkelt.

Dette betyr ikke at jeg skal gå fra å spise 0 fiskemiddager eller ikke noe fiskepålegg til 3 fiskemåltider i uken, men jeg skal starte med ett fiskemåltid per uke og da telles både rene fiskefileter, fiskeprodukter og fiskepålegg. Det er hvert fall det mest realistiske utgangspunktet for min del.

Vil du sjekke hvordan det står til med jodinntaket ditt? Ta testen ti Opplysningskontoret for meieriprodukter her. 

– Silje Bjørnstad –

Hjemmelaget fiskegrateng: sunt og kjempegodt!

Denne fiskegratengen tar litt tid å lage, men det er så verdt det når resultatet blir så bra! Så er det jo litt av matkosen også – å ta seg god tid på kjøkkenet når man har mulighet. Men bare for å ha det sagt; dette er ikke en fiskegrateng du smeller sammen klokka 17 på en stresset hverdag og du trenger noe raskt og enkelt. Så vet du.

Fiskegratengen har jeg improvisert frem med utgangspunkt i en oppskrift fra Eyvind Hellstrøm og jeg har blant annet byttet yt poteter med søtpotet og kålrot, samt droppet parmesanost og erstattet dette med vanlig gulost (Norvegia).

Fun fact: jeg er veldig, veldig, veldig lite glad i fisk, men vet jeg burde spise mer av det og da er denne fiskegratengen et godt steg i riktig retning for min del. Jeg tok faktisk å testet denne jodkalkulatoren på melk.no nå nylig og fikk meg en skikkelig overraskelse da jeg så resultatet. Jod-inntaket med det kostholdet jeg har nå dekket bare en tredjedel av det anbefalte dagsbehovet! Jeg skal skrive mer om dette i et senere innlegg, men kort oppsummert så er jo hvit fisk en av de beste jodkildene vi har, og derfor har jeg nå blitt enda mer motivert til å øke fiskeinntaket mitt. Jeg vil heller prøve å øke inntaket med å endre litt på kostholdet mitt fremfor å ta kosttilskudd (selv om det også selvfølgelig er et godt alternativ når maten man spiser ikke bidrar med de anbefalte dagsbehovene av vitaminer og mineraler), og med litt mer hvit fisk så får jeg både mer jod og mange andre gode næringsstoffer samtidig som jeg får variasjon i kostholdet. I tillegg har jeg faktisk økt inntaket av melk og brunost som også er gode kilder til jod. Men mer om det i et annet innlegg og nå tilbake til fiskegratengen!

Til cirka fire porsjoner: 
400-500 gram hvit fisk (opptint)
1 løk
1 hvitløksfedd
3-4 dl melk
2 ss mel
2 ss smør
1/2 kålrot
1/2 søtpotet
2 gulrotter
3 egg
Ca 50 gram revet ost
Salt
1 rundstykke til brødkrum (Evnt 2 skiver loff eller brød)

Skrell grønnsaker, del de opp i cirka like store biter og kok bitene møre i lettsaltet vann. Kok opp melken og trekk fisken i melken i cirka fem minutter. Sil av fisken og ta vare på melken til senere. Smelt smør i en kjele og fres finhakket løk og knust hvitløksfedd. Tilsett litt av den oppvarmede melken i samme kjele sammen med melet og spe videre mens du visper slik at sausen ikke klumper seg.

La sausen småkoke et par minutter. Skill eggeplommene fra eggehvittene og tilsett 3 eggeplommer og revet ost i sausen. Bland inn fisken og grønnsakene (du siler av vannet til grønnsakene først). Stivpisk de 3 eggehvitene og bland forsiktig inn i sausen. Dryss over litt salt og pepper.  Hell alt over i smurt ildfast form og strø over brødsmuler. Stekes i ovnen på 180 grader i cirka 30 minutter.

Enjoy!
– Silje Bjørnstad –

Ny Skyr-favoritt

Denne Skyr-varianten med smak av kokos og ananas er nå ute i butikk i “limited edition”, men jeg håper denne blir en del av det faste sortimentet!

Jeg har nemlig blitt stor fan av denne smakskomboen og Skyr med Kokos & Ananas har blitt en nyt favoritt hos meg. Nå er jeg fra før av veldig fan av både kokos og ananas, og dette er for meg smak av sommer i en Skyr-boks. I tillegg synes jeg denne varianten har mye bedre konsistens enn mange andre Skyr som kan bli litt “tørre”, og smaken er heller ikke kunstig. Så jeg sier bare YUMMY! Et perfekt lite mellommåltid på farten, eller som et lite kveldsmåltid eller dessert etter middagen når du vil ha noe digg.

Noen andre som har smakt denne og blitt fan?

Smaken er forresten bestemt av forbrukerne. To ganger i året kan man stemme frem sesongens smak på en Skyr-variant med “Din Skyr”. 

– Silje Bjørnstad –