Oslo

Helg:

Jobb

Bursdagsfeiring

Flytteprosess del 1.

Ergo: Liten tid til meningsløs blogging.

Men god helg til alle! 🙂

– Silje Bjørnstad –

Elg. I flertall.

Må bare vise noen bilder fra gårsdagens “elgsafari”, he he. Tror jeg tilsammen så et tyvetalls elger, gøy!!!:)

Kall meg gjerne rar, men elg er faktisk ganske underholdende å se på.;)

“Kyllingnachos med smak av salsa og ananas”

3-4 porsjoner

300 gram kyllingfilet i biter
1 boks mais
1 boks ananas 
Paprikakrydder
Gulost
Salsasaus (Jeg bruker en variant fra Old El Paso)
Nachochips/Tacolefser 

Stek først kyllingbitene slik at de blir gjennomstekt. Krydre kyllingen med paprikakrydder.


Bland dette godt sammen før du tilsetter mais, ananas og salsasaus. La alt varmes i 6-7 minutter. 

Velg selv om du vil ha nachochips eller tacolefser.
Med nachochips bruker jeg en ildfast form som jeg legger kyllinggryta oppi sammen med stående nachochips pluss litt ost på toppen. La dette gratineres i stekeovn på cirka 160 grader til osten er smeltet. Eller så putter du kyllinggryta oppi en varm tacolefse. Server med grønn salat, agurk og lettrømme.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

 

Jeg er blitt ukependler.

Jeg er kommet meg hjem til mamma og pappa nok en gang – sånn går det når man leker nomade og bor litt her og litt der. Men snart er det 1.februar, og det er “moving day”. 

Hvis folk i Oslo synes det er kaldt i hovedstaden så aner de ikke hva de snakker om. Her er det faktisk minus 20 for øyeblikket og det er jo bare spådd enda kaldere utover uka. “Great”.

Men det er jo greit å komme hjem en tur også. Og en av de beste tinga med å være hjemme er å gå rundt på butikken med mamma og hun spør “hva vil du ha til middag?” samtidig som hun betaler for ingrediensene.

Så i morgen har jeg bestemt at vi skal ha “kyllinggryte med smak av salsa og ananas” – oppskrift kommer i morgen! Den er så god samtidig som den kan brukes som “hovedingrediensbasis” sammen med ris, eller tacolefser, eller så kan man lage en nachochipsform. Vi får se hva det blir i morgen.

Enn så lenge så skal jeg sitte her og skjelve innpakka i lue og skjerf. Neida. Joda. Nesten.

og selvfølgelig være lekekamerat med Lexie. Hun er helt vill etter å leke med blant annet denne gummigrisen (som i tillegg lager sånn deilig pipelyd…):

– Silje Bjørnstad – 

Teriyaki-wok

Wok er genialt – man kan variere i det uendelige med grønnsaker, kjøtt og woksaus, og ikke minst så er det sunt, godt og kjapt å lage. 

Prøvde meg på teriyaki-wok i helgen, da med ferdig teriyakisaus (fra blue dragon) og den kan anbefales!


3 porsjoner

300 gram kyllingfilet
1/2 paprika
1/2 rødløk
1 hvitløksfedd
1 boks minimais
1 boks vannkastanjer
2 gulrøtter
1/2 brokkoli
Teriyakisaus 

 (Fryste grønnsaker er (nesten) like bra som ferske, men jeg synes helt klart at ferske råvarer smaker mye mer enn fryste, og ferske grønnsaker blir mer “crispy”.)
Skjær opp rødløk i strimler og stek dette i ca 1 minutt sammen med knust hvitløk (bruk hvitløkspresse). Del opp kyllingfileten i biter og ha oppi stekepannen/wokpannen. La kjøttet bli gjennomstekt før du har oppi resten av grønnsakene og teriyakisaus. La dette varmes i cira 7-8 minutter slik at sausen får satt smak i ingrediensene. 


Server med kokt ris.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

 

 

Mobilblogg: favorittsnacksdessert

Oppskjært frukt med vaniljekesam: sunt, søtt og godt samtidig som det er mettende! Enjoy!

Vaniljekesam er DIGG – kunne ha spist en hel boks på fem minutter.

Som ernæringsfysiolog…

.. skal man blant annet veilede og hjelpe andre med å få et sunnere og bedre kosthold og dermed en sunnere og bedre kropp som igjen vil forbedre din livsstil.

Det er utrolig hvor stor tiltro folk får til deg når du sier at du studerer ernæring, men dette må jo betyr at det er et tema folk engasjerer seg i, og det er bra! Ett av de hyppigste tilbakemeldingene jeg får er selvfølgelig “Hva bør jeg spise for  å gå ned i vekt og se bedre ut da?” (og gjerne også “hva synes du om lavkarbodietten?” men det kan vi ta i et annet innlegg.)

Nå er jeg halveis i bachelorgraden min og er derfor ennå ikke kompetent med å sette opp kostholdsveiledning osv, men jeg vil poengtere at ett av mine mål som fremtidig ernæringsfysiolog er at personen skal trives med kostholdsplanen som blir satt opp. Fordi dette synes jeg liksom forsvinner litt når man snakker om det å ha et sunt og variert kosthold. 

 Folk har jo ulik smak og da hjelper det ikke å anbefale å spise masse av supergrønnsaken brokkoli hvis man virkelig ikke liker dette. Dette eksemplet ble veldig banalt, men poenget mitt er at du skal ha en livsstil med et kosthold hvor man gleder seg til å spise mat – ikke grue seg fordi man vet det venter noe man ikke liker bare “fordi man har lest i et blad at det var sunt eller lignende”.

Det er kanskje derfor jeg er rimelig trygg på at dette er noe folk trenger – individuell veiledning av en ernæringsfysiolog. 

Se for eksempel bare på hvor populært det er blitt å ha personlig trener. Folk vet jo at det er sunt å trene og folk vet jo hvordan man trener. Men allikevel er folk villige til å betale flere hundre kroner for 55 minutter med en som skal motivere deg, hjelpe deg og som skal tilpasse et eget treningsopplegg for DEG.

Det samme gjelder for kosthold – folk vet hva som er sunt og folk vet hva som ikke er sunt. Allikevel er det mange som sliter med å finne et sunt og variert kosthold de kan leve med. Det er ingen tvil om at man trenger flere ernæringsfysiologer, både nå og hvert fall i årene som kommer. Overvekt og diabetes type 2 er bare noen av utfordringene det blir flere tilfeller av, men også allergier og matintoleranse er noe som preger hverdagen til mange og som derfor trenger en mer spesifikk og tilpasset diett. 

EKSEMPEL: Det hjelper lite å “være på slankern” i tre måneder med en diett man leste i et eller annet ukeblad hvis man går tilbake til gamle vaner etter å ha gått ned antall ønsket kilo. Jeg vet du har hørt det før, “Kostholdsendring handler om en livsstilsendring”, men det er faktisk sant. Det er ingen tvil om at alt starter i hodet og at det er mange psykiske faktorer som spiller inn. Dette kunne jeg også ha skrevet en hel del masse om, men det kan jeg ta senere. 

Så når folk kommer til meg og spør “hva er sunt å spise da?”, så tror jeg de fleste ofte vet at sukkervarer, ferdigmat, brus osv er noe man ikke bør spise/drikke for ofte, men at det er en grunn for at de norske kostrådene anbefaler å spise mer frukt og grønt, helkorn, fiber, nøtter, mindre mettet fett osv. Det er visst bare veldig vanskelig å praktisere dette for mange, og jeg gleder meg til å møte folk og forklare dem hvorfor/hvorfor ikke de skal spise ditt og datt samt motivere og gi dem en forståelse av hvor mye ditt kosthold betyr for din kropp – både fysisk og psykisk.

Sånn, det var bare noen tanker – enn så lenge, god helg!

– Silje Bjørnstad –  

Sunnere pizzasnurrer

Kan disse friste til helga kanskje? Det burde de for de er meget gode. 🙂

Pizzasnurrer ca 18 stk:

Deig:
3 dl lunket vann
1/2 pakke gjær
2 1/2 dl sammalt hvete grov
4 1/2 dl hvetemel
1/2 ts salt
1 ss olivenolje

Fyll:  
400 g karbonadedeig
1/2 løk
2 dl lettere gulost, revet
1 glass pizzasaus/tomatpure
Oregano

(Ta gjerne på mais, paprika, sopp eller dine egne favorittingredienser)

Rør ut gjæren i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Finhakk løk og stek denne sammen med karbonadedeig. Tilsett pizzasaus/tomatpure i karbonadedeigen og bland sammen.  Kjevle deigen til en avlang firkant, ca 30 X 40 cm. Smør karbonadedeigblandingen utover og ta på ost (la det bli igjen litt ost). Rull sammen til en pølse og skjær i ca 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett med bakepapir. Dryss over resten av osten.

Etterhev pizzasnurrene i ca 10 minutter og stek dem på 225 grader i 10-15 minutter. En pizzasnurr er cirka 120-130 kcal.


Det her er noe helt annet enn papirsmak-grandiosa-pizzasnurrer for å si det sånn. Ikke at det skal så mye til…

Enjoy! 

– Silje Bjørnstad – 

Mobilblogg: det ER vinter..

Sånn ser det ut på landsbygda når d blir snø og minusgrader. Og til tross for kulda så er det så utrolig deilig å gå tur i dette været! Så ikke sitt her og les blogg, kom dere ut!!;) er jo også ekstra deilig å komme inn igjen etter en time ute i eskimo-klima.