10 tips for å gå ned i vekt – uten å trene

Det er temaet for denne artikkelen på klikk.no hvor jeg og personlig trener Natalie Totland forteller hvilke tiltak du kan gjøre i hverdagen, som da ikke omhandler treningsøkter, hvis målet er vektreduksjon. Har du mål om å gå ned i vekt vil jeg absolutt anbefale å kombinere endringer i kosten sammen med økt fysisk aktivitet, men det trenger ikke å være “beintøffe treningsøkter” hvor målet er at man omtrent skal gå i bakken for at det skal være en “god økt”. Bli heller mer bevisst på hverdagsaktiviteten og regelmessig bevegelse der du for eksempel står mer oppreist, går noen flere trappetrinn, går tur og så videre.

Et utdrag fra saken:

– Å stå oppreist istedenfor å sitte i timevis på jobb, eller ligge rett ut på sofaen, kan svi av mange ekstra kalorier, sier Silje Bjørnstad, personlig trener, gruppetreningsinstruktør og ernæringsrådgiver ved STERK Helse i Oslo.

Ettersom det er kaloriunderskudd som er hovedårsaken til at du går ned i vekt, må du nødvendigvis forbrenne mer enn du tar inn, men energiforbruket øker ved bare litt bevegelse. Hvis du står oppreist eller beveger deg litt, øker faktisk energiforbruket med 90 prosent, og rundt 200 prosent ved rolig gange, ifølge Helsenorge.

– Fem minutter her og fem minutter der blir til sammen ganske mange minutter i løpet av en uke, måned og ikke minst år – så husk alle monner drar, sier Bjørnstad.

(…)

Det er mange måter å komme seg rundt på som bidrar til fysisk aktivitet, og som kan hjelpe på vektnedgangen.

– Parker litt lenger unna inngangen når du skal på butikken eller besøke noen, og bytt ut heis og rulletrapp med trapp. Er det helt uaktuelt å gå opp de vanlige trappetrinnene, bør du i alle fall unngå å stå helt bom stille i rulletrappa. På jobb kan du starte med å ta heisen opp halve veien og deretter gå trapper, og alltid gå alle trappene når du skal ned igjen, sier Bjørnstad.

(…)

Bjørnstad foreslår å gå i nabolaget. Du må ikke ut på lange, strabasiøse turer for at det skal ha effekt.

– Hvor godt kjent er du egentlig med området du bor i? Det kan være mange spennende turer og morsomme steder du ikke har sjekket ut før. Gå en ny vei neste gang du skal gå tur, eller Google deg frem til spennende utsiktspunkter eller turstier i nabolaget. Hun anbefaler også å gå tur med hund.

– En hund er perfekt som turkamerat, og har du ikke hund selv så kan du høre med noen bekjente om du kan være hundelufter en ettermiddag eller helg. Hvert skritt teller, og du må selvsagt ikke ha hund for å komme deg ut, selv om det kanskje gjør dørstokkmila litt lavere.

Det var noen av tipsene som handler om det å øke aktivitetsnivået i løpet av hverdagen, noe som vil ha positiv effekt for de fleste både fysisk og psykisk.

I artikkelen finner du også tips som handler om det å bli mer bevisst på hva og hvordan man spiser. Både hva slags servise du bruker, tempoet du spiser i og økt inntak av proteinrik mat og grønnsaker kan ha stor påvirkning på mengden du putter i deg, og dermed også vekten.


Copyright: Helsenorge.no

– Silje Bjørnstad –

Sunnere Carbonara på 1-2-3

Hei mandag!
Etter helgen er det mange som gjerne har litt rester igjen etter helgemåltider og det er på tide å fylle kjøleskapet for en ny uke. MEN restemat og slumper av ulike ingredienser kan enkelt bli et nytt og smakfullt måltid! Jeg brenner veldig for å redusere matsvinn og synes det faktisk er ganske så motiverende å lage restemat-måltider.

Så her kommer en enkel oppskrift på hvordan du kan mekke deg carbonara med rester av ferdigkokt pasta eller nudler, og/eller osteslumper, den siste melkeskvetten og de to siste påleggsskivene fra skinkepakka.

Til 1 porsjon:
cirka 2 never ferdigkokt pasta/nudler
1/2 dl melk
1 egg
3-4 ss revet ost/osteterninger
2 skiver magert kjøttpålegg (for eksempel skinke – du kan også bruke bacon hvis du ønsker det)
Sort pepper
Evnt salat eller lignende

Slik gjør du:
Bland sammen egg, melk og ost i en kjele. Varm opp og tilsett skinke/bacon og pasta/nudler. Rør godt sammen og server med litt sort pepper på toppen, og eventuelt noe grønt.

Perfekt som hjemmekontor-lunsj eller middag!

– Silje Bjørnstad –

Dette mineralet påvirker forbrenningen din

Hei og god søndag!

Mange nordmenn får i seg for lite jod, konkluderte Nasjonalt råd for ernæring i en rapport fra 2016, og lite tyder på at dette har bedret seg. Ifølge rapporten viser studier at en større andel kvinner ser ut til å ha for lavt jodinntak. Også eldre, veganere og vegetarianere er utsatt for å få for lite jod, mens menn i snitt har et tilnærmet tilstrekkelig inntak av jod.

Sånn begynner denne artikkelen som er den nyeste saken på VG Vektklubb og som også er publisert i dagens papirutgave av VG.

Jod er et mineral som de siste årene har fått mye oppmerksomhet på grunn av at stadig flere undersøkelser viser at mange norske kvinner har jodmangel. Jeg skrev forresten om jodinntak tidligere i år også – les mer her: Her fikk jeg meg en overraskelse

Jod er viktig blant annet for normal forbrenning hos voksne, og det bidrar til normal vekst og utvikling hos barn og i artikkelen som jeg har skrevet sammen med Vektklubb-kollega Elisabeth Stigum står det mer om hvordan man dekker det anbefalte dagsbehovet for jod, hva slags oppgaver jod har i kroppen og hvilke matvarer som er gode jod-kilder i det norske kostholdet.

På Helsenorge.no kan man lese at hvis man får i seg for lite jod, vil skjoldbruskkjertelen jobbe på høygir for å prøve å produsere nok hormoner, og kjertelen vil dermed kunne vokse og utvikle seg til det som på fagspråket kalles struma. Hvis jodmangelen vedvarer, vil det produseres for lite thyroid-hormoner som fører til tilstanden hypotyreose, også kjent som lavt stoffskifte.

Hele saken finner du altså på vektklubb.no 

Du kan lese mer om jod på blant annet matprat sine nettsider også, og her er et eksempel på jodinnhold i norske matvarer:

Copyright: matprat.no

– Silje Bjørnstad –

Ekspress-økt på 6 minutter

Hei og god fredag!

En ny artikkel fra meg er nå publisert på vektklubb.no og denne gangen er det hjemmetrening som står på agendaen, med sekk! Jeg personlig mener at vi alle har et eller annet i heimen som fint kan brukes som treningsutstyr slik at man ikke er avhengig av å ha “ordentlige” treningsvekter eller fancy apparater for å få til en god, effektiv økt. Faktisk så kommer man jo veldig langt med kroppsvektøvelser, men noen ganger kan det også være mer motiverende å bruke en form for ytre belastning.

Dette kan være fylte vannflasker, en tung kjele, eller en sekk som du kan fylle opp med diverse. En fordel med å trene med det du har tilgjengelig er at du selv kan finne en belastning som gjør at du må ta i samtidig som det er enkelt å se fremgang, og så er det billig og det opptar ikke mer oppbevaringsplass som hvis du måtte ha kjøpt inn treningsutstyr.

Her får du tips til hvordan du kan trene med en sekk eller bag, noe som de fleste har liggende. Økten er på 6 minutter, men får du lyst til å holde på lenger når du først er i gang, så er det så klart lov! Da kan du legge til noen ekstra øvelser på egen hånd, eller bare gjennomføre flere runder av de oppsatte øvelsene.

Treningsøkten kan gjennomføres hvor som helst, når som helst. Med en sekk eller bag som treningsutstyr kan du enkelt fylle opp med mer innhold som bøker, vedkubber og lignende etter hvert som du kjenner at du blir sterkere. Seks minutter høres kanskje ikke så mye ut, men husk at alle monner drar. Det å kunne trene hjemme senker terskelen fordi du sparer tid samtidig som det er gratis, og du har mulighet for å få frisk luft hvis du vil trene utendørs.

HELE ØKTEN FINNR DU HER. 

I tillegg til å bruke sekken som ekstra vekt på styrkeøkter kan du også ta den med ut på tur for å gjøre gåturen litt mer krevende. Sjekk at sekken sitter godt på kroppen og vips så har du laget din egen naturlige vektvest. Gjør du dette regelmessig vil du garantert fort merke forskjell på bare noen få uker. I tillegg er det en deilig bonus å kjenne at det er utrolig lett å bevege seg når du tar av deg sekken etterpå!

 

Ha en sporty fredag og helg!

– Silje Bjørnstad –

Status

Wow, da har det gått over 1 uke siden forrige blogginnlegg, men intet nytt å rapportere om! Det går i hverdagsliv med jobb, trening, sosialisering og ikke minst det å faktisk være tilstede der man er fremfor å stikke blikket ned i en skjerm 24/7. Jeg sitter nok på laptop og mobil i forbindelse med jobb fra før av, og det er jo heller ikke der “livet skjer”. Derfor blir det noen lengre bloggpauser innimellom, men jeg setter så enorm stor pris på trofaste lesere, både bekjente og ukjente, og for min del er bloggen også en fin plattform til å oppdatere nettopp folk man ikke ser eller snakker med så ofte. I tillegg så er jo denne bloggen til for å kunne inspirere innen temaene fysisk aktivitet (være seg treningsøkter, stretching, toppturer eller annet), kosthold eller artikler jeg har skrevet som kan være hensiktsmessig å dele her.

I de siste ukene har jeg heller bare ikke hatt lysten til å henge for mye på sosiale medier fordi jeg synes helt ærlig at mange plattformer (både instagram, facebook og snap) bare har blitt en enorm svær reklameplakat hvor folk jeg har fulgt i mange år, (som har vært en deilig hverdagsinspirasjon og kombo av viktige buskap og underholdning), for meg nå har mål om å promotere produkter og skape salg “basert på egne erfaringer og anbefalinger”. Så ja, jeg bare orker ikke instastorys og snapchat-bilder der 90 prosent av innleggene handler om å nettopp “swipe up” for å lese mer om en vare eller for å få 10 prosent på et produkt jeg likevel klarer meg fint uten. Og i den forbindelse må jeg jo minne meg selv om å ta en ny runde med “unfollow-knappen”. Jeg vil samtidig understreke at jeg har full respekt og forståelse for at mange faktisk lever av nettopp sosiale medier, reklame og sponsede innlegg, men du og jeg kan også ta et aktivt valg om å ikke følge de som har dette som jobb uten at det trenger å være noe personlig hvis man merker at det har en mer negativ påvirkning enn positiv. Just saying 😀

Uansett, her er en liten bildekollasj fra hva jeg har holdt på med den siste uken:

I helgen var jeg på besøk hos mamma, pappa, Lexie og Perle. Det ble en deilig luftetur med vovsene på fredag før vi hele gjengen reiste sammen opp til hytta i Trysil.

Nytt Shape Up er ute i butikk og jeg har bidratt med 3 artikler i denne utgaven:

Så har det blitt noen hjemmetreningsøkter på stuegulvet hvor jeg har tatt i bruk “det man har tilgjengelig” – enkelt og effektivt!

Og med det ønsker jeg deg en sporty uke! Gjør noe positivt for deg selv og bruk de energikildene du vet gir deg positivt påfyll. Selv kan jeg anbefale å bare tusle ut en tur, kjenne på den friske høstlufta og nyte synet av de flotte høstfargene som vi har nå. Det er så deilig når du først kommer deg ut, så ikke begynn å gruble over “skal, skal ikke” – bare gjør det og den tyngste jobben er gjort med en gang du har gått ut døra. Sett på deg hodetelefoner og lytt til sanger du vet kvikker deg opp eller hør på en podcast-episode du har tenkt på lenge. Du fortjener denne lille me-time-pausen så inderlig – det er så lite innsats som skal til for at du skal få så mye positivt tilbake!

– Silje Bjørnstad –