“Fedmeepidemien i Norge”

En ting jeg har lagt merke til i mediene de siste ukene er at det faktisk skrives mer om barn og overvekt nå enn tidligere, og bare det er et skritt i riktig retning – nettopp det å TØRRE å snakke om temaet og forhåpentligvis få teorien til å endelig bli til noe praksis.

Men nettopp temaet “barn og overvekt” er et følsomt emne og forståelig nok er det delte meninger om hva som bør gjøres, og i hvilken retning man skal starte. 

Her er et utdrag fra et innlegg i gårsdagens papirutgave av VG, skrevet av ernæringsfysiolog Anki Helgor. Hun skriver blant annet følgende: “Hvilken planet er det normalt å vokse opp på Nugatti og brus? “Nei, min unge liker ikke noe annet enn loff og Nugatti han skjønner du, det er ikke mulig å få i ham noe annet”, sier du. Jøsses, tenker jeg. Hadde du sjokoladepålegg i brystmelken du da, han har jo aldri likt noe annet mener jeg? (…) Noe sier meg at vi må begynne å snu vår oppfatning av hva som er normalt. (…) Resultatet er en sukkerelskende kakaoslurpende loffgomler som nekter å spise grønnsaker til middag”.

 

Mens her er en sak fra nettutgaven til Dagsavisen lørdag:

 Å veie barn på skolen er å trykke enda et nederlag i ansiktet på overvektige barn, mener Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige.

(Copyright: Dagsavisen)

Han mener det er helt feil at veiing skal brukes som metode for å forebygge fedme blant unge.

– Unge barn er fryktelig sårbare på dette med vekt. De føler seg enten for tynne eller for tykke. Det er mye som kan gå rundt i hodene deres når de da skal veies tur etter tur hos helsetjenesten. Vi anerkjenner at fedme er et økende problem, og foreldre har et ansvar for å forebygge det. Men det har også skolen: Hvorfor kan de ikke åpne for å øke antall timer med fysisk aktivitet? Det er der skoen bør trykke, sier han.

LES HELE SAKEN HER: Strid om veiing av barn i skolen.

 

Det er i hvertfall ingen tvil om at temaet engasjerer og setter i gang mange følelser, meninger og tanker. Jeg er spent på fremtiden og eventuelle løsninger. En ting er uansett sikkert, jeg vil gjøre det jeg kan og bidra med til å snu denne “fedmetrenden” – både som ernæringsfysiolog og journalist. 

Men først en oppfordring til ALLE: Reis ut og nyt Norges vakre natur. Stillheten og opplevelsen du får her kan virkelig ikke sammenlignes med noe.

– Silje Bjørnstad – 

 

Dette er dagen man har ventet på…

…hvert fall hvis man faktisk får igjen noen tusenlapper på skatten.

Og jeg er en av mange som nettopp har fått det. Det er ikke snakk om mye, men allikevel nok til å begynne å drømme seg bort i reiseverdenen. Så da begynte jeg å titte litt på turer i desember ettersom den Egypt-ferien i fjor var akkurat det jeg trengte etter eksamen.

Denne gangen begynte jeg å titte på turer til Jordan og Israel og til min store overraskelse kan man få 1-ukes opphold på meget fine hoteller (vi snakker 5-stjerners, SPA, basseng, måltider etc) for under 5000 spenn. Eventuelt noen dager i Dubai da jeg fant ut at klimastatistikken der i desember har noen høyere tall enn Israel og Jordan.Uansett, jeg hørte med en potensiell reisebuddy om hun var keen på å joine varmere strøk en ukes tid før julestria og konklusjonen: I løpet av uka bestiller jeg tur…. 😉

Ellers så er formen tilbake, hvertfall 90% og i kveld skal jeg ut å spise bursdagsmiddag med “chicksa” (les: Hønsegjengen) på SüdØst – Gleder meg som en liten unge faktisk, bare fordi de jentene er så herlige så jeg vet det blir en bra ettermiddag 😀

Se, jeg lever, dog litt trøtt og slapp, men det er for pokker ikke noe rart etter noen døgn der soving har dominert mesteparten av tiden, (til de som lurte på jeg er død eller om det bare er bloggeslapphet). Men jeg er bare litt bloggeslapp (artig ord), eller i “feriemodus” om du vil. 

God mandag! Det ER en bra dag!

– Silje Bjørnstad –

 

Hvis du ikke har noe gjøre i helgen:

Så burde du ta deg en tur hit:

OSLO VEGETARFESTIVAL:

Oslo Vegetarfestival inviterer nysgjerrige til å komme og se hvor godt det kan være å spise miljøvennlig – og ikke minst dyrevennlig. Jeg er ikke vegetarianer selv, men uansett så synes jeg sånne opplegg er inspirerende og lærerikt så jeg skal forsøke å ta turen på lørdag. 🙂 

LES MER HER: www.oslovegetarfestival.no

Nå stikker jeg ut i sola og tar båten til København.

– Silje Bjørnstad – 


Mobilblogg: på jobb

Jeg synes det er helt greit å jobbe kveldsvakt på Side2.no.

Særlig når jobben min innebærer å jakte etter bilder av veltrente menn i bar overkropp…

LES: Kvinner vil ikke ha sofagriser

Og her er enda en bar-overkropp-sak;)

– Han er verdens mest sexy pappa


Gjett hvem….

Enjoy.

God mandag! 😀

– Silje Bjørnstad –

Beste helga

Da er jeg tilbake i Norge etter en helt fantastisk bra helg i England – Ashtead/London.

 Jeg ankom torsdag kveld og på fredag var vi i en fornøyelsespark rett utenfor London som heter “Thorpe Park”. Den er absolutt verdt et besøk!!! Masse berg-og-dalbaner, karuseller, vannsklier og lignende, spilleboder, spillemaskiner osv.  


På kvelden var det fotballkamp i englands-trøyer og England-Sverige på TVen. De som tror at nordmenn og fotball er en “uheldig kombinasjon”…..prøv å henge med engelskmenn da landslaget ligger under…

 

Uansett,  etterpå ble det kinesisk “buffetmiddag” på en bedre restaurant hvor hver person bestiller retter de vil ha også kommer det på et stort middagsbrett som alle kan forsyne seg fra og dermed smake på alle rettene. Og fy søren hvor mye mat vi fikk og fy søren hvor mye mat vi spiste!!! Vi spiste flere forretter, “venterett”, OG enda flere hovedretter, selv om alle egentlig var stappmette etter bare forrettene. Desserten stod vi over fordi vi måtte kjappe oss ut på byen siden klokka hadde blitt over midnatt. Noe som var likesågreit! 🙂

På lørdag tok vi toget til London by og planen var shopping og eventuelle turistattraksjoner, men siden alle var rimelig reduserte “dagen-derpå” (bortsett fra meg da som går under “the crazy one who doesn`t drink alcohol) så ble det noen få butikker og pizza. Det vil si, TO butikker. Shopping i London på en lørdag på Oxford Street er jo som å be om bank, men jeg var fornøyd så lenge jeg fikk besøk minst en sportsbutikk og jeg fikk svidd av noen hundrelapper på litt nytt treningstøy 😀 

 

 

 
Ellers så har det blitt mye mat kroppen ikke er vant til… Noe som merkes både på magen og huden samt at energinivået mitt har stiget fra 0 til 100 og tilbake til 0 igjen på under en time. Jeg skjønner hvorfor ikke jeg kan leve på et kosthold hvor raske karbohydrater og hvitt mel dominerer for å si det sånn: Sukkerrike frokostblandinger, pizza, pasta, lyst brød frokost, og ikke minst obligatoriske mocca frappuchinos fra Starbucks. Jeg har tilogmed spist mitt første måltid fra KFC denne helgen! :-O Slik går det når man “følger strømmen” for å tilpasse seg og konklusjonen min er: Engelskmenn trenger også ernæringsfysiologer som kan guide dem til forbedringer i kostholdet. 😉

Ny uke starter i morgen og selv om det har blitt en del gåing i helgen så meker jeg at jeg savner “ordentlig trening”. Derfor starter jeg mandagen med “Step Intervall” på Elixia på formiddagen før jeg skal på kveldsvakt for Side2.

På tirsdag skal jeg visst ta sjøveien til København, mens det blir jobbing på torsdag og fredag.

– Silje Bjørnstad – 

 

Bortreist og les artikkel.

Jeg åker til London i kveld og blir der til søndag! 🙂

 

Ellers så synes jeg dere skal lese denne saken jeg har skrevet for Side2/Nettavisen som tar for seg temaet barn og overvekt:

 

– Folk er livredde for å snakke om at ungene deres er overvektige

God helg!

– Silje Bjørnstad – 

Verdens beste biff….

…nytes på Trancher på Grünerløkka. De som ikke har vært der MÅ dit. 

Et nydelig entrecote-stykke som bare smelter i munnen sammen med grønne bønner, ovnsbakte grønnsaker, rødvinssjy, bearnaise og grønn peppersaus. Dette er noe jeg kunne spist til frokost, lunsj og middag hver dag. 

GÅ DIT. 😉

– Silje Bjørnstad –