Har du prøvd treningsøkter med 21-15-9?

Tjohei!
I dag ble det hjemmetrening på morraskvisten med 12-15-9 som utgangspunkt med ymse øvelser. Denne repetisjonsformen stammer fra CrossFit-miljøet og betyr enkelt og greit at du gjennomfører 21 repetisjoner av x antall bestemte øvelser før du deretter starter på nytt og gjør 15 reps, og på siste runden 9 reps. Det er jo ikke noe “magisk” eller “revolusjonerende” med denne måten å utføre en økt på, men det er bare deilig å gjøre noe annet enn bare 3×10 repetisjoner eller 45/15-intervaller Og så er det lett å rekke mye på kort tid uten at du trener å bruke tid på å lure på hva du skal gjøre underveis.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Jeg elsker å starte dagen med å bevege på meg og de siste årene har det blitt en rutine, enten det er snakk om å gå femten minutter, ta 100 pushups, kjøre en kjapp styrkesirkel i stue etc. Uansett så gir det meg følelsen av å koble på kroppen og også hodet, noe som gjør meg enda mer skjerpet, produktiv og effektiv når jeg først setter i gang med dagens jobb og andre gjøremål.

Når det gjelder 21-15-9-økter er det bare å gjøre et kjapt googlesøk for mer inspo og ferdiglagde opplegg hvis du ikke vil sette sammen din egen lille WOD (Workout Of the Day).

God trening 🙂

– Silje Bjørnstad –

Så mye mat og snacks får du for 500 kcal

Tjohei!
For noen uker tilbake så lagde jeg en sak for VG Vektklubb med fokus på å få en større visuell forståelse for kaloriinnhold og porsjonsstørrelse.

Har man ønske om å gå ned i vekt, vil det være individuelt hvor mye kcal man bør redusere, men et godt utgangspunkt for mange kan være et daglig underskudd på rundt 500 kcal. Så er da spørsmålet: hvor mye er egentlig 500 kcal?

Det er ikke lett å vite eksakt hvor mange kilokalorier du får i deg i hvert enkelt måltid eller hva som er ditt totale kaloriintak i løpet av en dag, og det er heller ikke noe poeng å bli helt opphengt i dette. Samtidig er det ingen hemmelighet at det for mange kan være utfordrende å vite hvor MYE du faktisk kan spise som gir HØY NÆRINGSTETTHET, men som har LAV ENERGITETTHET – eller motsatt: hvor LITE som skal til fra relativt NÆRINGSFATTIGE alternativer som bidrar med GANSKE MYE energi, som også i mange tilfeller kan kalles for “unødvendige ekstrakalorier”.

Det å snakke høyt om kalorier blir kanskje gjerne oppfattet som et følsomt tema og personlig er jeg lite fan av å telle kalorier, men jeg mener det absolutt kan være nyttig å vite litt om energiinnhold i ulike matvarer. Jeg har troen på at kunnskap er viktig for at flere av oss kan ta bedre og smarte valg i kostholdet. Og da mener jeg visuelle verktøy i mange tilfeller kan være et godt og motiverende hjelpemiddel.

Middag er for mange dagens hovedmåltid. Med smarte ingredienser og riktige mengder kan du spise deg god og mett til middag, som inneholder rundt 500 kcal. Men hvor mye ser egentlig en sunn og mettende middagsporsjon på 500 kcal ut? Og hvor mye tilsvarer egentlig 500 kcal i en annen matvare og snacks?

Her ser du fem ulike middager og fem andre produkter som tilsvarer lik kalorimengde:

Ovnsbakt kyllingmiddag versus smågodt
Ved å ovnsbake kjøtt og fisk sparer du kalorier fra smør og olje som brukes i steking. Denne middagsporsjonen med kyllingfilet, en god porsjon blomkålmos, rødvinssaus og smørstekte asparges bidrar med under 500 kcal 500 kcal i form av smågodt tilsvarer cirka 125 gram.

Vegetarisk bønnegryte versus wienerbrød
En porsjon av denne vegetariske bønnegryten (som er servert i dyp tallerken på bildet og inkluderer en brødskive delt i to) inneholder like mange kalorier som tilsvarer cirka 1 og ¼ stykk butikk-kjøpt wienerbrød. Bakervarer kjøpt på bakeri og kafé er gjerne større i størrelsen og vil ofte inneholde enda flere kalorier per stykk.

Tacosalat versus chips
En god porsjon med tacosalat kan tilsvare samme kalorimengde som 100 gram potetgull.

Fullkornswraps med karrikylling versus melkesjokolade

Fullkornwraps med sunne, mettende ingredienser kan være et enkelt og smakfullt middagsalternativ på travle dager. I tillegg er det kjapt å lage. Prøv denne varianten med hjemmelaget karrikylling og friske grønnsaker. Lik mengde kaloriinnhold i form av melkesjokolade tilsvarer cirka 91 gram melkesjokolade, noe som er mindre enn halvparten i en stor plate på 200 gram, og dette utgjør 11 ruter.

Ovnsbakt laks versus sukkerholdig drikke
Flytende kalorier kan fort bidra til like mange kcal som en skikkelig god og næringsrik middag. Ulike drikkevarer kan være en fin kilde til gode næringsstoffer, men det er også mye drikke som ikke inneholder noe næring å skryte av. I tillegg vil energi i flytende form mette dårligere enn mat. Her er det servert ovnsbakt laks med poteter, rømme, grønnsaker og agurksalat. Samme kalorimengde får du hvis du drikker en halvliter sukkerholdig brus (cirka 200 kcal) og en halvliter sjokolademelk (cirka 300 kcal).

Resten av saken kan du lese på VG Vektklubb her. 

– Silje Bjørnstad –

Sånn opplevde jeg det å ha korona

Etter 10 dager med korona-isolasjon føltes det helt ubeskrivelig ut å kunne gå tur i skogen, løpe med skogsstier som underlag, kjøre bil og ikke minst SE FOLK. I tillegg våknet jeg opp med smakssansen tilbake i dag, etter flere dager uten, og det har rett og slett vært skikkelig halleluja-stemning for min del denne søndagen.

Som jeg skrev i forrige innlegg så fikk jeg påvist koronavirus i kroppen og etter at positiv koronatest var et faktum så har jeg levd 10 dager i isolasjon i min egen leilighet. Det vil si at du ikke har lov til å gå ut av døra og jeg har knyttet godt kjennskap til både Kolonial, tredemølla mi, FaceTime og balkongen min. Fysisk sett så har jeg virkelig vært en av de heldige hvor koronaviruset (så langt i alle fall) ikke har gitt meg store symptomer. Jeg har vært feberfri, ikke hatt noen typiske influensa-tegn, jobbet som normalt fra hjemmekontoret og opprettholdt daglig hverdagsaktivitet med gåturer på mølla og lett styrketrening i stua eller på balkongen. Det er jeg evig takknemlig for. Jeg har virkelig ikke pushet hverken puls eller muskelstyrken, og kommer til å fortsette med lett aktivitet også de neste dagene, selv om kroppen har kjentes (og kjennes) normal og bra ut. Alt i alt så har formen min føltes fin ut hele veien, med unntak av litt hodepine og trykk i øya de første dagene i isolasjon, pluss at jeg har hatt et par dager hvor energinivået har vært veldig opp og ned – og jeg har for eksempel blitt fortere sliten etter noen timer med laptop-arbeid. Midt i isolasjonen mistet jeg både lukt og smak, og det var virkelig borte 100 prosent. Jeg har aldri opplevd å miste lukt- og smakssans på denne måten før – det virkelig helt dødt og for å gjøre en lang historie kort; jeg har spist min første boks med makrell i tomat uten problem, og til vanlig så er dette noe jeg brekker meg av bare jeg kommer inn i et rom hvor noen har åpnet en slik boks med det jeg kaller for “kattemat i tomatsaus”.

Men når jeg gikk inn i isolasjon så satte jeg meg tre mål for å unngå å risikere at jeg skulle bli helt koko:
1) Minst 30 minutter dagslys og frisk luft hver dag (veldig takknemlig for å ha balkong)
2) Minst 10.000 skritt hver dag så langt formen tillot dette (veldig takknemlig for å ha tredemølle)
3) Lage masse digg mat og bruke lang og god tid på matlaging. Dette punktet gikk liksom litt bort av seg selv når både lukt og smak forsvant helt, men da ble det til at jeg snudde om og tenkte at “dette er en jo ypperlig mulighet for å spise ting jeg vet jeg burde spise mer av, men som jeg ikke spiser til vanlig fordi jeg ikke liker det (LES: er kresen på smak). Og i mitt tilfelle så betyr det enkelt og greit FISK. Så da bestilte jeg både makrell i tomat, laksefilet og seifilet fra Kolonial, så da har det blitt både fiskemiddag, makrell i tomat og fiskesuppe de siste dagene her. Det som faktisk er ganske artig er at dagen etter jeg hadde fortært den makrell-i-tomat-boksen, så hadde luktesansen min kommet tilbake – så jeg tipper luktesansen ble såpass sjokka at den bare skrudde seg på over natta etterpå :p

 

Uansett; jeg kan virkelig ikke klage da jeg (tilsynelatende hvert fall) har kommet meg gjennom denne korona-perioden relativt smertefritt – og jeg har også lært å sette pris på helt vanlige hverdagslige ting på en ny måte. Som for eksempel at man bare kan gå ut og tømme søpla når man vil/må og hente posten for å ta de banale eksemplene.

Ha en fin søndag og lag deg selv en nydelig uke.

– Silje Bjørnstad –

Altså, hvor skal jeg begynne?!

Ja, det er lenge siden jeg har blogget (igjen), og ja, jeg har mine grunner.

Skrur man tiden et par uker tilbake så var jeg i påskeferie-modus og koste meg maks med hytteliv, skiturer i fjellet, vovser og minimal skjermtid. Første delen av påskeuken hadde jeg hjemmekontor og på helligdagene gikk turen til fjells. Jeg hadde rett og slett en superdeilig påske hvor jeg virkelig fikk ladet batteriene.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Etter påsken startet jeg opp i en 80 prosent stilling i kommunikasjonsbyrået jeg har jobbet deltid hos de siste to årene. Det betyr at dette er min nye hovedjobb og min nye jobbstilling er “Head of content” hos Goodwill Kommunikasjon & Strategi.

Tidligere i år tok jeg nemlig avgjørelsen om å avslutte som PT på treningssenteret STERK grunnet koronasituasjonen som har skapt mye utrygghet for min del, både når det gjelder økonomi og forutsigbarhet. Dette er et valg jeg har tenkt lenge på og det er ikke noe som plutselig ble bestemt over natta. Når jeg i tillegg hadde muligheten til å øke min stilling i kommunikasjonsbyrået så sa magefølelsen at dette er det som er riktig for meg å gå for akkurat nå. MEN det betyr ikke at jeg bare har lagt fra meg trenerjobben eller instruktørrollen. Denne businessen tar jeg med meg videre inn i enkeltpersonsforetaket mitt slik at når verden tillater det, så har jeg veldig lyst til å arrangere for eksempel “Pop-up-Bootcamps”, være med på treningseventer og treningsreiser, tilby utendørs-timer osv. Ellers fortsetter jeg også som normalt med mine faste frilansoppdrag jeg har for VG Vektklubb og treningsmagasinet Shape Up.

Men det var ikke bare jobbhverdagen som har endret seg. I skrivende stund er jeg faktisk i isolasjon i min egen leilighet på grunn av påvist koronasykdom. Det vil i første omgang si 10 dager i isolasjon (det er ikke det samme som karantene for de som måtte tro det…), og det betyr at jeg ikke kan gå ut på tur, handle selv i butikk og så videre. Jeg har rett og slett ikke lov til å forlate hjemmet. Når det gjelder symptomer og formen så kan jeg virkelig ikke klage. Jeg har per dags dato ikke hatt mange symptomer og jeg føler meg heller ikke syk, slik at jeg jobber som normalt fra hjemmekontoret og holder meg ellers gående med tredemølla mi, lufteturer på balkongen, podcaster, telefonsamtaler og husarbeid. Jeg merker ikke noen typiske influensasymptomer, energinivået og formen er så og si helt normalt, ikke feber, ikke tungpusthet etc. Det eneste jeg har merket er bittelitt trykk i hodet og i øynene et par dager og nå har jeg totalt mistet både lukt- og smakssans. Med andre ord; enn så lenge går det veldig bra med meg og jeg er heller ikke bekymret for min egen del, men jeg har selvfølgelig full forståelse og full respekt for at dette er en sykdom man ikke skal bagatellisere. Uansett så gjør jeg naturligvis det jeg har fått beskjed om og holder meg innestengt frem til isolasjonsperioden er over. Humøret og kreativiteten er i alle fall på topp, til tross for kjedelige omstendigheter.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

Så, ja, det var en liten update herfra. 🙂

– Silje Bjørnstad –