Gårdsbesøk med alpakka-vandring og topptur

Den overskriften der oppsummerer lørdagen min ganske greit og for en fin dag det var!

Først og fremst var det jo fantastisk vær med perfekt turtemperatur, sol og blå himmel slik at det å være utendørs var helt nydelig uansett hva man gjorde. Jeg startet dagen med å besøke Killingmo Gård hvor man kan hilse på alle dyrene som bor der og ikke minst tilbringe tid sammen med de søte alpakkaene. Anbefales! Eierne var så engasjerte og flinke til å forklare og svare på spørsmål, samtidig som de var så rolige og imøtekommende. Jeg lærte masse nytt og kult om alpakka-drift 😀

Jeg husker også at det ble sagt at det å være rundt alpakkaene får deg til å bli så avslappet og roe ned, og gir deg følelsen av “å bare være”, og det kan jeg skrive under på. Det å være sammen med dyr generelt sett for min del er bare så beroligende og deilig, samtidig som det er maks koselig. I tillegg til å gå tur med alpakkaene kunne man hilse på kaniner, marsvin, høner og en fin liten hengebukgris, samt et par ponnier, esel og dverg-esel. Sistnevnte der var kanskje de mest kosete og kontaktsøkende dyrene jeg hilste på i går.

Uansett: en tur til Killingmo Gård i Aurskog anbefales på det varmeste, enten du er barn, ungdom eller voksen.

Senere på dagen ble det topptur til Skreikampen i Eidsvoll kommune (cirka 1 times kjøring fra Oslo). Dette er en relativ enkel tur som gir deg fantastisk utsikt over Mjøsa i tillegg til nydelig terreng. Du kan også stikke innom flere ulike gruver på veien (gå gjerne rundturen) og det er mange flotte utsiktspunkt som du bør svippe innom. Turen er bra skiltet og tar kun 1 time opp til toppen fra parkeringen. Jeg likte denne turen skikkelig godt!

Så, der fikk du to tips til aktiviteter som jeg mener er verdt å sjekke ut hvis du er i nærheten.

– Silje Bjørnstad –

 

Grove og sunnere rømmevafler

Kaster du mye mat? Tall viser at hver nordmann i snitt kaster over 42 kilo spiselig mat. Det synes jeg er helt sykt å tenke på, og ikke minst trist! Dette er negativt både med tanke på økonomi, miljø, ressurser og mest sannsynlig (og forhåpentligvis) også din egen samvittighet. Det krever land, vann, energi og arbeidskraft å produsere mat. Ressurser som er bortkastet når mat som kan brukes ender i avfallsbøtta! Det finnes så mye spisbar mat som går i søpla helt unødvendig! Å redusere matsvinn og bedre utnyttelse av maten vi har betyr mindre belastning på jordkloda, bedre dyrevelferd og kan også bidra til en mer rettferdig fordeling av maten vi produserer. Og ikke minst: du sparer penger med god samvittighet i tillegg til at du kan teste ut nye, deilige oppskrifter og måltider fordi du “blir tvunget” til å tenke nytt med eventuelle matrester og ingredienser som lever på siste vers! Ifølge matprat.no så er matsvinnet i forbrukerleddet i Norge beregnet å ha en verdi tilsvarende 2 677 kroner per person per år. Til sammen vil dette si at vi kaster mat i søpla for en verdi på cirka 14 milliarder kroner i året.

Så bli en matredder og ikke kast spisbar mat! Bruk sansene til å avgjøre hva som kan spises og inspirerer andre til å redusere matsvinnet. Bruk internett og sosiale medier til å få tips til hva du kan bruke matrestene til. Mer om matrester og hva du kan bruke restematen til skal jeg skrive mer om i løpet av høsten.

Les også: SLIK BLIR DU EN MATREDDER

NÅ OVER TIL MATPRAT OG VAFLER:

Denne uken fant jeg en rrømmeboks, som ble åpnet forrige helg, i kjøleskapet som jeg ikke ville kaste og som derfor ble ingrediens i grove rømmevafler – helt uten tilsatt sukker. Oppskriften er på slump, men her er en cirka-versjon av de ulike ingrediensene.

Du trenger: 
2 dl lettrømme
1-1,5 dl melk
2 dl havregryn
3 egg
2-2.5 dl grovt mel
4 ss nøytral olje, for eksempel rapsolje
Cirka 1 dl sukrilett/sukrinmelis eller lignende søtningsmiddel (smak deg frem for hvor søtt du vil ha det)
1 ts kardemomme (kan sløyfes)

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en bolle og ha røren svelle i cirka 10 minutter. Stek vafler i et jern som du smører med litt smør for hver vaffelplate du lager.

Resultatet er saftige og mettende vafler som du for eksempel kan toppe med både pålegg, syltetøy eller bær og vaniljekesam.

 

Foto: Adobe Stock Photos

 

GOD HELG!

– Silje Bjørnstad –

 

12 snacksalternativer under 100 kcal

Etter noen uker med sommerferie er de fleste av oss nå tilbake til hverdagen og mange ønsker å komme inn i gode rutiner og vaner, også når det gjelder kosthold. Jeg har skrevet en ny sak for VG Vektklubb som er publisert her som gir deg tips til hva slags snacks du kan kose deg med, samtidig som du har kontroll på kaloribudsjettet. Selvfølgelig skal det være lov å kose seg med noe godt å spise, men det er en kjensgjerning at for mange kan det bli vel mye kos i løpet av uke. Over tid kan dette bidra til uønsket vektøkning og overvekt.

Har du som mål om å gå ned i vekt kan du ha mye å hente på å kutte ned på snacksspisingen, men det er ingen grunn til å droppe absolutt alt av søte og salte godsaker. 

Vær bevisst på mengdene du spiser og tenk at det er lov med «litt av alt, men alt med måte». Les hele artikkelen på Vektklubb.no der du blant annet finner fryste druer, eplechips, oliven, saltstenger og hjemmelaget saftis som noen av alternativene du kan teste ut.

En av mine personlige snacks-favoritter er jo frukt – enten oppskjært, hele, i smoothies eller som fruktspyd.

Sunt og søtt med masse deilige smaker å velge mellom!

– Silje Bjørnstad –

Nice cream: sunn “banan-is”

Hei!

Tidligere i sommer skrev jeg en sak om “nice cream” for VG Vektklubb og dette er altså enkelt og greit fryst banan som du putter i en blender eller food processor. Da får man en “is” med deilig og kremete konsistens. Godt modne bananer gir en naturlig søtsmak og derfor er det smart å fryse ned biter av bananer, og annen frukt, som er på vei til å bli overmodne. Da har du alltid ingrediensene klare til å lage deg en skål med nice cream.

Og det blir så latterlig digg!!!

Siden hovedingrediensen i nice cream består av kun frosne bananer så er dette et mye sunnere alternativ enn tradisjonell fløteiskrem og softis. Her sparer du både kalorier og mettet fett, og du trenger heller ikke å tilsette ekstra sukker for å få en god sødme.

Grunnoppskrift nice cream
1 stor banan, fryst i skiver

Slik gjør du:
Fjern skallet, kutt bananen i skiver og legg de i en frysepose eller boks.  Du kan godt ha ørlite sitron over for å unngå misfarging, og legge gjerne bananbitene med litt mellomrom slik at de ikke fryser sammen og blir en stor klump. Bananbitene bør ligge i fryseren minst 3–4 timer før du lager bananisen. Ta ut bananskiver fra fryseren og la det tine i 5–10 minutter i romtemperatur. Ha banan i en blender eller food processor og kjør til du får en kremet konsistens. Du kan fint spise nice cream med en gang eller du kan sette den i fryseren for å få en fastere konsistens, og dersom du ønsker å forme kuler.

TIPS: Tilsett gjerne ulike ingredienser sammen med de fryste bananskivene for å variere smaken eller bruk forskjellige toppinger. Prøv deg frem med ulike frukter og bær, kakaopulver, vaniljepulver, litt gresk yoghurt, kaffe og lignende.

Les hele artikkelen her og få tips til tre digge toppinger du kan bruke.

ENJOY!

– Silje Bjørnstad –

Kalorifellene du bør unngå etter trening

Det er tittelen på denne artikkelen som er skrevet av undertegnede og nylig publisert på VG Vektklubb. Saken var også på trykk i søndagsutgaven til VG.

Her er et lite utdrag fra saken: 

Føler du at du trener og trener, men at det ikke gir ønskelig effekt på vekten? Dette kan naturligvis være ganske frustrerende og du vil antakeligvis ha mer å hente ved å bli mer bevisst på kostholdet.

Et «uskyldig» restitusjonsmåltid kan faktisk tilsvare en hel middag.

Har du mål om å ta av noen kilo så må du ha et tilstrekkelig kaloriunderskudd over tid. For mange vil det være enklere å kutte ned på kaloriinntaket ved å endre på matvanene, enn å forbrenne tilsvarende mengde kalorier gjennom å øke aktivitetsnivået. Likevel er fysisk aktivitet et viktig verktøy du absolutt bør prioritere.

Å bevege på kroppen gir flere gode helseeffekter, både fysisk og psykisk. I tillegg kan regelmessig mosjon bidra til å opprettholde motivasjonen for å ta smarte matvalg som er gunstige for livsstilen din.

Dessverre er det lett å tro at du forbrenner mer enn det du faktisk gjør på en treningsøkt. Mange opplever også å bli mer sulten etter trening og som derfor unner seg litt ekstra med god samvittighet etterpå.

Når treningsstudioene i tillegg frister med ulike energi- og proteinbarer, fargerike sportsdrikker og sjokolademelk kan det være vanskelig å stå imot når sultfølelsen kommer snikende. I butikken møter man enda flere fristelser og det er fort gjort å gå på en kalorismell hvis man ikke er bevisst på valgene man tar.

(…)

Eksempel 1:
1 proteinbar 60 gram (ca 220 kcal) + 1 banan (100 kcal) + 1 halvliter sjokolademelk (ca 310 kcal) = 630 kcal totalt

Eksempel 2:
1 liten pose nøttemiks med tørket frukt, 60 gram (ca 280 kcal) + 1 proteinshake 330 ml (185 kcal ) = 465 kcal totalt

Eksempel 3:
1 liten smoothie (ca 150 kcal) + 1 yoghurtbeger 150 gram (ca 150 kcal) + 1 liten energibar 40 gram (ca 100 kcal) = 400 kcal totalt

Få tips til hva du bør tenke på og til smarte måltider etter trening ved å lese hele artikkelen her. 

Foto: Frode Hansen / VG

– Silje Bjørnstad –

NM i pullups og dips

I går, lørdag 8.august,var det duket for NM i Street Workout der jeg selv konkurrerte i grenen “Power” hvor man i dameklassen utfører maks antall repetisjoner pullups og dips med kroppsvekt. Deretter slår man sammen resultatet av antall repetisjoner og den med flest reps vinner. Målet mitt for konkurransen var å komme på pallen og det klarte jeg! Jeg tok 2.plassen med 62 repetisjoner totalt, 2 reps bak 1.plassen og 1 rep foran 3.plassen. Med andre ord var det beintøff konkurranse og latterlig jevnt i toppen i år!

Jeg gjorde 22 godkjente pullups og 40 godkjente dips, noe som ga meg andreplassen og ikke minst en pokal! (Jeg synes alltid det er stas med et lite minne og bevis når man først er med i en konkurranse 😉 )

 

I løpet av dagen ble det mye venting, men jeg bare gledet meg og blir aldri så nervøs at jeg blir ødelagt. Tvert imot er jeg veldig rolig når jeg skal starte på en øvelse i konkurranse, jeg er veldig inn i modus, fokusert og PÅ. Minuttene før går jeg alltid i min egen boble med musikk i ørene, visualiserer og peptalker til meg selv.

Som sagt så er jeg megafornøyd med min egen innsats, jeg ga det jeg kunne basert på dagsform. Når det gjelder dips så tror jeg at jeg kanskje hadde hatt enda flere repetisjoner inne, siden jeg ikke hadde begynt å miste eksplosiviteten på de siste repetisjonene, og jeg har også tatt over 50 stk på trening, men her var jeg så dum at jeg mista balansen i toppen på rep 42 fordi jeg var altfor fremoverlent når jeg skulle rette ut skuldrene. Dumt å gjøre sånn i konkurranse, men det kommer nye muligheter, og igjen; en 2.plass i et NM når det er så sykt tøff konkurranse er bare supermoro! 😀

I tillegg er det artig at konkurransen i seg selv hadde påmelding- og deltakerrekord, og flere jeg har snakket med ble veldig gira og motivert til å kanskje melde seg på til neste år – og det er så mange sterke og rå damer her i landet som virkelig bare må vise hva de får til, både fysisk og psykisk. Det er helt rått å se hva folk får til og presterer! INSPIRASJON!

Så oppsummert: DETTE VAR STAS!!!!

View this post on Instagram

Tusen takk for et sinnsykt NM! 😍 Gratulerer til vinnerne! 🏆 . 1. Plass, freestyle kvinner: @elised_h 2. Plass, @muscleuptrude 3. Plass, @michelle.nerem . 1. Plass, freestyle menn: @danicaliboy 2. Plass, @sakan_aref 3. Plass, @stianmargarites . 1. Plass, power kvinner: @loniponii 2. Plass, @silje_bjornstad 3. Plass, @ritasimonsen . 1. Plass, Power menn:@barztrength 2. Plass, @jonasoberg99 3. Plass, @thomizz . 1. Plass muscle-up, @simen_uriansrud 2. Plass, @love__andersson 3. Plass @barztrength . . Flere bilder kommer etterhvert fra fotograf @madaoslo🏅 Video kommer etterhvert fra @ulriklion 🏅 . Vi ønsker å gi en stor takk til alle våre sponsorer og samarbeidspartnere! Sjekk dem ut!! ⬇️❤️⬇️❤️⬇️ ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ @treningsevents @kengurunorge @frifond FFEI / @lassetufte @njienorge @getfit.no @profil_design_norge @ata.treningsutstyr @askersentrum @kolonihagen @flexfitno @askerlydoglys @sparebankstiftelsendnb @mobech_treningsspesialisten @nocconorge ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ . .

A post shared by NM i Street Workout (@streetworkoutnm) on

Og forresten, hellandussen så mange lykke-ønskninger og hilsninger jeg har fått det siste døgnet. Jeg er helt overveldet og det settes så enormt stor pris på. Folk ass!!!! Jeg er heldig!

– Silje Bjørnstad –

Førstkommende lørdag…

…er det duket for konkurranse! Da arrangeres nemlig NM i Street Workout med 3 ulike konkurranse-grenser. Selv skal jeg konkurrere i grenen “Power” som innebærer styrkeøvelsene pullups og dips (maks antall repetisjoner). Arrangementet er i Asker og er selvfølgelig åpent for publikum (med gjeldende koronarestriksjoner), slik at det er mulig å være heiagjeng for de ulike atletende hvis det skulle friste.

LES MER OM EVENTET HER.

Det blir garantert et herlig show med bra trøkk, god stemning og en god gode konkurranseinstinkt. Jeg vet det er mange RÅ og helt sykt sterke folk som skal delta i år (det er deltakerrekord). Selv har jeg kjent adrenalinet pumpe rundt i kroppen i 2 uker allerede og det er nesten på grensen til at jeg blir kvalm når jeg tenker på at jeg skal konkurrere og se hva jeg er god for. Men mest av alt så gleder jeg meg noe helt vilt, og jeg vet at jeg bare må gjøre mitt beste og være fornøyd med det.

Trenger du tips til hvordan du kan bli bedre i nettopp kroppshev (pullups/chins) og/eller dips, så sjekk gjerne ut disse tidligere instagram-innleggene fra meg:

View this post on Instagram

KROPPSHEV (Chin-ups/pull-ups) – ett av de spørsmålene og målsettingene som jeg oftest hører er: HVORDAN BLI BEDRE I CHIN-UPS/PULL-UPS? Her er noen tips som jeg håper kan hjelpe deg på veien: ☝️Først og fremst så må du faktisk GJØRE øvelsen du vil bli god på og du må gjøre det regelmessig. For mange vil det være lettere å bli sterkere i chins (underhåndsgrep) enn pull-ups (overhåndsgrep), så gjør ulike chins-varianter for å bli sterkere i nettopp denne øvelsen. Prioriter øvelsen først i treningsøktene slik at du ikke har kjørt kroppen i mange andre øvelser og er sliten når du skal gjøre chins/pullups. ØVELSER: 1️⃣CHIN-UPS 2️⃣HENGING OG SCAPULA CHIN-UPS: Øk grepsstyrken med å bare henge i en stang og prøv etter hvert å gjøre en bevegelse der du trekker skuldrene nedover og trekker sammen skulderbladene slik at du kjenner du aktiverer ryggen. Dette er faktisk mye tyngre enn mange tror. 3️⃣NEGATIVE CHIN-UPS (EKSENTRISK TRENING): Her skal du hoppe opp, holde igjen det du kan og bremse bevegelsen nedover. Dette er en meget krevende treningsform for både nervesystemet og muskulaturen, så pass på at du ikke overdriver hverken sett eller repetisjoner her. Start for eks med 1-2 repetisjoner x 1-3 sett. Etter hvert som du blir sterkere vil du klare å holde igjen mer og dermed bruke flere sekunder nedover på 1 rep. 4️⃣CHIN-UPS MED STRIKK: Bruk en strikk til å hjelpe deg opp ved å ha ett/to bein i strikken. Jo tykkere strikken er, jo mer hjelp får du. Start med en strikk hvor du kan utføre 5-10 kontrollerte repetisjoner i 2-3 sett før du jobber deg opp til et lignende repetisjonsantall med en tynnere strikk. 5️⃣og 6️⃣NEDTREKK, KROPPSROING ETC: Gjør andre støtteøvelser med trekk-varianter som bygger opp styrken i rygg og armer, for eksempel nedtrekk, roing med stang/hantler og kroppsroing. (kjør for all del nedtrekk i apparat med vekter som skaper større mekanisk drag når treningssentrene åpner igjen fremfor med strikk😬😇). Og ikke vær redd for Å TA I! Jeg har også bare hengt i stangen og tenkt at «dette er umulig», men det er faktisk du som må gjøre jobben. Sørg for kontinuitet og vær tålmodig, så vil ting skje😏

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

View this post on Instagram

HVORDAN BLI STERKERE I DIPS?👇 Dips er en kroppsvektøvelse som er perfekt å trene utendørs😎 Du trener både skuldre, bryst, triceps og kjerne. Mange blir ganske overrasket over hvor tungt det er å gjøre dips med egen kroppsvekt – så her er noen tips for å mestre denne øvelsen: – Et generelt treningsprinsipp er spesifisitet; du blir god på det du gjør. Og for å få fremgang og resultater så må du gjøre det du vil bli bedre på jevnlig og ha en viss frekvens 👉🏻 KONTINUITET. – De øvelsene du ønsker å ha mest fokus på i treningen din bør du prioritere først i økten. – Grepsbredden i dips bestemmer du selv, det er individuelle forskjeller på hvor man føler seg sterkest. Et smalere grep vil kreve mer av triceps mens bredere grep trener mer på bryst. – Kjenn at du har kontroll på skulderleddene slik at du ikke blir “hengende” på skuldrene, ha en stolt holdning med sterk og rett overkropp. – Sørg for å gjøre “skikkelige repetisjoner” med stor bevegelsesbane; skulderleddet bør være parallellt med albueleddet i bunnposisjon (90 grader), mens du strekker ut albueleddet i toppen på hver rep. ØVELSER: 1️⃣ DIPS 2️⃣ STATISK HOLD I TOPP-POSISJON: Jobb opp styrken i denne posisjonen med strake armer og sterke skuldre – ha fokus på stabilitet og kroppskontroll. 3️⃣ EKSENTRISKE DIPS: Hopp opp i topp-posison og senk deg sakte og kontrollert ned til du har cirka 90 grader i albueleddet før du setter beina i bakken. Hopp opp igjen og gjenta. Bruk gjerne 10-15 sekunder på veien ned (så vær mye seigere enn det jeg demonstrerer i klippet) 4️⃣ MED HJELPESTRIKK: Bruk en strikk for at kroppen og muskulaturen skal bli kjent med bevegelsen. Ha ett kne/to knær i strikken og start med en strikk hvor du kan utføre 5-10 kontrollerte reps i 2-3 sett før du jobber deg opp til et lignende repetisjonsantall med en tynnere strikk. (Jo tykkere strikken er, jo mer hjelp får du.) 5️⃣SMALE PUSHUPS, DIPS PÅ BENK, ETC: Gjør andre støtteøvelser med lignende bevegelser (press-øvelser) som bygger opp styrken i skuldre, triceps og bryst, for eks smale pushups og dips på benk (føttene opp på forhøyning er en tyngre variant, mens bøyde knær og føttene nærmere kroppen gjør øvelsen enklere).

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Ønsk meg lykke til!!! 😀

– Silje Bjørnstad –

5 tips til trening etter ferie

God tirsdag! Etter 3 deilige ferieuker har jeg nå kommet inn i jobbmodus igjen og selv om det føles ut som jeg fint kunne hatt 3 uker til med ferie, så er det jo også greit å komme i gang igjen med hverdagen og jobbrutiner. Jeg vet det er mange som starter på jobb igjen i disse dager og nå skal hverdagskabalen for høsten planlegges. Det innebærer, forhåpentligvis, også at det er på tide å komme i gang igjen med treningen og å legge gode treningsvaner for de kommende månedene. 

Det kan være tungt å starte med trening etter en lengre periode med færre økter og mindre fysisk aktivitet. Derfor er det viktig å ikke bli for ivrig, men heller være bevisst på hva som motiverer deg til å trene og ikke minst fokusere på at det skal være lystbetont.

Her er fem tips til hvordan du kommer i gang med treningen etter ferien:

1) Start rolig
Har det gått noen uker, kanskje måneder, siden forrige ordentlige treningsøkt så er det lurt å ikke gå for hardt ut den første treningsuken. Legg lista lavt, gjør øvelser du synes er gøy og jakt på godfølelsen fremfor å tenke at du skal “ta igjen” for de ukene du ikke har trent som vanlig. Vit at det er helt vanlig å kjenne at de to-tre første øktene etter ferien er tunge og seige. Ikke push deg mer enn nødvendig og vit at det skal ikke så mye til før du er tilbake der du “slapp” før ferien.

2) Vær realistisk 
For mange er det å sette seg treningsmål med på å bidra til treningslyst og fremgang, men vær realistisk mot deg selv. Setter du deg for høye mål så kan man miste motivasjonen til å fortsette. Når du setter deg treningsmål så vær konkret og ta utgangspunkt i der du er i dag. For de fleste er det smart å ha 1-3 treningsmål å fokusere på. Det kan fort bli for mye av det gode hvis du setter opp for mange punkter du har lyst til å gjennomføre. I verste fall vil ikke kroppen klare å respondere optimalt på det arbeidet du legger ned og resultatene uteblir.

3) Planlegg øktene 
Hvordan ser de kommende ukene ut for din del? Hvor mange økter er realistisk for deg å gjennomføre i løpet av uken og når skal du gjøre det? Dette er spørsmål du bør stille deg selv. Ved å planlegge øktene og plotte de inn i kalenderen har du allerede bestemt deg på forhånd. Da vet du hvilke tidspunkter du skal trene på og dermed også hvilke dager du skal pakke treningsbagen. Og prioriter disse øktene! En treningsavtale er like viktig som andre avtaler! Dette er din egentid hvor du gjør noe for din egen helse, både psykisk og fysisk.

4) Ikke glem hverdagsaktiviteten
Fysisk aktivitet trenger ikke å være en planlagt treningsøkt eller en høyintensiv gruppetime. Hverdagsaktivitet er minst like viktig, om ikke viktigere! Et skritt her og ett skritt der kan til slutt bli mange ekstra steg i løpet av en dag og i løpet av en uke. Bruk beina og kroppen der du kan. Unngå perioder med langvarig stillesitting og ta deg regelmessige avbrekk fra kontorarbeid og bilkjøring.

5) Husk smitteverntiltak!
Ulike gym og treningssentre fortsetter selvfølgelig med smitteverntiltak for å begrense smittespredning av Covid19. Dette avhenger også av at medlemmene gjør sin del av jobben med å holde avstand, opprettholde gode hygienevaner og å vaske apparater og utstyr som blir brukt.

HER kan du lese den gjeldende smittevern-brosjyren for treningssentre.

– Silje Bjørnstad –