Holy malony, de siste dagene har virkelig hodet og kropp fått kjørt seg. For å komme i mål med alt som skal fikses før jeg kan senke skuldrene og ta ferie med god samvittighet føles det ut som jeg konstant har vært i jobbmodus fra mandag morgen til nå, onsdag kveld. Og nå må jeg innrømme at hodet er kokt, men det er vel også sånn det skal være rett før ferie. Uansett har jeg levert det jeg skal, både av artikler, PT-timer, logger, svar på mailer og lignende. Jeg har fortsatt regnskapet for februar og noen treningsprogram igjen som jeg skal ordne, men dette må jeg bare ta på flyplassen i morgen, eventuelt når vi har ankommet Thailand. Èn ting er ulike jobbprosjekter som jeg jobber med, og jeg elsker å ha mange baller i lufta – det er da jeg faktisk presterer best, men det er en del andre ting, privatmessig som også skal fikses for tiden og det krever også sitt. Så lite søvn kombinert med mange tanker og gjøremål, samt en forkjølelse oppå det hele kjenner jeg ekstremt godt på kroppen denne onsdags ettermiddagen. Men nå, NÅÅÅ skal jeg endelig begynne å pakke til ferie og i morgen setter jeg og supervenninne Sandra oss på flyet til Thailand hvor det venter 1 ukes charterfeber med sol, varme, mat, trening og søvn. Det blir ganske digg, og det er ganske nødvendig 😉
Så nå blir det avlogging av bloggverdenen de neste dagene og full feriemodus PÅ – jeg kommer antakeligvis til å være aktiv på Instagram @siljebjornstad for de som måtte være interessert i å vite hvordan det ferielivet i Asia er 😉
Denne uken her har mildt sagt vært hektisk, men utrolig bra – til tross for at kropp og form har vært hanglende. Jada, jeg har vært, og er fortsatt, forkjøla og har lett feber, x antall nyseanfall, ikke-fungerende nese, null smakssans eller luktesans og vært generelt veldig sliten. Og selvfølgelig kommer dette når man absolutt ikke har tid til å bli litt pjusk (jeg har vel egentlig aldri tid til det ;p ), men dette til tross: for en fantastisk effektiv og produktiv uke jeg har klart å få til.
PT-timer har blitt gjennomført, jeg har steppa inn som vikar på gruppetimer, artikler og fotoshoot har blitt fiksa, nødvendige admin-arbeid har også blitt gjort, og ikke minst så har jeg fått huset klart til visning (med god vaskehjelp fra mamma) – og nå begynner jeg å bli SÅ KLAR for ferie (Hei Thailand 28.februar!).
Jeg tar meg nok bloggfri den uken, men følg meg gjerne på Instagram – der blir jeg nok litt mer aktiv.
MEN tilbake til overskriften. For selv om hodet og kropp har vært litt lost denne uken, så har ikke treningsgleden eller styrken blitt borte – tvert imot. Jeg har hatt mer hvile (som igjen sikkert har ført til at kroppen virkelig har fått hentet seg inn igjen fremfor å bli enda mer brutt ned), og når jeg har trent har jeg virkelig hatt godt trykk.
Det har ikke vært mye trening denne uken, men det jeg har gjort har vært bra 😀 Og det er jo det jeg har fokus på; kvalitet fremfor kvantitet.
Jeg har blant annet klart 5 reps med 20 kg ekstra i chins, og takker kollega Anne Marte for den motivasjonen (hun er så latterlig sterk, blant annet i chins, og jeg blir så gira når jeg ser hva hun klarer, at jeg må teste litt sjæl også). Og jeg har tatt 1 reps maks vekt i dips som endte med 37,5 kg ekstra.
Jeg har også klart nye acroyoga-posisjoner, og takker kollega Morgan for det. (Makan til tålmodighet på han her ass – jeg sier “nei” sikkert 1000 ganger og tester øvelsene 37489573 ganger før jeg skjønner og får troen på at det faktisk vil gå bra).
Jeg har også klart 3 sett med 2 reps på 145 kg i sumomarkløft – og DET er kanskje det som var mest overraskende på treningsfronten denne uken. Jeg så ikke akkurat det komme etter flere dager på rad med lite søvn, mye stress og slapp kropp – men joda, denne kroppen hadde bestemt seg 😉 Hvis ting stemmer og jeg opprettholder denne styrken utover neste uke, så frister det jo med en ny makstest før avreise til Thailand, men da skal alt virkelig klaffe, så jeg planlegger ingenting. Jeg tar det som det kommer – lytter til kroppen og gjør det jeg føler for den og den dagen.
Så ja – jeg hadde vel ikke akkurat turt å håpe på at denne treningsuken skulle bli noen höydare sånn sett, men for min del så er jo trening terapi, spesielt i slike perioder hvor det skjer MYE på en gang. Når det er sagt; jeg har virkelig lyttet til dagsformen min og treningsvolumet totalt sett har vært ganske mindre denne uken. Og det er vel egentlig bare et bevis på at noen ganger, så er det virkelig “less is more” som gjelder 😉
Ny uke betyr ny WOW-økt fra STERKs PT-team og denne gangen er det kollega Morgan og Lasse som viser hvordan du kan trene med partner. Se video av øvelsene på STERKs FB-side her. Dere utfører 3 runder hver med 10 reps på hver øvelse:
1. Pistol squat (ettbens knebøy) 2. Plankestående high five 3. Planke m/benslipp 4. Knebøy + bulgarsk utfall 5. Liggende roing 6. Over / under + pushups
GOD ØKT!
– Silje Bjørnstad –
Fun fact: Disse bildene er fra en GAMMEL Side2-sak (2014) hvor jeg var Side2-journalist som fikk tips fra PT (Morgan Moen som da jobbet i SATS) til hvordan leserne kunne trene sammen med partner i løpet av sommerferien…
Under helgens Shape Up Convention så holdt jeg et foredrag med tittelen “Slik lager du ditt eget styrkeprogram”. Målet med dette foredraget var å kunne gi tips og inspirasjon til hvordan man selv kan ta mer eierskap til styrketreningen sin, og dermed forsøke seg på å designe sitt eget treningsprogram.
Her er noen av de viktigste punktene fra foredraget: HVAer styrketreningsprogram? Enkelt og greit så er det trening satt i et system for å komme nærmere dine mål og oppnå bedre og raskere resultater.
HVORFORkan det være hensiktsmessig med et eget styrketreningprogram? Her er det flere grunner å trekke frem, men jeg skal nevne noen av de jeg mener er de viktigste og mest åpenbare: – Du får mer eierskap til din egen trening, noe som kan bidra til at du blir mer bevisst på hva du faktisk liker å gjøre og eventuelt hva du ikke liker å gjøre. I dag finnes det haugevis av generelle treningsprogrammer på nett etc, og man kan fint la seg inspirere og motivere av hvordan andre trener, men for at du skal kunne opprettholde gode treningsvaner og ha kontinuitet i treningen din så er det jo smart å gjøre styrketrening som faktisk du trives med og synes er gøy. Hvis for eksempel en kollega eller kompis synes det er kjempegøy å trene tunge få repetisjoner knebøy, mens du kjenner at det egentlig ikke gir deg noe mestringsfølelse eller motivasjon, og det bare er skummelt, så er det kanskje ikke like hensiktsmessig at du har dette på programmet ditt. Det finnes alltid alternativer til styrkeøvelser, og hva slags repetisjonsantall, sett og belastning du skal jobbe med kommer an på hva som er dine mål og hva du LIKER best. – Med et program blir det enklere å se progresjon, og du får forhåpentligvis raskere og bedre resultater fordi du har satt ting i system. Du blir god på det du gjør, og derfor må du gjøre det flere ganger over en viss periode for å kunne se en synlig effekt av arbeidet du legger ned. – Når du har et program med øvelser som er satt opp på en slik måte som gjør at du kommer nærmere dine målsettinger, så er det også større sjanse for å oppnå treningsglede og mestringsfølelse – noe som igjen bidrar til at du skaper gode treningsrutiner som varer!
HVORDAN lager man sitt eget styrkeprogram? – Gjør en kartlegging: Hva er målene dine? Hva slags styrketrening liker du? (Noen elsker å trene med kettlebells, andre med frivekter, og andre igjen kroppsvektøvelser osv – det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er “riktig eller galt” – du må gjøre det DU synes gir deg mest glede og mestring.) Hvor mange økter i uken er realistisk for deg å trene, og hvor lenge skal hver økt vare? Hva er dagens utgangspunkt, og hvor vil du være om 8-12 uker? Trener du på et treningssenter eller hjemme, eller i en crossfitboks – hva slags utstyr har du tilgjengelig der du trener? – Bruk treningsprinsippene: Når du setter opp et program er det smart å bruke treningsprinsippene som retningslinjer for at programmet blir optimalt. Treningsprinsipper som programmet ditt bør treffe er: – Realistisk (ikke gå for hardt ut, og vær ærlig med deg selv når det gjelder antall økter i uken, hva som målsettingene etc) – Målsetting (sett gjerne opp hovedmål og delmål som skal fungerer som motivasjon og drivkraft til hvorfor du skal utføre programmet. Et mål trenger ikke å være så spesifikt som at man for eksempel skal klare 10 pushups på tær om 12 uker – det kan også være helt generelt med et mål om å trene styrke 2 ganger i uken de neste 10 ukene. Her må du selv ta ansvar for å finne et mål som DU blir motivert av) – Spesifisitet (Du blir god på det du gjør, så er det en konkret øvelse eller bevegelse du vil bli bedre på, ja så er det dette du også må trene på!) – Variasjon (Selv om du nå nettopp leste at du skal ha spesifisitet i treningsprogrammet ditt, så vær også flink med å variere. Dette betyr ikke nødvendigvis at du skal variere med spenst/løping/gruppetimer/svømming osv, eller 1000 ulike øvelser og bevegelser fra økt til økt, men at du varirerer med antall repetisjoner/sett, tempo du jobber i (for eksempel å gjøre øvelsen/bevegelsen mer eksplosiv eller å gjøre øvelsen/bevegelsen saktere), øke bevegelsesbanen og så videre i de øvelsene du ønsker å ha hovedfokus på) – Periodisering Periodisering handler om å ha systematisk progresjon og variasjon av treningsinnhold, -varighet, -intensitet, -belastning og restitusjonstiltak. Hovedhensikten med periodisering er å gjøre den fysiske utviklingen optimal over tid, samt redusere risikoen for skader, sykdom og feiltrening. Og ikke minst: lytte til kroppen og ta hensyn til andre ting i livet som kan påvirke treningen. Har man en hektisk hverdag hvor man ikke får restituert seg like godt mellom øktene, sover dårligere etc så er det kanskje ikke like hensiktsmessig å legge opp til å skulle kjøre kroppen grisetungt på trening i denne perioden fordi man ikke har sjans til å la kroppen hente seg like godt inn igjen mellom øktene, og da får man heller ikke den effekten og/eller resultatet man ønsker å oppnå. Trening er som livet generelt: det går opp og ned – noen ganger har man alt til rette for å gunne på, mens i andre perioder skal man ha fokus på å vedlike det man har bygget opp og la kropp og hodet gjøre seg klar for en ny “peak-periode” om litt. – Belastning, restitusjon, tilpasning Kroppen tilpasser seg belastningen den utsettes for. Tilpasning avhenger av din treningsbakgrunn, utgangspunkt, treningsbelastning, restitusjon og kvalitet på gjennomført trening. – Progresjon Kroppen er svært tilpasningsdyktig. For å øke muskelmasse eller styrke, eller bedre utholdenheten så må vi stadig pushe oss selv ved form av økt belastning, mengde, treningshyppighet og lignende. Du må rett og slett stadig utvikle deg selv for å oppleve framgang! Trener du med de samme vektene og like mange repetisjoner og likt volum fra uke til uke så får ikke kroppen nye utfordringer. Kroppen trenger stadig å kjenne at den opplever en slags form for «ny motstand» for å kunne bygge seg enda sterkere og bedre til å takle kommende utfordringer. – Individualisering (Treningsprogrammet må være designet og ta hensyn til, til DEG og DINE mål og DITT utgangspunkt. Et program kan se så flott og fint ut som bare det på papiret, men hvis det ikke gir deg motivasjon til å gjøre selve treningen så er det heller ikke et riktig program til deg…)
Andre ting som er viktige å tenke på i et program er øvelser, rekkefølge og belastning: – Start økten med øvelsen(e) du har mest fokus på. – Tilpass belastningen utifra målene dine (har du fokus på økt maksstyrke, eller mer hypertrofri/muskelvekst-trening, eksplosivitet, idrettsspesifikk trening etc) – Ønsker du å trene fullkroppsøkter eller splitte opp muskelgruppene i et såkalt splittprogram. (Se på målene dine, antall økter i uken du skal trene osv)
Øvelsesbank Å dele opp øvelser/bevegelser i kategorier hvor man ser på hva slags bevegelse du gjør er et fint utgangspunkt for å kunne velge øvelser knyttet opp mot målet ditt. Ved å velge en øvelse fra de fire første kategoriene her så har du en enkel fullkroppsøkt fordi du her vil til sammen aktivere kroppens største muskelgrupper. Ønsker du å ha mer fokus på for eksempel bakside lår og rumpe i programmet så legger du til flere hoftedominante øvelser og så videre.
Til slutt, tenk KISS-prinsippet – Keep It Simple and Stupid! Det enkle er ofte det beste. DU kjenner kroppen din best og DU kan mer enn det du tror. Tren på det du ønsker å bli god på og tren etter målene dine. Sett opp og tilpass programmet basert på deg selv, ikke hva “alle andre” gjør.
Dette var en enkel gjennomgang av det som ble sagt på foredraget, men forhåpentligvis ble du kanskje litt klokere og ikke minst forstår at det å sette opp et program ikke trenger å være så komplisert eller vanskelig som det noen ganger kan fremstå som.
Hei folkens! Først og fremst: for en dag det var i går på Shape Up Convention! Altså, jeg vet at disse eventene alltid blir bra, men det blir jo pokker meg bare bedre og bedre også! Ah, så mye energi, treningsglede, svette smil og god stemning gjennom en hel dag fullspekka med ulike treningsøkter, dans, stands, high fives, foredrag og ikke minst flotte, sporty folk.
Jeg hadde i alle fall en kjempefin dag som instruktør hvor jeg holdt 2 minibands-økter, 1 sprintintervall-økt og 1 foredrag med tittelen “Slik lager du ditt eget styrkeprogram”.
Jeg er jo en representant for STERK Helse når jeg er ute på slike oppdrag, og i går var også kollega Morgan Moen med for å holde workshop med magetrening som fokus. Egentlig var det en annen kollega som skulle gjennomføre denne workshopen, men siden hun hadde brukket ankelen (god bedring Linn!) så steppet Morgan inn i stedet. Uansett var vi altså to med STERK-navnet på Shape Up Convention denne gangen.
Jeg fikk en del spørsmål om jeg ikke kunne dele minibands-økten jeg kjørte på Convention, og her kommer den:
En nye uke betyr en ny WOW-økt fra en av PT-ene i STERK-teamet, og denne gangen er det superdyktige og inspirerende Anne Marte Moe som har satt opp økta.
Har du dårlig tid i hverdagen eller liker en skikkelig avslutning på treningsøkta di? Da er denne perfekt. På 10 minutter får du trent styrke, spenst og du får opp pulsen skikkelig.
Gjør så mange runder du klarer på 10 min med disse øvelsene: 10 knebøy med egen kroppsvekt (kan også holde en kettlebell foran) 8 pushups i slynge/ringer 6 boxjumps (bruk den kassen og høyden du er mest komfortabel med) 4 burpees (her kan du fint kjøre i roligere tempo ved å gå ned, legge deg og så reise deg opp igjen)
Kjør økta igjen om 10 uker og se om du klarer flere runder. Lykke til!
Film av øvelsene finner du på FB-sidene til STERK her.
Har du hørt om “mindful eating”? Det er kanskje et kjent begrep for mange, men hva handler det egentlig om?
(Denne teksten er opprinnelig fra en artikkel jeg har skrevet for afpt.no)
Mindful eating stammer fra ordet mindfulnes som betyr å være tilstede. Med mindful eating er det meningen at vi skal bli flinkere til å lytte til vår egen kropp og våre behov. Enkelt forklart så dreier mindful eating om å bli bevisst på hvordan og hvorfor du spiser i ulike situasjoner.
Mer bevisst Man sier gjerne at mindful eating handler om «å spise med hodet». For mange vil mindful eating hjelpe deg til å velge det som er bra for deg og kroppen din. Ved å være mer til stede når du spiser, og å bruke mer tid på måltidene, så øker også sannsynligheten for at du velger sunnere mat, samt unngår å overspise. Dette igjen kan bidra til at du får mindre stress og uro i kroppen, at du kutter ned på eventuell trøstespising og at du opplever mer nytelse og glede med maten du spiser. Det finnes ingen regler for hva du kan eller ikke kan spise. Det er du som skal lytte til kroppens signaler for å finne ut hva den trenger. Mindful eating handler om å spille på lag med kroppen sin og at man gjennom dette får en naturlig kontroll over spisingen. Ved å bevisstgjøre forholdet ditt til mat og alt som påvirker måten du spiser på så kan mindful eating hjelpe deg med å endre kostholdsvaner hvis dette er ønskelig, samt at du lærer deg å virkelig nyte måltidene dine.
Kan gi bedre helse Flere av de som fronter mindful eating hevder at det å være uoppmerksom når du spiser eller drikker kan føre til helseproblemer som for eksempel fedme og livsstilssykdommer. Ved å bli bevisst på dine matvaner vil du ikke bare legge merke til hva du spiser, men også hvordan du spiser – noe som kan ha stor betydning for en sunn vekt og god helse. Hvis du for eksempel stadig går rundt og er småfysen, trøstespiser, er stresset eller lei deg så kan mindfullness hjelpe deg med å finne ut hvorfor du spiser sånn som du gjør. Og da er det enklere å kunne endre på dårlige matrutiner.
Mindfulness eating i praksis Mindfulness er teknikker som handler om å legge merke til hvordan maten ser ut, lukter og smaker. Du skal tygge sakte, kjenne på konsistensen og styre unna eventuelle andre forstyrrelser som å lese, sjekke mobilen eller å se på TV når du spiser. I tillegg skal man sørge for en god atmosfære og hyggelig ramme rundt måltidene ved å for eksempel tenne lys, ta frem fine servietter eller pynte bordet med blomster. Du skal også bli mer bevisst på å vise takknemlighet og respekt for maten. Som et eksempel kan man reflektere over de ulike ingrediensene og matvarene man har på kjøkkenet. Et stort antall mennesker har vært involvert i å produsere det du spiser – og en følelse av takknemlig kan bidra til en mer avslappet og rolig atmosfære når du spiser. Tenk over hva som krevdes for å produsere maten med alt i fra regn og sol, bonden, butikkmedarbeideren og kokken.
Du trenger naturligvis ikke å bli heeeeeelt “in the moment” og skape en meditativ yogaflow når du skal spise, men bruk det som inspirasjon: I stedet for å kaste i deg maten uten at du tenker over hva, hvorfor eller hvordan du spiser, så ro ned tempoet – vær tilstede i måltidene dine og nyt livet med matglede og gode matopplevelser. Det vil både kropp og sinn sette stor pris på.
Hei søndag! Ah, i dag er det total hviledag for min del, på alle mulige måter. Etter en meget god treningsuke og arbeidsuke er det digg å bare senke ned i sofaen og kose meg med mine guilty pleasures innen TV-verdenen som for tiden er “Første Date” og “Boligjakten”. Sammen med en boks Ben&Jerry-is Cookie Dough så klart.
Ikke frister det noe særlig å gå ut heller, med det været som er nå. Her bøtter det ned vekselsvis med regn og snø, og det kan bli meget spennende å se hva slags føre man våkner opp til i morgen hvis det blir minusgrader i natt. Ellers så er jeg veldig klar for vår og bare veier jeg altså, så plussgradene og snøsmeltingen må bare fortsette for min del.
Noen høydepunkter fra denne treningsuken er spontan pers i knebøy med 105 kg og ny pers i benkpress med 63,5 kg. Spontan i denne sammenheng betyr at jeg ikke hadde tenkt å teste maks eller har hatt noen spesiell oppkjøring for noe maksløft, men styrken er bra for tiden og når dagsformen er på topp så gønner jeg på. Det er jo ingen hemmelighet at det er tunge, få reps som er det jeg er størst fan av. Det er faktisk cirka ett år siden jeg tok ny pers i disse øvelsene her, og ikke er det drastisk store økninger heller, men det er uansett digg å kjenne at man i alle fall ikke blir noe svakere eller redd for tunge løft selv om man blir eldre :p
Neste helg er det endelig klart for Shape Up Convention og jeg skal som tidligere nevnt holde to minibands-økter, en økt med fokus på sprint-intervaller samt et foredrag med tittelen “Slik lager du ditt eget styrkeprogram”. Jeg gleder meg skikkelig – det er alltid topp stemning og et høyt energinivå med masse treningsglede på slike eventer 😀
Endelig helg igjen og denne fredagen består av litt hjemmekontor med innlagt skitur-pause, et par PT-timer på STERK (jobber egentlig ikke som PT på fredager, men skulle innover til Oslo uansett), før jeg skal på operaforestilling sammen med min kule onkel i kveld og se “Billy Budd”.
Ellers så blir det en rolig hjemmehelg alene med forberedelser til Shape Up Convention neste helg, litt regnskapsjobbing, husrydding og diverse. Det passer meg ganske fint etter noen travle uker både jobbmessig og på privatfronten.
MEN tilbake til overskriften. STERK Helse & Trening ønsker å dele noen kundehistorier fremover for å vise frem litt mer av kundens perspektiv og erfaringer rundt det å trene med en personlig trener.
Første historien kan du lese her og er delt av min kollega Jon-Ivar Smiseth som er personlig trener og fysioterapeut.
Jeg har også flere historier på lager og det er jo så utrolig hyggelig å lese tilbakemeldinger fra fornøyde medlemmer og PT-kunder, enten det er snakk om en-til-en-trening, gruppetimer eller online coaching. Som jeg pleier å si til de jeg trener: “Er du fornøyd, er jeg fornøyd”.
Her er noen ord fra Nejra som har trent sammen med meg i over ett år: – Min største utfordring har vært å finne motivasjon til å trene. Med Silje som PT, så har jeg fått mer og mer lyst til å trene. Hun har fått meg til å se mine sterke sider, og svake sider som vi jobber med å forbedre. Dette hadde jeg ikke klart på egenhånd. Det å ha en PT gjør virkelig en forskjell, og man ser resultater raskere. Jeg har gått fra å være støtte, til å bli en aktiv medlem av treningsmiljøet.
Har du lyst til å få hjelp med treningen er det bare å sende meg en mail på [email protected]
Kanskje du vil lære mer om styrketrening? Fokusere på å få bedre bevegelighet? Øke muskelmasse? Vektreduksjon? Livsstilsendring? Opptrening etter graviditet og fødsel?Det er mange ulike mennesker med mange forskjellige livssituasjoner – jeg vil gjøre mitt beste for at du skal nå dine mål og jeg vil legge opp treningen basert på deg og ditt utgangspunkt uansett erfaring og nivå 🙂
I januar lanserte Helsedirektoratet kampanjen «Bare Du» som setter fokus på fysisk aktivitet, psykisk helse, kosthold, tobakk og alkohol. Satsingen består av en serie digitale verktøy som kan gi støtte til å endre livsstil og helsemyndighetene håper at denne satsingen skal motivere til livsstilsendring.
Jeg skrev nylig en artikkel om dette for afpt.no – her er et utdrag:
Hvordan finne motivasjon? Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at folk vil leve sunnere, men trenger motivasjon. Det viser en stor kartlegging blant 2500 personer i alderen 30+ som Opinion har gjort for Helsedirektoratet. Undersøkelsen viser at ni av ti voksne mener de i stor grad kan påvirke egen helse. Man ser at en av tre ønsker å endre kostholdsvaner og at de som ønsker dette mest er i aldersgruppen 30-39 år. Videre er folk opptatt av å redusere inntaket av sukker, spise mer frukt og grønt, og å ha kontroll på porsjonene de spiser. En av fem i aldersgruppen 30–39 år spiser usunn mat eller snacks fire dager i uken eller oftere. Dess yngre man er, dess hyppigere spiser man usunn mat og snacks. Når det gjelder fysisk aktivitet ser man at fire av ti ønsker å øke sitt aktivitetsnivå. Flere kvinner enn menn har vekt som den viktigste motivasjonsfaktoren, mens det å komme i bedre form er viktigere for menn enn kvinner. Helsedirektør Bjørn Guldvog påpeker at folk flest vet svært godt at det er bra å trene, spise sunt, kutte ut røyken og ha et moderat alkoholinntak, men at en stor utfordring er at det er vanskelig å lykkes.
Små grep kan utgjøre store forskjeller Med den nye kampanjen «Bare du» håper helsemyndighetene at satsingens digitale verktøykasse kan motivere det norske folk til å ta grep for å ta vare på helsa si.
– Det er viktig å huske på at det å endre vaner ikke trenger å innebære store endringer. Små grep kan ha stor effekt på helsa, understreker helsedirektøren.
Det er ingen tvil om at mange har forsøkt å endre livsstil, opptil flere ganger. En god del har lykkes varig med å bli mer fysisk aktive (34 prosent), få et sunnere kosthold (27 prosent) og kutte røyken (22 prosent). Samtidig viser tallene at omtrent like mange har forsøkt å bli mer fysisk aktive og spise sunnere, men bare har klart det en kort tid.
Kampanje med digitale verktøy Guldvog forklarer at egen motivasjon er det som oppgis som hovedårsak til man lyktes med vaneendring. Det er dette «Bare Du»-konseptet forsøker å bygge opp under. Samtidig ønsker Helsedirektoratet å vise at det er hjelp og støtte å få, både gjennom digitale verktøy og i helsetjenesten. Guldvog håper blant annet at fastleger og frisklivssentraler tester ut «Bare du» sammen med sine brukere og pasienter slik at man kan være med å prøve ut de nye tjenestene. De digitale verktøyene i «Bare Du» er basert på eksisterende dokumentasjon samt erfaringer fra lignende tilbud og tjenester. Appene lagrer ikke identifiserbare data.
Ulike apper For eksempel har man aktivitetsappen «Gå10» som er et verktøy for de som har et mål om å få økt fysisk aktivitet. «Gå10» registrerer de minuttene du går og appen er utviklet med tanke på lavest mulig terskel for å komme i gang. En annen funksjon er «Heia meg appen» som lar deg velge om du ønsker hjelp til å øke aktivitetsnivå, få et bedre kosthold eller bli mer bevisst over alkoholforbruk og/eller røykevaner. Ifølge Helsedirektoratet er dette en universal motivasjons-app som gir daglige påminnelser og motiverende klapp på skuldra. I «Bare du»-kampanjen er det også en webbasert test som kan gi deg svar på om kroppen din biologisk sett er «eldre» eller «yngre» enn din faktiske alder.
Kilde: Opinion/Helsedirektoratet
La oss håpe og tro at dette kan bidra til å motivere DEG til å gjøre de endringene som gjør at du får den beste helsen for deg og din kropp.