1) DEN FØLELSEN i det øyeblikket du skal legge deg og finner ut at du glemte å sette på nytt sengetøy da du tok av det gamle tidligere på dagen…
2) DEN FØLELSEN da du finner ut at du forsøker å sette på et laken som er 1,20 på en 1,50 seng…
3) DEN FØLELSEN da du setter på dynetrekk nummer 1 som er for kort til en 2,20 dyne…
4) DEN FØLELSEN da du setter på dynetrekk nummer 2 som du helt til slutt finner ut er satt på med vrengt side….
“Really….??!?!!!”
“Sømmen skal ikke være på denne siden…. Note to myself: Kjøp aldri mer sengetøy som har kliss lik farge på begge sider…..”
Og da alle punktene på en gang… DA har man fått nok hint til å skjønne at det tydeligvis ikke er meant-to-be at du skal sove med noe sengetøy denne natta.
Så da får man være fornøyd med et laken som sitter 25% prosent på og vrengt dyne… Zzzzzz.
1 fiskefilet Grønnsaker (Jeg brukte ertebukker, gule og oransje gulrøtter, brokkoli og blomkålbuketter fra en pose fryst grønnsaksblanding.) 1-2 ss pinjekjerner Dillkrydder Rømmedressing (se forslag til oppskrift her, eller lag din egen favoritt)
Stek fisken i en stekepanne og kok eller bak grønnsaker i ovnen. Legg grønnsaker nederst på tallerken og legg fisken oppå. Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne i 1-2 minutter. Husk å rist i panna ofte så de ikke blir brente! Deretter topper fisken og grønnsakene først med herlig rømmedressing før du drysser over pinjekjerner og masse dillkrydder.
Dette er min fiskemiddagfavoritt til nå! Så utrolig masse deilige og RENE smaker, yumyumyum! 🙂
(Fiskefileten er der altså, den er bare dynka med herlig rømmedressing og pinjekjerner 😉 )
Proteinpannekake med vaniljekesam og fryste bær. DET er en god start på dagen det! 🙂 Denne gangen hadde jeg tålmodighet nok til å la pannekaken faktisk ligge lenge nok slik at det var problemfritt å snu den også 😀
Oppskriften finner du i et tidligere innlegg: Klikk her.
Naaaaam!
Senere i dag kommer oppskrift på fiskemiddag med grønnsaker og rømmedressing toppet med ristede pinjekjerner og dillkrydder!
Jeg skjønner godt at folk blir forvirra når de prøver å forstå næringsdeklarasjonen på ulike matvarer. Og jeg forstår også at folk blir enda mer forvirra når de prøver å forstå forskjellen på de derre ulike karbohydratene og “naturlig” og “tilsatt sukker” i ulike produkter.
Men jeg tenkte at jeg likevel skulle ta utfordringen med å prøve å forklare noen begreper og komme med noen tips om hvordan du vurderer en matvare er sunn eller ikke når det gjelder karbohydrater og sukker. For det første, alle type karbohydrater er ulike typer sukkerarter. Vi har for eksempel melkesukker (laktose), sukrose (det som er “hvitt” sukker), fruktose (finnes naturlig i frukt) etc. Forskjellen på de ulike sukkerartene er blant annet hvordan de er bygd opp strukturmessig og også dermed hvordan de vil påvirke blodsukkerstigning.
De fleste karbohydratene i fra maten blir spaltet til monosakkarider i tarmen og etter absorpsjonen kommer glukosen (altså monosakkaridene) over i blodbanen (og det er dette som kan kalles blodsukker). Enkelt sagt er det tiden det tar før glukosen kommer over i blodet som avgjør om karbohydratene i maten kan kalles “langsomme” eller “raske”.
Enkelte former for karbohydrater regnes som ufordøyelige og vil derfor bidra minimalt med energi og gi svingninger i blodsukkeret, for eksempel kostfiber.
* Stivelse er fordøyelige polysakkarider som i utgangspunktet blir tatt opp langsomt fra tarmen, ergo gir jevnere økning i blodsukkeret. MEN stivelsesholdig mat kan også gå igjennom en raffineringsprosess og dermed miste sine verdifulle næringsstoffer som nettopp blir omtalt under “raffinert sukker” lenger ned. Mat som inneholder ubehandlet stivelse er i utgangspunktet “langsomme karbohydrater”, men for eksempel ved oppvarming kan strukturen endre seg slik at produktet får andre egenskaper. Et klassisk eksempel er poteten. Når du koker poteter vil stivelsen endre karakter og når poteten kjøles ned igjen omorganiserer karbohydratene seg nok en gang. En kald potet gir faktisk langsommere og lavere blodsukkerstigning enn en nykokt potet, men begge variantene vil gi deg vitaminer og mineraler. Her kommer man også inn på temaet “glykemisk indeks”, les mer om det i et tidligere innlegg her. Men det er når man begynner å tukle med poteten i form av fritering og lignende at vitamin- og mineralinnholdet virkelig synker drastisk. (For eksempel potetgull og pommes frites).
* Videre kan man dele opp de ulike sukkerartene i to kategorier:
1) URAFFINERT SUKKER: Denne gruppen er det som er naturlig sukker i en matvare, altså ikke noe som er tilsatt eller behandlet. (For eksempel karbohydrater i frukt.)
2) RAFFINERT SUKKER: Her blir mat med sukkerarter behandlet i en kjemisk raffineringsprosess og sukkermolekylene mister sin kompleksitet og dermed endrer de også form og kvalitet: Dette er det som kan kalles for “tomme kalorier” fordi prosessen har fjernet fiber, vitaminer og mineraler. Dette er altså energi uten næring – ja, du får i deg kalorier, men minimalt av viktige næringsstoffer. Eksempler på dette er hvit ris, hvetemel, loff, og lys pasta. Sammen med hvitt sukker blir dette fort tatt opp i kroppen og blodsukkeret vil stige raskt, men også falle raskt ned igjen.
Derfor bør karbohydratene dine komme fra uraffinerte produkter. Dette er for eksempel varer som fiberrike fullkornsprodukter, havregryn, bønner, frukt og grønnsaker.
* Så er det næringsdeklarasjoner. På et produkt kan det for eksempel stå følgende:
Karbohydrater: 20 gram hvorav sukkerarter 10 gram
Dette betyr IKKE at produktet har blitt tilsatt 10 gram hvitt sukker, men dette er 10 gram i en eller annen form for sukkerarter. (for eksempel en frukt som ikke inneholder tilsatt sukker, men som har sukkerarter fordi det finnes der naturlig). Da dukker selvfølgelig spørsmålet opp om hva de resterende grammene er – og ofte er dette stivelse, men det er ikke spesifisert, så her har matprodusentene en jobb å gjøre da ulike sukkerarter kan påvirke blodsukkerstigningen forskjellig.
* Det kan for eksempel da stå “tilsatt sukker 3%”. Her har produsenten tilsatt sukker i en vare i tillegg til at det eventuelt finnes naturlige sukkerarter som opprinnelig er i produktet fra før. Ikke alle produsenter oppgir det så enkelt og greit som “tilsatt sukker” for dette kan også inngå i betegnelsen “sukkerarter” uten noe mer spesifisering.
Derfor må man gå videre på næringsdeklarasjonen og se nærmere på ingredienslista:
EKSEMPEL: Skyr Frukt Vanilje vs Skyr Granateple & Bringebær
Aha, to tilsynelatende ganske like produkter ikke sant?
MEN leser man næringsdeklarasjonen faktisk så inneholder denne ene Skyr-varianten 8,8 gram tilsatt sukker noe som tilsvarer 4,4 sukkerbiter! (1 sukkerbit = 2 gram)
Skyr Bringebær & Granateple har riktignok “Karbohydrater 6,7 g hvorav sukkerarter 6,1 gram”, MEN dette er da naturlige sukkerarter.
På Skyr Frukt Vanilje derimot ser man derimot at det står “karbohydrat 16 gram hvorav sukkerarter 14 gram”, og går man på ingredienslisten ser man at det står “sukker 5%”.
En stk Skyr Frukt Vanilje veier 175 gram, og 5 prosent av 175 gram = 8,75 gram. Altså sukkerinnholdet utgjør 8,8 gram (rundet opp) av totalen på 175 gram. 1 sukkerbit veier 2 gram, ergo 8,8 gram delt på 2 = 4,4 sukkerbiter i et sånt beger. (Hang dere med på den? 😉 )
For å være sikker på at jeg hadde forstått dette riktig sjekka jeg opp næringsinnholdet i en matvaredatabase, og joda, det stemte:
Men nå er det jo selvfølgelig ikke meningen at man skal stå å regne på dette og virkelig analysere hver og enkel matvare (Det er vel bare for spesielt interesserte som synes det er gøy. Ja, jeg er en av dem). Så hvordan i all verden skal du vite om matvaren er sunn, inneholder mye tilsatt sukker eller hva som er det mest næringsrike valget? Jo, i tillegg til de derre karbohydratene bør du da tenke over følgende:
* Står ingrediensen “sukker” i ingredienslista er dette det samme som “hvitt sukker/tilsatt sukker/glukose”, og desto mer det er av en ingrediens desto høyere oppe på lista står den. (Den ingrediensen det er mest av står først og så videre).
* Inneholder produktet andre næringsstoffer som for eksempel vitaminer, antioksidanter, fiber etc? (For eks brus vs juice – både brus og juice inneholder en god del sukkerarter og er også ganske likt kalorimessig, men i juice får du i deg mer vitaminer og mineraler)
* Velg rene og naturlige råvarer som ikke har gått igjennom en behandlingsprosess.
* Inneholder produktet mye kalorier eller usunt fett? (for eksempel transfett)
* Hvordan vil produktet påvirke blodsukkerstigningen? Karbohydrater som fordøyes langsomt er å foretrekke, men blodsukkerstigningen påvirkes også av flere faktorer som for eksempel hvordan måltider er sammensatt. God huskeregel: mye fiber, proteiner, sunt fett og tykkere konsistens bidrar til et jevnere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse.
* Hvordan er kostholdet ditt generelt? Du må se på helheten. Et produkt i seg selv vil ikke avgjøre om du er sunn eller usunn.
3 eggehvitter 5 ss sukrin 5 plater gelatin Noen dråper vaniljeessens (jeg hadde ikke dette og brukte vaniljepulver, funket utmerket! 🙂 ) 0,5 dl kokende vann 3 ss kokosmasse
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Visp eggehvittene stive og bland inn sukrin og vaniljeessens/vaniljepulver litt etter litt. Deretter klemmer du vannet ut av gelatinen og smelt den i det kokende vannet og rør rundt. Ha i gelatinvannet i en tynn stråle i eggehvitemassen og visp kraftig. Hell massen i en springform (eller brødform som jeg brukte siden jeg ikke hadde noe annet) og dryss kokosmasse over. Sett kaken kjølig og den vil stivne etter 25-30 minutter.
Om du ønsker kan du også ha på smeltet sjokolade for at det skal bli “ordentlig” skumkake/kokosbollekake og deretter strø kokos over før du igjen setter den kaldt. Men siden jeg ikke er sjokoladefan velger jeg heller et sunnere alternativ, nemlig å ha bær ved siden av. Mumsemumsemums! Hele kaken gir kun 160 kalorier (uten glasur, sjokolade eller lignende), det vil si at 10 biter gir hver 16 kcal. For godt til å være sant? Neida, bare et bevis på at det finnes sunnere og bedre alternativer enn ferdiglagde og masseproduserte transfettmuffins og kaker som er sukkerbomber. 😉
Kaken kan selvfølgelig også lages som kokosboller!
– Jeg får besøk fra England i februar og jeg skal leke turguide samt vise dem (LES: Guttegjeng på 4….) hvordan man står på snowboard! Og det skal bli AfterSki-Partey!
– Eksamensmotivasjon-utenlandstur er BOOKET. Mer om når og hvor i løpet av uka;) Tre frøkner skal hvertfall kose seg på tur!
Kjersti (til venstre i bildet og meg selv til høyre…) som jeg var på “jorda-rundt-reise” sammen med i 2007 er den ene som skal være med, mens den andre søtingen er Eli Mette:
(Det her er noen år siden…. hah!)
– Jeg får ny samboer! (Tenkte det er likesågreit å bare annonsere det til alle her så slipper jeg å forklare og fortelle den samme historia til alle bekjente…. Hva en blogg ikke kan brukes til gitt. Men også mer om det i løpet av uka for de spesielt interesserte… ;p )
Uansett om jeg er på treningssenteret, jogger ute eller har hjemmetrening så er musikk i ørene et must for min del! Her er noen av sangene som går igjen på Spotify hos meg for tiden:
Jennifer Lopez Feat. Pitbull – Dance Again
Kings Of Leon – Sex On Fire
Swedish House Mafia
Will.i.Am -feat Britney Spears – Scream & Shout
Sak Noel – Loca People
Will.i.Am – This Is Love
David Guetta – She Wolf
Laurent Wolf – Walk The Line
Scooter – One
Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together
Bildene er fra da jeg og min herlige venninne (og interaktive treningspartner 😉 ) Ann-Marie var i Dubai i desember. Vi var som regel alene på treningsrommet og da kobla vi like gjerne opp høytaler på iPhone og storkoste oss med høy musikk mens vi holdt på. DET var gøy det! 😀
Det er kanskje rett og rimelig at jeg legger ut oppskriften på hamburgerbrød jeg helst bruker (som en slags del 2 fra forrige blogginnlegg) siden jeg ikke er fan av fabrikkproduserte ting der hovedingrediensene er hvetemel og sukker. Nei, da setter jeg heller pris på hjemmelaget og vellaget og ikke minst næringsrike alternativer! 😉 Også smaker det jo så mye bedre! Denne oppskriften har jeg lånt fra fotballfrue.no.
Til 4 STORE hamburgerbrød trenger du: 6 egg 1 ss fiberhusk 1/2 ts salt 200 gram philadelphiaost 1/2 ts bakepulver 6 ss linfrø Oregano Solsikkefrø
Skill eggeplommer fra eggehviten, men ta vare på hvittene. Pisk eggeplommene til de er blitt lysegule og luftige. Tilsett philadelphiaost, fiberhusk og salt og bland godt sammen. Deretter pisker du eggehvittene stive. Ha oppi den gule blandingen og vend forsiktig inn. Ha oppi bakepulver og linfrø og bruk en slikkepott til å blande i store bevegelser.
La massen hvile i noen minutter. Deretter legger du 8 like store deler av deigen på et brett ikledd bakepapir. På 4 av delene strør du på oregano og litt solsikkefrø (eller sesamfrø). Stek brødene på 200 grader i 15 minutter, men følg med underveis og ta dem ut når du er fornøyd med fargen.
Kan love deg at det å stivpiske eggehvitter for hånd er god trening for armen!!
Disse er skikkelige kingsize, “fluffy” og digge hamburgerbrød! 😀 Enjoy!
400 gram karbonadedeig 1 egg 1/2 løk 1-2 hvitløksfedd Evnt salt og pepper Hamburgerbrød Aiolidressing Grønnsaker: For eks agurk/paprika/salat/tomat
Putt karbonadedeigen i en bolle og tilsett egget. Bland godt sammen. Deretter har du oppi oppskjært løk (biter) og presset hvitløksfedd (Disse to ingrediensene gir knallgode burgere!!). Rør godt sammen, bruk gjerne henda til å blande. Smelt smør i stekepanne og form 4 burgere med hendene som du steker på middels varme. Snu burgerne etter 2-3 minutter på hver side i cirka 12-15 minutter (Selv om de ser ferdigstekte ut er det viktig at de får ligge lenge nok til at kjøttet er gjennomstekt!) Etter femten minutter bruker du en kniv til å skjære litt i en burger for å sjekke om de er ferdigstekte.
Rist hamburgerbrød i brødrister, ha på aiolidressing, burger og grønnsaker og NYT alle de deilige smakene 🙂
Her kommer oppskriften på “Omelettrull med valgfritt fyll”.
Til 1 person: 2 egg 0,25 dl lettmelk 2 ss cottage cheese
Fyll: 4 skiver kjøttpålegg (jeg valgte kalkunskinke naturell 4 skiver ost Valgfritt med grønnsaker: for eks paprika, agurk, ananas, tomater, sopp, løk etc Gressløk (kan sløyfes)
Visp sammen egg og melk. Til sett cottage cheese og bland godt sammen (bruk gjerne blender om du har, jeg droppa det denne gangen). Hell røra i en middels varm stekepanne med smeltet smør eller olje, skru ned varmen litt til og la omeletten stivne helt til du snur den og steker den andre siden. Husk tålmodigheten 😉
Legg på valgfritt fyll, rull sammen og nyt! 🙂
Ellers så består denne søndagskvelden av hjemmekontor (skrive 2-3 saker for Side2.no), lage treningsplan for neste uke (nå har jeg fått min herlige PT-kjæreste til å lage styrketreningsprogram for meg også – whohoooo!), samt finne ut hva slags avtaler og planer man har for de neste dagene. (Jeg er AVHENGIG av huskelapper på mobilen og kalenderbok.)
Og ikke minst: Jeg blogger. Selvfølgelig. Og tar obligatoriske “se-så-søt-jeg-er-når-jeg-smiler-og-ser-dypt-inn-i-kamera-med-uskyldige-øyne-og-legger-hodet-litt-på-skakke”-bilder som skal postes på bloggen fordi folk liker å se hvordan du ser ut.
Vel… Den egentlig sannheten etter to timers hjemmekontor, organisering-og-planlegging og ikke minst chinup-pauser: