Da var det torsdag og snart helg, igjen! Tiden flyr!
Forrige helg var jeg forresten på weekend-tur til Amsterdam sammen med ei venninne – en veldig deilig og avslappende tur med masse god mat, sightseeing og ja, bare kos.
Vi hadde ingen spesifikke planer annet enn om å bare nyte livet i en europeisk storby, og dette var min første tur til Nederland og Amsterdam. Den helgen var et fint avbrekk fra hverdagslivet her i Norge, for her går ting mer eller mindre av seg selv. Som nevnt så føler jeg virkelig at tiden bare flyr avgårde nå og jeg kan ikke fatte at det er rundt 7 uker igjen til jul! Wow. Ikke er det lenge igjen til jeg har bursdag heller. TRETTITO ÅR blir jeg da. 32!!!!?? Jada, jeg vet det bare er et tall, men det er litt sykt å tenke på at det er 10 år siden man var 22 liksom… Uansett, det siste året har virkelig flydd avgårde og jeg er på et stadiet i livet hvor jeg har det ordentlig, ordentlig bra. Det har vært mye som har skjedd de siste månedene, men i positiv forstand. Jeg avsluttet et forhold jeg mente var dødt, og som hadde vært dødt lenge for min del, flyttet og solgte hus, kjøpte meg min egen leilighet (som jeg er så fornøyd med!), fikk jobbtilbud samme dag som jeg var på intervju hos Goodwill og får denne deltidsstillingen til å kombineres med PT-jobbings og frilanslivet, og pluss en del andre småting som gjør at livet smiler for tiden. Det er så godt å kjenne på og jeg er så glad for at jeg tør å følge magefølelsen min og bare gjøre det som føles rett ut for MEG.
I dag starter dagen med litt hjemmekontor-jobbings før jeg skal på STERK og ha 1 gruppetime, 1 bedriftstime og 3 PT-timer. De siste dagene har jeg knapt vært hjemme så det passet bra med litt roligere timeplan i dag samt at helgefølelsen sniker seg på.
Jeg elsker ost, både gulost og brunost, og siden ost er relativt dyrt (hvert fall i mine øyne) så er jeg opptatt av å kjøpe ost når det er tilbud samt å bruke opp eventuelle osterester.
Kommer du over gode oste-tilbud så kan man absolutt spare noen kroner på å fylle opp med et lite ostelager. Både hele oster og revet ost kan fryses. Et tips som jeg hørte på podcasten Pengesnakk er å kjøpe noen kilo og rive ost selv før du fryser det ned. Kiloprisen på revet ost er jo enda dyrere enn å kjøpe hele oster, så ved å legge inn en liten rive-innsats selv så kan du spare noen kroner, samt tid når du har bruk for revet ost i matlagingen. Da ligger det jo allerede klart i fryseren!
Men tilbake til hva man kan bruke eventuelle osterester og osteskalker til. For når det ikke er mye igjen av osten så er det heller utfordrende å høvle opp fine skiver og det er heller ikke alltid så lett å få revet osterestene på et rivjern.
Ved litt planlegging kan du fint bruke disse osterestene i matlagingen din før osten blir sur og skorpete. Alle matretter med smeltet ost er perfekt for å bruke opp osterester og her får du noen tips til hva du kan lage: Omelett Pizza Taco Ostesmørbrød Gratenger Bakst med ost (pizzasnurrer, fylte ostehorn etc) Pai Mac & cheese
Du kan også skjære terninger av osterestene og putte de i en salat, eller lage et lite snackfat med fingermat.
Med andre ord, det trenger ikke å være så komplisert! Ved å unngå å kaste mat reduserer du også matsvinn, noe som er positivt for miljøet. Så ikke kast osten bare fordi den ikke henger sammen lenger – smaken er like god og det finnes fortsatt masse du kan bruke den til.
Det er tittelen på denne saken som jeg har skrevet for VG Vektklubb og som nå er lagt ut på nett HER. Saken var også publisert i gårsdagens søndagsutgave til VG.
Mange har som mål om å gå ned i vekt, og kanskje du føler du gjør mye riktig og likevel så skjer det ingenting. Da kan det være at du ødelegger for deg selv uten å være klar over det.
Sjekk om du kan kjenne deg igjen i noen av disse situasjonene:
1) Du spiser mer enn du tror Har du egentlig oversikt over alt du spiser og drikker? Det kan bli mange ekstrakalorier i løpet av en dag: en kakebit på jobb, en pølse på farten, litt småsnacks mens du lager middag og noen sjokoladebiter til kvelds. Er du ikke bevisst på hva du putter i munnen skal det ikke så mye til for å sprenge kaloribudsjettet. Et godt tips er å registrere alt du spiser og drikker, og gjør dette i flere dager på rad. Skriv en matdagbok eller bruk en app for å få kontroll på ditt totale kosthold. Her er det mange som fort kan få seg en overraskelse.
TIPS: Helsedirektoratet har laget en egen matdagbok du kan bestille HER.
2) Du er flink i ukedagene, men skeier ut i helgene Mange som har som mål om å gå ned i vekt er gjerne flinke med kostholdet i ukedagene, men så fort fredagen er her så starter helgekosen. Og den kan fort vare helt frem til søndag kveld. Blir det alkohol, store middagsporsjoner, godteri og snacks både fredag, lørdag og søndag så utgjør dette nesten halvparten av en uke! Da skal det ikke mye til før du har spist opp de kaloriene du har «spart inn» resten av uken og da er det heller ikke rart at vekten står stille. Prøv heller å spise litt mer på ukedagene der du dropper “alt eller ingenting-tankegangen”. Når helgen kommer så ha en plan for hva du skal spise og hvor mye du kan tillate deg. Da kan du fortsatt nyte helgekosen samtidig som at vekttallet sakte, men sikkert begynner å peke nedover.
3) Du tror at når noe er sunt, har det slankende effekt Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, så betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis målet er å gå ned i vekt. For eksempel er både nøtter, avokado og mange oljer gode kilder til sunne fettsyrer, men mye fett betyr også mye kalorier. Vær også obs på matvarer og snacks som markedsføres som «et sunnere valg», slik som for eksempel «superchips», grønnsakschips, energibarer og lignende – her er det fort gjort å bli lurt.
4) Du drikker kalorier Når du skal ned i vekt kan du spare mange kalorier ved å droppe kaloriholdige drikker som juice, iskaffe, sukkerholdig brus, alkohol og lignende.
5) Du spiser for lite protein Fokuser på å spise proteinrik mat i både hovedmåltidene og som mellommåltid. Når man ønsker å gå ned i vekt er det sannsynlig at du ønsker å miste fettet og bevare mest mulig muskelmasse, og da vil et høyt inntak av protein kombinert med styrketrening være gunstig. I tillegg vil det å ha et proteinrikt kosthold bidra til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse. En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med karbohydrater og fett.
6) Du er ikke fysisk aktiv De fleste som vil gå ned i vekt har mest å hente ved å bli mer bevisst på hva og hvor mye man spiser og drikker. Likevel er det flere gode grunner til å prioritere fysisk aktivitet og trening. Å bevege på kroppen gir flere gode helseeffekter, både fysisk og psykisk. Fysisk aktivitet bidrar til at du føler seg bedre, noe som igjen gjør det enklere å ta de gode valgene når det gjelder mat og porsjonsmengde. Med gode matvalg kan du også få raskere og bedre resultater av treningen du gjør, og framgang er viktig for å holde motivasjonen oppe. En kombinasjon av regelmessig bevegelse og kostholdsendring kan derfor gi bedre effekt enn kun én av delene alene.
7) Du sover for lite Nok søvn er viktig for å ha en sunn kropp og god helse. Sover du for lite eller merker at søvnkvaliteten er dårlig, kan dette ha flere negative konsekvenser. Det kan gi forstyrrelser i stoffskiftet ditt og bidra til et økt stressnivå i kroppen. Resultatet kan være at du får et lavere energinivå og mindre overskudd, noe som igjen kan påvirke både matvalg og treningen din. Er du trøtt og sliten frister det kanskje ikke like mye å gjennomføre planlagte treningsøkter eller å lage sunne måltider. 8) Du er for utålmodig Dette er kanskje det viktigste punktet å være klar over. Husk at du mest sannsynlig har brukt noen år på å gå opp i vekt. Har vektpilen gått gradvis oppover de siste fem årene, så er det heller ikke realistisk å tenke at du skal kvitte deg med alle ekstrakiloene de neste fem dagene. Derfor er det også viktig å gi kroppen din god tid, for å endre vaner krever tid og tålmodighet. Lag en langsiktig og realistisk plan for vektnedgangen din. Ha fokus på å etablere gode kostholdsvaner og treningsrutiner som passer deg og ditt liv, slik at dette blir en naturlig del av hverdagen din. På den måten vil du klare å skape en livsstil som du kan leve med livet ut.
Overskriften er et sitat fra en kundehistorie til en av mine fantastiske PT-kunder som deler noen ord om vår treningsreise sammen på hjemmesiden til STERK Helse – hvor jeg jobber som personlig trener.
Det er så hyggelig å lese sånne tilbakemeldinger! 😀
“Jeg har trent med Silje siden august 2018. Det var flere grunner til at jeg valgte å begynne å trene med PT, men i bunn lå et ønske om å «lære» meg styrketrening, som jeg ikke hadde hadde trent i noe særlig grad, og å bli sterkere.
Silje har hele tiden vi har arbeidt sammen vært lyttende og spørrende om hva jeg ønsker å oppnå. Dette har gjort at vi sammen har satt realistiske, men utfordrende mål. Treningen har i hovedsak bestått i baseøvelser, som knebøy og markløft, og som Silje sier «hvorfor gjøre det vanskelig, når det kan gjøres enkelt». Timene har vært lagt opp slik at jeg alltid har følt at vi har arbeidet mot målene jeg har satt, og Silje har pushet meg slik at jeg har ytt mitt beste uten å bli masete. Jeg har også fått den ønskede progresjonen, noe som igjen gir motivasjon til sette nye mål og å fortsette. Samtidig har Silje vært bevisst på å ta hensyn til mine tidligere skader, og hun har lagt inn styrkeøvelser som bygger styrke som hjelper på skadene. Det har også gitt meg en trygghet på at jeg ikke riskerer en forverring av de skadene jeg har. Ved å trene med PT har også blitt mer strukturert når jeg trener for meg selv, noe som også er lettere ved at Silje har satt opp et treningsprogram som jeg kan bruke når jeg trener styrke på egenhånd.»
– Inger
Jeg er jo veldig glad i prinsippet om å “keep it simple and stupid” når det gjelder, noe som også går igjen i PT-jobbingen min 🙂 Det trenger ikke å være så komplisert og det aller viktigste er å gjøre noe bevegelse og ha en kontinuitet i det du gjør.
Så gå inn regelmessig bevegelse, bruk kroppen din mer i hverdagen når du skal fra A til Å, ta deg en gåtur i stedet for å sitte foran TV-skjermen 4 timer på rad om kvelden, og kjør baseøvelser i styrketreningen din for å aktivere flere muskelgrupper samtidig.
Hei! Jeg er stor fan av podcaster og hører på alt fra Power Ladies Podcast og Ingefær Podcast til Status fra Sophie og Fetisha, og Harm & Hegseth.
De nevnte podcastene der kan det gå noen uker imellom hver gang jeg får hørt på en ny episode, men det er flere andre podcaster som jeg hører på ukentlig og i skrivende stund er det disse fire podcastene:
1) Treningspodden En podcast fra treningsmagasinet Shape Up med Silje Thorstensen og Pia Seeberg i spissen. Disse damene er virkelig supermotiverende, dyktige og ikke minst ekte i formidlingen sin. I hver episode snakker man gjerne om et bestemt tema innen sjangeren helse, trening og kosthold. I tillegg serveres det også et mattips eller en oppskrift på slutten av hver episode.
2) Pengesnakk Dette er en podcast som har blitt superpopulær på kort tid, og som enkelt forklart handler om sparing og økonomiske valg. Les mer på bloggen pengesnakk.no Dama som står bak podden heter Lise Vermelid Kristoffersen og er faktisk kona til sjefen min i Goodwill, så det var han som tipset meg om denne podcasten, og nå er jeg stor fan! Her deler både Lise og lytterne tips til hvordan man enkelt kan leve bedre på mindre, hva slags “pengefeller” vi ofte havner i, smarte kjøp og så videre. Jeg blir skikkelig inspirert!
3) Karrierepodden Influenser Kristine Ullebø intervjuer kjente personer om hvordan de har kommet seg dit de er i dag. Hva driver dem? Er det trivsel, penger eller ambisjoner? Hva slags karriereråd har de til andre? Her er det mange gode poeng å ta med seg, og ikke minst interessante og morsomme historier!
4) Ida med hjertet i hånden Ida Fladen snakker med kjente profiler om det store temaet “kjærlighet”. De ulike gjestene snakker om sine erfaringer og opplevelser relatert til kjærlighetslivet. Tidligere har blant annet Siv Jensen snakket om singellivet, Jan Thomas om homofili og sex, og Marion Ravn om skilsmisse for å nevne noe. Andre har snakket om lavt selvbilde, Tinder, småbarnsliv, når kjærlighet gjør blind, psykisk vold, avstandsforhold og mye mer.
I jobben som personlig trener møter man mange ulike mennesker med forskjellige utgangspunkt og mål. Min jobb er uansett å tilrettelegge treningen og derfor er det viktig å ha kunnskap om hvordan man skal tilpasse fysisk aktivitet til hver enkelt.
I dag viser tall at mellom 60 og 70 prosent av Norges voksne befolkning er overvektige. 1 av 5 er i kategorien “fedme”. Vi vet at overvekt og fedme koster oss flere titfalls milliareder hvert år i tillegg til at det øker risiko for sykdom og tidlig død.
Kunnskap om kosthold og fysisk aktivitet er helt essensielt for å kunne bidra til at denne trenden snur, og i dette blogginnlegget er det fokus på hva man bør være klar over når det gjelder trening ved overvekt og fedme.
Flere helsegevinster De fleste vet godt at det å være fysisk aktiv har en rekke positive helseeffekter. Det bidrar til blant annet mer overskudd og bedre humør, bedre konsentrasjon og bedre søvn, samt at det kan føre til bedre appetittkontroll og dermed et sunnere kosthold. Med andre ord vil det å bevege på kroppen gjøre deg godt, både fysisk og mentalt, noe som kan være viktig å understreke for en som er helt fersk innen trening for å skape motivasjon og kontinuitet! Mange muligheter For en med overvekt og fedme er det viktig å ikke gå for hardt ut når det gjelder trening. I starten bør man fokusere på å trene med lav intensitet og sørge for at treningsøktene ikke blir for lange. Etter hvert som at formen blir bedre kan man øke intensitet og varighet. Husk at en tyngre kropp har større risiko for belastningsskader! Unngå treningsmetoder som innebærer stor belastning og støt på knær, hofter og rygg – eksempelvis jogging og løping. Fokuser på å velge treningsformer som er skånsomme for leddene slik som for eksempel å gå, svømme, sykle eller ro på romaskin. Styrketrening er også å anbefale da dette fører til en sterkere kropp med økt muskelmasse og bedre stabilitet – noe som bidrar til at man tåler mer og gir en enklere hverdag. Vær også bevisst på hverdagsaktivitet: litt aktivitet er så mye bedre enn ingenting og at man fint kan legge inn flere små bolker på 5-15 minutter med aktivitet hvis man ikke har krefter eller ork til en økt med hard eller lang varighet. Har man lite erfaring med trening er det viktig å fokusere på aktivitet som er enkel å gjennomføre samt at man gjør noe som er lystbetont. Ofte er det ikke så mye som skal til for å få noen skritt ekstra i løpet av dagen. Dette kan være husarbeid, lek med barna, og å gå trapper i stedet for å ta heis (hvis dette er helt utenkelig og svært tungt, så kan man for eksempel starte med å ta heisen opp og å gå ned trappene i stedet for å ta heisen begge veier. Eller ta heisen opp, men stopp én etasje før du er fremme og gå trappene den siste biten).
Økt motivasjon Det finner flere verktøy og hjelpemidler som kan bidra til ekstra motivasjon når det gjelder fysisk aktivitet. Mange synes det er gøy å bruke en skritt-teller eller aktivitetsklokke for å få en større oversikt på hvor fysisk aktiv man faktisk er. Det finnes også flere trenings- og motivasjonsapper som er et enkelt verktøy for å få litt drahjelp. For eksempel har man aktivitetsappen «Gå10», utviklet av Helsedirektoratet, som er et verktøy for de som har et mål om å få økt fysisk aktivitet. «Gå10» registrerer de minuttene du går og appen er utviklet med tanke på lavest mulig terskel for å komme i gang. Det finnes flere lignende digitale verktøy i Helsedirektoratets kampanje «Bare Du» som er ment for å gi støtte til å endre livsstil. De ulike verktøyene finner man på helsenorge.no.
Ha en sporty uke – det fortjener du og kroppen din!
Her kommer tips til en ny treningsøkt hvor du trener hele kroppen samtidig som du vil kjenne at pulsen går greit opp fra start 😉 Jeg gjorde dennne som en “finisher” ETTER å ha trent både tunge knebøy, markløft, chins og benkpress, så for min del ble det rimelig seigt på runde 3, 4 og 5, hehe. Men den fungerer helt perfekt som en egen quickfix-økt også.
Du skal gjøre 5 øvelser og 10 eller 20 repetisjoner på hver øvelse: 10 box jumps (enklere variant: step-ups opp på kasse) 20 pushups (enklere variant: utfør på knær eller mot en forhøyning) 10 roing i ringer (jo mer oppreist du er i posisjonen, jo enklere blir det å utføre øvelsen) 20 kettlebell swings 10+10 ettbeins V-ups-variant (bøy knærne for en enklere variant)
Utfør alle øvelsene etter hverandre, og jobb med et tempo og en belastning som gjør at du klarer å utføre repetisjonene i ett og samme sett. Når du har gjort 1 runde av alle øvelsene starter du på en ny runde der du begynner med 10 box jumps igjen.
Jeg elsker virkelig jobben som personlig trener og blir oppriktig stolt, glad og så imponert av hva PT-kundene mine får til. Det er så givende å få være med på folks progresjon, fremgang og utvikling, både mentalt og fysisk. Når noen mestrer noe de aldri hadde trodd de skulle klare, eller man når et stort mål som man virkelig har lagt inn innsatsen som kreves, så får også jeg som personlig trener et skikkelig endorfin-kick og ordentlig godfølelse i kroppen.
I tillegg blir jeg virkelig så inspirert av alle de ulike menneskene jeg er så heldig å møte og å bli godt kjent med. Jeg tenker ofte på mine egne PT-kunder de dagene hvor treningslysten er på bånn, eller trenger inspirasjon til en treningsøkt – det gir meg motivasjonsboost å tenke på den innsatsen de faktisk legger ned i våre PT-timer, samt at jeg også elsker å få tilbakemeldinger på SMS, mail eller lignende om treningsøkter de har gjort på egen hånd, eller en selfie med et skikkelig godt post-trenings-smil.
Noen ganger blir jeg også selv utfordrert til å teste ut nye treningsøvelser eller treningsformer – både for å kunne gi tips videre til den aktuelle PT-kunden, men også fordi JEG SELV absolutt har godt av å prøve noe nytt.
I forrige uke hadde jeg for eksempel en PT-kunde som kom og sa at hun gjerne ville lære seg “situps helt opp” – altså at man skal rulle opp på føttene fra en situps-posisjon. DET er noe jeg aldri hadde testet før, så da sa jeg skulle prøve ut dette til neste gang vi møttes slik at jeg selv kan kjenne på hva som kan være utfordrende, hva man bør jobbe med for å få det til og så videre.
Derfor forsøkte jeg meg på denne i går, og bare for å gjøre det litt ekstra mer spicy så la jeg til en burpees også. Og DENNE kombinasjonen er tyngre enn det det kan se ut som. Det holdt med 5-6 repetisjoner for min del før jeg måtte ta en pause.
Du starter i oppreist posisjon før du setter deg ned på gulvet samtidig som du da ruller litt tilbake og løftet hofta opp på gulvet og har armene over hodet. Deretter tenker du at du skal skape mest mulig kraft som du skal bruke til å “kaste deg opp” ved å rulle opp, sette beina i bakken samtidig som armene kommer frem (så går du ned i en klassisk burpee hvis du ønsker :p). Her er det mye teknikk og i starten kan det være smart å bare øve på den “rullebevegelsen” nede på gulvet før du blir fristet til å komme deg opp på føttene. Kjenn at du klarer å skape en bevegelse som vil gi deg mye fart opp. Det kan også være lurt å trene på denne øvelsen sammen med en partner som da står klar til å ta i mot hendene dine for å hjelpe deg til å komme helt opp. Et annet tips er å holde en liten kettlebell eller vektmanual i begge hendene som da vil gi litt ekstra push på veien oppover fordi du har mer tyngde som vil hjelpe deg fremover.
START ROLIG og vær bevisst på at det er fort gjort å tippe ganske mye tilbake eller fremover idet du skal opp på beina fordi det er utfordrende å finne balansepunktet i bevegelsen de første gangene. Utfør derfor øvelsen på et sted hvor du ikke har så mye utstyr, møbler eller lignende du kan slå deg på i nærheten. Just saying 😉
Øvelsen kan forresten også være kjent som “omvendt burpees” eller “deck squat” hvis jeg ikke er helt på bærtur.
Hvis du vil ha en enda “morsommere” utfordring kan du jo legge til “stupe kråke” og “rulle bakover” på veien slik som Morgan viser her:
Vi blir stadig mer og mer opptatt av hvordan vi kan ta best vare på miljøet. Å bli mer bevisst på valgene man tar i matveien er et enkelt grep for å spare miljøet hvor alle kan bidra. Her får du 3 tips som er godt for både miljøet og lommeboka di.
1) Spis sesongens mat Sesongbasert mat gir en naturlig variasjon i kostholdet ditt gjennom året og sesongvarer er det som gir aller best smak. Å spise etter årstidene er også gjerne billigere og ofte er dette kortreiste matvarer som bidrar til mindre transport-utslipp. Følg med i din lokale dagligvarebutikk og hos lokale matprodusenter for å få tips og inspirasjon til deilige sesongbaserte måltider.
2) Unngå matsvinn På verdensbasis kastes en tredjedel av all mat som produseres til humant konsum og her i Norge kaster hver innbygger 42,6 kilo mat i søpla hvert år ifølge tall fra 2018. Det er hjemme hos deg og meg som det blir kastet mest mat, etterfulgt av produksjonsleddet eller dagligvarebransjen. Det som oftest havner i søpla er middagsrester, frukt og grønt, brød og bakevarer. Du kan spare både miljø og penger ved å bli mer bevisst over matsvinn. Når vi produserer, pakker og transporterer mat fører dette til klimagassutslipp, men også det å håndtere og kvitte seg med matavfall krever ressurser. I tillegg trengs det jord, vann, energi og så videre for å produsere maten vi spiser. Når vi ikke spiser opp det som blir produsert er dette også sløsing av verdifulle beholdninger. For å belaste kloden vår minst mulig med vårt matforbruk, er det naturligvis hensiktsmessig å produsere maten på en bærekraftig måte, men også å sørge for at så lite som mulig går til spille.
Norge har forpliktet seg tilFNs bærekraftmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene. Et av delmålene her er å «innen 2030 halvere andelen matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, herunder svinn etter innhøsting.»
Råd til hvordan du kan redusere matsvinn – Ikke kjøp eller lag mer mat enn den mengden du trenger. Skriv handleliste og planlegg gjerne en middagsmeny og andre hovedmåltider for den kommende uken. – Oppbevar maten riktig. Les på pakningen og ha 2-4 grader i kjøleskapet. – Ikke kast rester! Bruk dette til matpakke dagen etter, eller bruk restene til å lage nye og spennende retter. – Handle matvarer som snart går ut på dato i butikken. – Ha oversikt over hva du har hjemme på kjøkkenet. Rydd i skap og skuffer, og sjekk hva slags mat som bør spises først. – Bruk sansene når du sjekker datomerking. “Best før” betyr ikke at du ikke kan spise produktet. Bruk sansene for å avgjøre om du kan spise maten eller ei.
3) Spis mindre kjøtt Å spise mindre kjøtt, spesielt rødt kjøtt, til fordel for vegetarkost er bra for både helsa og miljø. Minsker man på kjøttinntaket vil dette også bidra til å hindre avskoging og kreve mindre areal som må pløyes opp. Dette vil også gi bedre beskyttelse for dyr, insekter og planter i sitt naturlige habitat. I tillegg er kjøttproduksjon en betydelig kilde til utslipp av klimagasser. Dette fører til økt global oppvarming som påvirker klimaendringer og har store konsekvenser for mennesker og natur på hele jordkloden. Start gjerne med én eller flere helt kjøttfrie dager i uken der du fokuserer på å spise plantebasert mat som grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø, fullkorn, sopp og bær. En annen måte å gjøre det på er å halvere den mengden kjøtt du pleier å spise og erstatte dette med et vegetarisk alternativ. Å redusere kjøttinntaket vil også gi bedre dyrevelferd og bibra til en mer rettferdig fordeling av verdens ressurser samt at du selv kan spare penger fordi det finnes mange vegetariske alternativer som er mye billigere å kjøpe enn kjøtt. Mange synes også at det er motiverende og inspirerende å prøve nye retter med alternativer til kjøtt og fisk!
Her er det som vanlig hjemmekontor-fredag og så tar jeg turen mot Finnskogen senere i ettermiddag. Der blir jeg til søndag og jeg håper på masse kos med vovsene og ikke minst friske høstturer i skogen. I tillegg så har storebroren min bursdag, så da blir det nok en liten feiring for han i løpet av helgen også.
Men tilbake til overskriften – denne økta gjorde jeg i går og jeg kom raskt inn i flyten med “ikke-tenke-bare-gjøre”-modus. Nå for tiden trenger jeg ikke noe spesifikt program, men jeg liker fortsatt å vite hva jeg skal gjøre før jeg setter i gang med en treningsøkt. Da slipper jeg å bruke tid og energi på å lure hvor jeg skal og hvor mange sett x repetisjoner jeg skal gjennomføre på ulike øvelser.
Så jeg satte opp følgende: 5 runder totalt med 5 øvelser pluss 500 meter løping. Med andre ord så var plutselig tallet 5 et stikkord for økta. Og for å gjøre det enkelt så bestemte jeg meg for å ta 10 repetisjoner på de ulike øvelsene.
Start hver runde med 500 meter løp og utfør deretter 10 reps på alle de 5 ulike øvelsene. Dette utgjør 1 runde. Så starter du en ny runde med nye 500 meter løp og 10 nye reps på samtlige øvelser.
De ulike øvelsene er såkalt baseøvelser, det vil si flerleddsøvelser som aktiverer flere store muskelgrupper og som til sammen utgjør en fullkroppsøkt. Med 500 meter på mølla får du også inn litt pulsstigning og ekstra jobbing for hjertepumpa. Her får du gjort mye arbeid på 1 runde for å si det sånn.
Høres det voldsomt ut med 5 runder og 500 meter løping på hver runde, så kan du jo bare skalere det ned til 4 runder og 400 meter løping, eller 3 runder og 300 meter løping. Gjør det som passer deg!