1 uke igjen…

…til Shape Up Convention i Stavanger som arrangeres 7.september! Høstens turné med Shape Up Convention er allerede i gang med første arrangement denne helgen i Tromsø, og i ukene fremover blir det treningsfest i Stavanger, Oslo, Trondheim og Bergen. For mer informasjon og billetter se her.

Jeg skal holde gruppetime med minibands-trening, Boot Camp og holde foredrag, og jeg gleder meg MAKS! Det er så god stemning, masse treningsglede og fornøyde, svette treningstryner på Shape Up Convention som også gir meg så utrolig mye positiv energi. Jeg er ekstremt takknemlig for å få muligheten til å være med på sånne arrangementer, og jeg har heller ikke vært i Stavanger før, så det blir en fin bonus å besøke “Rogalands hovestad”.

ShapeUp-teamet som reiser til Stavanger er meg selv og ShapeUp-dronningene Hanna Sundquist, Silje Thorstensen og Pia Seeberg. I tillegg er det flere lokale instruktører fra Stavanger-området som stiller opp på timer.

Her kan du se timeplanen – og det er mye bra snacks som venter deltakerne for å si det sånn 😀

Uka etter drar jeg til Florida, USA hvor jeg skal på studietur i samarbeid med JomfruReiser som jeg og kollega Sandra arrangerer treningsturer sammen med, og det er også en tur jeg virkelig ser frem til. Jeg har fått program for turen og det blir utflukter til blant annet Universal Studios Orlando, fornøyelsespark Fun Spot Kissimmee, flere båtturer, strandliv og selvfølgelig omvisning på ulike hotellområder som jo er en av de største grunnene for at jeg drar.

Herreminhatt som jeg gleder meg!!! Høsten 2019 starter bra 😉

– Silje Bjørnstad –

Nytt tips-innlegg til treningslåter

Hei folkens!

Å variere spillelistene mine på Spotify gir meg virkelig det lille ekstra energikicket på trening eller på joggetur. Nye sanger, eller “gamle” treningslåter jeg ikke har hørt på en stund, er et must de dagene dørstokkmila er ekstra lang. Da er det bare å skru opp volumet, finne frem en musikkliste med den riktige stemningen og så bare sette i gang med økta.

Her er 10 låter jeg har dilla på nå for tiden:
Senorita – Shawn Mendes & Camilla Cabello
La Passion – Stefy De Cicco & Ben Hamilton
Diamond Heart – Alan Walker
Say My Name – David Guetta
Bang! TSTS, Parx
Sucker Punch – Sigrid
Poker Face – LLG vs GLG Radio Mix
Shotgun (The Wild Remix)
Toca Me – twoloud Remix Edit
A Whole Lotta Love – Led Zeppelin

 

Med andre ord: godt og blandet! Én ting er i alle fall sikkert: musikk og fysisk aktivitet går hånd i hånd for min del 😀

Ha en sporty helg!

– Silje Bjørnstad –

– Sukkerfritt betyr ikke nødvendigvis slankevennlig

Hei!

Før sommeren fikk jeg en henvendelse fra Aftenposten om å si noe om “matvarer som folk tror er sunne, men som i virkeligheten inneholder mye kalorier/sukker- eller fettinnhold og bør inntas med måte”.

Først og fremst så er jeg ikke fan av å putte matvarer i kategorier som “sunn” eller “usunn”, og et sunt kosthold er også et variert kosthold. Dette presiserer jeg også i artikkelen som du finner her.

Men det som mange kanskje kan bli mer bevisst på er å bli litt mer kritisk til produkter som markedsføres med ord som “sukkerfritt”, “zero” og lignende.

Her er et utdrag fra saken:

– Mange oppfatter nok flere matvarer som sunnere og mer kalorivennlige valg fordi de markedsføres med ord som «zero», «sukkerfritt» og lignende. Men dette er ingen garanti for at produktet inneholder mer næring eller har færre kalorier, sier ernæringsrådgiver Silje Bjørnstad.

(…) Bjørnstad råder til å se på mengden man spiser av ulike matvarer og sette det i sammenheng med resten av det totale kostholdet. 

– Det er for eksempel ikke nødvendigvis alltid så store forskjeller på kaloriinnhold på original-produktet og zero-varianten. Les ingredienslisten, og sammenlign næringsdeklarasjonen, råder hun. 

(…)

– Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis du ønsker å holde vekten eller å gå ned i vekt. Et sunt og variert kosthold handler også om balanse; «litt av alt, men alt med måte» er en fin leveregel for mange, sier Bjørnstad.

Sammen med ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky lister vi opp 10 matvarer som eksempler – her er 2 av dem:

Sukkerfri sjokolade

Selv om sukkerfrie sjokolader ikke inneholder tilsatt sukker, inneholder mange av disse sjokoladene likevel en god del fett og dermed også en god del kalorier, sier Bjørnstad.

– Sukkerfri sjokolade betyr ikke nødvendigvis at det er en slankevennlig sjokolade. Mange slike sukkerfrie sjokolader inneholder rundt 400–500 kcal per hundre gram, og vanlige sjokolader inneholder cirka 500–600 kcal per hundre gram.

Du har kanskje også lest eller hørt at mørk sjokolade er sunt, men det betyr ikke at du skal hive innpå hvis du er opptatt av vekten, fortsetter hun:

– Mørk sjokolade har et høyere innhold av kakao, og dermed et høyere innhold av antioksidanter. Det er bra, men mørk sjokolade inneholder ofte faktisk litt flere kilokalorier per 100 gram enn tradisjonell melkesjokolade, sier Bjørnstad. 

Grønnsakschips og «sunnere» potetgull

– Selv om grønnsakschips og «sunnere» potetgull kan oppfattes som et bedre snacksalternativ, er det også en god del fett og kilokalorier i disse produktene. Grønnsakschips kan heller aldri erstatte det å spise vanlig frukt og grønnsaker. Varmebehandling og annen type bearbeiding bidrar til at innholdet av ømfintlige vitaminer minsker. Spis heller hele frukter og grønnsaker. Da får du i deg mer næring, mer fiber og mer vann – men færre kilokalorier, sier Bjørnstad.

Hele artikkelen finner du som nevnt på Aftenposten.no.

Takk for meg :p

– Silje Bjørnstad –

Denne turen kan anbefales!

Endelig ble det nye topptur igjen og endelig fikk jeg gått Lårdalstigen!

Dette er Norge på sitt beste!

Lørdag morgen reiste jeg og en kompis fra Oslo med kurs mot Telemarkskanalen, nærmere bestemt Lårdal og Dalen. Vi parkerte på Eidsborgberget og startet turen opp mot eggen med Telemarkskanalen som utsikt, og første utsiktspunkt kom relativt kjapt etter at vi hadde begynt å gå. Jeg vil absolutt anbefale å starte turen herfra, for det er en ganske heftig og bratt start på cirka 4 km hvis du går fra Lårdal.

 

Turen er merket som krevende med rød og sort løype. Enkelte nettsider omtaler også turen som “tøffere enn Besseggen”, men sammenlignet med Besseggen synes denne turen var mindre skummel og “snillere”. For all del, det er en seig tur med stigning og ned igjen, og det vil man nok kjenne godt i både bein og puls hvis man ikke er så vant med å gå mye opp og ned. Men du går på deilige, myke skogsstier med fantastiske naturomgivelser og mange nydelige utsiktspunkter. Jeg personlig merker at jeg virkelig får igjen for alle de mindre, korte turene i ulendt terrng i løpet av sesongen når jeg først går en slik lengre og mer krevende tur. Jeg storkoste meg hele turen uten for eksempel vonde knær og superhøy puls – det gjelder nok også å finne flyten med et tempo som gjør at du ikke ligger og presser på med “maks fart og innsats”, for det tar noen timer å gå 14 km i dette terrenget her.

Ikke la deg stoppe av høydeskrekk hvis denne turen frister. Ja, det er noen steder hvor du er høyt oppe, og det er rett ned enkelte partier hvis du går ut på kanten for å titte ned, men selve turstien tar deg ikke med helt ytterst på kanten eller går langs smale partier.

Man kan selvfølgelig også overnatte og gå turen på to dager – det er mange muligheter for flotte teltplasser eller for å henge opp hengekøye med nydelig utsikt. Ellers så er det faktisk også en hytte med to senger som er åpen for overnatting for turgåere. Mer info finner du på ut.no.

Jeg er i alle fall storfornøyd og Lårdalstigen leverte! Jeg har siklet på denne turen nå i 3 år, etter tips fra ei på Instagram, og jeg skal garantert gå denne turen flere ganger!

– Silje Bjørnstad –

Slik kan småspising sabotere vektnedgang

En osteskive her og en sjokoladebit der – det kan blir mange ekstrakalorier du ikke tenker over i løpet av en dag. Og som igjen kan ødelegge for ønsket vektreduksjon.

VG publiserte nylig en sak jeg har skrevet om nettopp småspising og ulike situasjoner som mange kan kjenne seg igjen i. Har du egentlig kontroll over hva det du putter i munnen på jobb, i sosiale settinger, når du lager mat, sitter foran TV-en eller surfer på nettet?

Her får du noen tips til hvordan du kan ta kontroll over småspisingen hvis du har som mål å gå ned noen kilo og tror at småsnacksingen kan være en årsak til at du ikke når dine mål.

På jobb

Utfordring: I løpet av en arbeidsuke kan det være mange fristelser som bidrar til at du aldri oppnår målet om å gå ned i vekt. Med bursdagskaker, usunn møtemat, vafler i kantinen og skåler med smågodt som alltid er synlige blir det fort mange unødvendige ekstrakalorier hvis du ikke er bevisst over det totale inntaket.

Løsning: Spør deg selv om du faktisk har lyst på det som blir tilbudt. Hvis svaret er ja, så bestem deg på forhånd for mengden du kan forsyne deg med slik at du kan nyte smaksopplevelsen samtidig som du fortsatt har kontroll over det totale kaloriinntaket. Det er også smart å ha en plan på forhånd for hva du skal si og gjøre hvis det kommer uforutsette fristelser som boller og iskrem som deles ut til de ansatte.

Unngå å ha mat og snacks synlig og lett tilgjengelig rett foran deg. Ha med deg smarte mellommåltider og sunn snacks hvis du vet du ofte blir småsulten eller får lyst på noe søtt i løpet av arbeidsdagen. Da slipper du å ty til raske, usunne og kaloririke alternativer som gjerne bidrar med mye energi, men lite næring.

Husk også å ta deg regelmessige pauser hvor du strekker på beina og gjerne får litt frisk luft. Å bevege på kroppen bidrar til at du får tankene bort fra fristelsene. Samtidig vil fysisk aktivitet bidra til å redusere søtsug fordi man stimulerer hjernens belønningssentre.

Du småspiser feil type mat

Utfordring: Du går for de enkleste løsningene når du er på farten og trenger noe raskt. Valget blir ofte boller, små sjokolader og pølser i stedet for å fokusere på næringsrike alternativer som metter.
Løsning: Vit hva du skal se etter på forhånd når du svipper innom matbutikken eller en kiosk fordi du må ha noe kjapt og enkelt. Sunne og smarte mellommåltider er for eksempel Skyr, kokt egg, et par lomper eller knekkebrød med proteinrikt pålegg, en liten neve nøtter, frukt og grønnsaker.

Du småspiser når du lager mat

Utfordring: Hvis du stadig småspiser mens du står ved grytene kan det fort bli mye mat allerede før du setter deg ned for å spise middag.

Løsning: La frukt og grønt være lett tilgjengelig og synlig hvis du bare må ha noe mens maten blir klar. Gjem unna kjekspakker og godteriskåler, og la heller ventegrønnsaker og oppskjært frukt være førstevalget for å stagge sulten før middagen er servert.

Du småspiser når du er sosial

Utfordring: Mange sosiale aktiviteter byr på kaloririk mat og snacks som alltid står fremme. Ofte forsyner man seg helt automatisk – noe som kan føre til mange uplanlagte kalorier ekstra.
Løsning: Ikke reis bort skrubbsulten og med lavt blodsukker. Da er det større sjanse for at du hiver i deg alt du kommer over. Planlegg på forhånd hva og hvor mye du skal spise.

Du må finne din balanse som bidrar til både matglede og som gir deg følelsen av at du koser deg, samtidig som du ikke skal få dårlig samvittighet for å forsyne deg med det som blir servert. Ha gjerne med deg tyggegummi eller sukkerfrie pastiller du kan tygge på for å unngå impulsspising av snacks og søtsaker.

Kjedespising

Utfordring: Kjedespising er noe som mange kan kjenne seg igjen. Kanskje du sitter foran TV-en eller datamaskinen og føler du bare må ha noe å tygge på? Eller kanskje du småspiser når du er hjemme uten at du tenker over det?

Løsning: Ofte er denne småspisingen blitt en tilfeldig del av en «rutine». Prøv å få en oversikt over hva som gjør at du havner i en slik situasjon og hva du kan gjøre for å endre på dette. Bli bevisst på tankene og valgene dine, og finn ut hvorfor du gjør som du gjør.

For noen kan det hjelpe å holde seg opptatt med noe annet, som for eksempel håndarbeid, gå tur eller andre former for aktivitet.

Er du en av dem som bare må ha noe hvis du vet det ligger noe søtt i skapet, så vær bevisst på hva du faktisk putter i handlekurven når du er på butikken. Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer.

Flytende kalorier

Utfordring: Det er mange som ikke tenker over at også det man drikker kan bidra med energi og kalorier. Sukkerholdig brus og saft, øl og alkohol, juice, iskaffe og lignende er drikker som kan bidra med flere hundrevis av unødvendige kalorier.
Løsning: Drikk vann som tørstedrikk og ha alltid med deg en vannflaske. Bytt ut sukkerholdig brus og saft med lettbrus, Farris og lavkalori-saft. Begrens mengden alkohol og bruk mindre glass hvis du vil kose deg med litt vin eller lignende. Spis hele frukter og grønnsaker i stedet for å drikke juice.

TIPS: Kostregistrering
Det er mange som får seg en overraskelse ved å loggføre alt de spiser og drikker i løpet av en dag. Med en matdagbok hvor du registrerer kostholdet ditt er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket, og dermed se hva som er bra og hvor du kan gjøre endringer for å nå dine mål.

Den opprinnelige artikkelen er publisert på vektklubb.no her.

– Silje Bjørnstad –

…og DER smalt det!

Tjohei og hei jobbhøsten 2019! Denne uken smalt det for å si det sånn, men på en god måte altså! Det ble bare fort veldig mye å gjøre, og det er vel ganske vanlig for mange etter en periode med sommerferie og chill.

Denne uken startet høsttimeplanen for gruppetimene på STERK, og jeg skal kjøre 3 faste gruppetimer hver uke + at jeg har 2 bedriftstimer ukentlig. I tillegg så er de fleste PT-kundene tilbake og klare for å komme i gang med treningsrutinene igjen, pluss at det er flere nye medlemmer og andre som er gira på oppfølging når det gjelder trening og kosthold – noe som jeg synes er supergøy! Så jeg kom fort i gang med jobbings på STERK etter ferien for å si det sånn. I tillegg så skjer det en del happenings fremover som jeg gleder meg masse til!
Denne uken her er det kick off med STERK, og andre helgen i september tar jeg turen til Rogaland sammen med Shape Up Crew for å være med på Shape Up Convention i Stavanger 7.september. Jeg skal holde flere gruppetimer og foredrag 🙂 Se mer info om timeplan og påmelding her.

Og så tar jeg turen over dammen til Florida 12.-19.september hvor jeg er så heldig å få være med på studietur for Jomfrureiser som jeg og kollega Sandra arrangerer treningsreiser sammen med. Så det blir jo en uke hvor jeg må ha bærbart kontor og levere det jeg skal til andre oppdragsgivere, samtidig som jeg skal følge timeplanen til tur-arrangøren, så det kan jo bli en interessant arbeidsuke 😉 Jeg og Sandra er forresten i gang med planlegging av treningsreise(r) 2020, så mer info kommer her når ting er litt mer på plass.

En annen ting som skjer nå i september er oppstart av online coaching hvor jeg nå fremover skal åpne for 3-4 online klienter i samarbeid med STERK som skal lansere et helt nytt produkt for online coaching. Dette skal jeg også fortelle mer om senere, men enn så lenge så kan jeg i alle fall si at dette blir knallbra hvor klienten får alle nødvendige komponenter for et helhetlig, effektivt og interaktivt samarbeid med sin online coach. Vi er flere PT-er på STERK som kommer til å åpne opp for online coaching. Her blir det mulighet for både treningsoppfølging med videobank og kostholdsoppfølging eller en kombinasjon av begge.

Jeg er jo også godt i gang med jobben hos Goodwill hvor jeg skriver artikler, gjør research og generelt produserer innhold til ulike samarbeidspartnere og kunder.

I tillegg skal jeg levere det jeg skal til de andre eksterne oppdragsgivere som for eksempel VG Vektklubb, Akademiet for Personlig Trening, Bedretrent.no etc.

Med andre ord; denne uka er jeg virkelig tilbake i jobbmodus for fullt og det kommer til å gå i hundre de neste ukene, men det er jo også da jeg trives best og jobber mest effektivt! 😀 Så her er det bare å henge på!

– Silje Bjørnstad –

 

Effektiv trening med tabata-intervaller

Hei mandag!

I dag våknet jeg faktisk opp før alarmen, uthvilt og klar for å starte uka på Goodwill-kontoret før det blir litt jobbings på STERK i kveld. Da er det nemlig duket for første tabata-gruppetreningstimen som jeg skal ha fast mandag kl 18 og onsdager kl 19. Og jeg gleder meg sånn!

I en tabata-intervall jobber man 8 runder x 20/10-intervaller og jeg kjørte selv en tabata-økt hjemme i stua forrige uke som virkelig skapte både pulsøkning og syrefest for å si det mildt. Jeg tester alltid ut økter og øvelser som jeg skal kjøre på gruppetimer eller PT-timer, og på den nye tabata-timen er tanken å kjøre 5-tabatarunder totalt slik at timen for eksempel ser slik ut:

10-15 minutter oppvarming og forklaring.
Hoveddel med 5 runder med tabata-intervaller (cirka 25-30 minutter totalt med pauser mellom de ulike rundene):
Runde 1) Pushups + rygghev (øvelsene utføres annenhver gang)
Runde 2) Russian Twist med kroppsvekt
Runde 3) Utfall bakover med annenhvert ben (utfør hoppende utfall for tyngre variant)
Runde 4) Jumping jacks + planke (øvelsene utføres annenhver gang)
Runde 5) Airsquats (knebøy med egen kroppsvekt)

Èn runde tar nesten 4 minutter slik at effektiv treningstid blir bortimot 20 minutter totalt, og dette er 20 minutter hvor man kjenner man jobber godt med både hode og kropp, for de siste intervallene vil man kjenne godt!

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvilke øvelser du kjører tabataintervaller med, og mange kjenner det nok igjen fra løping eller sykling også.

Her er økta jeg nevnte jeg utførte i forrige uke:

View this post on Instagram

Enkel og effektiv tabata-hjemmetrening på stuegulvet reiv godt det gitt! Kommer med syrefest-garanti for å si det sånn – tagg en treningspartner du vil ha med på «festen»🔥🤪😏 Jeg gjorde 5 øvelser med klassiske tabata-intervaller: 20 sekunders arbeid og 10 sekunders pause x 8 runder på hver øvelse. Du er ferdig trent på cirka 20 min. Øvelse 1) Goblet squat Øvelse 2) Russian twist Øvelse 3) Enarms roing Øvelse 4) Enarms push press Øvelse 5) Kettlebell swings Tips: søk opp tabata-songs på YouTube, Spotify etc, så har du både treningsmusikk og tidtaker i ett, du slipper å tenke og bare følger instruktøren i sangen 👌🏻 Kettlebell-kula jeg bruker er fra @klubbenno ☺️ #treningsglede #personligtrener #tabata #shapeupnorge #vgvektklubb #quickfix #hjemmetrening

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Ha en sporty uke!

– Silje Bjørnstad –

Slik gjør du fast food sunnere

Take-away, pizza, burgere, kebab, pølser og lignende gatekjøkken-mat blir gjerne sett på som typisk fast good. Ofte er dette mat som innholder mye kalorier, fett, sukker og salt, men lite fiber og andre gode næringsstoffer som gir deg en god, langvarig metthetsfølelse. Med andre ord er ikke tradisjonell fast food det sunneste valget eller den beste slankematen, men ved enkle grep kan du gjøre de raske måltidene både sunnere og mindre kaloririke.

Jeg har skrevet en artikkel for VG om nettopp dette som du finner i dagens papirutgave og på nett her.

Her får du en smakebit av saken:

Færre pizza-kalorier

Er det pizza som frister mest så vil du spare mange kalorier ved å styre unna hvit saus, rømmedressing og ekstra ost. Hva slags pizzatopping du velger vil naturligvis også påvirke kalori- og næringsinnhold. Velg magert kjøtt som karbonadedeig, biff, kylling og kokt skinke fremfor bacon, pepperoni og kjøttboller. Vær raus med grønnsakene og spis gjerne en grønn salat ved siden av pizzamåltidet. Prøv også lompepizza eller pizza med fullkornstortilla som bunn for en kjapp og sunn pizzavariant.


Hva med for eksempel en fristende søtpotetpizza i løpet av neste uke? Se oppskrift her.

Pølseretter med farger

Det er heller ikke krise om du spiser pølser til middag eller når du er på farten, men tenk over tilbehøret. Dropp de største XXL-pølsene fra bensinstasjonen og styr unna pølsevarianter med «det lille ekstra» som ost og bacon. Ved å kutte ut for eksempel rekesalat og stekt løk unngår du også en del ekstrakalorier. Velg de magrere pølsetypene i hverdagen og husk at lomper er et mer kalorivennlig valg enn pølsebrød.

Kalorismarte tips:

* Styr unna store menyer med mye ekstra tilbehør og store størrelser.

* Spis alltid grønnsaker eller salat ved siden av.

* Velg kalorifri drikke som vann, farris og sukkerfri saft/brus.

* Gå for grove brød- og kornvarianter.

* Dropp frityrstekt mat som friterte sushi-biter og fritert kylling.

* Velg så rene kjøtt- og fiskeprodukter som mulig.

* Ikke overdriv mengden dressing og saus.

Ha en fin søndag!

– Silje Bjørnstad –

Crossfit-WOD: Burpees, bar complex og wall balls.

Hei torsdag og snart helg!

I går ble det en CrossFit-inspirert WOD-økt med PT-kollega Morgan og  økta med film av øvelsene ser du her:

View this post on Instagram

Dagens WOD blir morsommere med @_morganmoen_ 🦖🦕 Prøv den🥳 50 burpees 10 runder av: 5 markløft 5 hang power cleans 5 thrusters 5 knebøy 50 wallballs #personligtrener #wod #barcomplex #shapeupnorge #vgvektklubb #treningsglede

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Du starter altså med 50 burpees og går deretter over til 10 runder med “Bar Complex”. Belastningen på vektstangen som du bruker bestemmer du selv, men prøv å jobbe med en belastning som gjør at du kan fullføre alle repetisjonene i de ulike øvelsene etter hverandre uten å sette ned stangen. Ta 1-3 minutters pause mellom hver runde. Avslutt med 50 wallballs.

Selv om jeg jobber med trening og er PT så har jeg også dager hvor det sitter innmari langt inne å bruke musklene og kroppen. Derfor er det så digg å kunne ha en treningsavtale med noen andre der man har bestemt hva man skal gjøre på forhånd. Da er det bare å møte opp og sette i gang. Man er sosial, får testa konkurranseinstinktet, har det gøy og ikke minst så får man gjort unna den planlagte økta 😀

“Wannabe Boss Lady”:

Men “The Boss Lady” er stort sett blid og fornøyd altså:

– Silje Bjørnstad –

Dette kan bidra til at du spiser sunnere

Mange som ønsker å få et sunnere og bedre liv vil gjerne trene mer, spise mer næringsrikt, få bedre søvnrutiner og så videre. Dette kan ofte bli for mye av et gode på en gang. Tålmodighet er et viktig nøkkelord og det kan derfor være smartere å starte med én endring om gangen. Da er det også nemlig større sjanse for at du tar sunnere valg uten å nødvendigvis gå inn for det.

Trente 30-60 minutter hver økt
Ifølge en studie publisert i International Journal of Obesity (2019) undersøkte forskere hvordan treningsvaner påvirket mat- og kostholdsvalg hos en gruppe inaktive unge voksne. 2680 deltakere i alderen 18-35 år ble rekruttert til studien og disse personene trente mindre enn 30 minutter i uken. I løpet av 15 uker skulle deltakerne trene kondisjon 30 minutter 3 ganger i uken. Det var også lov til å trene opptil 60 minutter hver økt hvis dette var ønskelig. De kunne bruke både trimsykkel, tredemølle og romaskin. I tillegg ble det samlet inn informasjon om matvalg gjennom spørreskjema før og etter forsøksperioden, men deltakerne hadde ingen retningslinjer eller kostholdsråd de skulle følge underveis.

Flere sunne valg
Etter 15 uker hadde 1859 personer gjennomført programmet og resultatet av studien viste en klar tendens til at deltakerne hadde fått sunnere matvaner. Etter å ha kommet i gang med treningsprogrammet var det flere som hadde kuttet ned på inntaket av snacks, brus og frityrstekt mat, mens inntaket av frukt, grønnsaker, fisk og nøtter hadde økt. Man så også at jo mer fysisk aktiv personen var, desto større forbedringer hadde man i matveien.

 

Påvirker andre valg
Studien konkluderer med at treningsprogram motiverer unge voksne til å spise sunnere og enklere regulerer matinntaket. Forskerne mener det sannsynligvis er flere faktorer som bidrar til at fysisk aktivitet kan bidra til at du spiser sunnere. Regelmessig mosjon gir økt produksjon av “lykkehormonet” dopamin samt at trening kan øke nivået av appetittregulerende hormoner – noe som bidrar til at man føler seg mindre sulten og har mindre lyst på mye fet og kaloririk mat. I tillegg er det mange som opplever at det å mestre fysisk aktivitet og å se fremgang på trening bidrar til økt motivasjon til å gjøre det bra på andre områder – som for eksempel å ta gode valg på kostholdsfronten.

(Teksten er hentet fra en artikkel jeg har skrevet for afpt.no)

“Du blir lettere i toppen når du bruker kroppen”, er et godt sitat de dagene dørstokkmila er ekstra lang!

Følelsen etter en god økt er uvurderlig!

 

– Silje Bjørnstad –