Hjemmelaget tomatsaus: enkelt, sunnere og billigere

Hei mandag!

Jeg starter uka med hjemmekontor og i dag våknet jeg faktisk av meg selv allerede klokka 8 (det er tidlig til å være meg ;p), og i tillegg så hadde jeg så mye energi at jeg gikk rett ut på en liten morgentur i morgensola. Utrolig deilig. 

Ellers så har det blitt hjemmekontor-jobbings, en treningsøkt med styrketrening og intervaller, samt matlaging. 

Kort oppsummert så var dagens treningsøkt helt fantastisk med masse energi i både pullups-stanga, dipsstativer og på mølla. Jeg hadde glemt hvor deilig det er å løpe!!! Jeg var en skikkelig løpejente før (LES: før jeg møtte Fredrik og ble introdusert til styrketrening), og jeg merker jo at jeg egentlig er ganske glad i intervaller, høy puls og svettefest på mølla. Så jeg vil nok fortsette med tredemølle-datingen også etter konkurranseoppkjøringen 😀

Men tilbake til overskriften, nemlig hjemmelaget tomatsaus, kjøttsaus, spagettisaus eller hva du enn vil kalle det. Å lage sin egen versjon at tomatbasert saus som passer til både pizza og pasta er superenkelt å lage! I tillegg er det sunnere, billigere og mer smakfullt enn mange av ferdigvariantene som står i butikkhylla. 

Min tomatsaus som jeg bruker til 400-500 gram karbonadedeig er:
1 boks hermetiske tomater med smak (for eksempel oregano/basilikum/urter/hvitløk)
1 gulrot
3-4 fedd hvitløk
1 rødløk
1/2 squash

Her kan du selvfølgelig bruke de grønnsakene du ønsker. Jeg bruner først karbonadedeigen før jeg tilsetter biter av rødløk og presser hvitløksfedd med en hvitløkspresse. Surr godt sammen før du tilsetter boksen med tomater og ønskede grønnsaken.

La tomatsausen stå å putre i gjerne 20-30 minutter for at smakene virkelig skal sette seg. Tilsett salt og pepper hvis du ønsker, og eventuelt 1-2 ss tomatpure for litt tykkere konsistens. 


Visste du forresten at det er fordelsaktig å varmebehandle både tomat og gulrøtter? Tomater inneholder en antioksidant som heter lykopen som blant annet har positiv effekt mot å utvikle ulike former for kreft, og denne antioksidanten blir enda kraftigere når tomatene varmes opp. Med andre ord får du i deg mer lykopen fra varmebehandlede tomater sammenlignet med for eksempel rå tomater. Enda bedre blir det hvis du tilsetter noen dråper olje i tomatsausen fordi fett også øker opptaket. Og hvis du koker eller moser gulroten så frigjøres det en større mengde med antioksidanter som er lettere å ta opp i kroppen. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt så inneholder kokte gulrøtter faktisk tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter.

Og når vi først er inne på grønnsaker: lag grønnsaksmos og puréer for å skape variasjon og for å få inspirasjon i matlagingen. Krydre lett med for eksempel pepper og muskatnøtt. Det er så enkelt og så godt! Bare kok grønnsaker, hell av vann og bruk en stavmikser til å lage mos. 

I dag ble det brokkoli- og blomkålmos på meg:

Enjoy! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

Ja, jeg føler jeg har drømmejobben

God søndag!

For et par uker siden fikk jeg et spørsmål i kommentarfeltet om jeg kan skrive litt om frilansskriving og hvordan jeg jobber.

Jeg har skrevet litt om min jobbhverdag før, men kan selvfølgelig skrive enda litt mer konkret om frilansjobbingen 🙂

Jeg har altså en bachelorgrad i medier og kommunikasjon, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Kombinasjonen av disse to utdannelse har i mine øyne gitt meg min drømmejobbhverdag hvor jeg per dags dato jobber 50 prosent som fast journalist i Side2.no (som er en del av Nettavisen.no), og 50 prosent som selvstendig næringsdrivende hvor jeg har mitt eget enkeltpersonsforetak der jeg tilbyr kostveileding, foredragsvirksomhet, frilansarbeid og lignende. 

2-3 dager i uka jobber jeg altså på Side2.no, mens resten at uka legger jeg opp selv hvordan jeg jobber. 

Det er utrolig morsomt og deilig å kunne jobbe for seg selv og å kunne styre sin egen hverdag de dagene jeg har hjemmekontor. Og å starte et enkeltmannsforetak er ikke så skummelt eller så vanskelig som mange kanskje frykter. 

Les om mine tanker om fordeler og ulemper ved enkeltpersonsforetak i et tidligere innlegg her. 

Som frilansjournalist (og selvstendig næringsdrivende for den saks skyld) så er du nødt til å være “på hugget”, du er nødt til å være offensiv. Jeg opprettet enkeltpersonsforetaket mitt i 2013 og begynte tidlig å sende mailer til ulike redaksjoner jeg kunne tenke meg å skrive for sammen med CV og arbeidsprøver, samt forslag til artikler. 

På grunn av bloggen ble jeg faktisk “headhunta” og fikk jobb som prosjektleder for kantinesatsing i videregående skoler i Møre og Romsdal fylkeskommune, som i fjor resulterte i “Kantinehåndboka”.

Les mer her: Min lille jobb-baby i hendene!

I tillegg til bloggen har jeg opprettet en hjemmeside med blant annet kontaktinfo, ulike tjenester jeg tilbyr samt et utdrag av tidligere oppdrag. 

Med andre ord, man er nødt til å være synlig for at potensielle arbeidsgivere og klienter skal vite om deg. Tre år etter at jeg opprettet enkeltpersonsforetaket er jeg så heldig at jeg har enn nok arbeidsoppgaver og oppdrag å gjøre som selvstendig næringsdrivende. Desto flere forskjellige oppdrag man gjør og desto mer synlig man er, desto flere tilbud får man, det er i alle fall min erfaring. Per dags dato har jeg flere faste oppdrag i måneden som sikrer meg en viss inntekt, i tillegg til at jeg regelmessig skriver artikler for blant annet yndlingsbladet mitt Shape Up og Akademiet for Personlig Trening. En god dialog og kommunikasjon sammen med redaktører og kontaktpersoner er selvfølgelig helt essensielt.

Mitt tips: ta kontakt med folk/redaksjoner du har lyst til å samarbeide med/skrive for/holde foredrag for. Fortell dem hva du kan tilby og vis til tidligere arbeid/artikler/powerpointpresentasjoner og så videre. Vær også klar over at man sjeldent har en jobbhverdag med arbeidstid 8-16. For min del ser jeg på dette som en stor fordel, hehe. Jeg elsker å kunne sove litt lengre om morgenen, stå opp uten å måtte stresse i Oslos rushtrafikk (hverken til eller fra jobb), trene på formiddagen når treningssenteret ikke er stappfullt, og rett og slett styre hverdagstimene akkurat slik det passer meg. Samtidig er det viktig å være klar over at man kan ha sene kvelder og lange dager der man i perioder har litt ekstra å gjøre. Men i tillegg så kan man da kanskje ta seg en langhelg eller ekstra ferieuke fordi man har jobbet hardt ukene før. Så er det også en fordel at man som frilanser “kan ta med seg kontoret” dit man vil. 

Her er for eksempel meg en typisk hjemmekontordag, haha:

Akkurat våkna versus frokosten-og-kaffe-i-magen og klar for en treningsøkt før jobbdagen begynner.

Og så er jeg på trening og pusher meg igjennom treningsprogrammet versus endorfinrusen og energinivået som er på topp etter økta, og en kropp og et hode som er klar for jobbings:

Når det gjelder arbeidsfrister og betaling så varierer dette naturligvis fra oppdrag til oppdrag, og fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. 

Det er i alle fall ingen tvil om at jeg stortrives med å ha en kombinert jobbsituasjon av det beste fra to verdener. Jeg elsker jobben min hos Side2 og jeg elsker jobben min jeg selv styrer som enkeltmannsforetak. Jeg får jobbe med det jeg elsker, nemlig en kombinasjon av formidling, tekst, sosiale medier og fotoshoots hvor temaene hovedsakelig er mat, ernæring, kosthold, helse og trening. Jeg får møte mange nye personer i forbindelse med presseevents, jobbreiser, foredrag, shoots og så videre som både fyller på med kunnskap og inspirasjon.

Ja, jeg kan ha sene kvelder (og netter) der jeg må sitte oppe å jobbe for å levere prosjekter innen deadline som jeg har sagt «ja» til med litt for kort tidsfrist, selv om jeg kanskje allerede har jobbet 8-16 på Side2.no tidligere på dagen, men samtidig så vet jeg at det kommer roligere perioder der jeg for eksempel kan ha langhelg og litt ekstra fritid. Samtidig så ser jeg at det er en fordel å være en ordensmenneske (eller organiseringsfreak som jeg liker å kalle det), når det gjelder å disponere tid og avtaler. I tillegg så er det også greit å vite at når man har enkeltmannsforetak så må man ha orden på papirer, bilag, kvitteringer og økonomi. Å sitte med papirarbeid er ikke noe noen betaler deg for, men det må gjøres. (Eventuelt så kan man betale noen andre til å gjøre regnskapsføring-jobben – etter at jeg ble momspliktig skaffet jeg meg regnskapsfører og jeg angrer ikke på det for å si det sånn. Ja, det er en ekstra utgift, men det er det verdt for min del). 

Jeg fikk også spørsmål om hva jeg inspireres av og det er MYE! Jeg inspireres av ny kunnskap og forskning innenfor ernæring og kosthold, trening og trender innenfor helse. Personer på Instagram, blogger og sosiale medier, pressemeldinger, nye bøker/utgivelser/blader, matnyheter, egen prestasjon innenfor trening, kunnskap og forståelse om mental trening, psykisk helse og fysisk helse. Bare for å nevne noe. 🙂

Spør gjerne om dere har noen flere spørsmål om min jobbhverdag! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

På Instagram

God lørdag! 

Her er det jobbelørdag for min del, men det må jo til det også! 🙂

Det er en stund siden forrige Instagram-oppdatering, so here we go:

1) “When alone in the gym, you capture that moment. And THEN you workout!” 😉
2) Ut på tur med verdens beste Lexie <3
3) Hvem sier at grønnsaker er kjedelig?! Stekt champignon og rødløk karamellisert i sukrin gold, bakte kålrot- og gulrotstaver, og blomkålmos med hint av pepper og toppet med dillkrydder. YUM!
4) Og diettmat er heller ikke kjedelig!!! Her er en typisk tallerken med ulike matvarer jeg spiser nå for tiden. 

5) Pullups-reps med 10 kg ekstra
6) Når man jobber på Side2 og skriver om matnyheter, ja, da hender det av og til at man får tilsendt disse nyhetene…. ;p Bare dumt jeg er på diett og må vente helt til april før jeg kan smake på produktene. 
7) Dips-reps med 25 kg ekstra
8) Ah, den følelsen, DEN FØLELSEN, av mestringsfølelse, endorfinrus og prestasjon etter en treningsøkt hvor det kjentes ut som at energinivået var på null og dørstokkmila var evig lang. 


9) Fant et diettvennlig matnyhet! Skyr Cottage Cheese med vaniljesmak uten tilsatt sukker var superdigg! Terningkast 6 fra meg! 🙂
10) Blir aldri lei pullups 😉
11) Flere diettvennlige nyheter: sukkerfri saft, den fra Zeroh er min favoritt blant disse to. Den var supergod! Fun Lights nyhet havner midt på treet.
12) 5-ere med 21,25 kg ekstra i dips. (4 sett)

Følg meg på Instagram her: silje_bjornstad

Og på Snap hvis du vil: Silje1987

Ha en strålende helg!

– Silje Bjørnstad – 

“Hvor mye er fettprosenten din på?”

God fredag! 

Jeg kan virkelig ikke fatte at det er 3 uker og 2 dager igjen til første Athletic Fitness-konkurranse!!! Hvor ble de siste ukene av liksom?

Da er det vel på tide med en oppdatering:

Trening:
Energien på treningen går opp og ned, noe som er helt vanlig enten man skal konkurrere eller ikke. Men motivasjonen, treningslysten og treningsgleden er det likevel ikke noe å si noe på, og selv om noen økter er tyngre enn andre så holder jeg meg til treningsplanen og gjør det jeg skal. 🙂 I går kjørte jeg forresten en ny testrunde av Athletic Fitness-runda og ble veldig fornøyd med resultatene, selv om det alltid kan bli bedre. Likevel er det deilig å kjenne at man har trøkk og styrke i kroppen til tross for at man ligger på kaloriunderskudd og sakte, men sikkert går ned i vekt. 

Kosthold:
Det er ingen endringer i matplanen og jeg har fortsatt masse forskjellig mat å velge mellom. Den siste uka har jeg hatt mer lyst på sjokolade og kaker enn tidligere i oppkjøringen, men det handler nok også om at det har vært test av matnyheter og godterinyheter på Side2 samt at jeg var i bursdagsselskap lørdag kveld der kakebordet fikk meg omtrent til å sikle. He he. MEN jeg har ikke skeia ut en jævla gang (sorry uttrykket, men jeg er bare så sykt fornøyd med meg selv), og har heller ingen planer om å gjøre det de siste ukene før konkurranse 😉 Når det er sagt så har jeg allerede invitert mine nærmeste venninner til “kakelag” i april der jeg virkelig skal nyyyyyte alt av kaker og desserter jeg måtte ha holdt meg unna de siste månedene. He he, selv om jeg ikke er noen stor sjokolade- eller potetgullspiser, så er jeg en skikkelig dessertmums og elsker smaken av noe søtt etter et større måltid eller når noe skal feires. 

Form:
Dagens vekt er på 53,8 kilo og totalt har jeg nå gått ned cirka 8,5 kilo siden desember. Grunnen til at jeg veier meg er fordi coachen min har sagt et måltall jeg bør være innenfor på konkurransedagen, men det tallet på vekta sier likevel lite om formen og styrken min generelt. 
Jeg merker også at jeg ofte får spørsmål om hva fettprosenten min ligger på, og det har jeg ikke målt eller fulgt med på i løpet av oppkjøringen og det er heller ikke noe jeg er opptatt av å vite. Det er ikke fettprosenttallet som avgjør hvordan jeg presterer på scenen eller i styrkemomentene den dagen jeg skal konkurrere. Jeg vet det er så utrolig mange som henger seg opp i dette tallet og lar dette styre alt og ingenting, men som jeg påpekt til en god del folk nå, så er det ikke fettprosenttallet ditt som avgjør din plassering i konkurranse – det er jo ikke slik at dommerne spør om hva fettprosenten din ligger på og dermed gir deg plassering utifra dette. Det kan sikkert være en grei målefaktor for mange for å si noe om fremgang i forhold til utvikling av muskelmasse/ned i fettprosent etc, men likevel så er det kun et tall. Og et tall er ikke det som avgjør hvordan man gjør det på scenen. Og i tillegg så vil ulike apparater og målinger som brukes for å finne ut dette tallet mest sannsynlig gi ganske ulike svar, så hvis man først skal følge med på fettprosenttallet, så ta målinger med samme type apparat/fettklype på de samme stedene, under samme forutsetninger hver gang. 
Men jeg personlig velger å ikke fokusere på om fettprosenten min er på 10, 15 eller 20. Det er for meg irrelevant og et tall er heller ikke det som skal styre om jeg er fornøyd eller ikke. Jeg vet det er mange jenter som lar tall styre hverdagen sin, enten det er snakk om vekt, kalorier, fettprosent eller ikke. Det er virkelig ikke verdt det, det tar så mye unødvendig energi, positivitet og glede fra mange, og sier INGENTING om hvem du er som person eller hva du presterer på trening!!! Det jeg fokuserer på er å kunne prestere i styrkemomentene, utstråling på scenen, det å bli godt kjent med hvordan kroppen min ser best ut i de ulike poseringene og hvordan jeg best mulig skal få frem det dommerne ser etter på scenen. 

Det viktigste for meg, konkurranseoppkjøring eller ei, er hverken fettprosenttall, vekttall eller sixpack. Det er prestasjon, styrke, treningsglede og mestringsfølelse <3

– Silje Bjørntad – 

 

Runners high?

God tirsdag, selv om jeg tror det er onsdag…? Dont know why.

Uansett så startet jeg dagen med en treningsøkt bestående av både styrke og kondisjon, og i dag merket jeg at løpejenta-lykkefølelsen var tilbake i kroppen for fullt da jeg løp intervaller på mølla. Jeg løp (les: JOGGET ;p) en god del mer tidligere enn det jeg har gjort de siste årene for å si det sånn, før styrketreningen “tok meg for fullt” kan man vel egentlig si. Men med lettere kropp blir det også lettere å løpe på mølla og “runners high”-følelsen var helt klart på plass etter at økta var ferdig. 

Resultatet av trynet rett etter intervallene og et par minutter senere når pulsen har roet seg og endorfinrusen kommer: 

HAHAHAHA! Jeg ler meg ihjel av bildet til venstre.

<3

Ellers så ble det blant annet pullups med ekstra vekt, dips, supersett med roing og floor press, supersett med arnold press og sidehev samt nedtrekk. 

Digg var det i alle fall! Og den godfølelsen er det viktig å ta vare på, for det er virkelig ikke alle treningsøktene som er like morsomme for tiden :p Men det er godt for både hode og kropp etterpå uansett!

– Silje Bjørnstad –

Kjøttfri mandag: 3 enkle oppskrifttips til hvordan spise mer grønnsaker

God KJØTTFRI mandag! 🙂

I dietten min kan jeg spise så mye grønnsaker jeg vil, og det setter jeg stor pris på når sultfølelsen kommer og det ikke alltid er såååå mye mat igjen av dagens rasjon. He he. Og det er i alle fall ingen tvil om at det er så utrolig mye digg man kan lage med grønnsaker!

Sjekk ut disse tre variantene som ble dagens “ventegrønnsaker” mens middagen gjorde seg klar.

1) Ovnsbakte gulrot- og kålrotstaver
Her skjærer man enkelt og greit grønnsakene i staver, legg det i en ildfast form sammen med litt olje/smør og valgfritt krydder. Stek stavene på cirka 200 grader i 15-20 minutter, før du vender om og steker videre i 15-20 minutter. Hvis du ønsker skikkelig crispy konsistens steker du grønnsakene på litt ekstra guffe de siste 5-10 minuttene, men følg med så det ikke blir brent!

2) Blomkålmos med hint av pepper
Grønnsaksmos er så enkelt og så godt!! Og det kan jo virkelig brukes som tilbehør til ALT! Skjær blomkål i små buketter og kok bukettene til de er blitt møre. Bruk en stavmikser og tilsett for eksempel pepper og/eller revet muskat. Tilsett litt fløte/melk og/eller en smørklatt hvis du ønsker.

3) Karamellisert rødløk og champignon
Stekt rødløk og champignon sammen med litt Sukrin Gold, olje og vann er YUM! Du tar enkelt og greit 1 løk og et par store champignon som du skjærer opp og surrer i en stekepanne sammen med litt smør til løken blir myk. Deretter tilsetter man 2-3 ts Sukrin Gold og 3-4 ss vann og lar dette surre videre i 8-9 minutter til løken har fått en blank farge og vannet har fordampet. Perfekt tilbehør som kan brukes til omtrent alt. 

Mmmmm-mums!

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

 

Test av snacks og godteri, og test av hip thrust-apparat

Hei søndag!

Jeg lovte jo å linke til sakene om test av snacks- og godterinyheter, samt test av “Bootybuilder” da de sakene var publisert. Og nå ligger de ute på Side2.no

Så sjekk ut testen her: To produkter får terningkast 1. Ett produkt får terningkast 6

Godteri test

Og “rumpeapparat-test” her (med video!): – Jeg kjenner det tar skikkelig i rumpemusklene

Personlig trener Camilla Lorentzen var dama som ga oss en god innføring og teknikkhjelp i forbindelse med test av “Bootybuilder”. 🙂

Ellers så er jeg i søndagsmodus og vel så det, så det er ikke så mye mer å rapportere om 😉 Ha en fin kveld!

– Silje Bjørnstad –

 

“Diettmat-kombinasjoner”

God lørdag!

Som jeg nevnte tidligere denne uka så fikk jeg et spørsmål om jeg kunne dele noen “diett-mattips”/eksempler på hvordan mine måltider ser ut for tiden. 

I den forbindelse så kan jeg gjerne dele noen bilder av typiske måltider jeg spiser for tiden, men samtidig ønsker jeg å understreke følgende:
1) Hva som er “diettvennlig” mat kommer selvfølgelig helt an på hva slags diett man går på (spiser man for å øke muskelmasse/gå ned i vekt/gå opp i vekt/fettfattig kost på grunn av galleproblemer/glutenfri diett og så videre). Med andre ord så er dette helt individuelt og helt avhengig av hva man ønsker/har som mål. Jeg har tidligere skrevet om hva slags mat jeg spiser på athletic fitness-diett og det er virkelig ikke noe hokus-pokus med min matplan – den består av flere ulike næringsrike og helt vanlige norske matvarer. Les mer om hva jeg spiser her. 

2) Når det gjelder det å følge matplanen 100 prosent så går dette på autopilot for min del. Ofte så blir det å spise rett fra matboksen eller ta det som er mest praktisk der og da, fremfor å dandere det fint på tallerkener og lignende. 

3) Selv om matbildene i dette blogginnlegget viser typiske måltider, så husk at det sier ingenting om hvor mye jeg egentlig spiser av hva hver dag. Selv om et bilde for eksempel viser to lomper så betyr ikke det nødvendigvis at det er de to eneste lompene jeg spiser i løpet av en dag 😉 Det samme gjelder selvfølgelig for alle de andre ingrediensene. For å gjenta meg selv for ørtende gang: Jeg unngår detaljene på hvor mye spiser av hva per dag bevisst fordi jeg ikke ønsker at noen med spiseforstyrrelser eller et forstyrret spisemønster og/eller kroppsbilde skal kopiere denne type uten og prøve det ut selv uten oppfølging/konkurransegrunn. 

Så, noen matkombinasjoner det går mye av er altså:
Mager kesam blandet med sukkerfri ananassaft og nøtter
Roastbiff, kokt egg, grønnsaksstaver og lomper
Nøtter og banan

Cottage cheese med bringebær og litt søtningsstoff
Kyllingfilet med ris, avokado og grønnsaker
Karbonadedeig med tomatsaus og løk, lompe, avokado, paprika og agurk

Andre måltidssammensetninger jeg liker godt er for eksempel:
Fullkornspasta med biffstrimler og ovnsbakte gulrot- og kålrotstaver med hvitløksolje
Cottage cheese med fruktbiter
Riskaker og kokt egg

Generelle tips til et sunt og næringsrikt kosthold (som du sikkert har hørt før) er rett og slett å velge næringsrike matvarer som bidrar med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Grove brød- og kornvarer og fullkornsprodukter bidrar med langsomme karbohydrater, kilder med høy proteinkvalitet er for eksempel rent kjøtt som biff og kylling, fisk, egg og meieriprodukter, gode fettkilder er for eksempel nøtter, avokado, olje, pesto og kokosmelk. 

Spis grønnsaker til alle måltider, det er så mye man kan lage med grønnsaker!! Rotmos/puréer, ovnsbakte grønnsaker med olje, grønnsaksstaver som snacks, kokte/stekte/wokkede grønnsaker, bruk det som pynt og tilbehør på lomper/brødskiver/knekkebrød, lag tomatsuppe og/eller saus av knuste tomater, lag salater og så videre. 
Lag dine egne oljeblandinger som tilbehør, bruk krydder i matlagingen for å tilsette mer smak, lag dipp som erstatning/alternativ til sauser (for eksempel guacamole, kesamdipp med, yoghurt-tzatziki etc). Bruk frukt og bær til å sette søtsmak/til desserter hvis du vil redusere det hvite, tilsatte sukkeret. 

Og husk å nyte maten, det er virkelig ingenting som ekte matglede og matnytelse. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

“12 geniale mellommåltider”

God fredag!!! 😀

I dag har jeg blant annet vært hos Egmont og organisert shoot for en matsak som kommer i Shape Up i løpet av våren, nemlig “12 geniale mellommåltider”. 

Jeg skal ikke avsløre aaaaaaalle de små måltidene jeg har komponert sammen nå, men her får dere en sniktitt “behind the scenes” samt et par avsnitt av teksten:

Det er viktig å ta seg tid til mellommåltider. Disse små måltidene er nemlig med på å holde energinivået og konsentrasjonsnivået ditt oppe i en aktiv hverdag. I tillegg kan mellommåltider bidra til et jevnt og stabilt blodsukker, noe som er fornuftig i et sunt og variert kosthold. Derfor er det fornuftig med næringsrike og sunne mellommåltider som både er enkle og kjappe å lage samtidig som de smaker godt. Vi gir deg tips til 12 smarte mellommåltider med oversikt over både kalorier og fordeling av karbohydrat, protein og fett. Da kan du selv bli bevisst på hvilke alternativer som bidrar med hva og ikke minst hva slags mellommåltider som gir deg den energien du trenger i en aktiv hverdag. 

Hvor mye?

Det finnes ikke ett enkelt fasitsvar på hvor stort et mellommåltid skal være eller hvor mange kalorier det skal inneholde. Dette kan avhenge av både hvor lenge siden det er du har spist og hvor lenge det er til neste måltid, og selvfølgelig hva du har tilgjengelig i nærheten. I tillegg vil også aktivitetsnivå, kroppsstørrelse og hva man ellers spiser i løpet av en dag være med på å påvirke hva mellommåltidene bør inneholde. For de fleste vil det passe med 3-4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider i løpet av en dag. Generelt sier man at et mellommåltid bør bidra med 100?250 kcal, men dette er altså helt individuelt. Ett viktig hovedpoeng med mellommåltider er uansett at du skal holde ut bedre til neste hovedmåltid. 

De ferdige bildene, måltidene og tekst får du altså i Shape Up i løpet av våren 😉

Og aporopos mat, tidligere i uka fikk jeg et spørsmål om jeg kunne delt “diettmåltider”, og jeg har i løpet av uka tatt noen bilder av noen av mine vanligste måltider nå for tiden. Så i helga kommer et innlegg med noen matbilder og tekst om hvordan jeg komponerer mine måltider. Men som jeg har presisert tidligere så vil jeg ikke skrive noen detaljer om hvor mye av hva jeg spiser, hverken i de ulike måltidene eller totalt i løpet av en dag. Dette unngår jeg bevisst fordi jeg ikke ønsker at noen med spiseforstyrrelser eller et forstyrret spisemønster og/eller kroppsbilde skal kopiere denne type uten og prøve det ut selv uten oppfølging/konkurransegrunn. Noe som jeg har nevnt flere ganger før.

Her har jeg forresten skrevet om hvilke matvarer og ingredienser dietten hovedsakelig består av: Dette spiser jeg på Athletic Fitness-diett– Silje Bjørnstad – 

I dag begynte jeg å gråte på trening

Jepp, i dag begynte jeg å grine etter dagens korte, men helt fantastisk digge treningsøkt. Det var bare følelsen av treningsglede og mestringsfølelse som tok kontroll, og følelsene sine kan man liksom ikke styre og jeg bare fikk tårer i øynene da jeg gikk ut av senteret. Det er ikke til å legge skjul på at det noen dager er ekstra tungt å komme seg på trening (og det blir ikke akkurat bedre av å ligge i kaloriunderskudd), men jeg er så jævlig stolt over at jeg kommer meg på trening og gjør det jeg skal. He he. Og det her høres kanskje rart ut, men selv om det er noen dager som det føles ut som at kroppen er på sitt svakeste, så har jeg aldri vært sterkere i hodet enn det jeg er nå. Denne konkurranseoppkjøringen er virkelig en erfaring og læringskurve jeg aldri kunne ha fått fra noe annet sted og det er så deilig å kjenne at hodet og kropp samarbeider, selv om den dørstokkmila til trening noen ganger er evig lang. 

Det er ikke til å unngå at mange har sine meninger og tanker om fitness, uten å ha peiling på hva de snakker om, og det er heller ikke til å unngå at mange blir "gærne" av å være i en sånn boble der diett og treningsøkter er førstepri i 2-4 måneder. Så derfor var det også så utrolig deilig å nok en gang få det beviset for meg selv at det er treningsglede, mestringsfølelse, prestasjon og fysisk og mental styrke som er det viktigste faktorene for at jeg gjør det jeg gjør nå (noe som jeg har vært tydelig på helt fra starten), ikke om jeg har fått sixpack eller cut i lårene.

Jeg mener, det endorfinrus-trynet her kan man bare ikke fake liksom:

Hehehe! 😉

– Silje Bjørnstad –