“Men hvorfor drikker du ikke?”

Aaaah, jeg fatter ikke hvorfor det spørsmålet alltid kommer i en negativ tone? Hvorfor er det så "feil" å være avhold?

For jeg er så godt som avholdsmenneske og har vært det nå i 2 år.
Jeg er vokst opp på "bondelandet" som kjæresten min kaller det, og her er det ikke vanskelig å få tak i hverken sprit, øl eller hjemmebrent. Jeg innrømmer at jeg også har smakt på alt det her, men helt ærlig kan jeg ikke si at jeg virkelig har nytet alkoholsmaken noe særlig. 
Til russetida måtte jeg bare "lære meg å like øl", slik at det ble billigst mulig å kjøpe alkoholen som selvfølgelig MÅTTE konsumeres. Men øl gjør meg egentlig bare forferdelig stinn og jeg synes fortsatt at det smaker piss.
Rødvin har jeg aaaaldri likt, og jeg har så klart smakt på det mange ganger. Men det smaker bare ikke digg. Det samme med hvitvin selv om det ikke er like ille som rød, men det smaker fortsatt ikke godt.
Sprit? Å nei takk – Bare lukten for meg til å brekke meg, og jeg har altfor mange dårlige/uklare minner enn gode minner for å si det sånn.
Champis var favoritten, og dette er vel det som er unntaket fra min avholdslivsstil. Champagne er det eneste jeg faktisk kan si er godt – et par glass holder lenge. Så får jeg champagne på nyttårsaften, i bryllup eller i andre sammenheng så tar jeg et glass om jeg har lyst på. Champagne og jordbær er faktisk veldig godt. (Høres ut som deeeen klysa, hehe. "Skumpa og strawberries er det eneste som er bra nok for meg liksom.")
Så hvorfor drikker jeg ikke?
1) Jeg synes virkelig ikke at det smaker godt. Og jeg kommer aldri til å drikke fordi noen skal tvinge meg til det?! Det er jo bare helt latterlig. Jeg velger selv hva jeg putter i min egen kropp.
2) Jeg slokna alltid før tolv da jeg skulle drikke meg full, det var ikke så morsomt dagen etter å høre hvor kult alle hadde hatt det på festen eller ute på byen, mens jeg kun huska det som skjedde fra klokka 19 til 23.. Ergo, jeg synes det er mye morsommere (og helt klart tryggere) å kunne være med på hele festen, være med ut å danse og ikke ligge halvdød ved toalettskålen. Jeg trenger ikke alkohol for å kunne ha det gøy.
3) Kroppen din klarer seg veldig fint uten alkohol da dette kan øke risikoen for hjertesykdommer samtidig som alkoholen fortynner bloder. Alkohol er som gift for kroppen, det er ikke noe jeg overdriver.

4) Jeg har tusen andre ting å bruke pengene mine på enn alkohol og dagenderpå-takeaway.
5) Og kanskje det beste av alt: Jeg slipper fylleangst, fyllesyke og fyllenerver dagen etter. 
Jeg har selvfølgelig ikke noe i mot folk som drikker, men derfor synes jeg heller ikke at folk skal se ned  på de som velger å la være heller. Folk må jo få velge selv!:) Så det så.
– Silje Bjørnstad – 

Snadder aka turkish meat delight!

Det er jo ingen hemmelighet at jeg er opptatt av kosthold og at jeg ELSKER å lage mat. Jeg digger å dille lenge på kjøkkenet og lage mat fra bunnen av slik at jeg vet hva jeg får i meg.

Her kommer en oppskrift på herlige, smaksrike kjøttboller som krever litt tid, men garantert ikke lenger enn 35-40 minutter fra du starter til du sitter klar for å hogge innpå. 🙂 Noe av stasen med mat er jo å tilberede den også.
“Tyrkiske” kjøttboller – 4 porsjoner
400 g karbonadedeig (kjøttdeig kan også brukes om du ikke har noe annet tilgjengelig)
1 egg
1/2 løk
1 ts koriander
1 hvitløksfedd
1 halv chili (Kan kuttes ut hvis du ikke liker det veldig sterkt)
(1/2 ts salt og 1/2 ts pepper om du er keen)
TIPS: Andre krydder du kan bruke er for eks hvitløkspulver, chilipulver i stedet for chili, paprikapulver, det du selv måtte like.
Start med å dele opp kjøttdeigen i en foodprofessor. (Bruk hendene om du ikke har noe annet) Tilsett ett egg og bland sammen i 10-12 sekunder.
Finhakk løk, hvitløk og chili. (Bruker du chili så vær obs på at frøene ikke er nødvendig da dette gjør kjøttbollene megaHOTHOTHOT!)
Tilsett ulike krydderier og bland farsen i ca 15 sekunder til du ser alt har blandet seg.
La farsen hvile en ca 10-12 minutter, denne tiden kan du for eks skjære opp salat, sette på pasta, eller fikse det tilbehøret du måtte ønske til kjøttbollene.

Det ser kanskje ikke så delikat ut, men jeg lover  – de smaker kjempegodt.
Når du skal steke kjøttbollene bruker du en spiseskje og hendene til å forme kjøttbollene.
(Du trenger aldri å bruke smør eller olje når du steker kjøttdeig/karbonadedeig da dette avigr mer enn nok stekefett når du steker det!!!! Det blir bare en kjøttdeigsuppe i masse fett…)
Stek kjøttbollene på middels varme, vend på de av og til. Det er viktig med tålmodighet i denne stekeprosessen. Kjøttbollene er ferdige når de har fått en mørkebrun skorpe. Del en kjøttbolle for å sjekke at den er gjennomstekt og ikke bare kullsorte utenpå og rå inni.
Jeg liker å spise disse kjøttbollene i pitabrød med salat, men dette er selvfølgelig valgfritt. Er du lavkarbo-fan dropper du pitabrødet og lager for eksempel en god salat med kjøttbollene som hovedingrediens eller kanskje sammen med blomkålpure eller ovnsbakte grønnsaker.
TIPS TIL TILBEHØR:
Salat
Grønnsaksspyd
Pasta
Ris
Wrap
Tzatzikisaus
Hjemmelaget mangodressing
Hjemmelaget ketchup/tomatsaus
Kjøttbollene kan selvfølgelig også brukes som en del av et tapasbord.
Det beste med å lage kjøttboller/hamburgere eller lignende, er jo at du selv kan tilpasse hvor sterkt du selv vil ha det. Eksempel: Ønsker du milde kjøttboller kutter du ut chili`n.
(Kjøper du en pakke chili uten å bruke opp alle chiliene kan disse enkelt bare fryses ned til neste gang du trenger det)
– Silje Bjørnstad –

Summerlovin` <3

Ah, ikke sitt inne å kop nå,

det er dags for å komme sig ut och njuuuta solen! 😀
– Silje Bjørnstad – 

Ny oppskrift: Lavkarbo-lunsj.

Ah, søndag er daffedag nr 1 og en typisk “egg-til-frokost/lunsj-dag” for mange!

Her er en oppskrift på en superenkel, superrask og supersmakfull omelett som ble min søndagslunsj idag. Den er også i lavkarbo-kategorien for de som er opptatt av det:)
SUPERENKEL OMELETT
1 porsjon:
3 egg
3 ss vann
Gressløk
2 skiver kokt skinke
Visp egg og vann, tilsett gressløk. Jeg anbefaler å bruke fersk gressløk om du har det tilgjengelig, det gir en rundere og rikere smak enn gressløk fra krydderglass.

Hell røren i en varm stekepanne som du har tilsatt 1/2 ts smør eller 1 ss olje. Legg på skinkestrimler på halvparten av omeletten, skru ned varmen og la røren bli stiv. Pass på at det ikke brenner seg ved å løsne litt på kantene og røre forsiktig rundt i røra mens den fester seg.
Når omeletten har blitt stiv velter du den ene halvparten over på den andre og la ligge i ca 2-3 minutter til den er helt ferdig stekt. Server med salat, agurk og paprika. Denne retten tar seriøst kun 5-7 minutter å lage.
TIPS:
1)Du trenger ikke å salte om du bruker skinke eller annet kjøttpålegg i omeletten da dette avgir saltsmak.
2) Annet fyll: Purre, vårløk, paprika, pølse- eller andre kjøttrester, ost, sopp – valget er ditt! (Kjøttpålegg med tilsatte kryddersmaker smaker også supert i eggeretter!)
3) For en enda fyldigere omelett kan du tilsette litt matfløte og ost, og du har en ypperlig middagsrett.
4) Lag en agurksalat med masse tynne skiver agurk ved å høvle agurken med en ostehøvel! 🙂

5) Omelett er ypperlig turmat – lag før du skal ut på tur og pakk inn i aluminiumsfolie, den smaker like god kald som varm. Eller lag omelett om morgenen, sett i kjøleskapet, og du har middagen klar når du kommer hjem på ettermiddagen!
Enjoy!
– Silje Bjørnstad –

En sunnere sjokoladekake

Her er en oppskrift på en enkel sjokoladekake med færre kalorier til helgekosen. Oppskriften er hentet fra Grete Roedes hjemmeside:

Deler du kaken i ca 16 store deler får du antall kalorier per kakestykke uten glasur (40 gram): 95 kcal
Kalorier per 100 gram ferdigstekt kake: 235 kcal.
.
Sjokoladekake 1 porsjon
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss bakekakao
2 ts vaniljesukker
4 ss sukker (Ønsker du enda færre kalorier kan du bytte ut sukkeret med søtningsstoff/splenda)
4 ss flytende margarin
2 egg
2 dl skummet kulturmelk (Jeg hadde kun lettmelk tilgjengelig, og dette fungerte uten problemer)
Slik gjør du:
Sikt sammen mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker og tilsett sukker. 

Bland sammen det tørre: 

Smelt margarin

Visp sammen margarin, egg og kulturmelk, og rør det inn i det tørre til du får en jevn og glatt røre. 

Hell røren i en liten langpanne eller stor rund form kledd med smurt bakepapir.

Stek kaken nederst i ovnen på 175 C i ca 30 minutter til den er gjennomstekt. 
Avkjøl den på rist.

Pynt med ønsket glasur.

Glasuren jeg brukte bestod av:
ca 40 gram smeltet smør
4-5 ss kaffe
2 dråper romessens
2 ts vaniljesukker
1-2 ts bakekakao
Melis til ønsket konsistens
Og til slutt drysset jeg hakkede mandler som topping

TIPS – SUNNERE KAKEGLASUR: Bytt ut sjokoladeglasuren med for eks:
Friske bær
Hakkede nøtter/mandler
Tynt lag med siktet melis

Enjoy!
– Silje Bjørnstad –

Moden eller ikke? Bruk nesa.

Hvordan vet du om frukten/grønnsaken du har lyst på er moden? Her er noen tips:

Ananas: Kjøper du en grønn ananas kjøper du en umoden ananas. For en søt og moden ananas skal skallet være nesten brunt, hvertfall gulbrunt, og et triks er å trekke ut en av "bladene" på toppen. Rykker dette bladet lett ut er ananasen moden, men må du bruke mye makt er det lurt å la frukten stå å modne noen ekstra dager på kjøkkenbenken. En moden ananas bør du derimot oppbevare kjølig. En ananas som er litt "skitten" i bladene er ofte søtere og bedre enn helt grønne ananas med små harde blader.
Melon: Når du kjøper en melon så skal frukten ikke være steinhard, men heller ikke så myk at du kan klemme den i stykker. Melon skal være litt myk i skallet, men samtidig tåle litt. Et godt tips er å LUKTE på frukten, og ikke minst se på den. Har den mange mørke flekker eller mørke "hull" så bør du se etter en annen.
Nektarin: Nektariner skal være myke, men også tåle et lett trykk. Lukt på frukten for å kjenne om den er moden. Nektariner får lett skader ved trykk og støt, pass derfor på at frukten er hel og uten sprekker eller mørke flekker.
Avokado: Når skallet gir etter for et lett trykk er avokadoen moden. Kjøper du en umoden avokado modnes den ved å ligge på kjøkkenbenken 2-3 dager. En moden avokado bør oppbevares i kjøleskapet.

Mango: Mango kan ha forskjellige farger i skallet uten at det nødvendigvis betyr om den er moden eller ikke. Moden mango skal gi lett etter for trykk og lukter sterkere enn umoden og hard mango. Moden mango kan ofte ha små sorte prikker i skallet som indikerer høyt sukkerinnhold, og som er et tegn på at den er spisemoden. Skallet skal være fast og glatt uten tegn til mørke flekker eller råte. 
Så, nesa er uansett et viktig redskap når du skal kjøpe frukt og grønt!
Enjoy!
– Silje Bjørnstad – 

Nye produkter fra dagligvareverden

Hey ho, her er noen nyheter fra mat- og dagligvarehandelen:

Fjordland har kommet med flere ferdige middagsretter, her er noen av dem. Jeg har ikke smakt noen av disse ennå, men synes Fjordland ikke er det verste å spise om man har dårlig tid. Jeg velger heller Fjordland enn Grændis for å si det sånn.
 

Biffgryte med potetstappe. Pølse stroganoff med potetmos.

 

Laks med poteter og gulrøtter Karrikylling med ris

Fjordland har også kommet med 2 ferdigdesserter, 3-4 porsjoner.
 

Kos sjokoladepupping laget med belgisk sjokolade, og karamellpudding med karamellsaus.

Toro har også lansert to nye retter i Velbekomme-serien. 
 
Laksegryte. Kyllingrisotto.
Ellers har jeg også prøvd noen andre nye produkter:
Extra tyggegummie spearmint/melon, den er sølvfarget med noe lysegrønt, og den er kjempegod. Gir både frisk smak i munnen samtidig som den smaker digg.
Og Lakerol Fresh Mouth-Drops. Husker ikke helt navnet, men det var en grønnfarget eske og en blå. Jeg anbefaler virkelig den grønne, men absolutt ikke den blå. Disse dropsene smakte Pepsodente tannkrem, og var bare kvalmende. (Den blå barnetannkremet fra nittitallet)
Enjoy!
Så er det noen som har prøvd disse ferdigmiddagene?
– Silje Bjørnstad –

Et litt sunnere kjeks- og ostefat

Ost og kjeks er noe de fleste liker og som mange koser seg med, særlig i sosiale sammenhenger.

Men mange av kjeksene som blir brukt inneholder mye sukker, lite fiber, usunt fett og gir dårlig metthetsfølelse. Noe som igjen kan bidra til at man spiser og spiser uten å bli ordentlig mett.
Så hvorfor ikke bytte ut noen av kjekstypene med litt grovere typer som også gjør måltidet sunnere og som gjør deg mett. Ikke minst synes jeg at det smaker mer og bedre med den grovere sorten også.
Så mitt tips er å bytte ut de typiske variantene som for eksempel Ritz, Kapteinkjeks, Korno fullkorn og Sætres beste. (Disse kjeksene inneholder faktisk mye mer sukker, fett og kalorier enn mange tror)
Andre gode alternativer er tynnere typer knekkebrød (Fiberblus, Multigrain, Ryvita), hjemmelagde kjeks (her har du muligheten til å selv velge ingredienser og dermed gjør kjeksen sunnere, bruk for eksempel honning i stedet for sukker og grovere mel, rosiner, tørket frukt, og havre) og mer fiberrike og mindre kaloririke varianter som for eksempel
Fiber plus
Ryvita
Ideal Gull sprø
Fiberrik
(Fiberrik Tranebær er blant mine favoritter)

Rugsprø
Så knekk opp disse i mindre størrelser og legg på et fat sammen med ulike ostetyper og masse deilig frukt og grønt.
Og hvorfor ikke prøve noen andre frukt-og-grønt-tilbehørsvarianter til osten også?
Standard er druer og paprika, men her kommer flere alternativer til å gjøre måltidet nytt og mer spennende og smaksrikt:
Appelsinskiver
Kiwi
Ferske jordbær
Raspet gulrot
Purre
Ferskenbiter
Bananbiter
Knuste mandler, valnøtter, pecannøtter eller lignende
Mango
Melon

 

ALT ER MULIG – ikke vær redd for å prøve noen nye sammensetninger.

OPPSKRIFT:  Sunnere havrekjeks:

500g havregryn (store)
100g plantemargarin
5 dl skummetmelk
2 ts bakepulver
500g rugmel

Smelt plantemargarin og tilsett melk.Ta havregrynene i en bolle. Hell melk/smørblandingen over havren. Bland så bakepulver og rugmel i blandingen..
Kjevl så ut deigen,og form kjeks med glass/former.
Sett kjeksene midt i ovnen på 200 grader.
Stek  i ca.20min. (Steketiden varierer etter hvor tykke kjeksene er) Ta ut kjeksene når de er små gylne og fortsatt litt myke i miden.

Avkjøl på rist.

Godt, enkelt og SUNT!

TIPS: Vil du ha de litt søtere tilsett ca 3-4 ss søtningsmiddel. For mer smak tilsett for eksempel rosiner eller litt kanel.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

Nytt desserttips – sunt, raskt og enkelt

Dessert hver dag uten dårlig samvittighet?

Åjada, det er fullt mulig det. Jeg for min del har dessert hver dag i form av frukt. Og jeg innrømmer det, i`m a freakin` fruitlover. Pære og røde epler er favorittene for tiden. For meg er frukt min form for godis.
Men ofte kan det være gøy å gjøre noe mer med frukten, og for eksempel så digger jeg også kanel. Jeg bruker sikkert flere spiseskjeer med kanel på havregrøten min om morgenen.
Kanel er sunt og er med på å holde blodsukkeret ditt stabilt, så liker du kanel er det bare å drysse på!
OPPSKRIFT – DESSERT: Stekt eple  1 porsjon
Del et eple i båter og legg i ildfast form – fjern kjernehuset. (Jeg anbefaler å ikke skrelle eplet)
Dryss over kanel og stek i ovnen på 225 grader i ca 12-15 minutter til eplebåtene er møre, men eplebåtene skal fortsatt holde formen. Avkjøl et par minutter før du spiser.
Jeg liker best å bruke røde epler til denne desserten, men dette er selvfølgelig valgfritt.
For de som vil ha det litt søtere kan man drysse over litt splenda/søtningsstoff. (Sukker for de som bruker det)
TIPS:  Det er ikke sikkert alle er så glad i varme desserter, og ønsker du en dessert med noe kaldt kan du jo spise denne desserten sammen med en kule vaniljeis, vaniljesaus eller litt pisket krem, men da er det nok ikke like lurt å unne seg denne desserten daglig. 😉
– Silje Bjørnstad –

Bloggecamp

25. – 28. juni er det bloggcamp og den holdes på Odderøya i Kristiansand.
Det er 18 årsgrense og her har man blant annet muligheten å bli kjent med andre mennesker, delta i workshops, høre på profilerte foredragsholdere, grille og ikke minst treffe andre bloggere.

Det er også mulighet for å jobbe som frivillig på bloggcampen, les mer her.
Webadressen, billetter og mer info: www.bloggcamp.no


Faren til Emilie Nereng, Erling Nereng, er en av foredragsholderne på bloggcampen. (foto: Silje Rindal/www.bloggcamp.no)

Så, er det noen som har tenkt seg på bloggcamp?

– Silje Bjørnstad –