Antioksidant-test

I dag har jeg vært med en kompis på et kort foredrag om blant annet antioksidanter og generell helsestatus i Norge og inntaket av frukt og grønt. Og i den forbindelse ble vi tilbudt om å få scanne oss å sjekke vårt eget antioksidantnivå, eller, egentlig så sjekkes nivået av karotenoider (en type antioksidant), og etter 90 sekunder kommer et tall som gir en indikasjon om hvilket nivå du ligger på. Jeg DIGGER å teste sånne ting. 😀

Veldig kort om antioksidanter: De beskytter oss mot frie radikaler, noe som igjen kan skape sykdom og betennelse i kroppen. Antioksidanter beskytter mot oksidativt stress  og dermed sykdommer som for eksempel kreft, hjerte&sykdom, diabetes, alzheimer, med mer..

Uansett, gjett hvem som fikk toppscore…. ;D  Jeg var faktisk den eneste av de 10-12 som var der som scora “blått”. Mi hi.

 
 

Det denne scanneren kan bidra med er for eksempel å gi en større forståelse av antioksidanter og helsen vår. 

Scorer man blått har man ifølge scanneren: “Høyt inntak av frukt og grønnsaker, optimalt kosttilskudd, lav BMI, lite stress og utsatt for lite fol og forurensing.”

Tja, noen punkter stemmer hvertfall! 😉

“Målingen av hudkarotenoider er en nyttig indikasjon på karotenoidkonsentrasjoner og gir en god indikasjon på kroppens helhetlig antioksidantstatus.”

Spør mer om dere ønsker flere detaljer eller om det er noe dere lurer på om denne scanneren eller antioksidanter for den saks skyld 🙂

Eller se dette klippet fra Dr Oz om denne scanneren og antioksidanter:

 

 

Og på tampen så vil jeg absolutt anbefale å gå tur etter at sola har gått ned uansett hvor i landet du befinner deg – perfekt temperatur og lite folk 😉

I morgen åker jeg tilbake til Åsnes og blir der i helga 🙂

– Silje Bjørnstad – 

I skauen.

“Topptur” nr 2 ble unnagjort i formiddag. Denne gangen til “Gøstastorpet”.

Det er såååå digg å gå på skogsstier uten å måtte “stå i kø” for å komme frem, noe man risikerer å gjøre hver gang man er på Sognsvann, langs Akerselva eller generelt i Oslo-marka.

 

I ettermiddag bærer det tilbake til hovedstaden for å rekke noen avtaler på torsdag og fredag, og jeg gruer meg til å ankomme Oslo S når jeg vet byen er okkupert av gærne tenåringsjenter som løper rundt og skriker. Ah, mas. 

Uansett, planen er å reise tilbake til Åsnes og være her i helgen. Mest for å benytte muligheten til å gå toppturer mens jeg har fri! 😀 Selv om det er spådd regn og mamma er bekymra for at jeg løper rundt i skauen alene fordi det er sett en del bjørn her i det siste. Skulle jeg eventuelt møte en bamse så skal jeg bare si: “Hei. Ikke gjør meg noe, jeg tilhører også bjørneslekten. BJØRNstad vett…” Eller så kan det også hende at jeg bare skriker som f…., snur meg 180 grader og løper som pokker eller desperat prøver å klatre opp i et tre. Den derre “legge seg ned å spille død” tror jeg hvertfall ikke noe på. Hvordan vil man i så fall klare å spille død hvis en bjørn tusler rundt deg og snuser i trynet ditt?

 

– Silje Bjørnstad – 

Fysak-prosjektet

Min hjemkommune Åsnes ble i 2006 utnevnt som FYSAK kommune av Hedmark Fylkeskommune. 

Kommunen får dermed midler for å fremme fysisk aktivitet, noe som jo bare er meget bra og vel verdt investeringene. 

FYSAK innebærer blant annet:

Skoler og barnehager satser på fysisk aktivitet daglig
Toppturer i samarbeid med lokalt næringsliv har blitt et populært årlig tiltak
Egen aktivitetsgruppe for inaktiv ungdom
Svømmegrupper og ulike markeringer for ansatte i kommunen- også i samarbeid med lokale bedrifter
Samarbeid med lag og foreninger om FYSAK

Jeg for min del faller innenfor punktet om TOPPTURER. 

Toppturene er 12 ulike merkede løyper rundt omkring i Åsnes kommune. Og ikke minst så har man et klippekort med 10 klipp – og ved å gå minst 10 turer, og ha fylt ut klippekortet sitt deltar man i en trekning der hovedpremien er på 5000 spenn. Det er 500 kroner turen om man vinner det. Er jo vinnvinnsituasjon. 😉 

Man har tolv “toppturer” og velge mellom, men man kan gå den samme løypa 10 ganger om man vil. Du trenger altså ikke å gå 10 ulike løyper, man velger selv hvilke man vil gå.:) Løypene er forskjellige, noen lengre enn andre, noen med mer stigning, mens andre igjen er flatt terreng. Alle de tolv løypene er merket. På hver løype er det hengt opp en FYSAK-kasse i “endestasjonen” eller langs løypa.

Les mer om toppturene på Åsnes kommune sine hjemmesider her. 

Så i ettermiddag var jeg på min første topptur for året, sammen med mamma og Lexie. 

 

I denne kassa ligger det en bok til å notere navnet ditt i, og klippetang å klippe kortet ditt med. Løypene har ulike sånne stempel-klipp, så jeg synes derfor det er morsomt å gå litt forskjellige løyper slik at jeg får ulike stempel i klippekortet mitt. (Ubetydelige små gleder er bra:p)

Slik kan man heller ikke jukse seg frem til 10 klipp på en og samme tur. Blir jo litt merkelig om navnet ditt står ti ganger etter hverandre i boka liksom..

Absolutt alle kan delta, både de som bor i kommunen eller er her på besøk.

Å gå ti toppturer i perioden 1.mai – 30.september er virkelig noe som er overkommelig for absolutt alle, så til alle solunger: her er det bare å komme seg ut 🙂

– Silje Bjørnstad – 

Sara….

I dag har vært en drittdag.

Verdens beste, søteste, herligste gordon setter Sara måtte avlives i dag etter at hun plutselig ble syk før helgen. Alle som kjenner meg vet hvor glad jeg generelt er i dyr, spesielt hunder. Og alle som kjenner meg vet hvor mye Sara betydde for meg. “Hunden er menneskets beste venn” sies det, og det er så sant. De blir som et familiemedlem…

Jeg har gått med en stor klump i magen i hele dag. Egentlig skulle Sara opereres i ettermiddag, men da vi kom til dyrlegen sa hun at en operasjon i seg selv ville være en stor risiko og det var ikke sikkert hun ville overleve. Så sammen med dyrlegen bestemte vi at det beste var å la henne slippe å lide noe mer. En ting er å se ditt eget kjæledyr ligge der på dyrlegebenken og se de ha det vondt, men det å se at de skjønner hva som er i ferd med å skje er bare det jævligste… Det blikket.. De øynene.. 

Så resten av dagen har bestått av intervallgråting og hodepine og innvendig stress. Og når jeg blir stressa så må jeg skrive… 

Sara som alltid har vært hos oss, helt siden hun ble født. 1 av de 7 valpene vi fikk i 2001. Valpen som fikk sin egen stol før hun var 1 måned gammel. 

Sara som var verdens beste venn og turkamerat:

Sara som hadde sin egen skidress for å ikke få snø i pelsen, men som ikke virket så veldig begeistrert for å få tredd på seg en kondomdrakt.  

Sara som elsket å være med ut i skogen og å bade:

Sara som elsket å være med på hytta:

Sara som synes det var like underholdende å se på ekorn som å se på fugler:

Sara som var med oss i 10 år…

 

 

Jeg måtte en tur alene ut i skogen i kveld, frisk luft var helt klart nødvendig.  

  

 

Jeg er så glad vi har en hund til, nemlig Lexie. Hun skjønner nok at noe er skjedd for hun er veldig rolig og vil bare kose og “trøste”.

 

– Silje Bjørnstad – 

 

Fredagsmys.

Med 14-15 personer hadde jeg en helt perfekt fredagskveld med mye latter og knallgod stemning, og igjen – TEMPERATUREN OG VÆRET er perfekt da man kan sitte ute til godt over midnatt.

Her er noen av de herlige menneskene i altfor mørke bilder, men vi er like søte i dagslys.

 

Meg og Eli Mette <3

 

 

 

Ey, husk MGP-finalen i kveld, jeg skal jobbe på Side2.no og DU kan trille terning på de ulike sangene 😉 Så følg med på både NRK og Side2.no fra klokken 21.00.

– Silje Bjørnstad – 

Jordbær

Park. Varmt. Digg. Svett.

Finnes det noe bedre enn jordbær og vannmelon når det er så herlig vær som nå?

Forresten, prøv å smaksette iskaldt vann med jordbær – deilig!! Del 5-6 jordbær i to og ha oppi en vannmugge, sett i kjøleskapet og nyt som tørstedrikk. Sammen med sitron og/eller noen appelsinbåter er også å anbefale 😉

God fredag!

Jeg må dusje av meg varmen før det bærer til innflyttnings-bursdagsfest 🙂

– Silje Bjørnstad – 

Lykke lykke lykke

Akerselva 08.50:

DA er jeg endelig tilbake i mitt irriterende positive, optimistiske og blide vesen. Mi hi.

Noen som har lagt merke til varmen forresten….? Vel, frem med sommerkjoler, solkrem, og flipfloppere!! Jeg flytter til parken! Etter en tur på Elixia selvfølgelig. 😀

 

– Silje Bjørnstad – 

Kort oppdatering: Den følelsen

… når du er ferdig med eksamen og har DEN FØLELSEN at det faktisk gikk relativt greit.

… når du er ferdig med eksamen og endelig har et normalt energinivå igjen og klarer faktisk å jogge og ikke bare GÅ turer.

… når du er ferdig med eksamen og du kan ligge i parken og har absolutt ingen planer eller noe annet du “burde gjøre”, men bare kan ligge å nyte sola og varmen.

… når du er ferdig med eksamen og har SOMMERFERIE.

DEN FØLELSEN – det er pur lykke.

Og jeg er der nå. 😀

– Silje Bjørnstad – 

Svada.

Jeg har kjøpt meg basketball. Bildebevis kommer. Akkurat nå er den i utrygge hender ett-eller-annet-sted i Oslo. Tror jeg. Håper jeg. 

Min plan for neste uke:

Mandag og tirsdag: Bibliotek og lesemodus deluxe.

Onsdag: Eksamen. Onsdag klokken 15.00: SOMMERFERIE!!

Torsdag: Kropps-grilling i parken og Elixia.

Fredag: Kropps-grilling i parken og Elixia.

Lørdag: Kropps-grilling i parken og Elixia. Og jobb på kvelden.

Søndag: Kropps-grilling i parken og Elixia.

Med andre ord: Tøft liv! 😉

 

Bare sjekk værvarselet for Oslo neste uke:

KONKLUSJON: Jeg må finne frem flipfloppere og dra på sommerklær-shopping. Og nye solbriller. 

Og dagens spørsmål går til mamma og pappa: Er hytta og hundene og bil til lån hvis jeg vil til Trysil og sniffe frisk fjell-luft den første uka i juni? Eller noko..

 

– Silje Bjørnstad –