Jeg skal bli storesøster!

Fikk en hyggelig SMS av mamma før helgen der det stod: “Hallo. Vil ønske deg en god helg og fortelle at du skal bli storesøster. Du kan få være med på å finne på navn. Skal helst ikke ende på -a.”

Så nå er det sikkert mange av dere som lurer på om mamma har en bebis i magen, men det kan jeg avkrefte med en eneste gang – vi skal nemlig få ny hundevalp!! 😀 😀 😀

Fra før av har vi Sara, hun er dattera til den første hunden vår “Anki” som nå dessverre er død. Anki fikk 7 valper deriblant denne hele spesielle og unike frøkna:


Sara <3 Den beste turkameraten og det nydeligste hundevesen som finnes. Dette bildet er med meg her i Spania og er fra når hun var valp. Hvor søt er det mulig å bli liksom..?

Det å ha syv Gordon Setter-valper hjemme i over to måneder var bare helt herlig!!! Men vi måtte legge nytt gulv i hele første etasje etterpå da… Hehe.

Nå er Sara åtte år og er ifølge mamma for gammel til å få egne valper, så derfor har de nå bestilt en valp fra Sør-Norge som vi mest sannsynlig vil få hjem til oss i midten av april!!

Også var det den navnegreia da. Mamma og pappa vil helst ikke at navnet skal slutte på -a, fordi det sies at hunden ofte kan forveksle ordet “JA!” med sitt eget navn, noe som ikke alltid kan være like heldig. Men mine forslag er hittil uansett Milli, Kikki, Zoey, Kira og Sita.

Noen flere som har navneforslag? 🙂

– Silje Bjørnstad –

“I`m leaving…” ;)

Så var det en dag Eirin nevnte at hun hadde lyst til å reise, og jeg mener, du kan ikke begynne å “nevne” sånne ting til meg for jeg blir jo helt i hundre bare av tanken.

Jeg kommer hjem 28.mars og eksamen del 2 er 26.mai. Det vil si at jeg har nesten 2 måneder der jeg ikke har en leilighet som jeg må betale leie på, i tillegg til at jeg er en egoistisk livsnyter som elsker å reise og å oppleve nye ting. Hva gjør du når du har en sånn mulighet og elsker å reise? Jo, nettopp, da drar du ut på reise. Mer info og fler detaljer om dette senere. 🙂

Jeg sier som Narvesen-reklamene sier om godteri bare at jeg sikter til et litt større perspektiv, nemlig om livet: Har du lyst, har du lov.

Men i første omgang reiser jeg nå til flyplassen i Malaga for å møte min herlige kjæreste Joakim som skal være her i en hel uke! Det sier seg vel selv at blogging ikke vil være øverst på lista når det gjelder prioriteringer de neste dagene, men jeg skal prøve å publisere hvertfall ett innlegg om dagen siden jeg har noen som ligger klare og ferdigskrevet i arkivet. 🙂

Min situasjon for øyeblikket: En følelse av pur lykke.

– Silje Bjørnstad –

Kylllingwrap alà Silje&Eirin

I går fullførte jeg og Eirin siste del av vårt Saw-maraton vårt med å se Saw 6 og Saw 7. I tillegg fant vi ut at det kommer en Saw 8 i oktober 2011, og Saw 9 året etter, så de syke, syke filmene vil tydeligvis aldri ta slutt. Men i går lagde vi også en syk, syk god kyllingwrap med nydelige smaker.

Til 3-4 porsjoner:

1-2 tortillawrap per pers (Store)
2-3 stk kyllingfilet
1 rød paprika
1/2 løk (vanlig gul eller rødløk) 
1 boks mais
1/2 agurk
1 isbergsalat
Cherrytomater (til den som liker det 😉 )
1-2 glass original salsasaus (Anbefaler MILD, en supergod saus som smaker kjempegodt, men ikke for mye slik at du kjenner smaken fra alle råvarene)

 

Vi skjærte opp kyllingfilet og stekte dette sammen med løk og paprika. Når du steker paprika får den liksom en ekstra piff med crispy konsistens og litt sånn grillaktig paprikasmak – herlig!


Stek kyllingfilet og grønnsakene for seg selv, før du tar de oppi samme stekepanne og la alt stå varmes sammen i noen minutter.

Skjær opp agurk, salat og tomater i biter og varm tortilla i stekeovn eller mikrobølgeovn. Fyll den med alle de gode ingrediensene, 2-3 spiseskjeer salsa på toppen, rull sammen wrappen og nyt masse deilige smaker.

Jeg synes kyllingfilet som man steker med for eksempel paprika og løk smaker bedre enn kun kyllingfilet/kjøttdeig med tacokrydder. For eksempel så blir tacokrydder-smaken så altfor dominerende om man bruker de ferdigposene, og da kjenner man heller liksom ikke de andre ingrediensene i wrappen. Så om du er glad i “tacolefser/wrap”, men ønsker å prøve noe annet som ikke bare smaker salt eller taco, så bruk rene råvarer med en god saus/dipp.  Enkelt, raskt og sunt! Du kan jo også lage din egen guacamole, aioli, tomatsalsa, currydressing og så videre.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

Sosiale medier – genialt.

I fjor fikk jeg forespørsel fra en av mine tidligere lærere og forelesere fra Høgskolen i Oslo om jeg kunne ha et mini-foredrag om bacheloroppgaven min til andre kommunikasjons-studenter ved HiO. Dette ville jeg jo, og litt av greia var også å bruke sosiale medier til å ta kontakt og gjøre sånne ting uten at man må være fysisk tilstede i samme rom. Dermed ble jeg kobla opp via Skype der samtalen og videobildet ble vist for klassen i Oslo og jeg satt nede her i Spania. Nå har jeg blitt spurt enda en gang om jeg kan snakke litt om helsekommunikasjon og om mitt studiet her i Fuengirola, også denne gangen via Skype. Jeg synes jo dette bare er kjempegøy og sa selvfølgelig ja. Så i dag må jeg huske å foreberede meg litt og lage en oversikt om hva jeg skal si! Så huskelapp til meg selv: Husk penn og papir med ut til solsenga i dag.
Denne gangen må jeg også snakke på engelsk siden det er utvekslingsstudenter som ikke skjønner norsk i klassen i Oslo. Blir spennende! 🙂

Sosiale medier gir uten tvil både forelesninger og den pedagogiske undervisningen et løft og gjør det hele mer interessant og også tiltrekkende for “datagenerasjonen”.  Mine forelesere bruker jo også en del Youtube-klipp og artikler fra Internett i presentasjonene her i Spania. Sosiale medier byr på nye og kunnskapsrike læremåter som bare man helt klart må og vil bruke mer av i årene som kommer. Så her er det bare å blogge i vei og oppdatere Facebook-statusen (med måtehold selvfølgelig) og google seg frem til interessante og underholdende Youtube-klipp og ikke minst holde seg oppdatert hvor og hva politikerne og kjendisene gjør med hjelp av Twitter.

– Silje Bjørnstad –

(Bildet er hentet fra Google)

Mys-lørdag. :)

I dag har jeg slikket sol og spilt volleyball på stranda sammen med en del andre studenter fra Atlantis. Vi satte opp volleyballnett og “lina oss opp” ved siden hverandre og nøt en helt fantastisk varme og herlige solstråler i over fire timer. Livet er herlig!


Det var faktisk noen stykker som bada også. Mens jeg klarte så vidt å vasse i vannkanten, for vannet hadde ikke akkurat badetemperatur for min del.

I kveld skal jeg og Eirin lage middag og forhåpentligvis se ferdig filmene Saw 6 og Saw 7. Vi har jo hatt Saw-maraton de siste ukene og nå gjenstår altså de to siste. Jeg tror det blir noe kyllingwrap til mat, det kommer sikkert en blogg i morgen. 😉

 

Ha en flott lørdag!

– Silje Bjørnstad –

Diabetes – en folkesykdom?

Dette er et langt, men viktig innlegg. Så jeg oppfordrer deg til å lese det ferdig. 🙂

Diabetes er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet blir for høyt fordi kroppens celler ikke klarer å ta det opp. Årsaken er at kroppen lager for lite av hormonet insulin.
Diabetes kan deles opp i to ulike grupper: Diabetes type 1 og diabetes type 2.

Ved type 1 diabetes har kroppens immunforsvar ved en feil ødelagt de cellene i bukspyttkjertelen som lager insulin, og produksjonen av insulin har derfor opphørt. 

Ved type 2 diabetes lager kjertelen fortsatt insulin, men for lite i forhold til kroppens behov. Det er denne sykdommen som har nær sammenheng med overvekt, inaktivitet og alder. Man kan også bli kvitt diabetes type 2 og behandlingen er ofte å spise sunt, gå ned i vekt og å være mer fysisk aktiv.

I Norge er det cirka 150.000 personer som har fått diagnosen diabetes og som får medikamentell behandling. Men man regner også med at det er omtrent like mange som har diabetes uten å ha fått bekreftet diagnosen. Dette vil dermed si at nærmere 300.000 personer har diabetes her i Norge. Av disse har 25 000 type 1 diabetes, mens over 200 000 har type 2 diabetes. Det er ventet at antallet vi doble seg de neste 25 årene som følge av at stadig flere blir overvektige og samtidig mindre fysisk aktive.

Å ha diabetes er jo en ille nok sykdom i seg selv, men høyt blodsukker over tid skader også blodkar og indre organer. Folkehelseinstituttet skriver at menn med type 2 diabetes har 2-4 ganger økt risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og amputasjon. Kvinner har 3-5 ganger økt risiko. Andre følgesykdommer er at man er mer utsatt for skader på blant annet nyrer og øyne. Dette kan igjen føre til nyresvikt og nedsatt syn. Andre følger er nedsatt følsomhet i beina og impotens hos menn.

 

Kostnadene ved folkesykdommer er et annet punkt. FHI skriver følgende:

Kostnadene ved behandling av diabetes og dens følgesykdommer er store. Direkte kostnader er 2,5 til 15 prosent av årlige helsebudsjetter, avhengig av forekomst og behandlingstilbud, viser WHOs tall. At stadig flere rammes tidligere i livet, vil bidra til å øke kostnadene fordi risikoen for følgesykdommer er større jo flere år man skal leve med sykdommen.

 

Man hører ofte at det ikke er noen tvil om at helsepersonell med kunnskap om riktig ernæring og fokus på en sunn livsstil vil være økende de kommende årene, men jeg sier bare: FOLK TRENGER KUNNSKAP OG VEILEDNING NÅ. Det har kanskje så smått begynt med å innføre mer frukt og grønt i barneskolene og sportslige aktiviteter med jobben på ettermiddagen hos noen, men det er langt igjen før alle blir med. Og ofte er det de som uteblir som er i den største risikogruppen og som trenger forandringene mest for å unngå nettopp diabetes og hjerte-karsykdommer. Så hva skal man gjøre for å snu denne trenden? Det holder tydeligvis ikke bare å informere om dette.

Skal for eksempel Burger King og McDonalds få skylden for at folk spiser hamburgere og friterte potetstrimler til både frokost, lunsj og middag? Har det virkelig blitt så enkelt? Det er jo ingen som tvinger deg inn dit.

Eller er det mangel på ulike fysiske aktiviteter eller treningssentre? Jeg tviler sterkt, siden det aldri har vært flere treningskjeder/treningssentre som det er i landet nå, og det åpner stadig fler. I tillegg så finnes det så mange ulike aktiviteter innen alt fra ballspill, saltimer, dansestiler, vintersport etc, så det skal godt gjøres å ikke finne en aktivitet du vil trives i. Og synes du det er dyrt å trene eller mangler motivasjon? Å gå tur, sykle eller jogge en tur ute i naturen er som regel kostnadsfritt, og trenger du en ekspert til å veilede deg finnes det tusenvis av personlig trenere som er klare for å guide deg.

Er det dyrt å spise sunt? Kyss meg i rompa. 1 kilo gulrøtter koster cirka 15 kroner, mens en 200 grams melkesjokolade koster cirka 25 kroner for å vise et banalt regnestykke. Og det samme gjelder når du spiser ute; en stor pizza på Peppes koster kanskje rundt 230 kroner, mens en wokrett med kylling og grønnsaker på en kinesisk restaurant ligger på rundt 100-150 kroner.

Selvfølgelig må regjeringen og samfunnet fortsette på det gode arbeidet med å snu på disse usunne vanene ved å innføre mer fysisk aktivitet i skolehverdagen, bedre tilgang til frukt/grønt, flere aktivitetstilbud og så videre. Men altså, poenget mitt er at det har blitt for lett å legge skylden på noen andre eller noe annet. Det er DU som har ansvar for det du putter i deg, hvor mye du beveger deg og hvordan du tar vare på kroppen din. Javel, kanskjer du er mer utsatt på grunn av arv og gener, men dette alene disponerer sjeldent for at man får for eksempel diabetes, det blir jo for lettvint om alle skal gå rundt og skylde på at bestemor Mary fikk sukkersyke for et par år siden.  Har du barn er det jo enda viktigere at du går frem med et godt eksempel. Og trenger du hjelp eller tips er dette alt annet enn flaut eller vanskelig å oppsøke dette, det i seg selv er jo bare et bevis på at du bryr deg om å ha en sunn kropp med en bedre livsstil som også vil bedre din livskvalitet.

Forresten, en siste utfordring som jeg mener man virkelig bare må ta fatt i er jo nettopp det med at barn og unge er feitere enn noen gang og sitter mer stille enn de noensinne har gjort. Først sitter de rolig flere timer på skolebenken, før de kommer hjem til “fastfood”-middag, ser på TV og spiller dataspill. Det er jo ikke lenger kult å gå ut å møte venner heller, for disse kan man jo chatte med på MSN og Facebook. Jeg vet jo at dette ikke gjelder alle og jeg vil ikke generalisere på noen som helst måte, men jeg synes faktisk litt synd på de som har det sånn, for de finnes. En ting er jo kostholdet til dagens barn og unge, men jeg tror det er vel så viktig å få de ut fra huset og sofaen og ut på hytteturer/teltturer og opplevelser man ikke kan få gjennom en TV- eller PC-skjerm.

Så får vi se da, hvilken skole eller barnehage eller arbeidsplass jeg står i og holder foredrag om nettopp dette om noen to-tre år. For jeg vil gjerne informere, men også MOBILISERE.

– Silje Bjørnstad –

Les mer om diabetes og symptomer på sykdommen: Klikk her.

Solfylte, herlige dager og nå er det helg!

Dagen i dag begynte sånn:

Null skyer, strålende soloppgang og VARMT. Slik har det egentlig vært hele den siste uka. Så drog jeg på skolen var der i 3 timer og hadde om sosialmedisin (som forøvrig var veldig interessant og som jeg selvfølgelig må skrive en blogg om i nærmeste fremtid). Så kom jeg hjem, lagde meg lunsj og la meg ut ved bassenget er på hotellet sammen med omtrent resten av klassa.


Her ble jeg i 3-4 timer og bare nøt 20-25 varmegrader og solstråler. DIGG!! I morgen er det planer om at vi studentene skal stikke til stranda og nyte sola, spille volleyball, grille og bare generelt nyte livet. Skal si vi har et hardt liv som studenter her i Sør-Spania… 😉

God helg!

– Silje Bjørnstad –

 

Smakfullt og deilig urtebrød

Hva med å lage dette herlige flettebrødet med smak av spennende urter i helga? Urtebrødet passer perfekt til for eksempel gryteretter, salater, supper og lasagne.

Denne oppskriften gir 2 flettebrød.
Per porsjon a 35 gram: 70 kcal (Per 100 gram: 200 kcal)

Velg magrere meieriprodukter

I løpet av en dag kan man putte i seg mye mat man egentlig ikke tenker over, samtidig som man ikke er så bevisst på de valgene man tar og at det faktisk finnes sunnere og lettere varianter av det man spiser. For eksempel gjelder dette meieriprodukter. I forbindelse med de nye kostholdsrådene anbefaler Norske helsemyndigheter magre meieriprodukter som en del av et sunt kosthold. I tillegg anbefales det et daglig inntak av disse matvarene. I dette innlegget har jeg hovedsaklig fokusert på kaloriinnhold bare for å gi et bilde av hvor viktige forandringer i hverdagsvanene kan være over lang tid når man at overvekt og et inntak at usunt fett er en stor risikofaktor for blant annet hjerte- karsykdommer og diabetes type 2. Men husk også at matvarer med mindre kalorier inneholder ofte også mindre mettet fett og mindre tilsatt sukker, så det er uansett ingen grunn til å ikke velge dette om man ønsker en sunnere livstil og en velfungerende, sunn og fornøyd kropp.

Valget er ditt:

Tine Kremfløte 1 dl 359 kcal
Tine Lett Dessertfløte 1 dl 250 kcal

1 glass lettmelk (2 dl) 95 kcal
1 glass ekstra lett (2 dl) 78 kcal

Litago Sjokolademelk 5 dl (1 vanlig kartong) 330 kcal
Litago Lettere Sjokolademelk 5 dl (1 vanlig kartong) 252 kcal

Creme Fraiche Tine 1/2 boks (150 gram) 502 kcal 
Lett Creme Fraiche Tine 1/2 boks (150 gram) 291 kcal

Lettrømme Tine 3 ss (75 gram) 154 kcal
Ekstra Lett Rømme Tine 3 ss (75 gram) 89 kcal

Norvegia ost: 4 skiver 193 kcal (355 kcal/100 gram)
Lettere Norvegia ost: 4 skiver 108 kcal (271 kcal/100 gram)

Tine Go`morgen yoghurt skogsbær og müsli – per stk 259 kcal
Q-meieriene Skyr yoghurt skogsbær og vanilje per stk 99 kcal

Velger du de “vanlige/feteste” meieriproduktene fra denne listen utgjør dette totalt: 1892 kalorier.

Velger du derimot de magrere meieriproduktene fra denne listen utgjør dette totalt: 1167 kalorier.

Forskjell: 725 kalorier.


Jeg vet jo at de fleste ikke spiser så mye meieriprodukter hver dag, men la oss følge dette eksemplet som at dette er det man får i seg i løpet av 1 uke bare for å gjøre det enkelt.

Det vil si at på 1 år, altså 52 uker, blir alternativene med de “feteste” meieriproduktene:
1892 kalorier X 52 uker = 98384 kalorier.

Mens på 1 år, altså 52 uker, vil kaloriinnholdet med de magre meieriproduktene bli:
1167 kalorier X 52 uker = 60684 kalorier.

Forskjellen blir 37700 kalorier.

1 kilo tilsvarer cirka 7000 kalorier, så i løpet av 1 år vil du dermed spare:

37000 : 7000 = 5,38 kilo om du velger magrere meieriprodukter.

Merker at matematikk straks ble mye morsommere når det dreier seg om mat. Endelig kommer 6`ern fra vitnemålet mitt fra videregående skole til nytte liksom. (Sånn, da fikk jeg skrytt litt av den også)

Som jeg har nevnt i mange tidligere blogginnlegg, jeg bruker Somebody.no til å finne ut kaloriinnholdet i ulike matvarer. Les mer om Somebody.no i dette innlegget: Klikk her!

 

– Silje Bjørnstad –

Mozzarella-wrap

Gårsdagens lunsj ble wrap med blant annet fersk mozzarellaost som jeg bare digger.

Jeg fortrekker faktisk de “fine” tortillalefsene fremfor de grovere variantene siden jeg synes de smaker best. Kaloriinnholdet er uansett omtrent det samme, og jeg synes det metter like greit som “fullkorns-tortilla”. Men selvfølgelig er nok de grove lefsene litt sunnere og kan sikkert gi en bedre metthetsfølelse for noen. Dette er så klart individuelt, det viktigste er å like matlaging og bruke det man selv liker best.

Ellers så var ingrediensene isbergsalat, agurk, paprika, mais og selvfølgelig fersk mozzarellaost. Her i Spania kjøper jeg disse geniale pakningene med små “mozzarella-kuler”…

…men du kan selvfølgelig også bruke de pakningene med en stor mozzarella-klump.

Varm først tortillalefser i cirka 20-30 sekunder i mikrobølgeovn. Legg noen isbergsalatblader, agurkskiver og paprikastrimler i lefsa. Legg deretter 6-7 mozzarellaost-biter i lefsa og strø over et par spiseskjeer med mais. 

Rull sammen, del i to og spis wrap`n med kniv og gaffel. (Jeg måtte det ihvertfall siden j hadde fylt wrappen med så mye slik at alt bare datt ut når jeg prøvde å spise den med henda.)

Jeg bruker ikke noe dressing eller saus når jeg har mozzarella i wrap fordi jeg synes dette alene smaker så digg og derfor ikke vil ødelegge de “rene” smakene. Men jeg vil nok tro at hvitløksdressing vil være et ganske bra dressingvalg om du ønsker det. Et annet tips er å varme wrappen med mozzarellaosten slik at den smelter, før du tilsetter resten av fyllet.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –