Neste uke:

Den kommende uka betyr høstferie for mange, men sånt no har jeg hverken tid eller lyst til. 😀 I utgangspunktet kan jo jeg ta ferie når jeg vil eller sove lenge hver dag, men man blir faktisk lei det også.

Så neste uke blir det blant annet litt journalistjobbing, litt skole, og ikke minst  2xOGTT-test  (oral glukose toleranse test)i forbindelse med LCHF-prosjekt. Det jeg vet så langt er at det innebærer at forsøkspersonene inntar 75 gram glukose og blodglukose og insulin måles de etterfølgende 2 timer. Dette skal gjøres to dager på rad, en hviledag og en dag hvor man gjennomfører en spinningtime der man etter treningsøkten må innta et bestemt måltid. Og her kommer det morsomme….. Den retten vi skal spise inneholder blant annet KOKT TORSK.

Jeg har S T O R E problemer med å innta fiskemåltider (kroppen min nekter), så jeg har hittil levd på omega-3-kosttilskudd for å dekke over den dårlige samvittigheten min. 

Med andre ord, dette kan bli interessant.

Jeg skal selvfølgelig oppdatere dere utover uken 🙂

Forresten, det er så kaldt om dagen! Jeg går rundt og lurer på hvordan jeg skal overleve vinteren når jeg allerede nå synes det er uutholdelig kjølig (dette gjør jeg hvert år på denne tiden av året og utrolig nok overlever jeg hver vinter allikevel gitt..)

Her en kveld var jeg nemlig å så på fotballkamp (av alle ting….) og her er det ingen som skal si at det er feil å bruke lue selv om vi fortsatt bare er i september måned. 

– Silje Bjørnstad – 

Lørdagkveld – “Skal Vi Danse”

Siste nytt: Jobbings i helga og Lasse Ottesen gikk ut av Skal vi danse.

Det er alltid stas å jobbe disse kveldene i Nydalen 🙂

LES SIDE2-SAKENE HER:

– Tenner på hoftene dine!

– Skulle gjerne blitt med videre

Linni Meister er alltid ei strøken frøken:

– Rumpa er tilbake på plass

Nu er det natta for min del!

– Silje Bjørnstad – 

Mange tror kanskje at en ernæringsfysiolog….

….er en person som sitter på et kontor og som hovedsaklig gir råd til folk som ønsker å gå ned i vekt, ønsker å spise mer frukt og grønt eller som lurer på hva slags knekkebrød-produkt som er sunnest.

Men det jo så mye mer vi kan bidra med! Kroppen fortjener at man har et fokus på riktig kost og ernæring gjennom hele livet spør du meg, men har du noen gang tenkt på at i ulike stadier i livet bør man tenke ekstra nøye gjennom kosten og inntaket av ulike næringstoffer/vitaminer/mineraler?

For eksempel når man er i perioder hvor man vokser og kroppen utvikler seg (barn og unge), eller når man er gravid og skal livnære et foster i ni måneder, eller når man ammer og skal fortsette å gi mat og næring til det nye familiemedlemmet, eller når man har blitt eldre og kroppen er kanskje mer utsatt enn tidligere for sykdommer og infeksjoner.

Her er bare noe av det en ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med:

* Kosthold ved ulike allergier og matintoleranse

* Kosthold til gravide og ammede

* Kostholdsforedrag

* Næringsinnhold i mat

* Næringsbergening i måltider/oppskrifter/matvarer

* Kosthold til barn og unge

* Kostold til eldre (både hjemmebeboere og pasienter på sykehjem/eldrehjem)

* Kosthold til kreftpasienter

* Kosthold ved livstilssykdommer: Diabetes type 2, overvekt og fedme, hjerte-og-karsykdom, hypertensjon

* Kosthold og kantinemeny på jobben

* Vegetarianere

* Trenddietter

* Ned/opp i vekt

* Tips til sunne mellommåltider

* Sunnere livsstil

 Etc etc etc etc etc 😉

Og i dette innlegget skal jeg komme med et ekstra tips til folk med cøliaki og nedsatt gutenintoleranse (proteinforbindelsen gluten finner man i kornsorter). Jeg har nemlig nettopp sett på kostholdet til ei venninne som har cøliaki og kom over denne informasjon som kan være ganske nyttig for folk i denne gruppen: 

Ingredienslister.

Det ikke bare ordet «gluten» som betyr at matvaren/produktet inneholder gluten. Her er en liste som kan bety at det finnes gluten i matvaren og som du derfor bør unngå om du er usikker:

  • hvetemel, hvetekim, hvetekli, hvetesirup, spelt/dinkel, helkorn, durumhvete, triticale, rugmel, byggmel, semulegryn, puffet havre, puffet hvete, havre, havremel, havregryn, havrekli, strøbrød, malt, nudler, makaroni, buljong, spagetti, fullkorn, griljeringsmel, gryn, grynmel, hydrolyserte proteiner, hydroliserte vegetabilske proteiner, kavring, soyasaus.

Glutenfrie produkter som mange tror betyr at produktet inneholder gluten, men som man trygt kan spise:

  • maltose, glutamat, glutaminsyre, bokhvete, maltodextrin, polentagryn, sagogryn, soya, maltorama, stivelse (for eks potet , ris eller maisstivelse), johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, e-stoffer/tilsetningsstoffer

Fun Facts:

  • 85-90% av cøliakere tåler hvetestivelse og får ikke symptomer av dette

  • Noen glutenfrie melblandinger med hvetestivelse: Toro fin/grov, Premix, Semper, Finax.

  • Noen glutenfrie melblandinger uten hvetestivelse: Finax italiensk, Jyttemel, Glutano melblanding,

  • Øk fiberinnholdet i baksten ved å for eksempel tilsette fiberhusk,  linfrø.

 

– Silje Bjørnstad – 

Testdag nummer 2

Da er man i gang med LCHF-prosjektet og for å danne en baseline er det som tidligere nevnt 2 uker med normal kost og testing før man går over til 3 uker LCHF-diett og påfølgende testing for å se eventuelle forskjeller.

I går var det FMD-test på Aker sykehus der man sjekker “Flow-mediated dilation” – årenes evne til å utvide seg når behovet for blod og oksygen øker. Dermed “stenger” man av blodtilførselen til den ene armen i fem minutter for så å løse opp og sjekke hvor fort blodet strømmer igjennom via å se på ultralyd. 

Resultatet var (jeg siterer) “Superbra”.  

I dag er det VO2-maks-test som skulle gjennomføres og jeg var så nervøs. Følelsen “GRUGLEDER SEG” har vel aldri vært mer passende. Samtidig så var jeg så forberedt på at denne testen skulle gjennomføres på tredemølle, men neida, den skulle gjennomføres på sykkel. Og jeg som H A T E R spinning og alt som har med sykling og gjøre… Men jeg overlevde og det var jo bare gøy, når man var ferdig vel og merke.

Selve testen bestod av at man begynner å tråkke for så å øke motstanden hvert halve minutt til beina bare stopper opp. Og det kan jeg love deg at de gjorde! Hodet ville bare tråkke på og psykisk hadde jeg så mye mer å gi, men beina bare “Nei, skjer ikke” – egentlig en veldig irriterende følelse når melkesyra kommer og tar over. ;p

Uansett så var testresultatet over gjennomsnittsverdien for jenter på min alder (20-29 år) med et resultat på 39,2, noe som jeg kan være fornøyd med. 

VERDITABELL FOR VO2-MAKS:

Så blir det jo spennende å se hva man ligger på i neste test som er om 5 uker! 😀

– Silje Bjørnstad – 

Kanelboller, frokostrundstykker, scones og fiberrike bagetter – glutenfrie!

Her er noen av oppskriftene jeg og mine medstudenter selv brukte under “Glutenfri bakedag” på skolen for noen uker tilbake. 
Glutenfrie matretter kan selvfølgelig brukes av både glutenallergikere og folk som tåler gluten. Uansett, jeg kan love det smaker godt!! 🙂
SCONES:

KANELBOLLER:


FIBERRIKE BAGETTER:

FROKOSTRUNDSTYKKER: 


Enjoy!!
– Silje Bjørnstad – 

Da er vi i gang. Snart.

I morgen starter “LCHF-prosjektet” som skal vare i fem uker så nå er min vanlige klokke byttet ut med aktivitetsmåler som måler både det ene og det andre. I morgen skal også første test gjennomføres på Aker Sykehus, mens kosten skal være det man pleier å spise de to kommende ukene før man går over på LCHF-diett.

 

Og  den aktivitetsmåleren sier visstnok i fra om man ikke er aktiv nok i hverdagen, og også om man er veldig aktiv… Så det blir spennende å se hva slags beskjeder som strømmer innover i de kommende dagene. 

To be continued…. 🙂

– Silje Bjørnstad – 

Produkter fra EASY Living

Testing av diverse er alltid gøy, men kanskje særlig når det gjelder nye matvarer.

For et par helger tilbake havnet jeg nemlig tilfeldigvis på en stand som blant annet solgte produkter fra EASY Living. De tilbyr for eksempel matløsninger som kan komme godt med i en travel hverdag samt at det er tilpasset personer som ønsker å redusere karbohydrater i kostholdet sitt (men ikke misforstå, karbohydrater fra “vanlig” grovbrød og fullkornspasta og lignende varianter er ikke farlig og de grove karbohydratene i seg selv er ikke fetende, så fortsett å spis karbs!:) ) Men for de som synes at en lavkarbo-livsstil, eller rett og slett ønsker å prøve noe nytt så er det alltid greit med litt variasjon og da kan slike type produkter være et godt alternativ og supplement i matlagingen. (Jeg tilhører den siste gruppen ;)) Også har jeg på følelsen at slike lavkarbo-produkter vil komme godt med i de 3 ukene jeg og sambo skal leve på LCHF-diett i forbindelse med prosjektet vi er deltakere i.

Hittil har jeg kun prøvd pannekakene, lavkarbo-brødet blir nok testet ut ganske snart det også (dette brødet kan også brukes av personer med glutenintoleranse). Men pannekakene er faktisk veldig gode samtidig som de er veldig mettende! De er også myyyye enklere å steke enn vanlige pannekaker. En pakke “EASY Living pancakes” inneholder 7 porsjonsposer og hver pose blandes ut med 1 dl melk før man blander sammen og heller oppi en varm stekepanne. Et genialt raskt lite måltid for eksempel etter trening eller som et mellommåltid hvis det er litt lenge til middag. 

Og dette er ikke noe reklameinnlegg og kun mine egne meninger basert på smakserfaringer. 😉

– Silje Bjørnstad – 

 

 

Det var den helga.

Goooood søndag!!

Tida flyr fortsatt den og plutselig så var det søndag, igjen. Helga har bestått av en god miks med jobbing, trening, bytur (ja, faktisk!) og sosialisering med verdens beste venner som bare gir meg verdens beste latterkramper. Digg digg digg!

Neste uke blir like travel (selvfølgelig) og da begynner også “forskningsprosjektet angåede LCHF-diett” på ordentlig også. De to første ukene skal vi spise og trene som normalt så er jo ikke så store forandringer i kosten ennå, men det blir FMD-test (flow-mediated-dilation som tester årenes evne til å utvide seg) og VO2-max-test i uka som kommer. 

Jeg har hvertfall ordna meg bøker og oppskrifter slik at man er litt forberedt til masse fett og maks 20 gram karbs, og merker faktisk at jeg gleder meg til å komme i gang. Er veldig spent på eventuelle effekter/bivirkninger på hvordan dette kostholdet kan gi meg. 

Og eller så er alt fryd og gammen og jada, jeg er – L Y K K E L I G -.

 

– Silje Bjørnstad – 

På Sognsvann

Tok meg en tur til Sognsvann i går ettermiddag og der var det bare helt perfekte forhold til en rolig joggetur:

Hvis høsten skal se sånn ut så er det helt greit!! 😀

Og nå har jeg endelig begynt å benytte meg av Endomondo også… Jeg vet at de ulike treningsappene har vært lenge på markedet og allerede har blitt veldig populære, og jeg har faktisk hatt Endomondo på mobilen en god stund, men jeg har bare vært litt treig med å faktisk bruke den. Endomondo fungerer med alle typer trening, både løp/jogg, sykling, dansing eller driver med andre ting. Jeg har gratisversjonen som fungerer helt greit, men du har også en Pro-versjon som har en del tilleggsfunksjoner.  Uansett, prøv den om du ikke har den eller en lignende treningsapp! Anbefales 🙂

 

 

Det som jeg liker med appen er at den gir deg tilbakemeldinger underveis om fart, distanse og snitthastighet, samt at dette selvfølgelig står i oppsummeringen:

Tips til meg selv: Ikke start tidtakingen FØR oppvarmingen… Da blir snittfarten liksom litt lavere enn det man faktisk ligger på… 😉

– Silje Bjørnstad – 

Slik går det…

…når man deler bolig med en 2/3 ferdig utdannet ernæringsfysiolog:

Da består veggdekorasjonen av blant annet plakater fra frukt.no som skal gi inspirasjon og tips til varisjon i det daglige frukt&grønt-inntaket! 😀

Jeg fikk nemlig flere flotte plakater tilsendt fra frukt.no som jeg hentet tidligere i dag. I plakatpakken lå det også en brosjyre om “5 om dagen” + en egen epleplakat, egen potetplakat og krydderurter-plakat. 

I tillegg hadde denne dumpet ned i postkassen min:

“KOSTHÅNDBOKEN” som er utgitt av Helsedirektoratet. Denne er nemlig en del av pensumet mitt dette semesteret og i stedet for å lese PDF-filer på laptopen bestilte jeg likegjerne boka gratis på deres hjemmesider. 

Merker bare at jeg brenner så veldig for det jeg studerer og jeg gleder meg sånn til å virkelige begynne ordentlig med både individuell kostveiledning og ernæringsrådgivning samt å holde foredrag og informasjonskampanjer til ulike grupper. Det er så mye jeg har lyst til og jeg har så mange planer for hvordan jeg skal praktisere det jeg lærer. Skal man ha noe gjort får man gjøre det selv, og for å si det sånn, ting kommer til å skje så bare følg med;)

– Silje Bjørnstad –