Dette er det som er ekte inspirasjon

Noe av det jeg liker best med sosiale medier er å bli kjent med nye mennesker, og å kunne bli inspirert av andres innlegg og prestasjoner. Og når det gjelder nettopp inspirasjon så kan jeg anbefale å ta en titt på Instagramkontoen til Harald Riise, aka Viking Wheels.

Harald har cerebral parese og sitter i rullestol, men han lar ikke det hindre ham i å pushe grenser, utføre spektakulære stunts eller trene egenvektstrening. Og hvorfor skulle det egentlig stoppe ham i å gjøre det han faktisk har lyst til? Trening og bevegelse er så mangt, og jeg digger mennesker som ser løsninger og alternativer fremfor å tenke det verste og gi opp før man egentlig har forsøkt. Alle fortjener å oppleve mestringsfølelse og treningsglede.

Harald trener et tosifret antall timer i uken hvor han benytter seg av både manualer, apparater og calisthenics. Han har tidligere sagt at han får en frihetsfølelse og et «kick» av å trosse sin funksjonsnedsettelse. For i stedet å tenke at rullestolen er en hindring, så bruker Harald den like så gjerne som ekstravekt når han gjør pull ups. I stedet for å sitte inne å være redd for fysiske hindringer så bestemmer han seg for i stedet å klatre i tårn (!) og sykle flere titalls kilometer med hendene.

LES OGSÅ: Harald er klar for tårnklatring i rullestol

I sommer møtte jeg Harald i en Tuftepark i Oslo hvor vi gjennomførte blant annet ulike varianter av pull ups og omvendt roing. Dette er tunge kroppsvektøvelser – ja, bare det å henge etter hendene kan oppleves som ganske tungt for mange.

Harald derimot, han tar på vektvest og gjennomfører et titalls pullups samtidig som han sitter fastspent i rullestolen. Med andre ord så blir det en del ekstra kilo å løfte når han utfører kroppshev. Det er ganske rått!

Trening og stunts som kan virke «umulig» for noen, blir utvilsomt en drivkraft hos den mannen her.

Jeg er selv en person som sikkert kan virke irriterende positiv og løsningsorientert i ekstrem versjon for mange. Eller som jeg liker å si det; Realistisk optimist. Det er i alle fall slik jeg liker å tenke; å se muligheter i stedet for å grave seg unøvendig langt ned i en negativ spiral.

Jeg har selv jobbet som personlig assistent (når jeg var student) for 3 ulike personer som har sittet i rullestol av ulike grunner. Jobben var gjennom Uloba og å være personlig assistent er en utrolig fin og meningsfull jobb jeg absolutt kan anbefale. (Generelt det å jobbe med mennesker er en så utrolig takknemlig og ydmyk jobb – det er jo også en av grunnene til at jeg kommer til å bruke mer og mer tid på å jobbe som personlig trener nå fremover). Ting som du og jeg tar som en selvfølge kan være en gigantisk utfordring for andre, ja kanskje helt umulig. Det kan være å åpne en dør, å hente et glass som står øverst i skapet eller stå opp fra senga, ta på seg klær og være klar til å gå ut av døra på fem minutter om morgenen. Eller har du kanskje opplevd å bli skadet på trening og tenkt at “nå er alt forgjeves”. Vel, for å si det veldig enkelt: selv om har en strekk i låret eller en betennelse i skuldra er det som oftest mye annet du fortsatt kan gjøre. Ting blir liksom satt litt mer i perspektiv når man faktisk får et innblikk i det som er en “vanlig hverdag” hos en person, men som likevel er så utrolig langt unna din egen. Uansett så finnes det som regel en løsning og alternativer. Og en av dine fordeler Harald, er at du kan forstå mennesker som er i lignende situasjoner på en helt annen måte enn mange andre. Med din erfaring og din fantastiske evne til å tenke løsningsorientert og kreativt er du ikke bare en stor inspirasjon og motivasjon, men også en enorm ressurs og hjelp. Jeg håper og tror mange vil oppleve både mestringsfølelse og treningsglede på grunn av din erfaring, kunnskap og ikke minst positive innstilling.  

Harald – takk for en herlig økt i Tufteparken!

– Silje Bjørnstad – 

Treningsøkten som gjorde meg støl i tre dager

Tjohei!

Etter to uker med ferie og minimalt med “skikkelig styrketrening” (sett bort i fra X antall step-ups man har gjort når man har fartet rundt på toppturer), så var det både vondt og godt å starte på igjen med styrkeøkter som inkluderer mer enn en tursekk på ryggen og egen kroppsvekt. 

Ikke så overraskende så må jeg redusere litt på vektene nå i begynnelsen, noe som jeg tar med knusende ro (jeg gidder ikke å stresse når jeg vet jeg har masse tid til å komme inn i vante treningsrutiner og treningsvekter igjen i løpet av resten av sommeren, høsten OG vinteren 😉 ), men det jeg derimot ikke er vant til er å bli så støl at jeg kan kjenne hver eneste lille muskelfiber i både rumpe, og på bakside og innside av lårene mine. Og nei, jeg klager ikke – det har jeg bare godt av og jeg synes egentlig det bare er digg, selv om det sikkert ser rart ut å møte ei som går både bredbeint og knapt klarer å bøye hofta for andre forbipasserende :p Anyway, en av øktene jeg gjorde som virkelig satte inn stølhetsfaktoren for full er som følger:
4 sett og 8 reps av (nesten) alt:
A1 Knebøy
A2 Good mornings med noe bredere enn skulderbreddes avstand mellom føttene
B1 1,5 reps Hipthrust
B2 Bulgarske splittknebøy
C1 Liggende leg curls
C2 Sumomarkløft kettlebell (12 reps)
D1 Kick backs i kabel (12 reps)
D2​ Sidekicks i kabel (12 reps)

Stikkordene er: Tren TUNGT, ikke ha for lange pauser mellom supersettene og sørg for å ha stor bevegelsesbane (gjør det skikkelig når du først skal trene, ikke gjør ting halveis ;p )

Så – enjoy 🙂

I dag var følgende økt slik:
4 sett og 6 reps av (nesten alt)
A Knebøy
B Markløft
C1 Hipthrust (10 reps)
C2 Good mornings droppsett (6 reps + 6 reps)
D Leg extensions (10 reps)
E1 Liggende leg curls
E2 Rygghev med vekt
F1 Sidekicks i kabel (12 reps)
F2 Crunch på pilatesball (12 reps)

To økter som i alle fall for meg virkelig aktiverer fremside og bakside lår, rumpemuskulatur, kjerne og stabiliseringsmuskler. (Så er det viktig å holde pusten for å skape buktrykk tydeligvis. LOL! )

– Silje Bjørnstad – 

Komme i gang med trening og sunnere kosthold sammen? Eksklusivt earlybird-tilbud :)

Wow! Da var det plutselig gått X antall dager siden forrige blogginnlegg, og selv om jeg skrev at jeg skulle på ferie så har jeg jo faktisk vært i Oslo og hatt tilgang til laptop de 4 siste dagene uten at bloggen har fått noe oppmerksomhet. Hehe. Men det er jo en grunn til det også!!! Jeg er fortsatt i halveis feriemodus, men jeg jobber også noen timer hver dag denne uken.

Det har virkelig vært noen helt fantastiske dager med bobilferie oppover fra Midt-Norge til Lofoten, og bryllupshelg i Ålesund. Særlig naturopplevelsene og toppturene i Lofoten har vært helt magiske.

Når vi ankom Lofoten med ferge fra Bodø ved midnatt og ble møtt av midnattsola fikk jeg faktisk tårer i øynene – så vakkert og salig var det. (pluss mulighens en tanke overtrøtt, men pytt pytt).


 

Jeg skal legge ut et lengre innlegg om ferien med flere bilder og det hele i løpet av juli måned. MEN noe annet viktig først!!! Mens jeg var bortreist så fikk jeg vite at jeg hadde bestått den teoretiske PT- eksamen, og med også den praktiske biten i boks så kan jeg nå endelig kalle meg SERTIFISERT PERSONLIG TRENER. Og det må jo feires!

Jeg har jo blant annet fått jobb som personlig trener tilknyttet et fast senter her i Oslo og jeg vil starte opp for fullt der fra og med 1.august. Så langt har jeg ikke “spread the news” på Instagram eller Facebook og det er fordi jeg ønsker å tilby dere som er innom denne bloggen et eksklusivt “early-bird-tilbud”. 

I tillegg til å bruke mer tid på jobb som personlig trener fremover så har jeg også en del andre arbeidsoppgaver og oppdrag jeg må prioritere. Det betyr at jeg har begrenset med kapasitet som PT, noe som også gjør at jeg holder litt igjen med informasjon- og tilbudsrop i alle mulige sosiale kanaler. Men jeg har mulighet til å gi ut 10 gratis PT-timer via bloggen og også et visst antall rabatterte PT-klipp til de første som melder sin interesse. Jeg har i flere år jobbet med veiledning innen trening og kosthold, blant annet med online coaching siden 2013. I tillegg har jeg mange års erfaring som helsejournalist og foredragsholder, og jeg er blant annet treningsekspert i VG Vektklubb og fast frilanser for Shape Up. Nå for tiden er jeg også aktuell med en bok om styrketrening og næringsrik mat som utgis gjennom Cappelen Damm i januar 2018 (sammen med kollega Susanne Soydan).

Noe av det viktigste for meg er å kunne se enkeltmennesket og forstå deres behov. Ønsker du å komme i gang med treningen? Har du en spesifikk øvelse du ønsker å mestre/bli bedre i – for eksempel å klare din første pullup eller mestre dips? Bli sterkere i knebøy eller markløft? Ønsker du tips om hvordan du kan forme kroppen ved å trene 2-3 styrkeøkter i uken og redusere fettprosenten uten å måtte sulte deg ned i vekt? Sitter du mye på et kontor i løpet av hverdagen og sliter med typisk fremoverlent holdning? Som personlig trener, ernæringsrådgiver og coach fokuserer jeg alltid på realistiske og individuelle opplegg tilpasset kundens mål og utgangspunkt.
Mine kompetanseområder:
– Styrketrening
– Baseløft
– Forbedring i kroppssammensetning: økt muskelmasse og lavere fettprosent
– Ernæring og kostholdsveiledning
– Livsstilsendring
– Vektreduksjon og oppstramming av kroppen

Så, hvis dette høres interessant for deg eller noen du kjenner, så send meg gjerne en uforpliktende mail på [email protected]

Etter tidligere erfaringer så er august og høsten generelt en veldig travel og populær tid for å komme i gang igjen med treningsrutiner og smarte matvaner, så derfor kjører jeg først og fremst earlybird-tilbud i forbindelse med PT-jobbings, og ikke online coaching (jeg har forresten 2 plasser ledige her fra og med august hvis noen skulle være interessert, men kostholdsrådgivning etc er også selvfølgelig fullt mulig ved å booke en time med meg på senteret jeg nå blir tilknyttet på).

Snakkes 😉

– Silje Bjørnstad –