Hjemmetrening: sofaøkt

God tirsdag! Her lever fortsatt kreativiteten og hjemmetreningsgleden i beste velgående, og nylig var det sofaen som ble en ypperlig treningskulisse.

Denne økten tar ikke lang tid å gjennomføre og trener hele kroppen med litt ekstra fokus på kjerne- og stabilitet.

 

Juster vanskelighetsgraden etter ditt eget nivå. For eksempel kan du kjøre motsatte pushups og sideplanke enn det jeg viser, da med beina på gulvet og hendene i sofaen. Ettbens hipthrust og ettbens seteløft kan gjennomføres med begge bein i underlaget for å få en enklere variant. Pike pushups er ofte en tyngre øvelsene enn det det kan se ut som, så her kan du utføre øvelsen stående på gulvet for å få en litt lettere variant, men den er fortsatt tung! 😉

Bulgarske splitthøy må ikke utføres på forhøyning:

God trening!

TIPS: Flere hjemmetreningsøkter og øvelser du kan gjøre i stua finner du her. 

– Silje Bjørnstad –

Sunn og enkel vegetargryte med bønner

I dag er det mandag og da ble det “kjøttfri middag” på meg, inspirert av “meatfree monday”, med en vegetarisk bønnegryte som ble så utrolig smakfull! Og som i tillegg gikk superraskt og enkelt å lage.

Til 2 porsjoner:
1 boks kidneybønner
1 stk løk
1 fedd hvitløk
½ stk rød paprika
1 boks mais
1 boks hakkede tomater med chili eller hvitløkssmak
1 ts rapsolje
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:
Skjær opp løk og paprika. Knus hvitløksfeddet med en hvitløkspresse og fres grønnsakene i olje i en gryte. Tilsett tomater, bønner og mais. La dette stå og småputre i cirka 10 minutter. Smak til med salt, pepper, chilipulver og sitronsaft. La dette stå å putre videre i 5-10 minutter. Server med for eksempel grovt brød, ris, pasta eller en salat. Jeg hadde blomkålris ved siden av og kan absolutt anbefale det. 

Her får du masse deilig smak og ikke minst masse god næring.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

3 enkle desserter under 100 kcal

Hei søndag!
En av de tingene jeg bruker mer tid på nå som jeg er permittert fra PT-jobben er matlaging og jeg kjenner at jeg faktisk koser meg med å stå på kjøkkenet. I min normale jobbhverdag blir det nemlig ofte mange matpakker og matbokser siden jeg er en del på farten i tillegg til at jeg ofte kommer hjem sent og derfor ikke har ork eller særlig lyst til å bruke flere titalls minutter på kokkelering. Men nå som man jobber mer hjemmefra, og generelt også er mer hjemme, så har jeg virkelig funnet både roen og gleden ved å kunne eksperimentere litt mer samt lage flere måltider fra bunnen av.

Men de 3 dessertene som nevnes i overskriften tar virkelig ikke lang tid å ordne i stand. Dette er desserter du fint kan nyte hvilken som helst hverdag og i tillegg er dette supre alternativer hvis du ønsker et litt mer kalorivennlig alternativ og et mer næringsrikt alternativ når søtsuget kommer.

Sukkerfri gelé (1 porsjon med 1-2 ss vaniljekesam = ca 40-50 kcal)
Til 4 porsjoner:
7 dl kaldt vann
10 gelatinplater
3 dl sukkerfri saft (for eksempel fun light)
Legg gelatinplatene i det kalde vannet som du har i en kjele. Etter 5-10 minutter har platene blitt myke og da tilsetter du saften, Bland sammen og varm opp blandingen, men det skal ikke koke. Når blandingen har blitt varm og gelatinplatene har løst seg opp så heller du geléen over i en bolle som du setter kaldt. La stå kaldt i 6-7 timer til geléen har stivnet. Server gjerne gelé med 1-2 ss vaniljekesam i stedet for vaniljesaus.

Banan-is på pinne (1 banan = ca 90 kcal)
Til 1 porsjon:
Her tar du enkelt og greit 1 godt moden banan, deler den i to eller tre mindre biter, og trer bitene på en ispinne eller lignende. Legg banan-isen i fryseren i 30-40 minutter og du har enkelt og greit en fryst banan du kan spise som en is.  Hvis du ønsker kan du også dyppe bananbitene i litt smeltet sjokolade, kokosmasse eller honning og hakkede nøtter for å få banan-is med topping.

Sukkerfri bringebærsorbét (1 porsjon = ca 60 kcal)
Til 1 porsjon:
150-200 gram fryste bringebær (eller andre bær hvis du ønsker) – du kan gjerne la bærene tine litt på benken først.
2-3 ss sukrinmelis (smak deg frem)
4-5 ss varmt vann (se an konsistens)
Ha alle ingrediesene i en food professor eller blender. Tilsett mer vann for en tynnere konsistens og smak deg frem med sukrinmelis for å finne riktig søtsmak for deg. Når alle ingrediensene har blitt godt blandet sammen så heller du over blandingen i en skål eller glass. Sett dette i fryseren cirka 40-60 minutter. Du kan selvfølgelig også spise sorbéten med en gang hvis du synes konsistensen er ok.

Enjoy!
– Silje Bjørnstad –

Hjemmetrening: styrkeøkt med stol

Tjohei! Her kommer tips til en ny hjemmetreningsøkt med fokus på styrkeøvelser som til sammen trener hele kroppen. Alt du trenger er en stol eller lignende forhøyning.

Her viser jeg 8 ulike øvelser hvor jeg gjør 3 sett og alt i fra 8-20 reps på øvelsene, men du kan selvfølgelig justere dette selv! Tips til lettere variant til den første øvelsen, ettbensknebøy, er å legge noen bøker eller lignende på stolen hvis det blir veldig tungt å gå helt ned til stolsetet. Du skal helst unngå å “sette deg ned”, men forsøke å gå rett opp igjen når rumpa toucher setekanten. Tips til tyngre variant av seteløft-øvelsen er å utføre denne på ett og ett ben.

Enjoy!

God trening 😀

– Silje Bjørnstad –

Akkurat det man trenger nå!

Nemlig rykende ferskt lesestoff man kan dykke nedi for å få noe annet enn korona-situasjonen å tenke på for en liten stund. Samtidig som man kanskje får ny inspirasjon og motivasjon til å teste ut noe nytt, være seg en matrett, treningsprogram, mental-trening-verktøy, strikkeoppskrift og så videre. Uansett så er det nok mange som setter stor pris på en liten time-out med et ordentlig blad eller avis i hendene, og at informasjonen man får ikke bare kommer gjennom TV-skjermen eller nettavis-artikler.

Denne uken kom det en ny utgave av favorittbladet Shape Up i postkassa mi og selv om jeg sikkert er inhabil her, siden jeg leverer stoff til dette magasinet, så må jeg likevel si at her er det så innmari mye bra stoff!!! I tillegg får du med et ekstra treningsbilag på 48 sider – og her er det mange program og øvelser du kan inkludere i hjemmetreningen din.

Ellers så må jeg jo minne om STERKs sine live-stream-økter som du finner på Facebook. Her har du muligheten til å være med oss instruktører på en live-treningsøkt fra stua di, og det er helt gratis og tilgjengelig når det enn måtte passe deg. Øktene som streames blir nemlig liggende ute på fb-siden slik at du kan gjennomføre økta med oss når og hvor som helst. Vi jobber stort sett med kroppsvektøvelser og kan friste med både egne senior-timer, tabata-økter, boot camp, yoga og kjerne. I tillegg har dyktige PT-kollega Anette “Friminutt” for barn som passer perfekt for å aktivisere de små med morsom lek og bevegelse.

I går, tirsdag, ble det lagt frem at tiltakene som ble iverksatt torsdag 12.mars forlenges i første omgang frem til 13.april. Det er både forståelig med tanke på den situasjonen vi faktisk er i, men selvfølgelig også veldig vondt og kjipt fordi jeg savner PT-jobben min SÅ ENORMT og treningssentre vil, som mye annet, må fortsette å ha stengt  Likevel så er det den nasjonale dugnaden som nå er viktigst av alt, og så gjelder det å tenke positivt til tross for en veldig rar periode.

Her er 8 ting jeg setter ekstra stor pris på akkurat nå:
– Mer tid til å bevege meg utendørs i skog og mark. Frisk luft og vårstemning i skogen blir aldri feil!
– Mindre forurensning og reduserte klimagassutslipp.
– Jeg kan prioritere den søvnen kroppen min trenger hver natt, noe som bidrar til at jeg er mer uthvilt hver eneste dag. (Kan ikke huske sist gang jeg hadde på alarm og kroppen min våkner av sæ sjæl rundt 8 hver dag nå)
– Jeg kan ha en stressfri og lang frokost uten å måtte skynde meg til noe sted.
– Jeg har alltid vært takknemlig og satt så stor pris på at jeg bor i Norge, men de siste ukene har virkelig minnet meg på hvor heldig man er som kan si man bor i det landet her.
– Jeg har aldri hatt så ren leilighet og ryddig klesskap som nå, hehe.
– Jeg sparer penger på take-away-kaffe, bomring, kollektivtrafikk, ute-lunsjer og mye annet som kan kategoriseres som “unødvendig impulskjøp”.
– Sosiale medier har aldri funket bedre til å nettopp være sosial enn som nå. Jeg har så mange fantastiske herlige venner og familie som ALLTID er der via SnapChat, Facebook og FaceTime.

– Silje Bjørnstad –

20 kroppsvektøvelser du kan gjøre hjemme i stua

Hei søndag! I morgen får vi forhåpentligvis vite mer om hva som skjer med lockdown-situasjonen for det norske samfunn, inkludert da mitt arbeidssted STERK Helse & Trening. Førstkommende torsdag har vi hatt stengt i 2 uker og om vi kan åpne igjen, eller om det skal fortsette å være stengt har jeg forstått vil bli lagt frem av regjeringen i løpet av mandag. Personlig har jeg dessverre liten tro på at vi kommer til å åpne igjen den neste uken, men jeg krysser fingrene for nå savner jeg virkelig både jobblokaler, jobbkollegaer, medlemmer, PT-timer, gruppetimer og bare det å kunne se at man bidrar med treningsglede og mestringsfølelse hos folk in real life. Meeeeen, helsen først og retningslinjer relatert til koronaviruset er det som er førstepri nå!

Enn så lenge så holder jeg koken med hjemmetrening og jeg blir jo så utrolig glad og stolt over alle tilbakemeldingene fra folk som tester økter, og som vil ha flere tips til øvelser du kan gjøre hjemme i stua. Det motiverer jo bare meg enda mer til å fortsette med kroppsvektøvelser som gjør at du får trent både styrke og kondisjon.

Her er tips til 10 øvelser for underkropp (lår, legg og rumpe) + 10 øvelser for overkropp (rygg, skuldre, armer og kjerne). Plukk ut de øvelsene du selv vil og kjør så mange reps du kan på tidsintervaller ELLER så kan du for eksempel gjøre 10, 15 eller 20 repetisjoner og 2-4 sett totalt av samtlige øvelser. Ta eierskap til din egen trening – det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er “riktig” eller “galt” og du kan ikke gjøre noe “feil” – det viktigste er å gjøre NOE og å ha kontinuitet.

Enjoy! 😀

 

View this post on Instagram

Hjemmetrening. Underkropp. Kroppsvektøvelser. 🔥☠️🔥😳🔥 = beina mine oppsummert etter den økta her. 1️⃣ Lave utfall bakover 2️⃣ Knebøy 1,5 reps med hopp 3️⃣ Ettbens seteløft på forhøyning x2 4️⃣ Bulgarske splittbøy 1,5 reps med hopp x2 5️⃣ Walking glute bridge 6️⃣ Pistol squat x2 7️⃣ Utfall med hopp 8️⃣ Sumo-knebøy 9️⃣ Eksplosive ettbens hipthrust x2 🔟 Ettbens tåhev x2 Jobb 30 sekunder med 15 sekunders pause på hver øvelse før du går videre til neste. Fullfør 1 runde med de ulike øvelsene (eller plukk ut de du vil gjøre), før du tar en litt lengre pause og gjenta. Kjør 2-3 runder totalt, eller flere🤷🏻‍♀️😏 #hjemmetrening #bodyweight #vgvektklubb #sterkhelse #treningsglede #shapeupnorge

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Ha en sporty uke!

– Silje Bjørnstad –

 

64 ting du kan gjøre i karantene

Hei!

Vi merker alle at Norge nå for tiden er i en unntakstilstand og mange av oss har fått en helt ny hverdag i karantene, og også de neste dagene (kanskje ukene) må de fleste av oss holde oss hjemme.

Derfor har jeg satt sammen en liste med ting du kan gjøre for å få tiden til å gå. Hva slags aktiviteter du kan gjøre vil naturligvis avhenge av din situasjon og status. Noen bor alene, noen bor sammen med familien, mens andre bor sammen med kjæresten. Noen kan gå ut, noen er i isolasjon, noen må jobbe hjemmefra og så videre.

Uansett: FØLG retningslinjene til helsemyndighetene!

1. Lag en ukesplan.
Du har garantert hørt det før i løpet av de siste dagene: rutiner og det å ha en struktur på de ulike dagene er ekstremt viktig for å prøve å holde dagene mest mulig normale for både kropp og sjel, så lag deg en ukesplan basert på din situasjon. Har du hjemmekontor, hjemmeundervisning for barn, når spiser du frokost/lunsj/middag etc, plott inn eventuelle treningsøkter, lag avtaler med andre om å ha en “facebook-date” eller lignende, og så videre. Hvordan din ukesplan ser ut kommer selvfølgelig an på hvordan din hverdag ser ut, men poenget er uansett det samme: forsøk å ha gode rutiner på aktiviteter hverdagen din består av, være seg jobbing, fritidsaktiviteter, husarbeid, måltider, leggetid +++

2. Lag den en middagsplan
Dette er kanskje noe du har tenkt lenge på? Vel, nå har du muligheten!

3. Lag deg gode måltider og test nye oppskrifter
Når vi først snakker om middager og mat: hvorfor ikke bruke eventuell ekstra tid i hverdagen på å prøve nye matretter?

4. Baking
Nok et forslag relatert til mat: bak deg noe digg! Lager du større porsjoner kan du jo også fylle opp fryseren med for eksempel grove pizzasnurrer, rundstykker etc.

5. Rydd i boden
Eller på roterommet som du vet trenger litt organisering.

6. Ommøblere
Kanskje du lenge har tenkt på å prøve å ha sofaen i et annet hjørne eller flytte en kommode i gangen til soverommet? Vel, nå kan du teste ut eventuelle ommøbleringsprosjekt!

7. Strikking/hekling
En populær hobby og et godt tidsfordriv for både finmotorikk og kreativiteten din!

8. Løse kryssord
Og kryssord finner du i magasiner, aviser og så videre.

9. Hør på podcast
Det finnes så mange underholdende og lærerike podcaster der ute! Sjekk ut topplister og anbefalinger i ulike kategorier på appen.

10. Hør på lydbok
Hvis du ikke er fan av å lese selv, så kan du jo høre på en bok istedenfor – det finnes mange lydbøk-apper på markedet og flere tilbyr også en gratis prøveperiode.

11. Rydd i klesskapet
Det du eventuelt ikke har bruk for gir du bort eller selger det på finn.no.

12. Bytt ut vinterklær og vintersko til vår- og sommergarderobe

13. Vask og rydd kjøleskapet


14. Avtin og rydd i fryseren


15. Rengjør stekeovn og eventuelle stekebrett

16. Organiser telefonen din
Det er sikkert noen bilder du kan slette, noen apper du kan flytte på og så videre.

17. Organiser laptopen/datamaskinen din

18. Lag album og bestill bilder
Nå har du tid og mulighet til å sette deg ned med å lage et digitalt album eller legge inn bestilling på print av digitale bilder du vil henge opp på veggen.

19. Male bilder
Lag dine egne bilder og kunstverk ved å male på lerret eller ark.

20. Male rom
Eller kanskje du har et rom i hjemmet som du gjerne skulle ha frisket opp med en ny farge eller tapet?

21. Bygg gardiner
Noe som mange gjør i forbindelse med overgang fra vintermånedene til lysere og varmere vårdager.

22. Vaske vinduer

23. Rydd i matskuffer og matskap

24. Legge kabal

25. Spille kort

26. Spille brettspill

27. Spille data/TV-spill/mobilspill

28. Skriv brev

29. Ring en bekjent
Kollega, venn, familiemedlem – du har mange rundt deg som vil høre stemmen din!

30. Hjemmetrening
Kjør en styrkeøkt, hinderløype eller kondisjonsøvelser med egen kroppsvekt i stua eller på balkongen.

31. Gå deg en tur

31. Legg puslespill

32. Lag deg budsjett
Har du lenge tenkt på at du vil ta bedre kontroll over økonomien? Da er det bare å sette seg ned, lage budsjett og sjekke kontoutskrifter. Tips om hvordan du skal sette opp budsjett finner du ved å bruke google.

33. Ha seriemaraton

34. Se en film

35. Se en dokumentar

36. Parr sokker
Oh yes, jeg er i alle fall en av dem som ALLTID ender opp med en eller to single sokker etter en vask, og så finner de makkeren sin mer eller mindre helt tilfeldig sånn typ 6-7 uker senere i sokkeskuffen.

37. Se på YouTube
Her er det både mye underholdning, ting du kan lære, folk å bli inspirert av etc.

38. Les blogger
Her er det mye godt og blandet, men det er temablogger for enhver smak, enten du er interessert i teknologi, penger og økonomi, mote, mat, helse, miljø, politikk osv.

39. Lær deg å spille et instrument

40. Bli bedre i et språk/lær deg et nytt språk

41. Prøv meditasjon
Bruk google for å få tips til hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det.

42. Lag en quiz
Og bruk quizen på venner/kollegaer/familie ved neste sosiale sammenkomst – eller arranger en digital quizkveld!

43. Puss sølv
Bunadssølv, sølvbestikk, smykker, sølvtøy etc.

44. Les bok/blad/magasin

45. Lag deg hjemmespa
Ta ansiktsmaske, skrubb kroppen, lakk negler etc.

46. Skriv ned hva du er takknemlig for
En slik liste kan du ta frem senere for å minne deg på hva du er glad og takknemlig for.

47. Rens sluk og vask badet, sånn ordentlig
Antakeligvis ikke det som frister mest, men det er kjekt og smart å få det gjort!

48. Gjør mobilitetsøvelser
Myk opp kroppen med å tøye og strekke ut.

49. Stryk duker og sengetøy

50. Ta en skikkelig rengjøringsrunde i sofaen
Rist puter, støvsug HELE sofaen, fjern eventuelle matflekker du har irritert deg over lenge osv.

51. Hør på radio
Her kan du velge og vrake mellom nyhetssendinger, quiz-show, underholdningsprogrammer osv.

52. Legg deg ned og bare “land litt”
Når var siste du la deg ned og bare slappet HELT av? Tenk på ting som gjør deg glad, minner som får deg til å smile og personer og hendelser du er takknemlig for.

53. Lag deg en ny spilleliste på Spotify
Som du kan høre på når du trener, går tur eller bare trenger litt musikk i hverdagen.

54. Ta en oppryddingsrunde…
…i gamle papirer, kvitteringer og lignende som du ikke lenger har bruk for og kast det!

55. Spill et instrument

56. Planlegg din neste ferie
Ingen vet akkurat når eller hvor neste ferie blir, men det er absolutt lov å drømme seg bort med litt ferieplanlegging likevel.

57. Fiks småting i hjemmet
Har du et dørhåndtak som har irritert deg lenge, en hylle som skal henges opp på veggen etc – nå har du tid og mulighet.

58. Rydde og vaske bilen din

59. Ordne i stand uteområder/balkong/hage etc til vår og sommer

60. Sjekk hvilke abonnementer og avtaler du har
Kanskje har du en hel haug av månedlige avtaler og abonnement som du hadde glemt og egentlig ikke har bruk for, eller kanskje du skulle ha sjekket om du bør skifte strømavtale?

61. Tegne

62. Ha hobbyverksted
Lag påskepynt, originale dekorasjoner etc.

63. Sy
Kanskje du kan lage et nytt plagg av noen gamle filler eller lage en ny duk?

64. Forsvinn inn i Instagram
Scroll deg igjennom bilder og tips relatert til DIY-prosjekter, matoppskrifter etc. Og kanskje du finner ut at du skal ta en “opprydding” her også – hvem følger du, hva blir du inspirert av etc.

Sånn – DER har du forhåpentligvis noe å gjøre de neste dagene hvis tiden begynner å gå veeeldig sakte.

– Silje Bjørnstad –

Karantrene? Styrkeøkt med minibands

Hei folkens!

Den siste uken som har gått har vel preget alle, på en eller annen måte. Jeg for min del har fortsatt tilsynelatende normale hjemmekontor-dager med en god miks av både skrivearbeid og hjemmetrening. I tillegg har jeg og flere STERK-kollegaer livestream-treningsøkter som du kan delta på helt gratis via Facebook-siden til STERK Helse. 

I løpet av uken har vi streamet flere yogaøkter, seniorøkter og friminutt for barn (morsom aktivitetstime for barn), mens jeg selv og kollega Morgan har hatt en egen bootcamp-time og tabata-økt. Med andre ord har du mulighet til å få trent både mobilitet, balanse, stabilitet, styrke og kondisjon. Alle kan delta og vi gir deg tips underveis til hvordan du kan gjøre øvelsene enklere eller mer utfordrende. Tempo og intensitet styrer du selv. Alle disse øktene ligger nå tilgjengelig på Facebook-siden slik at du kan trene sammen med oss når det måtte passe. Alt du trenger er dæ sjæl og en liten firkant å være på – siden øktene består av kroppsvektøvelser.

Men i tillegg til å ha livestream-økter så blir det også en god del treningsøkter hjemme i stua for min del og på instagram deler jeg også daglige økter jeg håper kan inspirere til litt fysisk aktivitet. Og jeg har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger og kule bilder av folk som tester øktene med et stort glis og sier de er superfornøyde med inspirasjon, noe som gjør meg oppriktig stolt og rørt! Det er så gøy å se!!! Karantrene er blitt det nye treningsbegrepet her i gården! 😀

I går var det styrkeøkt for hele kroppen med minibands som stod på dagens treningsmeny – noe mange har spurt etter:

View this post on Instagram

👆Styrkeøkt med minibands – 10 øvelser som trener hele kroppen 😁 1️⃣ Sidesteg (6-8 steg fra side til side) 2️⃣ Knebøy m/markant stopp i bunn 3️⃣ Hockeyposisjon (holder statisk) 4️⃣ Stående fremoverbøyd roing 5️⃣ Ettbens markløft x 2 6️⃣ Pushups 7️⃣ Triceps pushdown x 2 8️⃣ Enarms roing x 2 9️⃣ Seteløft 🔟 Utoverrotasjon Jobb 30 sekunder med 10 sekunders pause på hver øvelse før du går videre til neste. Fullfør 1 runde med de ulike øvelsene (eller plukk ut de du vil gjøre), før du tar en litt lengre pause og gjenta. Kjør 2-4 runder totalt, eller flere🔥😏 #hjemmetrening #minibands #vgvektklubb #sterkhelse #treningsglede #shapeupnorge

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Selv trente jeg 3 runder med alle de 10 ulike øvelsene der jeg jobbet i 30 sekunder og hadde 10 sekunders pause mellom hver øvelse. Men du kan selvfølgelig fint justere opp eller ned tidsintervallene du jobber i, eller eventuelt jobbe med repetisjoner i stedet for på tid, for eksempel 10-15 reps på hver øvelse. På de øvelsene hvor det står “x 2”, så betyr det at du skal gjennomføre ett sett på hver side, altså 30 sekunder på høyre side og så 30 sekunder på venstre – dere skjønner greia. Du trenger heller ikke å gjennomføre alle de 10 øvelsene – du kan for eksempel plukke ut 5-6 øvelser og fortsatt få trent hele kroppen.

Da kan du for eksempel gjøre:
Sidesteg
Knebøy
Enarms roing
Pushups
Seteløft

God trening!

– Silje Bjørnstad –

Slik får du til å trene hjemme NÅ

Vi er i en unntakstilstand og det preger oss alle. Det er stort flertall som har hjemmekontor og/eller er i hjemmekarantene, og i den forbindelse er det kommet mange tips og råd om hvordan man skal legge opp dagen til å bli mest mulig normal og effektiv. Ett råd som gjerne går igjen er “å sikre fysisk aktivitet” og “hjemmetrening”

Som frilansjournalist og personlig trener er jeg selv godt vant med gode rutiner i forhold til hjemmekontor og det å se alternativer og muligheter til å få til effektive økter uavhengig av et treningssenter eller fancy treningsutstyr. Selv om jeg har hjemmekontor har jeg fortsatt en plan for dagen som også involverer tidspunkter for kontorpauser og fysisk aktivitet. Selv om man nå er hjemme og mange kanskje tenker at “da er det mye enklere å få trent”, så må det fortsatt prioriteres og struktureres! Og dette vet jeg, og forstår jeg, ikke er “barebare” for alle, så her er noen tips jeg håper kan hjelpe på veien:

1) Sett det inn i timeplanen.
Ha en oversikt på hvordan dagen ser ut med bestemte tidspunkter for både jobbbolker (og eventuell hjemmeundervisning for barn), måltider, kontorpauser/”friminutt” og så videre – og forsøk så godt du kan å forholde deg til denne. Her setter du også inn tidspunkt for fysisk aktivitet og treningsøkt(er). Da har du bestemt deg litt på forhånd og du slipper å bruke tid på å vurdere “skal, skal ikke”.

2) Ha en plan for treningen.
Skal du være inne eller ute, med eller uten utstyr, gå en tur eller lage en hinderløype med barna? Når du har avtalt et tidspunkt med deg selv for treningsøkten så ha detaljene klare. Hva slags øvelser skal du gjøre, hvor mange repetisjoner/hva slags tidsintervaller skal du jobbe på og hvor mange sett/runder? Når du skal komme i gang med treningen så vit hvor du skal være og sett på musikk som du vet gir deg et lite ekstra energiboost!

3) Gjør det enkelt og gjennomførbart
La deg gjerne inspirere av sosiale medier og ulike økter som du finner der, men husk at det ikke trenger å være så komplisert og KEEP IT SIMPLE AND STUPID. Om du gjør 8, 10 eller 17 repetisjoner av en øvelse eller om du jobber i 40 sekunder i stedet for 45 sekunder har for de fleste ikke så mye å si. Det viktigste er at du gjør noe og har kontinuitet i treningen din. Legg deg på et nivå som gjør at du fortsetter med gode treningsvaner og rutiner.

4) Start dagen i treningstøy
Når du våkner opp morgenen så sett på deg treningstøyet slik at du er forberedt og klar når klokka tikker mot treningstid! Fordelen med hjemmekontor er jo at ingen trenger å se hva slags antrekk du går i 😉

5) Avtal med andre at dere skal trene “sammen”
Er dere flere som pleier å gå på gruppetimer eller å trene sammen så avtal at dere skal trene sammen gjennom digitale flater. Da er det vanskeligere å “sluntre unna” samtidig som du faktisk er sosial til tross for at man skal ha begrenset sosial omgang rent fysisk sett. Mange treningssentre og trenere tilbyr for tiden også livestream-treningsøkter, så sjekk ut om det er noen timer her som passer deg og din timeplan. Ellers så finner du også mange ulike treningstimer, treningsfilmer og annen treningsinspo på YouTube som kan være verdt å sjekke ut.

 

– Silje Bjørnstad –

Frisk og bare veldig takknemlig

De siste dagene har vært helt surrealistiske, noe som sikkert de fleste andre også kjenner på. Jeg har hatt følelsen av å gå rundt som en zombie samtidig som jeg jo er 100 prosent tilstede i det jeg gjør og den informasjonen som kommer.

Først og fremst; det er ikke noe synd på meg, jeg har det bra, er frisk og rask, og er veldig takknemlig for at jeg er godt kjent med konseptet “hjemmekontor” som selvstendig næringsdrivende. Som jeg skrev i forrige innlegg så er jeg blitt permittert fra jobben på STERK som personlig trener og gruppetreningsinstruktør, men heldigvis så har jeg flere andre ting å jobbe med, noe som jeg er så uendelig takknemlig for. Selv om jeg helt klart kommer til å ha kortere og mindre hektiske arbeidsdager totalt sett de neste ukene så har jeg fortsatt jobb å fylle dagene med som frilansjournalist og innholdsprodusent i et kommunikasjonsbyrå. Ikke vet jeg om noen jeg kjenner som er syk eller smittet, og jeg selv har heller ingen symptomer eller føler meg dårlig. MEN, og det er et viktig men; jeg vet jeg kan være smittebærer uten å ha symptomer og jeg respekterer de retningslinjene fra helsemyndighetene som gis 100 prosent. Selv om jeg ikke er i følgende grupper som skal holdes seg i hjemmekarantene så dropper jeg så klart mest mulig sosiale sammenkomster, “butikkvandring” (ikke at jeg henger så mye i matbutikker ellers uansett og shopping generelt er jo noe av det kjedeligste jeg vet om), og så videre for å unngå store folkemengder, smittekilder etc. I en slik unntakssituasjon så har man jo virkelig erfart, sett og hørt (og forhåpentligvis forstått) viktigheten av “føre-var-prinsippet” for å bruke det uttrykket, og ikke minst praktisere de forholdsreglene man kan.

Derfor går hjemmekontor-dagene slik som de alltid pleier, korona eller ei. Jeg setter opp en “to-do-liste” med dagens gjøremål og jobbaktiviteter, har skype-møte og/eller telefonmøter med kollegaer, har regelmessige kontorpauser hvor jeg går ut en tur, gjør noen lette stretchingøvelser eller rett og slett kjører en liten treningsøkt på stuegulvet, lager meg lunsj og kaffekopp nummer 1 og 2 og 3, rydder og ordner litt i leiligheten (les: tar kontorpause med god samvittighet) og rett og slett prøver å ha et så normalt jobbliv som mulig.

Jeg lagde forresten et blogginnlegg om “hvordan du jobber effektivt med hjemmekontor” i fjor som jo er høyaktuelt å lese nå. Så HER kan du lese det jeg skrev den gang. I løpet av de neste dagene kommer det nok et oppdatert innlegg med noen flere praktiske tips relatert til en slik jobbhverdag, men NU tar jeg kvelden og kommer sterkere tilbake i morgen. Da er det nemlig MANDAG, noe som betyr at en ny jobbuke skal settes i gang for min del.

Enn så lenge så kan jeg jo tipse om noen hjemmetreningsøkter og kontorøvelser som jeg har publisert på instagram den siste tiden:

 

View this post on Instagram

Nå er det hjemmetrening og utendørs-økter som gjelder i tiden fremover ❤️😌👌🏻 Det er bare å la seg inspirere av økter og tips som florerer på sosiale medier 🙌😅 Her er en kjapp hjemmetreningsøkt fra meg som får både muskler og blodpumpa til å jobbe: 1) 10+10 bulgarske splittbøy med hopp 2) 10 dips 3) 10+10 ettbens hipthrust 4) 10 mageliggende benhev 5) 10 pushups Kjør alle øvelsene etter hverandre og gjenta 3-5 runder. Eller flere om du vil 😏 Fortsett med å prioritere fysisk aktivitet selv om treningssentre nå er stengt og felles sportslige aktiviteter er avlyst. Det gjør så godt for hode og kropp, styrker immunforsvaret og gir deg en bitteliten mental timeout i den absurde og meget spesielle situasjonen vi nå er i. Ta vare på deg selv og helsa di så godt du kan 🙃 #shapeupnorge #vgvektklubb #sterkhelse #sterkhverdag #treningsglede #hjemmetrening

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

 

 

View this post on Instagram

Du vet de øktene som ser så snille og greie ut på papiret, og så bare 🥵☠️🔥😬 Denne tabata-økten ble en slik opplevelse for min del (eventuelle smil på klippene er 100 prosent falske, jeg har det egentlig bare vondt🤷🏻‍♀️😂) Men denne økta er sabla effektiv, enkel og rask å gjennomføre, krever ikke noe utstyr og kan utføres når som helst, hvor som helst. Tabata-trening gjennomføres med 8 runderx20/10-intervaller og skal bære preg av korte arbeidsperioder med høy intensitet. Her får du tips til 3 ulike kombinasjoner hvor du jobber 20 sekunder, har 10 sekunders pause og gjør dette 8 ganger. Ha cirka 1 minutts pause mellom hver tabata-kombinasjon og du er ferdigtrent på 15 min! 1) Knebøy + hockeyposisjon (annenhver gang) 2) Pushups + russian twist (kjør først 4 runder pushups og så 4 runder russian twist) 3) Mountain climber + burpees (annenhver gang) #vgvektklubb #sterkhelse #hjemmetrening #tabata #shapeupnorge

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

 

View this post on Instagram

🔥Ikke-tenke-bare-gjøre-modus: 30 min hjemmetrening på stuegulvet med 3 runder av 8 ulike kroppsvektøvelser som sammen trener både styrke og kondisjon 🥳🥵😅 Sett på en stoppeklokke og jobb 40 sekunder med 20 sekunders pause med følgende øvelser: 1) Hoppende utfall 2) Rygghev 3) Klatreplanke 4) Halve knebøy 5) Pike pushups 6) Mageliggende diagonalhev 7) Mageliggende-ryggliggende burpees 8) Bordet Etter 1 runde (som da tar 8 min) tar du 1-2 minutters pause før du gjentar det samme igjen totalt 3 ganger for en effektiv halvtimes treningsøkt. (Du kan selvfølgelig fint gjennomføre med flere runder, fjerne/endre/legge til øvelser, og/eller arbeide med andre tidsintervaller som for eksempel 30/15, 45/15 etc 👌🏻) #vgvektklubb #hjemmetrening #sterkhelse #treningsglede

A post shared by Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad) on

Enjoy! 😉

– Silje Bjørnstad –