Ho-ho-ho! Merry Christmas…

Snart er det jul, igjen. Eller, det virker i hvert fall sånn. Ennå er det nesten to måneder til den 24. desember der høydepunktet for mange er å se på Disneys julekavalkade på dagen og åpne presanger på kvelden.

I matbutikkene kan man allerede få kjøpt julebrus, marsipanpølser, Fjordlands juletallerken(!), og ikke minst Lambi juletoalettpapir. Det har alltid fascinert meg hvor lett påvirkelige vi mennesker er. Er det jul, putter produsentene bare på rødfarge og julebjellesymboler på et produkt, og vips man er solgt. Det samme gjelder for eksempel påsketiden. Da er det gule kyllingpyntefigurer, appelsiner og påskeskinke som gjelder. Men hvorfor er det sånn? Jeg har liten tro på at marsipankulene fra Nidar smaker noe annerledes bare fordi posen er preget av andre symboler og farger enn til vanlig? Og det kan da ikke bli en  mer behagelig å tørke seg i ræva bare fordi lambisauene har fått på seg røde julenisseluer? Det er det som er med sånne type produkter. Bare det ser bra ut og blir tilpasset ulike tilstelninger, så tror vi at det smaker, lukter eller fungerer annerledes. Dumme som nek er vi egentlig, faller for knepene hvert jævla år. Og ja, inkludert meg selv… Et annet godt eksempel på dette er noe en venninne av meg har fortalt:  I den tiden hun jobbet som ekspeditør i et bakeri, så hadde de et brød som til vanlig het "Tysk Grovbørd". I anledning vinterhalvåret skiftet leverandøren design og navn på brødposen til: "Skibrødet". Jeg regner med at du ser poenget… 

Et produkt som aldri slår feil og som kommer hvert eneste år, er alle julesangene på CD produsert av en tidligere Idol-deltager eller en artist på 50pluss som man ikke husker å ha hørt noe fra de siste ti årene.  "Dette er garantert julegaven som alle ønsker seg!!!"  Eh, nei ellers takk, jeg klarer meg nok fint uten. Men jeg føler sterkt med alle de stakkarne som faller for dette trikset hvert år, og som ikke husker at de kjøpte en lignende plate i fjor der det var Wenche Myhres tur til å synge ut om hellige netter  og bjelleklang. 

Og enkelte mennesker tar jo helt av da det gjelder det her med jul. Hvert år kommer det selvfølgelig alltid noe nytt og enda bedre enn det man ble påprakket til å kjøpe i fjor. Dette året har det kanskje kommet rosa juletrekuler, ikkesmeltende snømenn eller sunne pepperkaker med nødvendige næringsstoffer. Can`t wait…

Julenissen… Et fenomen jeg aldri helt kommer til å forstå. Hvorfor skal man lyve for barna om at det bor en mann på Nordpolen med flere dverglignende hjelpere som har som jobb å lage gaver året rundt? Og skummel som faen er denne typen også. Jeg likte dårlig besøket på juleaften av den tjukke mannen med "liksomskjegg" rød drakt og falskt smil. Jeg liker generelt dårlig folk som utgir seg for å være noen andre enn det de egentlig er. Og særlig når det går over i bokstavelig og visuelt form. Nei, sorry, jeg finner det lite tiltrekkende at en ukjent halvfeit mann skal ha deg opp i fanget sitt, samtidig som han lurer på om du har vært snill eller slem. That is just freaky.

 

Pappa sier at vi må ta vare på tradisjonene. Men er det riktig å kalle det tradisjoner når man har nettopp har disse mulighetene med å kjøpe juleøl, medisterpølser og 7-sorter-kaker i èn og samme boks flere måneder før det hele egentlig starter? Dessverre er ikke jeg av den typen som vil engasjere meg i all denne førjulsstriden. Julegaveshopping, advendtskalendere, julestjerner og englefigurer venter jeg med til desember. Jeg gleder meg til jul jeg, og medisterkaker, poteter og julebrus smaker aldri ellers så godt som nettopp som på juleaften. 

 

-Silje-

 

 

 

 

 

 

10 tips for deg som matvare-kunde

 

Hver tirsdag ettermiddag og annenhver lørdag sitter jeg i kassa til en butikk-kjede med slagordet "Bare lave priser". Som student trenger man litt ekstra cash til husleie, husholdningsartikler og annet nødvendig stæsj.

Det som slår meg hver eneste gang jeg er på jobb, er hvilken tiltro kundene har til lille meg som egentlig har kun èn enkel oppgave: Ta imot penger for varene, og gi riktig pengebeløp tilbake. For meg som kassa-ansvarlig ønsker jeg å dele noen teorier som kan gjøre det enklere og tidsbesparende for deg som kunde!

 

1, Ønsker du å klage på èn vare, henvend deg til noen som arbeider ute ved hyllene i butikken. De henter gjerne en ny og bedre vare til deg uten noe problem. Jeg som sitter i kassa har ikke anledning til å passe på pengeskrin samtidig som jeg skal løpe rundt etter produkter og skrive opp hva som eksakt er feil med varen du ønsker å bytte.

 

2, Jeg er dessverre verken tankeleser eller kokk. Hva du ønsker til middag den og den dagen er dermed vanskelig å vite, men jeg kommer gjerne med middagstips. Men ikke gidd å slakte mine forslag da det er du selv som faktisk oppfordrer meg til å komme med noen tips.

 

3, Ja, jeg er enig om at det er helt meningsløst at ølsalget i Norge stenger 20.00 på hverdager, og 18.00 på lørdager! Men dette er ikke min bestemmelse, og da du og tusen andre bestemmer dere for å handle inn etanol fem minutter før ølsalget stenger, så husk at det er ikke min feil når klokka er blitt 18.05. Ikke værsåsnill, ikke bruk energi og krefter på å kjefte på meg. Jeg kan beklageligvis ikke forandre på denne regelen, men neste lørdag kan du kanskje handle inn helgens drikkevarer litt tidligere. Da slipper du den lange køen og spørsmålet om du faktisk når kassabåndet før det er for sent.

 

4, Ikke klag om du må betale 0,50 øre for en bærepose. Butikken må selv betale for plastposer, og tenk på hvor miljøvennlig det faktisk er at ikke alle bare kan ta ti poser hver og slenge de hvor de vil. Dessuten så er prisen på bærepose hos oss de billigste! 

Forresten, det med bæreposer er faktisk interessant. Spør jeg om èn kunde ønsker bærepose er det nemlig to svar som er gjennomgående:

"Ja, selvfølgelig må jeg ha noe å bære i"!? med himlende øyne

eller

"Nei, bærepose har jeg så klart tatt med meg hjemmefra", samtidig som de vifter beviset oppi trynet ditt.

Trenger jeg flere eksempler? Folk er forskjellige, og dine selvfølger kan være helt de motsatte til neste kunde. Grunnen til at jeg spør om du ønsker pose er for at du skal slippe å bære deg i hjel på veien hvem med 3 liter melk, 4 liter juice, 2 brød og 5 kg mel. Dette er bare et standard servicespørsmål.

 

5, Er du èn av de som kommer inn etter en lang arbeidsdag kledd i svart dress og slips, stresskoffert og laptop under armen, og mobilen i hånda, så betyr ikke det at du er et bedre menneske enn meg. Ikke misforstå meg. Om jeg sier "Hei" til deg, så tar jeg det ikke personlig hvis du ikke skulle svare. Men selv om du er travelt opptatt i mobiltelefonen, der samtalen dreier seg om å tjene enda flere penger på kortest mulig tid, så er det fint om du gidder å bruke fem sekunder på å finne frem lommeboken, betale for varene dine og flytte deg ut ifra køen. Det er nemlig god sjanse for at det står flere kunder bak deg som ikke er interessert i å bruke en halvtime på å stå i kø.

 

6, Spør jeg om du vil ha kvittering så er dette bare et forsøk på god kundeservice. Med denne lappen kan du selv sjekke at jeg ikke har slått inn noe feil, og dette er ditt bevis på at du har betalt for varene. Skulle du være misfornøyd med èn vare så må du også ta med kvitteringen Dette er ikke fordi vi tror at du lyver og tror at du kjøpte varen et annet sted, men dette er standard prosedyre uansett om du ønsker å bytte noe på H&M eller på nettopp Rema1000.

 

7, Frukt og grønnsaker er en interessant ting. Hvorfor skal det være så vanskelig å legge pærer i en pose og bananer i en annen pose? Ti rullende epler i hver sin retning på kassabåndet gjør ikke at mitt arbeid går noe raskere. Dessuten kan det da ikke være mye hyggelig å tenke på alle bakteriene som får mulighet til å feste seg på epleskallet. Men ikke putt alt i èn og samme pose, det blir ugunstig. Frukt og grønt har nemlig ulik kilopris. men dette skjønner dere vel…

 

8, Jeg setter gjerne pris på om kundene legger på de blå, rektangelformede markørene som signaliserer neste kunde. Kassebåndet går nemlig automatisk og det er ikke alltid like lett for meg å vite hvilke varer som tilhører hvem når alt ligger klint inntil hverandre. Det er alltid like kjedelig for begge parter å måtte bruke tid på slå inn varer i retur…

 

 

9, Ja, det er godt mulig at èn vare er dyr, men jeg har ingen innflytelse eller makt verken på pris eller varebestilling. Henvend deg til butikk eller -innkjøpssjefen, de hører gledelig på kundenes synspunkter og bestiller godvillig et produkt om det er noe spesielt du er ute etter. Vi er selvfølgelig bevisste på at kunden har alltid rett, og er helt klare på at uten dere hadde ikke vi hatt noen jobb.

 

10, Om du har hatt en dårlig dag, så tviler jeg på at det er min eller noen andre i butikken sin skyld. For all del, jeg hører gjerne på hva du har å fortelle, men jeg er ikke utdannet psykolog som kan komme med tips for å gjøre hverdagen din lettere. Alt jeg vet er at man kommer langt med et smil!

 

-Silje-

Om meg

Jeg er ei 28 år gammel journalist og ernæringsfaglig rådgiver som har hatt denne bloggen siden 2007. Fra 2010-2016 arbeider jeg som journalist i redaksjonen Side2 – Mediehuset Nettavisen. I tillegg har jeg et enkeltpersonsforetak (som ble opprettet i 2013) hvor jeg tar på med ulike arbeidsoppgaver innen foredrag, skriving av freelance-artikler og andre relevante oppdrag innen informasjons- og kommunikasjonsarbeid. Jeg tilbyr også kostveiledning og ernæringsråd til privatpersoner/bedrifter.  For tiden jobber jeg 100 prosent som selvstendig næringsdrivende som frilansjournalist, ernæringsrådgiver og foredragsholder. Fra januar 2016 skal jeg ta utdannelse som Personlig Trener. 
 
 
KONTAKT: 
 
 
Min blogg gir et innblikk av meg både privat og i jobbsammenheng. Jeg er lidenskapelig opptatt av kosthold, trening og å fremme sunn, god helse, og med denne bloggen ønsker jeg å inspirere til mat- og treningsglede, samt dele mine erfaringer og tips innen kosthold, fysisk aktivitet, helsejournalistikk og sosiale medier.
 
 
– Silje Bjørnstad –
 
 

UTDANNING:

Atlantis Medisinske Høgskole: Bachelor i Ernæring Oslo/Spania 2010 – 2013:

Fordypning i emner: blant annet ernæring til ulike grupper, helsekommunikasjon, sosial markedsføring.
Medisin grunnfag årsstudium. Atlantis Medisinske Høgskole, Spania Høst 2010/vår 2011.
Bacheloroppgave 2013: Vitamin D og revmatoid artritt.

Høgskolen i Oslo: Bachelor i Medier og kommunikasjon 2007 – 2010:

Fordypning i emner: blant annet informasjons- og kommunikasjonsfag, vevpubliserings- og informasjonsarkitektur, journalistiske metoder. Bacheloroppgave 2010: Voe – Norges mest leste blogger

Sentrum Videregående Skole, Kongsvinger

Studieretning: Medier og kommunikasjon
Programfag: Mediekommunikasjon, mediedesign og medieuttrykk, medieproduksjon. 

Noe av det som jeg har gjort i media:
Uttalelser om “sunne og usunne kjekstyper”
Uttalelser om “slik blir du kvitt kvalme” – klikk.no/kvinngeuiden
Treningsforum.no: Tre proteinrike godbiter du bør prøve
Treningsforum.no: Slik lager du sunn fast food
Intervju med studenttorget: “Trening og kosthold for studenter”
Test av yoghurt på Side2.no: Styr unna disse sukkerbombene
Test av steviaprodukter på Side2.no: Dette er ikke nødvendigvis sunt
Test av søtpålegg på Side2.no: Én av disse inneholder 150 sukkerbiter

Artikkel i DetNye Shapeup: Naturlig supermat

Artikkel i DetNye: Maten og treningen som gir deg energikick

 
Et utvalg av andre jobboppdrag:

Prosjektleder: kantineveileder for videregående skoler, Møre og Romsdal fylkeskommune (2014-2015). Bok: Kantinehåndboka 2015.
Foredragsholder ved Høgskolen i Oslo og Akerhus, Politihøgskolen. 
Foredragsholder: ?Ernæring i media?, høstseminaret for Norsk forening for ernæringsfysiologer (2014)
Skribent: Akademiet for Personlig Trening (2015 ?    )
Skribent og ernæringsrådgiver: Shape Up (2013 ?    )
Skribent: Treningsforum.no (2013 ? 2015)
Skribent: KamillePuls, Kamille, DetNye