Treningstrender 2018

God onsdag!

De siste 12 årene har American College of Sports Medicine publisert sin liste med treningstrender for det kommende året. Forfatterne bak listen sender ut elektroniske spørreskjema til tusenvis av fagpersoner fra flere forskjellige land. 4000 treningseksperter har delt sine meninger om hva de tror blir de største trendene for 2018 når det gjelder trening og fysisk aktivitet, og hele resultatet finner du her.

Listen er hovedsakelig basert på trender for det amerikanske markedet, men det er uansett liten tvil om at også andre land påvirkes av treningstrendene i USA! I fjor var det bærbare teknologiske enheter som havnet på førsteplass på listen. I år har dette punktet flyttet seg ned til plass nummer tre, mens det er treningskonseptet HIIT som troner på toppen. På andreplass finner vi gruppetrening, som i fjor var på en sjetteplass.

HER ER TOPP 10:

1) HIIT
HIIT står for Høy Intensiv Intervall Trening. Dette blir sett på som en tidseffektiv treningsform hvor man trener korte og intensive intervaller, for eksempel i en sirkeløkt.

2) Gruppetrening
Konseptet gruppetrening har eksistert i flere tiår og ifølge treningsekspertene vil det bare bli mer og mer populært det kommende året. I 2016 ble gruppetrening rangert som nummer 20 på samme liste. I fjor var konseptet plassert som nummer 6, mens det i år er kommet opp på en andreplass.

3) Bærbare teknologiske enheter
Ulike apparater som smartklokker, pulsmålere og håndholdte GPS er eksempler på utstyr som har blitt et viktig verktøy og hjelpemiddel for mange. 

4) Kroppsvekttrening 
Trening hvor man trener med sin egen kropp som motstand er blitt en populær treningsform både her i Norge og i andre land.

5) Styrketrening
Trening for å øke styrke og muskelmasse er populært blant både menn og kvinner. Man ser også at å løfte vekter blir mer og mer populært i treningsprogrammer for blant annet pasienter med stoffskifteproblemer og i rehabiliteringstrening.

6) Utdannede og sertifiserte treningscoacher
Kunder vil ha treningsekspertise med utdannelse, samtidig som flere og flere trenere søker mer kunnskap som bidrar til å øke kompetanse og forståelse innenfor treningssjangeren. I dag finnes det mange ulike kurs og utdanninger som tar for seg treningslære og fysisk aktivitet. 

7) Yoga
Denne treningsformen er for mange en aktivitet som gir avkobling og en indre ro, samtidig som du kan få trent styrke og smidighet.

8) Personlig trening
Det er stor etterspørsel av personlige trenere, både fra enkeltpersoner og fra bedrifter. En personlig trener skal kunne kartlegge ditt utgangspunkt, dine mål, og dermed finne ut av dine behov for å tilpasse et helhetlig og individuelt opplegg.

9) Trening tilpasset seniorer
Treningsprogram rettet mot eldre er viktig for å sikre trygge aktiviteter som bidrar til økt livskvalitet og bedre funksjonalitet i hverdagen.

10) Funksjonell trening
Dette blir gjerne omtalt som trening med fokus på øvelser som gjør deg sterkere og i bedre stand til å takle hverdagslige utfordringer og aktiviteter. Viktige stikkord er forbedring av balanse, styrke, kraft og koordinasjon.

 

Jeg personlig kommer til å fortsette med styrketrening med innslag av kondisjon som vanlig (of course… hehe), men jeg har også perioder hvor jeg liker å teste ut nye øvelser og treningstyper fordi 1) kroppen trenger variasjon og 2) jeg synes det selv er gøy med nye utfordringer!

Nå for tiden har jeg for eksempel begynt å trene litt mer spenst og ekplosivitet ved å kjøre øvelser som box jumps, kettlebell swings og enarms hantel-rykk 😀

BcAsO6ZBN0d

– Silje Bjørnstad – 

La oss snakke om rumpetrening!

Ny episode av BedreTrent Podcast er publisert – og denne gangen er det STERKs egne “rumpeekspert” som gjester podden. Jon-Ivar Smiseth er en av mine kollegaer på Sterk Helse, og han er utdannet og arbeider som både fysioterapeut og personlig trener. Du får vite mer om viktigheten av å trene sete, hva slags øvelser og repetisjoner du bør sikte inn på for å få en velformet rumpe, samt forklarer forskjellen på de ulike muskelfibrene vi har i setemuskulatur og hvordan du trener disse. I tillegg får du tips og råd om hva du selv bør tenke på når du er hos fysioterapeut. Jeg og Susanne svarer på lytterspørsmål om blant vår egen motivasjon til å trene (JA, vi har selvfølgelig perioder hvor treningslysten er på bånn vi også!), og spørsmål om hvordan vi finner motivasjon til å ha et sunt og variert kosthold, og om vi har noen tips i forhold til overspising.

Episoden finner du her og du finner oss også på iTunes.

– Silje Bjørnstad –

Black friday: Tilbud på personlig trening

Hei!
“Black friday” er et konsept jeg har et ambivalent forhold til;
– Å stå milevis i kø og kjempe om “alle de fantastiske tilbudene” er ikke noe jeg selv hverken vil eller orker å bruke tiden min på, og jeg er også skeptisk til hvor mange av disse tilbudene som faktisk er så “fantastiske og eksklusive” som mange kjeder skal ha det til. Det er jo flere ganger blitt skrevet om store merkevarer og kjeder som skrur opp prisene ukene før Black Friday, fordi det skal få de “nye tilbudene” til å se enda billigere ut enn det det kanskje egentlig er basert på originalpris. Men samtidig er dette påfunnet en fin mulighet til å faktisk kunne gi et ekstra godt tilbud på mine egne tjenester i forhold til jobben som personlig trener! De siste årene har jeg kjørt kampanje i forhold til online oppfølging med kosthold og trening når det har vært black friday, men i år har jeg ikke kapasitet til å ta inn flere online-klienter i 2017. Jeg har derimot kapasitet til å ta inn et par nye PT-kunder på Sterk Helse hvor jeg arbeider som personlig trener. Her trenger du ikke å være medlem for å trene med personlig trener, slik at du slipper å måtte betale for både medlemskap og PT-timer (som man jo må på mange treningsentre i dag). Send meg gjerne en uforpliktende mail på [email protected] for å vite mer om tilbudet hvis du kunne vært interessert. Gjelder kun i dag og i helgen!

Ellers så kan jeg også fortelle om at boken vår “Slik former du kroppen” nå er i trykken og den kommer som tidligere nevnt i begynnelsen av januar 2018. I den forbindelse vil det bli satt opp flere events med “boklansering”, og jeg og Susanne jobber for tiden med å sette opp datoer til de ulike eventene. Det jeg kan si er at jeg vet vi kommer til å ha arrangementer i både Oslo og Asker, og vi kommer også mest sannsynlig til å komme til min hjemkommune Åsnes. I tillegg driver vi og planlegger andre ulike aktiviteter vi skal sette opp, og jeg gleder meg så sykt til å kunne fortelle mer om dette senere! 😀 2018 kommer til å bli et hektisk og travelt, men så utrolig bra år (slik som også 2017 har vært 😉 )

Så slenger jeg med nok en liten teaser om hjertebarnet vårt: Slik former du kroppen – med styrketrening og kosthold. 

“Vi har inntrykk av at mange jenter synes det er vanskelig å beregne hvor mye mat de faktisk trenger i løpet av en dag. Nok næringsrik mat er viktig for at du blant annet skal oppleve framgang og resultater med treningen. I vår bok 💎Slik former du kroppen – med styrketrening og kosthold💎 som utgis i januar 2018 vil du lære mer om basis styretrening for å blant annet øke muskelmassen, du får tips og råd til motivasjon og progresjon, grunnleggende informasjon om ernæring, forslag på helt vanlig næringsrike matvarer og dagsmenyer med NOK mat, forklaring på øvelser i tekst og bilder samt treningsprogrammer for ulike nivåer og målsettinger. Vi ønsker å bidra med å øke kunnskapen hos leserne våre, så dere kan ta mer eierskap til treningen, bli mer selvsikre og komme nærmere dine mål på en sunn måte”. 

Boken kan allerede nå forhåndsbestilles på nett, for eksempel på tanum.no

GOD HELG! 

– Silje Bjørnstad – 

Alle foto: Ann Kristin Engebakken

Motivasjon i mørketiden

God tirsdag!


Den nyeste utgaven av ShapeUp kommer i butikk i disse dager og selv bidrar jeg med to saker i dette bladet: 10 jenter om “styrkesøvnen” og “På kjøkkenbenken til Kristin Birkelund”.

I tillegg finner du, som alltid, en haug med tips til treningsøkter og ikke minst digge, sunne matoppskrifter. Det er også en større sak om selvforsvarsteknikker med god forklaring og bilder til hva man skal gjøre hvis man er så uheldig å bli angrepet av en idiot en eller annen gang. Du får også tips til hvordan du kan gjøre mørketiden lysere og rett og slett hvordan du kan få mer ut av denne mørkeperioden som vi nå er inne i, som jo er en tid som mange kjenner at både motivasjonen og energinivået daler. Bare det å sette deg ned i sofaen en sen høstkveld med masse lys, en varm kopp te eller kakao og å lese Shape Up gjør godt for sjela nå i mørketiden ass – kan sterkt anbefales!

Ellers så skal jeg og Susanne i møte med Cappelen Damm i morgen – her skal vi snakke om markedsføring og lansering av boka som kommer i bokhandlere 4.januar 2018. (Og som allerede er å finne på nett).

Nå skal jeg straks i et møte for å diskutere et annet veldig spennende prosjekt som jeg håper jeg kan avsløre om ikke altfor lenge – for å si det sånn så involverer det motiverte jenter, styrketrening, kostholdsforedrag og workshops 😉 

Om jeg er gira? JA!

Ha en herlig uke!

– Silje Bjørnstad –

Har du testet kortstokk-trening?

Denne helgen var akkurat det jeg trengte nå; en venninnehelg på fjellet der total avslapping, null stress og bare digg mat, gode samtaler og latterkramper stod i fokus. Fra fredag til søndag var jeg på Norefjell på den fantastiske hytta til venninnen min Hanne, og der er det en helt ubeskrivelig utsikt og ro. Hytta heter “Idyll” – og lever helt klart opp til det navnet 😉

Sminkefri i superundertøy og vinterjakke har det vært noen supre døgn i fjellet.

Vi gikk turer og hadde en mini-treningsøkt “kortstokk-style” innendørs før lørdagsmiddag. Kortstokk-trening er genialt for å bevege på kroppen når du ikke vil tenke på antall sett/reps eller “hva skal jeg gjøre nå”. Her bruker du enkelt og greit en kortstokk og dens symboler og tall til å bestemme hva du skal gjøre. Bestem en øvelse for hvert symbol og du får da totalt 4 ulike øvelser du skal gjøre. Skriv dette ned på et ark ? for eksempel: spar = knebøy. Tallet på kortet symboliserer antall repetisjoner. Trekker du spar 8 utføres åtte repetisjoner med knebøy. Knekt representerer 11 repetisjoner, dame 12, konge 13, og ess 14. Fordel bunken utover med bildesiden ned. Trekk et kort og utfør den øvelsen symbolet sier, samt antall repetisjoner som tallet sier. Når man har trukket et kort og utført øvelsen, så går man rett på neste kort, og gjennomfører neste øvelse og antall repetisjoner. Fortsett til du/dere har vært igjennom alle de 52 kortene. Man kan også dele kortstokken i to og gjennomføre 26 kort.  

Vi hadde også med to jokere i kortstokken og lot disse være “bonus-reps” i form av å doble antall repetisjoner neste kort viste. Det vil si; når vi trakk en joker trakk vi et kort til. Var det for eksempel hjerter-seks ble det 12 repetisjoner i stedet for 6. 

BbmlYyahspp

 

Ha en fin uke!

– Silje Bjørnstad – 

Lavkaloridesserter og snacks til under 200 kcal

Hola! 

På vektklubb.no kan du nå lese saken: Lavkaloridesserter og snacks til under 200 kcal 

Kort oppsummert får du her mine tips og oppskrifter til sunnere og mer slankevennlig hverdagskos. Husk at hovedmålgruppen til vektklubb.no er folk som har et ønske om å gå ned i vekt slik at artikkelen og ordene som blir brukt også derfor er tilpasset disse leserne. Personlig er jeg jo lite fan av å fokusere på kaloritelling og kalorier generelt i hverdagen, noe som heller ikke trenger å være fokuset selv om man ønsker å gå ned i vekt. Men jeg vet mange av leserne til vektklubb.no er er opptatte av dette, og når målet er å gå ned i vekt handler det i bunn og grunn om å bruke mer energi og kalorier enn det man inntar. For mange vil det derfor være lurt å begrense inntaket av typiske kaloririke produkter som kaker og godteposer, men du trenger ikke nødvendigvis å droppe alt av snacks og søte desserter. Uansett er det lov til å bruke disse oppskriftene og tipsene som inspirasjon til å lage smakfulle alternativer som bidrar med mange gode næringsstoffer fremfor “tomme kalorier”. 

Du finner 10 hverdagsdesserter, blant annet sunnere “smågodt”, ovnsbakt banan, nicecream og bringebærsorbét for å nevne noe. 

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

Foto: VG Vektklubb / Elisabeth Stigum

Inspo til treningsøkt – tallet er 30!

God lørdag! Da var 20-årene forbi og det er bare å ønske mæ sjæl velkommen til 30-årene. I dag fyller jeg nemlig 30 (!) år og feiringen startet allerede i går, fredag kveld, sammen med den beste venninnegjengen og tapasbord, og kaker. Og i ettermiddag blir det familieselskap. Jeg er hjemme på Finnskogen og nyter en fin bursdag med både to- og firbeinte. Tidligere i dag fikk jeg til en bursdagsøkt også, og det “magiske” tallet for den økta måtte jo så klart bli 30.

Så da kjørte jeg:
A1) 3×10 – pullups
A2) 3×30 @30 kilo – knebøy
B1) 3×30 @30 kilo – markløft
B2) 3×10 @30 kilo – good morning
C) 1×30 @ 30 kilo – benkpress
D1) 3×10 @30 kilo – push press
D2 3×10 @30 kilo – foroverbøyd roing
E) 3×10 – pushups

BbWhmqiBFil

 

Test den ut a vel 😉

Senere ble det også en tur i skogen med Lexie og Perle, og for et fantastisk turvær! Helt blå himmel, frisk luft, høstfarger og solskinn gjennom tretoppene – perfekt!

Men nå er det mer kake som skal spises og godt selskap som skal nytes. Ha en fin lørdag 🙂

– Silje Bjørnstad –

Ny podcast-episode er publisert!

I en ny episode av BedreTrent Podcast har jeg og Susanne intervjuet treningsprofilen Kine Krøs.

Kine har lang erfaring i treningsbransjen og jobber for tiden på Asker Treningssenter. Hun har tidligere konkurrert i både bodyfitness og athletic fitness, mens de siste årene er det crossfit som har blitt prioritert. Den spreke 30-åringen forteller blant annet om treningsformen crossfit, hvordan hun selv trener og spiser, hennes mål med treningen og mye mer!

Jeg og Susanne snakker om egentrening, og avslører tittel og innhold på boka deres som utgis neste år. I tillegg svarer vi på lytterspørsmål om sine tips og råd for å arbeide med online coaching innen trening og kosthold.

Hør episoden her og på iTunes:

Ellers så gleder jeg meg så sykt til helg – jeg skal nemlig hjem til Finnskogen og blant annet feire mæ sjæl (ha det bra 20-årene, hello 30-årene…. #bursdag).
God helg 😉

– Silje Bjørnstad –

Noe nytt? neeeeeh

Vel vel vel – ny uke og nytt blogginnlegg 😉 Jeg VET det går evigheter mellom hvert innlegg for tiden, men bedre sent enn aldri var det noen som sa en gang. 

Uansett så har det ikke skjedd så veldig mye nytt eller spennende på denne fronten altså. Jobb og trening går som vanlig i hverdagene, mens i helgene er det litt mer sosialisering med venner og familie som prioriteres. De siste helgene har jeg og Fredrik vært på tur til Skaugumåsen samt tatt kravene for idrettsmerke (spenst, hurtighet, utholdenhet og styrke) for å nevne noe, og førstkommende helg skal jeg endelig hjem til Finnskogen. Feiring av min 30-årsdag er det som står på planen, og så skal jeg selvfølgelig nyte fjell skogsluft sammen med vovsene <3

Ellers så nærmer det seg husovertakelse, Syden-ferie, og jul, og ikke minst boklansering etter jul! 😀 Men det er mye som skal ordnes før den tid, så det er jo det jeg bruker hverdagene til når jeg ikke er på Sterk og jobber som personlig trener. Alt i fra organisering av flytteprosjekt 2017 med leilighet og det hele, artikler som skal leveres, kundeoppfølginger og så videre. 

Kort oppsummert; Travelt og nok å gjøre – LES: alt er som vanlig 😉

– Silje Bjørnstad –