Perfekt bilstopp-tur i Midt-Norge: Oftenåsen i Steinkjer

Det har vært en lengre stille-periode her på bloggen (igjen…), men det betyr ikke at det er så stille på andre kanter (følg meg på instagram for hyppigere oppdateringer: @silje_bjornstad) og siden sist har jeg blant annet hatt Nordland som jobblokasjon (noen fordeler må man nyte når man kan ha “bærbart hjemmekontor”) der jeg blant annet har vært på jobboppdrag i Bodø og fikk kjøre RIB-båt og kost meg glugg med toppturer i herlig landskap toppturer.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

I tillegg ble det et par turer på veien opp mot nord også (jepp, kjørte egen bil jeg) og da ble det blant annet et stopp på Oftenåsen i Steinkjer – en perfekt og meget familievennlig tur hvor du ender opp på et utsiktspunkt med en gigantisk hagestol. (Digresjon: det ble et par netter på hotell også og hellandussen så fantastisk det var å spise hotellfrokostbuffet!!!).

Uansett; et stopp på Oftenåsen i Steinkjer er helt ypperlig hvis du er på veien og skal til eller kommer fra nord! Det kan jo fort bli mange timer i bil når man kjører i disse områdene her og en liten luftetur gjør godt for både store og små. Oftenåsen kan nås fra flere kanter, og det er enkelt å finne frem til parkeringsplassen. På toppen er det visstnok en fantastisk utsikt over Steinkjer by (det var så klart tåke da jeg var der) og i tillegg kan du gå “Trollstien” som byr på mange kjente og kjære eventyrpersoner, dyr, tegneseriefigurer og troll. Jeg storkoste meg oppover stien hvor man blant annet passerer Ole Brum, Fantorangen, De tre bukkene Bruse, revenka, Nøtteliten, Mikkel Rev etc.

Dette vil jeg tippe er en supertur for de minste i tillegg til at alle får beveget litt på bil-kroppen og får frisk luft. Turen tar 1-2 timer (avhengig av tempo så klart) og mer info finner du HER. 

Her er også er par bilder fra utsiktspunktet uten tåke fra UT.no og Visitinnherred.com (copyright):

– Silje Bjørnstad –

Tur til Barlindåsen fra Nittedal

Fredag ettermiddag ble det tur til Barlindåsen i Oslo kommune, en tur jeg har sikla lenge på, men som jeg har hatt lyst til å teste ut å gå fra Nittedal-siden gjennom Lillomarka. På turbeskrivelser på nett står det mye om Barlindåsen fra Sandermosen stasjon eller Snippen, men det er jo fullt mulig å tusle dit fra Nittedal kommune også 😀

Jeg parkerte på Sagtomta utfartsparkering og gikk i svak motbakke opp de 2-3 km til nydelige Sinober. Her var det skiltet videre til Snippen (cirka 2,5 km) og det var null problem å finne frem i eventyrskogen med blåmarkert sti. Etter hvert kommer man til en grusvei og et kryss, og herfra går man ned til krysset og “tar til høyre” før man bare noen titalls meter senere svinger opp en skogssti til venstre som leder deg frem til toppunktet på Barlindåsen. Følg åssiden bortover og etter hvert kommer det både 1 og 2 flotte utsiktspunkter. Da jeg hadde vært på toppen og besøkt området som faktisk omtales som “Lillomarkas mini-Besseggen”, snudde jeg og gikk samme vei tilbake. Hele turen totalt var 12 km ifølge GPS på klokka.

Dette er absolutt en tur som kan anbefales fordi den er enkelt tilgjengelig fra flere ulike steder i tillegg til at du får fantastisk utsikt over Maridalen uten mye slit. Det er ikke en tung eller særlig bratt tur, og så er jo Barlindåsen også perfekt for hengekøyechill og stisykling.

Lillomarka <3

– Silje Bjørnstad –

Derfor bør du GÅ mer

Tjohei!

Å gå tur er noe av det deiligste jeg vet om, av flere ulike grunner. Først og fremst så merker jeg at både hodet og kropp får en slags omstart med mer energi, mer kreativitet, økt produktivitet og bedre humør når jeg beveger på meg.

“Å bevege på kroppen, beveger også hodet” er en ganske beskrivende setning for min del. Men det å gå gir jo også så mange andre bonuseffekter som at man får frisk luft, dagslys og ikke minst så er det jo ganske så fantastisk å vite at fysisk aktivitet er et veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander som blant annet depresjon, høyt blodtrykk og diabetes type 2.

Fysisk aktivitet har også positive effekter på stressnivået i kroppen, fordøyelse og den mentale helsen. Og når du går aktiverer du store muskler i beina og styrker skjelettet ditt. Dette er en skånsom og lavterskel aktivitetsform som heller ikke krever mye restitusjon. En annen fordel med å gå tur er at dette kan være en sosial aktivitet hvor du både får beveget på deg samtidig som du kan få en god prat med en turkamerat eller via en telefonsamtale. Og det finnes jo ingen enklere eller billigere mosjonsform enn det å gå!

Selv har jeg blitt mer eller mindre avhengig av å bevege på meg før jeg setter i gang med dagens gjøremål og arbeidsoppgaver i hverdagen når det er blitt mer kontorarbeid og hjemmekontor. Og det trenger ikke å være så himla langt eller høy intensitet for å kjenne at jeg “skrur på topplokket” og setter i gang blodsirkulasjonen. Et tips til deg som har hjemmekontor er å late som du skal til et jobblokale, kom deg ut før du går i gang med dagens gjøremål og gå eller jogg 5, 10 eller 15 minutter – snu og gå eller jogg tilbake igjen samme vei. Ikke begynn å vurdere «skal, skal ikke?» – bare gjør det!

Hvorfor?
👣 Du lager deg en god start på morgenen og setter standarden for de kommende timene – noe som kan gjøre det enklere å fortsette med sunne og smarte valg for helsa resten av dagen.

👣 Du får fysisk aktivitet – noe som gjør godt for både kroppen og jobbhodet (bedre humør, bedre konsentrasjon, økt produktivitet osv osv osv).

👣 Du får egentid og en liten timeout med mulighet til å våkne før X antall digitale møter, jobboppdateringer og div.

👣 Du får frisk luft og dagslys.

Summasummarum: Litt er ALLTID bedre enn ingenting. En slik enkel aktivitet kan gi så uendelig mange fordeler som motiverer deg til å fortsette med gode valg for deg og helsa di, og kontinuitet skaper resultater. Allerede når du reiser deg opp fra stolen og begynner å gå rolig bortover, øker forbrenningen betraktelig sammenlignet med når du sitter stille. Energiforbruket øker med cirka 150 prosent ved å rusle rolig og 200 prosent ved å gå rolig. Rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile.

Flere små gåturer i løpet av arbeidsdagen er vinnvinn på alle mulige måter. Du kan jo også kombinere et digitalt jobbmøte med en gåtur med telefonen på øret.

Det er lurt å bestemme seg for ett eller flere faste tidspunkt hvor du skal ut å gå i løpet av jobbdagen. Dette kan for eksempel være en rask gåtur på 10–15 minutter før du starter dagens arbeidsoppgaver. Ta deg en ny gåtur på 10–15 minutter (gjerne mer) rundt lunsjtider. Det viktigste er at du har en plan på forhånd og faktisk prioriterer disse avtalene med deg selv. Ha på en alarm, sett av tid i kalenderen og legg frem eventuelt tøy og sko du skal bruke. Når du kommer inn igjen vil du føle deg mer opplagt og være mer produktiv.

Flere avsnitt i dette innlegget er hentet fra saken jeg har skrevet for VG Vektklubb – les hele artikkelen HER. 

– Silje Bjørnstad –

Styrkeøkt med stol, benk eller krakk – perfekt hjemmetrening!

Her har du tips til en fullkroppsøkt med ulike styrkeøvelser hvor du bruker en krakk eller lignende som utstyr. 

Dette er en økt som passer perfekt til hjemmetrening eller som du kan gjøre utendørs med en benk, større stein eller lignende. Alle øvelsene kan enkelt tilpasses ulike nivåer. For eksempel kan du droppe hoppene i bulgarsk splittbøy og knebøy for å få en enklere variant, mens i pushups- og plankevarianter kan du utføre repetisjonene nede på gulvet eller med beina på en forhøyning for å få en tyngre variant. Du kan også naturligvis justere opp eller ned antall repetisjoner som du selv ønsker.

De ulike bokstavene A, B og C symboliserer at man parrer sammen øvelsene med samme bokstav og gjør oppsatte reps og sett, før man går videre til neste bokstav. I denne økten jobber du med “trisett” (du gjør tre øvelser etter hverandre). I praksis utfører du dermed øvelsene A1, A2 og A3 etter hverandre med de småpausene du trenger innimellom, før du går videre til øvelsene B1, B2 og B3 med samme opplegg.

God trening! 😀

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Silje Bjørnstad (@silje_bjornstad)

 

– Silje Bjørnstad –