God onsdag!
Jeg har nettopp skrevet to nye artikler til afpt.no og en av sakene handler om hva som er viktig å tenke på når det gjelder stabilisering av vekt etter en bevisst periode med vektreduksjon. Det er nemlig slik at kroppen trenger litt tid til å akseptere den nye vekten og den vil faktisk kjempe for å få tilbake de kiloene man har mistet. Dette er noe jeg selv er veldig bevisst på å understreke for mine kunder og klienter når det gjelder vektnedgang. Jobben er liksom ikke ferdig når man faktisk har nådd målvekten og man må være klar over at man ikke skal tilbake til gamle matvaner og svære måltidsporsjoner.
Her får du hele artikkelen:
Det finnes mange dietter, slankeråd og tips hvis man vil ned i vekt, men fellesnevneren er uansett at for å oppleve vektreduksjon, må du bruke mer energi enn det du får i deg. Med andre ord så er du i en negativ energibalanse og kroppen begynner å bruke energi fra lagrene for å holde sine prosesser i gang. Mange opplever at det ikke nødvendigvis er så vanskelig å gå ned i vekt, men at det å holde på den nye vekta er det største utfordringen etter en periode med slankekur.
Kroppen trenger tid
Det er flere grunner til at det å stabilisere kroppsvekten etter vektnedgang kan være problematisk. Når kroppen opplever at den får lite mat over en lengre periode så svarer den med å skru ned forbrenningen fordi den ønsker å spare på det man har. I tillegg til at kroppen setter seg inn i sparebluss-modus så vil man også skille ut mer av sulthormoner som øker sultfølelsen. Kroppen din trenger rett og slett tid på å skjønne at det ikke er noen hungersnød hvor den må spare på alt den får.
Derfor er det viktig å være forberedt på at du ikke skal tilbake til gamle matvaner med samme porsjonsstørrelse som tidligere når vektmålet er nådd. Det holder ikke å slanke seg i x antall måneder og så tenke at nå er jobben gjort. Du må endre på livsstilen og sakte, men sikkert tilvenne kroppen den nye vekten. Husk også at når du går ned i vekt så vil du ha et lavere daglig energibehov enn tidligere gitt at aktivitetsnivået er cirka det samme. Enkelt forklart; en mindre kropp krever mindre energi for å holde i gang livsviktige prosesser.
Øk gradvis
Når du i en lengre periode har ligget i et energiunderskudd, så er det viktig at du gradvis øker energiinntaket ditt for å finne det kaloribehovet kroppen din trenger for å holde en stabil vekt. 100-200 kcal i uken er et fint utgangspunkt å starte med og regn gjerne ut hva som er ditt nye daglige energibehov med din nye vekt slik at du vet hva kaloriinntaket bør ligge på. Det finnes forskjellige apper og flere ulike formler som kan estimere ditt daglige kaloribehov basert på alder, aktivitetsnivå, kjønn og vekt. Hvis du regner ut at du nå skal ligge på 2000 kcal om dagen for å holde vekten stabil, og du har i løpet av vektreduksjonsperioden spist 1500 kcal daglig, så kan du starte på 1600 kcal i 1-2 uker, deretter trappe det opp til 1700 kcal og så videre. La disse kaloriene komme fra næringsrike matvarer fremfor typiske godterier, kaker og sukkerholdig drikke. Det å spise måltider med sunn og variert mat vil for mange gjøre det enklere med å nettopp fortsette disse gode matvanene. Fysisk aktivitet vil også kunne gjøre det lettere å opprettholde en sunn og god livsstil. En aktiv kropp vil også naturligvis forbrenne mer enn om man sitter stille, noe som kan gjøre det enklere å holde vekten.
Finn din balanse
Vær bevisst på at vekttallet kan svinge med 1-2 kilo fra dag til dag, og fra uke til uke. Det er mange ting som kan påvirke kroppsvekten akkurat den dagen du veier deg, så dette er helt normalt. Ha gjerne èn fast veiedag i uka eller annenhver uke. Husk også at en stabil vekt vil ikke bare vises på badevekten, men bruk gjerne målebånd og klær for å kjenne at du holder deg stabil. Det gjelder å finne en balanse som du kan leve med der det er lov til å kose seg, uten at det blir for mye at det gode. I løpet av slankekuren har du kanskje fått større forståelse for hvor hva som kan være skjulte kaloribomber, hva slags porsjonsstørrelse som er mest hensiktsmessig for deg, forskjeller på kaloriinnhold i ulike mat- og drikkevarer og så videre som du nå kan bruke til å leve den livsstilen som gjør at vekten holder seg. Ikke få panikk hvis du spiser litt ekstra i perioder, for eksempel i ferier og når det er feiringer. Det er ikke én enkel helg eller uke som avgjør om du går opp eller ned i vekt – det er summen av valgene du tar over tid som har mest betydning for om du holder deg stabil eller ei. Vær tålmodig og bruk god tid, både når du skal ned i vekt, men også når du skal stabilisere vekten din. Man sier gjerne at hvis du holder den nye vekten i to år, så kan man slå fast at du har klart å stabilisere vekten.
Ønsker du hjelp med kosthold og livsstilendring?Kostholdsoppfølging kan være smart i flere ulike perioder av livet. Kanskje du trenger veiledning til livsstilsendring og vektreduksjon eller ønsker økt muskelmasse og lavere fettprosent? Trenger du råd til hva du bør spise når du er gravid, har en matallergi eller rett og slett ønsker et sunnere og mer næringsrikt kosthold? Uansett hva som er dine mål og utgangspunkt er jeg her for å hjelpe deg så send meg en mail på [email protected] hvis du vil vite mer.
FOTO: Ann Kristin Engebakken
– Silje Bjørnstad –