I går (onsdag) publiserte Mattilsynet en ny rapport der de hadde undersøkt om typiske frokostprodukter er riktig merket. Halvparten av produktene hadde feil i merkingen og et av punktene som blir tatt opp er brødskalaen:
(skjermdump fra Mattilsynet.no)
Det anbefales et inntak på 25-35 gram kostfiber hver dag og de grove brød- og kornvarene er en god og viktig kilde til dette. I tillegg vil de grove brød- og kornvarene inneholde flere vitaminer og mineraler sammenlignet med de mindre grove variantene. Ekstra grovt brød gir faktisk to til tre ganger mer kostfiber i forhold til fint brød.
For å hjelpe oss forbrukere med å velge det beste alternativet ble det i 2006 innført “brødskalaen” her i Norge. Dette er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som er ment til å gjøre det lettere å fastslå hvor grovt brødet er.
Å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende/farge kan gjøre at du blir lyst. For eksempel kan et lyst brød være bakt med mye sammalt mel, mens et mørkt brød kan være bakt med kun siktet mel, men ha få tilsatt farge eller lignende.
Derfor er jo brødskalaen et godt verktøy, eller?
Njaeeeei, ikke helt. Fordi: mange grove brød på kommer akkurat innenfor grensen til grovt, med for eksempel 51 %. Det betyr at mange grove brød ikke er særlig mer grove enn et mellomgrovt brød. Derfor bør du i tillegg se etter grovhetsprosenten for å ha full kontroll og at du unngår følelsen “av å bli lurt”.
FINT BRØD
- 0-25% sammalt mel eller hele korn
HALVGROVT BRØD
- 25-50% sammalt mel eller hele korn
GROVT BRØD
- 50-75% sammalt mel eller hele korn
EKSTRA GROVT BRØD
- 75-100% sammalt mel eller hele korn
Grovhetsprosenten står enten oppgitt under brødskalaen eller så er den oppført sammen med ingrediens og næringsinnhold bak på emballasjen. Da står det for eksempel: Grovhetsprosent: 69. Dette er da et bedre valg enn et grovt brød med grovhetsprosent på 51.
Noe å tenke på neste gang du skal kjøpe brød? 😉
– Silje Bjørnstad –
FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN – KLIKK HER.