10 matvarer du bør spise mer av

Hei!
Nylig hadde jeg en sak på trykk i Norsk Ukeblad med tittelen “10 matvarer du bør spise mer av” hvor fokuset var naturlig supermat. Det finnes nemlig så mye mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer. Med hjelp av dyktige klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud og ernæringsrådgiverne Isabel Bråthen og Caroline Bråthen Dale ved Myrens Ernæring tipser vi om 10 matvarer du altså bør spise mer av.

Her er noen setninger og tips fra artikkelen:
Løk – å bruke løk i matlagingen, gjør det enkelt å få mye smak i maten uten ekstra fett og kalorier. Løk er svært allsidig, og kan brukes til så utrolig mye, noe som også gjør det lettere å oppnå anbefalingen «5 om dagen».
Hvit fisk – en viktig kilde til jod i det norske kostholdet. I tillegg har hvit fisk en veldig god proteinkvalitet, og du får i deg viktige næringsstoffer som D-vitamin, B-vitaminer og selen. Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Rådet tilsvarer totalt 300–450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. Dette vil si at cirka 150–200 gram gjerne kan være hvit fisk – dette er én middags-porsjon.
Havre – havre har en søt, nøttaktig smak,og egner seg derfor godt som en næringsrik ingrediens i vaffelrøre, pannekaker, pizzadeig, brød og annen bakst. Helsedirektoratet anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag, som til sammen bør bidra med 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Med to porsjoner havregrøt, hvor én porsjon tilsvarer 1 dl havregryn, har du dekket anbefalingen.
Kål – kål er billig og godt! Varier med ulike kåltyper i forskjellige farger ved å bruke for eksempel knutekål, rødkål, grønnkål og rosenkål. Kål har lang holdbarhet, og kan både stekes, dampes, kokes, wokes og syltes. Eller du kan lage cole slaw.
Belgvekster – bønner, linser og erter er billig og sunt. Dette er supre vegetar-ingredienser som bidrar med masse bra næring.
Gulrøtter – en perfekt ventesnacks-grønnsak! Gulroten er rik på fiber og antioksidanter, og kan brukes til så mangt. Du får i deg kalium, jern, magnesium og kopper. Hvis du varmer gulrøttene i matlagingen, vil antioksidanter frigjøres og tas lettere opp i kroppen.
Yoghurt – gå for variantene uten tilsatt sukker og spis yoghurt som mellommåltid, ha det i smoothies, lag dipp eller kos deg med en yoghurtdessert.
Quinoa – superfrøene som bidrar med både sunt fett, kostfiber og protein. Bruk det i gryter, salater, grøt, eller erstatt det med potet, pasta og ris.
Brokkoli – supergrønnsaken som bidrar med masse gode næringsstoffer. Kan spises både rå og varmebehandlet – for eksempel i salater, som mos, i supper, ovnsbakt, dampet og så videre.
Nøtter – helsemyndighetene anbefaler å spise en liten neve usaltede nøtter hver dag (20 gram). Bruk det som snacks og mellommåltid, eller bruk det som ingrediens i salater og wok.

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg