Etter tips fra Lise som er lei av trøtte matpakker bestående av kjedelige brødskiver så tenkte jeg å dele noen matpakke-muligheter. 😀
Eggepannekake med fyll
Egentlig så er vel dette en “omelett naturell” som ikke er bretta sammen som er fylt med ønsket pålegg og grønt. Lag omelett kvelden før, oppbevar i kjøleskapet over natten og bare fyll den med kjøttpålegg, grønnsaker og/eller ost, rull sammen og pakk i aluminiumsfolie og lunsjen er klar. Et godt lunsjvalg med masse proteiner og sunne ingredienser som gjør at konsentrasjonen og metthetsfølelsen varer lenge.
Stek en 1-porsjons-omelett laget av 2-3 egg og 2-3 ss vann på svak varme, istedet for å brette den sammen vender du den slik at den blir gjennomstekt. Avkjøl og fyll den med det du måtte ønske dagen etter. Du kan selvfølgelig tilsette ost når den steker om du ønsker smeltet ost. Magre kjøttpølser, laks, kyllingpølser eller lignende er også veldig godt å inni omelett-pannekaka! 🙂 Sennep er også en av mine favoritter, men det er jo selvfølgelig helt valgfritt hva slags type dressing/saus du ønsker.
Hjemmelaget musli
Frokostblanding kan selvfølgelig også spises til lunsj, men husk at mange frokostblandinger inneholder mye tilsatt sukker som igjen vil føre til en rask blodsukkerstigning. Dette gjør at man fort mister konsentrasjonen når man skal holde ut på jobb eller skole også flere timer etter lunsj. Derfor er det like så greit å lage en stor porsjon hjemmelaget frokostblanding/musli som du både kan ha til frokost og/eller ta med deg til lunsj.
Kjøp melk eller yoghurt i kantine eller butikk.
En veldig enkel oppskrift på hjemmelaget musli:
ca 5 dl havregryn
3-4 ss linfrø
3-4 ss gresskarkjerner
3-4 ss solsikkekjerner
3-4 ss hvetekli
3-4 ss hakkede mandler el hasselnøtter
(eventuelt andre ting man måtte finne i butikken…lag din egen vri!)
I en liten kjele tar man
1-2 ss matolje
1-2 ss honning
evt 1-2 ss smør (kan sløyfes)
Dette varmes forsiktig så honningen smelter og helles over kornblandingen. Bland sammen (evt klem det litt sammen med fingrene så alt blir litt “fuktet”).
Fordel alt i en langpanne, tørkes midt i ovnen på 175 grader i ca 20 min (NB viktig å røre med 3-4 min mellomrom, evt også ha ovnsdøren på klem så det ikke blir svidd.) Velg selv om du vil ha det bare tørket el med litt “brent”-smak.
Avkjøles, kan deretter tilsette f.eks rosiner og tørket frukt og helles på glass el i boks med tett lokk.
Du kan også lage dine egne muslibar som du kan spise sammen med litt frukt. Bruk google til å finne oppskrift på muslibar eller proteinbarer. 🙂
Wrap/Lefse
Wraplefser/tacolefser i seg selv er ikke det sunneste valget og de er rike på kalorier, men en wrap fylt med masse grønnsaker sammen biffstrimler/kyllingstrimler/eggerøre (igjen, bruk det du har/rester) eller noe annet proteinrikt blir et bra og velsmakende lunsjalternativ. Fyll lefsa slik at du nesten ikke klarer å brette den sammen, og pakk inn i aluminiumsfolie slik at den ikke faller fra hverandre da du åpner den igjen. Tar like lang tid som å lage en brødskive.
Salat
Dette er jo en klassiker. Men igjen handler det om planlegging og variasjon. Det er ikke sikkert at ost&skinkesalat er like digg fjerde dagen på rad og hvem gidder vel å hakke 10 ulike grønnsaker for å lage seg en salat til lunsj når man ikke har fullt så god tid om morgenen. Igjen, bruk rester av kokte grønnsaker, middagssalat, kjøttrester.
Pølsebiter
Biter av marinert kyllingfilet/biff/svinebiff for å forandre smaken
Kjøttboller, tacokjøttdeig
Tunfisk
Ulike ostetyper, fersk mozzarella, fetaost, jarlsberg-terninger, mulighetene er mange.
Og et annet tips fra meg er å bruke mer frukt i salatene. Både hermetisert frukt som pærer og fersken hvis du ikke gidder å skjære opp frisk frukt, eller hva med eplebåter og druer. Bønner og kikerter er et annet forslag, og noen nøtter eller mandler som toppings er også et ypperlig alternativ som metter og inneholder sunt fett. Med så mange smaker vi har å velge mellom trenger man heller ikke dressing for da vil jo de gode smakene til råvarene drukne bort. En salat med masse av aspargesbønner, skinkestrimler, melonbiter og valnøtter er et eksempel på en enkel, sunn og mettende lunsjsalat.
Spyd
Har du noen kjøttrester som for eksempel kylling, kjøttboller, biffstrimler eller kanskje noen påleggskiver kan du tre dette på et spyd sammen med oste-terninger, cherrytomater, oliven, paprika, squash. Hvis du synes det høres krevende ut å begynne å lage dette på morgenen kan du jo for eksempel ha marinerte kyllingspyd med grillede grønnsaker til middag en dag der du lager litt ekstra som du legger i kjøleskapet og lett bare kan ta med deg som niste dagen etterpå. De smaker like godt varme som kalde. Sånn spyd fungerer også bra som mellommåltid når du er litt sulten.
Men som alt annet så handler det om planlegging, og ofte kan du spare både tid og penger ved å være kreativ i matveien ved å bruke dagens middagsrester til neste dags lunsj.
Også er det selvfølgelig viktig å huske på at man “spiser også med øynene”. En trist og kjedelig brødskive eller et tørt knekkebrød kan så enkelt bli så mye bedre med bare noen strimler med paprika, rødløkringer, dillkvister, tomater osv. Varier også brødmaten med forskjellig pålegg slik at du ikke blir lei. Prøv nye kjøttpålegg med spennende krydder, smøreoster, kremoster, fiskepålegg, grillet kylling, runde biter av løkpølser/bratwurst, igjen, det finnes ingen grenser på hva du ha på.
Enjoy!
– Silje Bjørnstad –