Glykemisk Indeks

De siste årene har vi stadig oftere møtt på begrepet GLYKEMISK INDEKS (GI) når man leser om kosthold og sunne matvaner. Glykemisk indeks er et tall som gir en beskrivelse på hvor fort karbohydrater blir tatt opp i blodet og dermed hvor raskt blodsukkernivået stiger. GI forteller oss altså matvarers evne til å gi oss høyt eller lavt blodsukker.

Når blodsukkernivået stiger, stiger også insulinnivået. Insulin fungerer enkelt forklart som en nøkkel som åpner cellene for mottak av sukker, og insulinets hovedoppgave er altså å regulere sukkernivået i blodet for å gi cellene drivstoff/energi. Mat med “raske karbohydrater” er de som har mest negativ innvirkning på blodsukker og insulin, og også fettlagrene i kroppen. Blir insulinnivåene for høye klarer ikke kroppen å kvitte seg med lagret fett, og for mange vil derfor det også være vanskelig med vektreduksjon.

Matvarer med raske karbohydrater har derfor en høy GI. Mens matvarer med langsommere karbohydrater en lavere GI og gjør også at man setter i gang fettforbrenningen.

HØY INDEKS = Større enn 75.

MIDDELS HØY INDEKS =  Tall mellom 50 og 75.

LAV INDEKS = Mindre enn 50

Les mer om glykemisk indeks og få en oversikt på GI på ulike matvarer: KLIKK HER.

Mat som bare inneholder proteiner og fett har ingen glykemisk indeks-verdi, fordi det påvirker blodsukkeret svært lite. Mat som inneholder karbohydrater vil derimot gi blodsukkerstigning i løpet av timene etter et måltid, men i veldig forskjellig grad fra matvare til matvare i forhold til hvor på GI-skalaen de ligger.

Eksempler på karbohydrater som har høy GI er hvitt brød, brus, poteter og polert ris. Lav GI har de fleste frukter og og grønnsaker, som for eksempel appelsiner, epler, løk, squash, brokkoli og linser. Men det trenger absolutt ikke å bety at matvarer med lavere kaloriinnhold per 100 gram eller som er sunnere, automatisk har en lavere GI-verdi enn det med høyt kaloriinnhold eller det som betraktes for “usunt.” Jeg synes for eksempel det er gøy at sjokolademelk har en GI-verdi på 24, mens vannmelon har en GI-verdi på 72! Eller at Snickers-sjokolade har en GI-verdi på 40 og potetmos fra pose har en GI-verdi på 85.

GI-VERDI PÅ NOEN MATVARER:

Peanøtter 15

Poteter, kokt 65

Gulrot, rå 15

Makaroni 45

Kellogs All Bran Frokostblanding 42

Cornflakes 83

Coca Cola 58

Skummet melk 38

Pizza med ost 60

Banan 55

Eple 38

Brød av hvetemel  71

Croissant 67


Håper dere ble litt klokere. 🙂

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg