I en tilfeldig tilleggsopplysning på dagens forelesning sa lærer Fløisand at hans datter for noen år siden fikk påvist jernmangel. For mange er det da normalt å tenke at denne jenta for eksempel ikke spiste nok matvarer med jern.
I kosthold finnes det stoffer som både fremmer og hemmer opptaket av jern. Jern finnes i to ulike former i maten vi spiser. Den ene kalles hemjern, og tas opp i kroppen uavhengig av hva annet vi spiser eller drikker. Hemjern finnes i kjøtt og fisk. Den andre formen kalles ikke-hemjern. Den finnes i grønnsaker, helkornsprodukter og andre vegetabilske kilder. Det er opptaket av ikke-hemjern som påvirkes av hva annet vi spiser eller drikker samtidig.
Kalsium, og også en del andre ioner forsåvidt, har samme ladning som jern, og derfor vil disse i noen grad konkurrere om “å suges opp” i kroppen.
Denne jenta drakk visstnok cirka 1 liter melk daglig uten problemer, og det var ikke før de hadde snakket med en ernæringsfysiolog at de kom frem til at det var dette som reduserte jern-opptaket i kroppen for denne personen.
Det vil derfor være riktig å si at kalsium (som det er mye av i melk) kan hemme jernopptaket til en viss grad. Stoffer i kaffe og te kan også hemme jernopptaket.
Dersom man er en storforbruker av melk kan det være gunstig å begrense melkeinntaket til måltider noe dersom man har fått påvist lav jernstatus. Vitamin C som finnes i frukt og grønnsaker virker fremmende på absorpsjonen, så dermed kan det være en god idè å bytte ut et melkeglass med et glass appelsinjuice om man har mistanke om jernmangel. Samtidig er det selvfølgelig lurt å velge matvarer som er rike på jern; grovt brød, kjøtt, fisk og grønnsaker.
Så, jeg lærte hvertfall noe nytt i dag, selv om det virkelig ikke var noen kosthold- eller ernæringsrelatert forelesning vi hadde i dag. Det var mest om narkotika, men når foreleseren begynner å snakke om ting man virkelig er interessert i, skjerpes liksom konsentrasjonen.
– Silje Bjørnstad –
Hei Silje!
Verden trenger journalisternæringsfysiologer, så stå på!
Det stemmer at kalsium virker hemmende på absorpsjonen av jern. Dersom man tar kalsiumtilskudd er det noe å være obs på. Melk inneholder både kalsium, som virker hemmende, og laktose, som virker fremmende (på samme måte som andre sukkere). Derfor vil melk vanligvis ha en nøytral effekt på jernabsorpsjonen. Men dersom man drikker svært mye melk, som f.eks 1 liter om dagen, så kan melken ta plassen fra andre matvarer i kostholdet. Rett og slett fordi man ikke orker å spise så mye når man har drukket mye. Dette går ofte ut over jernholdige matvarer, slik som kjøtt og fisk eller grov brødskive med leverpostei, Dermed kan man få jernmangel.
Tre glass melk om dagen (eller tre porsjoner med meieriprodukter) sammen med et sunt og variert kosthold er nok til å komme opp anbefalt mengde kalsium for de fleste aldersgrupper. (Ungdom bør ha litt mer). Denne mengden melk gir også plass i kostholdet for nok av de andre matvarene, slik at man får nok av både kalsium, jern og alle de andre næringsstoffene kroppen trenger for å fungere optimalt 🙂
Lykke til videre med studiet!
Hilsen Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter
– med hovedfag i barns jerninntak og -status
Hei! Så hyggelig kommentar! Og tusen takk for nyttig informasjon i forhold til kalsium, jernopptak og melk. 🙂
Jeg er ofte inne på melk.no for inspirasjon og info 🙂