Man hører mye om antioksidanter, at man blant annet skal spise blåbær fordi det har et høyt innhold av antioksidanter og så videre. Men jeg vedder på at mange en gang ikke vet hva antioksidanter er for noe og ikke minst hvorfor man skal få i seg dette.
Antioksidanter er stoffer som har en forebyggende effekt på celleskade. Dette har dermed positive effekter på cellene og motvirker hjerte- og karsykdommer, kreft og de fleste andre sykdommer man forbinder med aldring. Matvarer som er rike på antioksidanter er ikke bare de berømte blåbærene eller granatepler, men frukt, grønnsaker, korn, nøtter og krydder(!).
(Genial nøtteblande-pose fra Eroski, (den lokale matvare-sjappa..), med blant annet mandler, hasselnøtter, pinje-kjerner.
(Viktig å få med ALT vett. Hver eneste lille nøttesmule.)
For eksempel så er vitamin C en antioksidant! Og vitamin E er en antioksidant! Og vitamin A er jammen en antioksidant det og.
Vitamin C er gunstig for sårtilheling og økt jernopptak. Særlig bær og sitrusfrukter er rike på C-vitamin.
Vitamin E har en viktig rolle for å hindre at cellemembranene i kroppen blir ødelagt, og studier har også vist at vitamin E-inntak kan være med på å forebygge Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom. Vitamin E finner vi mye av i mykt margarin, sammalt mel, vegetabilske oljer, nøtter og tran.
Vitamin A er nødvendig for et normalt godt syn, sunn og frisk hud og godt immunforsvar. Vitamin A finnes blant annet i fet fisk, meieriprodukter som inneholder fett, gulrøtter, brokkoli, paprika, salat og spinat. Og kun en teskje tran eller en middels stor gulrot daglig gir deg nok vitamin A for alle aldersgrupper.
HUSK: Desto sterkere farge på frukt og grønnsaker, desto høyere innhold av flavonoider som er en gruppe antioksidanter.
Andre matvarer med høyt innhold av antioksidanter kan for eksempel være: Kanel, tørket basilikum, tomat, squash, jordbær, appelsin, eple, fersken, cashewnøtter, pinjekjerner, valnøtter, avokado, mørk sjokolade, sennep, te (særlig grønn, hvit og svart), kaffe, erter, løk, mandler, ris, rødvin.
Så her er det bare å nyte sjokoladefonduen med dyppede jordbær i mørk sjokolade 70% med god samvittighet. Enjoy!
– Silje Bjørnstad –