Søtpotetmos – superenkelt, superdigg.

Jeg har ikke no særlig tro på at mange ikke “liker” grønnsaker, og tror det bare er latskap å ikke koke noen grønnsaker ved siden av til middag eller for eksempel ikke å knaske noen herlige sprø gulroter nå og da. Jeg tror heller mange har kommet inn i en sirkel der alle grønnsaker bare har fått klengenavnet “kjedelig” og at man er vokst opp med at “Sjokolade og smågodt er nam, og derfor er grønnsaker og frukt æsj”.

Dette mener jeg selvfølgelig er helt latterlig og bare tull, så her kommer et nytt tips til hvordan du kan inkludere grønnsaker som ikke bare “noe ved siden av fordi det må”, men fordi det smaker godt, og det er spennende med nye variasjoner og tilberedningsmåter! Jeg tror også nye og utradisjonelle måter å få servert grønnsaker på gjør at folk gidder å faktisk smake på og ikke minst få barna med på at dette faktisk er noe som smaker godt. Barn blir påvirket av voksne, og uttrykker du skepsis eller sier at noe er “blærh”, så kommer nok ganske sikkert barna til å gjøre det samme.

Søtpotetmos – 4 porsjoner
4 søtpoteter
1 ss smør
1/2 lime, presset
salt og pepper
Evnt 1/2 rød chili

Skrell søtpoteten og del den opp i biter av lik størrelse. Ha de oppi en kjele og fyll opp med vann slik at søtpoteten akkurat dekkes av vannet. Ha oppi limesaft og eventuelt en halv chili som du har delt på langs.  Kok søtpoteten til den blir passe mør. Sil av vannet og fjern chilien. Mos søtpoteten, tilsett smør, og mos alt til en fin purè. Smak til med salt, pepper, og eventuelt litt mer limejuice. Du kan også bruke hvitløksfedd i vannet for mer smak, evnt litt finhakket hvitløk i selve blandingen.

Søtpotetmos passer ypperlig til eksempel biff, kylling eller fisk. Som navnet sier smaker den søtere enn vanlig potet, og jeg synes faktisk ikke at smaker minner noe om potet i det hele tatt. Søtpotet er veldig undervurdert, flere burde prøve søtpotet! Den er bare kjempedigg, har en kjempefin oransjefarge og kan selvfølgelig brukes både kokt, stekt, ovnsbakt og så videre. Søtpotet er blant annet svært rik på betakaroten, i tillegg til å gi deg vitamin C, kostfiber og andre næringsstoffer. Betakarotenet virker beskyttende på alle kroppens celler! 😀

Et annet tips til en deilig grønnsakmos er for eksempel potetmos med sellerirot. Superenkelt og kjempedeilig!

1 sellerirot i terninger
2 mandelpoteter, i terninger
1-2 ss smør
salt & pepper
Kokk opp selleriroten og mandelpotetene i usaltet vann til de blir møre og fine. Tilsett smør og mos alt til en glatt mos, smak til med salt og pepper.

 

Et annen oppskrift på sellerirotmos uten poteter:

1/2 stor sellerirot
1 ss smør
1-2 ss creme fraiche
salt & pepper
Evnt litt kruspersille

Skrell og rens selleriroten og skjær den opp i terninger. Kok terningene i vann til de er ordentlig møre. Hell av vannet, og la sellerirotbitene stå å dampe av noen minutter. Tilsett smør og creme fraiche, rør sammen og mos blandingen med en potetmoser. Smak til med salt og pepper. Pynt sellerirotmosen med litt hakket kruspersille før servering.

Sellerirot inneholder få kalorier, men er en skikkelig kostfiberbombe. Den er rik på blant annet A-, B-, og C-vitamin.

Ønsker du andre oppskrifter på andre søtpotetmos eller med andre grønnsaker er det ikke vanskeligere enn å bruke Google. Det ligger masse deilige mattips på nettet i utallige variasjoner.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

(Alle bildene er hentet fra Google.)

 

 

6 kommentarer

    1. Til info er ikke søtpoteten en potetsort, men derimot en rotgrønnsak. Så ikke så rart at den ikke minner om potet 🙂

    2. Der var oppskrift jeg leita etter! Kjøpte søtpoteter for første gang i går og skal teste mos i dag. Antar det blir rapport i min egen blogg i løpet av kvelden. Da linker jeg til oppskrifta i bloggen din. 🙂 Carpe diem.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg