“Det hjelper ikke å tøye”

Hvem har vel ikke hørt “Du må tøye ut! Eller så blir du så stiv og støl at du ikke klarer å gå i morgen!”

I forbindelse med en forelesning om muskler og skjelettet på skolen her i fjor høst så hadde vi en veldig flink foreleser som heter John Magne Kalhovde. Og i en av timene så nevnte han: “Det hjelper ikke å tøye for å unngå stivhet og støle muskler”. Denne setningen brant seg fast hos meg, så da jeg jobba hos Side2 i desember tok jeg kontakt med John Magne for å høre om han var interessert i å lage en artikkel om dette temaet samt utdype og forklare hva han mente med dette.


(Copyright: Nettavisen/Side2)


(Privat)

Blant annet så sier han følgende:

John Magne sier at stølhet oppstår når vi utsetter musklene for uvante belastninger, og at stølhet skyldes mikroskader i muskelcellene.

– Ved slike skader lekker det forskjellige stoffer ut av cellene som påvirker nervecelle i lokalområdet, dette opplever vi som smerte. Etter noen få treningsøkter så vil muskelen tilpasse seg, og skadeomfang som påføres muskelen ved hver treningsøkt reduseres betydelig, forklarer han til Side2.

– Dermed oppstår stølhet ikke like lett ved samme påkjenning. Bruker vi muskelen på en annen og uvant måte, eller har en periode uten trening, vil imidlertid stølhet komme tilbake sier han.

Hva kan man gjøre for å unngå stølhet etter en treningsøkt?

– Det er en god regel å starte og avslutte alle økter med rolig aktivitet som stimulerer blodsirkulasjonen, forteller John Magne.

Han sier at du ikke trenger å kutte ut treningen selv om du er støl, men det er likevel viktig å ta det rolig.

– Det går fint an å trene selv om man er støl, men vær forsiktig med å utsette muskulaturen som er støl for tung belastning. Er du støl i bein muskulaturen er sykling eller svømming en mer skånsom belastning enn løping. Uttøyning kan faktisk forverre situasjonen fordi du strekker på en muskel som allerede er skadet, unngå derfor overdrevet grad av tøyning etter intensive styrkeøkter.

John Magnes beste råd for å unngå stive og støle muskler er å forebygge med regelmessig og variert trening.

Les hele artikkelen her: – Hjelper ikke å tøye

Jeg gjorde forresten en annen sak med John Magne også, den handler om hvordan du bør legge opp treningen, intensitet og hvordan du når målet ditt.
Les hele artikkelen her: Er du en jo-jo-mosjonist?


Så til alle gymlærere, personlige trenere, ivrige og ikke-ivrige mosjonister som tror de er dårlig trent fordi de er stiv og støl dagen etter en treningsøkt: det trenger ikke å bety at du har dårlig kondis eller er i dårlig form, men du har utsatt en muskelgruppe får uvante bevegelser og belastninger.

– Silje Bjørnstad –

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg