Forskjell på creme fraiche, rømme og kesam?

Rømmebaserte produkter som creme fraiche og lettrømme kan brukes til så mangt, men mange lurer kanskje på hva er egentlig forskjellen på disse meieriproduktene, og når skal man bruke hva? Derfor har jeg skrevet en enkel liste med de vanligste produktene og en kort beskrivelse av disse for å gi dere et kjapt overblikk. 🙂

KREMFLØTE: Kremfløte inneholder 38% fett og kan brukes i supper, sauser, desserter og lignende. Kan selvfølgelig vispes til krem.

LETT DESSERTFLØTE: TINE har kommet med et lettere alternativ til kremfløte, nemlig Lett Dessertfløte. Denne fløten inneholder cirka 25% fett, og kan vispes til krem. Brukes til kaker, paier, fruktdesserter og lignende. Denne varianten har litt vaniljesmak, kan ikke kokes.

MATFLØTE: Matfløte er magrere enn kremfløte og inneholder 20% fett. Dette produkter passer i hverdagsmaten og kan brukes i sauser, supper og gryterepper. Matfløte kan ikke vispes til krem.

RØMME: Rømme er syrnet helmelk og kremfløte med en syrlig og frisk smak. Rømme passer best som basis i dressinger og dipper, eller som tilbehør til for eksempel kjøtt, fisk, vafler. Det finnes ulike varianter av rømme, men de magrere alternativene har de samme egenskapene som de med mer fett og kalorier. Rømme egner seg ikke til koking fordi den lett sprekker.

CREME FRAICHE: Dette er syrnet kremfløte med gode kokeegenskaper. Creme Fraice kan brukes i sauser, supper og gryter. Den har en kremet konsistent og egner seg ypperlig til koking. Husk at det finnes magrere varianter av creme fraiche med mindre kalorier og fettinnhold, men med de samme gode egenskapene.

COTTAGE CHEESE: Dette er en mager ferskost som inneholder lite fett og mye proteiner. Cottage cheese egner seg godt som pålegg, i salater, baking eller rett og slett som snacks.

KESAM: Kesam er en ferskost med rund og fyldig smak. Produktet egner seg godt til dipper, dressinger, kalde sauser, bakverk og desserter. Det kan også fungere som en god erstatning til rømme. Kesam tåler ikke koking, men kan fint brukes i varme retter som skal i stekeovnen. Du får også magrere varianter av kesam, samt kesam med vaniljesmak som passer ypperlig til desserter og kakeoppskrifter. Kesam egner seg forresten også godt i paideiger.

Håper dere ble litt klokere!

– Silje Bjørnstad –

14 kommentarer
  1. Skal ha gjester som ikke skal ha sukker, mel eller laktose. Hvordan går det hvis jeg bytter ut creme fraiche med laktosefri rømme i et lavkarbobrød?

  2. Lurer: Hei! Jeg er ikke kjent med hvordan laktosefri rømme “oppfører” seg i bakverk. Generelt tåler ikke rømme koking (da vil den skille seg), men det fungerer jo fint i varme retter som for eksempel vafler. Kesam er en annen ingrediens som ikke tåler varme, men som egner seg fint i varme retter som skal i stekeovnen. Så jeg tror nok dette skal gå helt fint! 🙂 Lykke til!

  3. Maritza: Hei du. Jeg tror jeg ville valgt en fløteskvett eller creme fraiche da dette har noe høyere fettinnhold som kan bidra til mer smak. Siden cottage cheese er en ferskost så vet jeg heller lite hvordan denne vil løse seg opp i en viltgryte eller om det bare blir flytende klumper.

  4. Takk for kommentaren. Fikk nettopp sett svaret ditt, fikk aldri tilgang til denne sida igjen,og da så jeg aldri på hva du svarte til meg 🙁 men brukte heldigvis ikke cottege cheese den dagen. 🙂 Men laget nettopp en brokkoli suppe, og hev cottage cheese oppi, men suppen skilte seg,selv om det sies at den egner seg til supper. 🙁 Skal ikkje den hives i varme retter eller?:/

  5. Maritza: Cottage cheese egner seg nok ikke særlig i supper og sauser nei. Cottage cheese kan ikke kokes, men den kan brukes i retter som skal i stekeovn som for eksempel lasagne og pai. 🙂

  6. Topp! akkurat det jeg trengte å vite. for jeg skulle ha yoghurt i en tikka masala, men glemte å kjøpe det, så tenkte jeg kunne bruke kesam i stede! det er i marinaden og den skal jo stå i ovnen! 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg