For mange kan det å lage mat virke tidkrevende, vanskelig og kjedelig. Jeg tenker (kanskje ikke overraskende) helt motsatt at dette og synes at mat, kosthold og ernæring generelt er kjempeinteressant og gøy. Siden jeg studerer til å bli ernæringsfysiolog vil jeg jo også prøve å inspirere andre til å ha det artig på kjøkkenet med herlige smaksopplevelser som gevinst. Hvor mange har ikke sett en rett eller en oppskrift og tenkt “DET må jeg lage en gang”, men så har det aldri blitt noe av. Kanskje du synes matretten har for mange fancy ingredienser som du “sikkert ikke får tak i”, eller at det “vil jo ta en evighet” å lage eller en annen håpløs unnskyldning.
For det første så vil du alltid finne de ingrediensene du trenger. De største butikkene (prøv for eksempel Meny, Ultra, Mega) hjelper deg mer enn gjerne med å finne det du leter etter, og ofte bestiller de også en vare for deg om de ikke har det inne.
For det andre så kan du gjøre matlagingen til en sosial greie. Du kan be noen middag eller hva med å invitere noen til å lage mat sammen med deg. Å lage en avtale med 3-4 gode venner der dere for eksempel møtes 1 gang i måneden og lager noe sammen er en veldig hyggelig sosial greie der dere også slipper og bruke flere hundre kroner ute på en upersonlig restaurant. Da kan dere jo også kose dere med å dekke fint bord, lage en herlig 3-retters og ikke være bekymret for å bli “kasta ut fordi restauranten stenger klokka 22.00”.
For det tredje så sparer du mye tid på å planlegge hva du skal lage, hvordan du skal lage, hva du trenger for å lage det også videre. Derfor, her er en liten huskeliste til neste gang du skal på kjøkkenet:
* Det burde være unødvendig å si det, men VASK HENDENE før du skal drive med mat, ALLTID! (Dette tar maks 1 minutt og er latskap om du ikke gjør det. Ville du likt tanken på å spise noe som andre har lagd, men fikk vite at de “glemte” å vaske seg på hendene før de begynte å ta i maten din?)
* Ta på deg forkle, uansett hvor kort eller lang tid det måtte ta å lage det du skal lage (Det ER kjedelig å få fettflekker på den nye toppen eller tomatsuppe på den hvite blusen)
* Finn frem de ulike ingrediensene før du begynner selve matlagingen. Slik vet du at du faktisk har alt du trenger og alt blir lett tilgjengelig når det står klart på kjøkkenbenken.
* Finn frem ulike redskap, kniver, skåler, skjærefjøl og videre som du skal bruke.
* Planlegg matlagingen. Hva tar lengst tid, hva skal kokes/stekes, hva kan du lage samtidig som noe annet står og småkoker eller lignende.
* Ha alltid tilgjengelig et kjøkkenhåndkle eller noe tørkepapir du lett kan tørke deg på.
* Bruk ulike skjærebrett/fjøler for grønnsaker, kjøtt, fisk og eventuelle andre ting. Ulike råvarer kan blant annet føre til bakteriebomber, matinfeksjoner, diarè osv. Og apropos ulike skjærebrett, bruk for all del alltid et eget skjærebrett (og eventuell egen kniv) til oppdeling av løk! Ellers så smaker det løk av alt det andre du også lager.
* Ettersom du skjærer/deler opp eller blander ulike ingredienser så putt de i forskellige skåler slik at de er klare til å bare tømmes rett oppi kjelen/bakebollen. Slik unngår du også rot i matlagingen og du slipper å lure på om du husket ditt og datt.
* Bruk gode redskaper! Sløve kniver og kjeler der alt bare brenner seg er ikke noe gøy.
* Smak på maten underveis. Trenger du å tilsette noe ekstra krydder, urter, melk/fløte og så videre.
* Sett på noe musikk eller radio og kos deg gjennom matlagingen, ikke stress, lag mat med kjærlighet! (Bare for å være litt ekstra klissete denne dagen)
Så, tommel opp for hjemmelaget mat og nye, herlige smaksopplevelser! 🙂
– Silje Bjørnstad –
Fin blogg! Mye bra ernæringsinfo!