Vitamin A er et fettløselig vitamin. Enkelt sagt så betyr dette at man er avhengig av en viss mengde fett i kosten for å kunne ta opp vitaminet i kroppen.
Vitamin A kan deles opp i to hovedgrupper: Retinol som vi får i fra animalske matvarer (helmelk, smør, egg, fet fisk, ost, leverpostei), og karotenoider som vi får fra grønne bladgrønnsaker og grønnsaker med sterk rød/oransje/grønnfarge.
A-vitaminholdige matvarer, i form av retinol, bør oppbevares kjølig og i luft- og lystette emballasje. Høye temperaturer som steking og fritering kan minske nivået av vitaminet i matvaren.
Når det derimot gjelder A-vitaminrike matvarer i form av karotener så er det slik at varmebehandling vil gjøre at kroppen tar opp mer av A-vitaminet.
Jeg sier som BAMA: Få ting er sunnere en gulrot. Det måtte i så fall være en kokt en.
Et annet eksempel vil være tomatsaus laget av hermetiske tomater, dette er faktisk sunnere enn tomatskivene i salaten! 🙂 (Dette er også et godt argument for en dæsj med ketchup på middagstallerken…) Det er svært, svært sjeldent at man ser tilfeller av A-vitaminmangel her i landet og vi ligger godt over gjennomsnittet over det anbefalte inntaket.
Vitamin A trengs for blant annet godt syn (særlig mørkesyn), normal celledeling og cellevekst, sunn og frisk hud og normal reproduksjon.
– Silje Bjørnstad –