Det er ingen hemmelighet at vi blir stadig feitere og feitere, og at flere havner i klassifiseringen “fedme og sykelig overvektig”. Dette gjelder i store deler av verden, også her hjemme i Norge. Fedme og overvekt kan føre til diabetes type 2, økt risiko for hjerte- og karsykdom, slitasjeskader, depresjon, og andre helseproblemer – i verste fall også død.
Det er mange sider av denne problemstillingen og ta hensyn til og ikke minst som man må forandre. Som fremtidig ernæringsfysiolog merker jeg selv at dette er noe jeg har veldig lyst til å hjelpe til med.
“Det lille ekstra”
“Jeg skjønner ikke hvorfor jeg går opp i vekt” er det mange som sier. Vel, selv om man lever sunt og har en god måltidsrytme med sunne måltider i hverdagen så kan det fort bli litt ekstra uten at man gjerne merker det. Og kanskje du også er en av de som er kjempeflink på ukedagene og derfor føler du kan belønne deg i helgene. Vel, enkelt regnskap vil ofte vise at det du har “spart” inn fra ukedagene tar man igjen i helgene. Ergo, du går i null, kanskje også i negativ retning.
Men det er ikke bare helgene som betyr ekstra kos for mange. Det er selvfølgelig ulike høytider og festmarkeringer som man skal være med på. Da er det ofte store middager med kaloririke desserter, brus, godterier/snacks og kaker.
Og hvor ofte er det egentlig at man tenker “Ja, men dette er bare en gang i året, så nå må jeg få lov til å kose meg”. Selvfølgelig skal man kose seg, men hvor mange festdager blir det egentlig i løpet av et år? For det er ikke bare i julehøytiden at det kan bli litt for mye av det gode…
Eksempel: Etter jul kommer påske, og påskevarene slippes jo allerede ut i butikken 2 måneder før påsken faktisk skjer. Da er det fort gjort å falle for fristelsen for å kjøpe noen Freia Påskeegg-pakker, påskemarsipan eller dobbel Kvikklunsjpakke bare fordi det er så billig. Hvem er det egentlig som blir lurt her?
Så er det fastelaven, så er det 17.mai, og skoleavslutninger, bursdager, konfirmasjon, jubileumsdager, lønningspils, feiringer, sommerferie med festivaler og utepils, fredagskake på jobben, ut på byen, ferier/reiser, og jammen så kom jula igjen også. Regner med dere skjønner tegninga. 🙂
Alt handler om tall, og det er et enkelt regnestykke. 500 kcal ekstra enn det du forbrenner om dagen vil gjøre at du går opp 0,5 kg i uka. (500 kcal om dagen utgjør 3500 ekstra i uka) Og 4 sånne uker i en måned vil altså gi 2 kg i pluss.
Og hvor kan 500 kcal komme fra?
Vel, for å vise en liste jeg fikk utlevert på skolen:
Eksempel: En liten hamburger eller 1/2 wienerpølse i brød gir 250 kcal. Mange kjøper kanskje seg en pølse på vei hjem fra jobb fordi det er lenge siden lunsj og fortsatt en time til middag. Sulten gnager og mens man er innom Statoil, 7-eleven eller lignende så er det stor sannsynlighet for at det henger fristendes tilbudsplakater over disken. “5 boller for kun 49 kroner” er jo et klassisk eksempel, og med en skrikende sultfølelse i magen er det fort gjort å falle for fristelsen. Nå spiser man kanskje ikke alle 5 bollene samtidig, men kanskje man tar 2 stk etter at pølsa er fortært.
Enkelt regnestykke: 2 boller + 1 liten hamburger = 250 X 3 = 750 kcal. Tar du med deg en halvliter Coca Cola i samme slengen er du oppe i 1000 kcal, og dette var jo bare “et lite mellommåltid på vei hjem fra jobb”.
😉
Jeg kan gjerne komme med flere eksempler, men jeg tror mange skjønner poenget. Uansett, det er bare å spørre om noen lurer på noe eller ønsker råd/tips eller vil vite kaloriinnhold på diverse matvarer.
Ikke mistforså, jeg mener ikke at man ikke skal unne seg å kose seg i blant, men det blir for dumt å ikke skjønne hvorfor man går sakte, men sikkert opp i vekt når man unner seg ditt og datt både en og to ganger i uka…? Og det går fint ann å kose seg med sunnere matvalg som også gir mindre kalorier. Det handler om å velge de riktige alternativene når du er innom kiosken, butikken eller skal på fest. 😉
Fysisk aktivitet er selvfølgelig også et viktig punkt i denne sammenhengen, men for denne gang var det fokus i “skjulte kalorier”. Hvorfor går du opp i vekt? Jo, fordi du inntar mer energi enn det du forbrenner – det er ikke noe hokuspokus, det er ren fakta.
Vel, dette var bare en brøkdel av mine tanker, og det kommer nok mer etter hvert 😉
Uansett, det er ingen tvil om at Norge trenger ernæringsfysiologer! Både til å informere, men også forklare og vise til praktiske eksempler.
Jeg kan ikke vente til jeg er ferdig med utdannelsen slik at jeg får kommet meg i jobb! 🙂
– Silje Bjørnstad –