For mye eller for lite av egg?

For noe år siden var det en heftig diskusjon og mange spørsmål rundt det med egg og frykten for å få for høyt kolesterol. Dette er ikke noe å være redd for, egget er friskmeldt og faktisk så er egg noe av det sunneste man kan spise.

Egg gir deg viktige proteiner og i tillegg inneholder det vitamin A, B, D, E og K. Det er også rikt på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. 

Det er særlig eggeplommen som fortjener skryt. Den inneholder nemlig alle aminosyrene kroppen vår trenger samt at den har et høyere næringsinnhold enn eggehviten – også når det gjelder protein. (De som kun bruker hviten for å få i seg mest mulig protein, bør altså heller begynne å spise hele egget. Ikke bare får de i seg dobbelt så mye protein, men de får en rekke andre næringsstoffer med på kjøpet).

Eggeplommen inneholder kolesterol, noe som er grunnen til at mange før begrenset inntaket av egg. I dag vet man at kolesterolet vi får gjennom egg og annen mat, har minimal betydning for blodets kolesterolinnhold. Det som har betydning, er hvor mye mettet fett man spiser.  Jo mer mettet fett vi spiser, desto mer kolesterol dannes det i blodet. Dette kolesterolet er mye farligere for helsen enn det lille kolesterolet vi får i oss gjennom egg.

Men når det er sagt, så rådes likevel de som har svært høyt kolesterol til å begrense inntaket av egg til maks 2 egg per uke. Men også for disse, er det enda viktigere å begrense inntaket av mettet fett.

Slenger med en gammel artikkel om “Ernæringsfysiologene om egg” som jeg skrev for side2.no for cirka 1,5 år siden 🙂

 http://www.side2.no/helse/article2936994.ece

Så her er det bare å lage seg kokt egg, stekt egg, eggerøre, omelett, eggepannekake og andre eggeretter med god samvittighet 🙂

– Silje Bjørnstad –

 

 

1 kommentar
    1. Jeg skulle gjerne sett litt flere setninger angående dette med mettet fett og kolesterol, rett og slett fordi jeg tror det fort kan oppfattes feil. Jeg skal ikke uttale meg om mengder og detaljer, men at mettet fett er livsviktig er det liten tvil om, og derfor er det veldig synd om velmente artikler, blogginnlegg etc oppfattes, eller enda værre vinkles feil 🙂 Det ble jo vel og merke presisert litt mer i den forrige artikelen du har linket til, men det er ikke sikkert at alle som leser bloggen trykker seg videre inn der 🙂
      Hvordan så mange kan omtale mettet fett som usunt fett er for meg fortsatt en gåte. At noe eventuelt bør begrenses betyr ikke at det er usunt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg