Jeg blir så provosert….

…. av slike misvisende artikler!!

Jeg satte faktisk kaffen i halsen på Elixia i dag da jeg leste denne saken.
Jada VG, fremsiden deres selger sikkert kjempemasse den, men det er lov til å bruke litt fornuft også når det er snakk om folks kropp og helse. (Det gjelder forøvrig ikke bare denne saken som bare er en dråpe i mediahavet)

Dette er nemlig dagens fremside til VG:

 

Og i avisen er det satt opp to ulike menyforslag for mann og kvinne som “vil ned 10 kilo på 10 uker” med “sunn slankemeny for ham 1868 kcal” og “sunn slankemeny for henne 1460 kcal”.


For det første:
Det er gitt en forklaring om at dagsmenyene er beregnet på “en voksen mann med stillesittende jobb som beveger seg fire til seks timer i uken, er cirka 180 cm høy, veier cirka 100 kilo og skal ned 10 kilo på 10 uker”. For damemenyen passer dette for “en voksen kvinne med stillesittende jobb, som beveger seg fire til seks timer i uken, er cirka 165 cm høy , veier ca 80 kilo og skal ned 10 kilo på 10 uker”.
Allerede der har over halvparten av leserne falt av lasset. Det sier jo seg selv at denne dagsmenyen virkelig ikke vil passe alle, og uansett om du er i nærheten av “kriteriene”, hvordan kan du være sikker på at dette totale kaloriinntaket være det riktige for deg? Alle har ikke samme kropp og utgangspunkt med samme vekt, fettprosent, høyde eller BMI. Hva med variasjoner av trening, hverdagsaktivitet, bevegelse på jobben? Og hva er egentlig “bevegelse fire til seks timer i uken”? Er det gåturer? Spinning? Løping? Styrketrening? Det er stor forskjell på 1 times gåtur 4 – 6 ganger i uka og 1 times høyintensiv trening 4 – 6 ganger i uka. Alle har ulike definisjoner på hva bevegelse er.

For det andre:
Dere skriver “ned 10 kilo på 10 uker” og har satt opp ETT forslag på en dagsmeny. Hvor mange vil klare å følge denne ene dagsmenyen og spise akkurat det samme dag ti uker på rad? Hva med de som for eksempel ikke liker rekesalat? Hva kan da være et alternativ/en erstatning for dette pålegget…? Nei, ingen informasjon om det..

For det tredje, og kanskje det som provoserer meg aller mest:
Dere skriver for eksempel:
“Frokost 1 porsjon brød med rekesalat 155 kcal”. 

eller

“Lunsj 1 porsjon pastasalat med kalkunpålegg 266”.

Hva i all verden er 1 PORSJON brød? Er det snakk om en brødskive på 40 gram? 80 gram? Hvor tykk er egentlig denne brødskiva? Hvilket type brød er det snakk om? Hvor mye rekesalat er det egentlig som skal være på skiva? 1 spiseskje? 2 spiseskjeer? 5 spiseskjeer?! 
Eller hva med pastasalaten, hva er 1 PORSJON pastasalat? Hvor mange gram pasta og kalkunpålegg skal det da være i den salaten? Og hva med andre type ingredienser?! Og er dressing inkludert i denne retten her?

 

Dette kan være en porsjon pastasalat…..


…. det her kan også være 1 porsjon pastasalat….

Jeg regner med dere skjønner poenget.. “1 porsjon” for en person er ikke nødvendigvis den samme porsjonen for en annen og derfor vil heller ikke total-kaloriinnholdet stemme overens med det VG skriver… Det er jo ikke rart folk blir enda mer forvirret over “kostholdsrådene” som mediene skriver i dag. Jeg håper så inderlig jeg kan være med på å bidra til å snu denne trenden og heller fokusere på at det ikke handler om “10-ukers-dietter”, “slank på lavkarbo” eller lignende. Men å få folk til å forstå at det som passer en person passer ikke nødvendigvis til deg bare fordi en avis eller et ukeblad skriver om det. Jeg skjønner for all del at dette er det som selger, men nettopp derfor er det også enda viktigere for folk å kunne se på disse “tabloidvrengte” overskriftene med et kritisk blikk. 

Beklager å si det nok en gang, men det er en grunn for at det heter “trenddietter”, og det er en grunn for at det hele tiden dukker opp “nye dietter” – det skal selge. Det er for kjedelig å skrive at for å gå ned i vekt trengs det mindre energi inn enn det man forbruker selv, og at det da er livstilsendringer som gir det beste resulatet som også varer. Så blir man lurt nok en gang da, og man prøver å leve på en slik type trenddiett i 8 uker, for å se om det gir resultater. Og kanskje gir det resultater, men som oftest opplever de fleste at det å kunne leve med denne dietten resten av sitt liv ikke er til å holde ut, nettopp fordi det er en så stor endring i kostholdet som påvirker livskvaliteten og livsgleden. Det blir for uvant og som igjen fører til at det bare blir slitsomt å spise noe du egentlig ikke er så fan av bare fordi du har lest eller hørt om det et sted. Og da går man tilbake til gamle vaner og plutselig er man tilbake til utgangspunktet og kanskje litt over det også. 
DET HANDLER IKKE OM DIETTER OG SLANKING, DET HANDLER OM LIVSSTILSENDRINGER DU KAN LEVE MED – og ikke forandringer du kan leve med i 8 uker for å gå ned 4 kilo, men forandringer som du kan tilpasse til å bli en naturlig del av ditt kosthold slik at du når dine mål og ikke minst blir der. Med andre ord, det handler om å tilpasse et kosthold for hver enkelt, individualisering er et viktig stikkord her. Det er for eksempel det samme som med trening det: Birken passer ikke for alle, jogging passer ikke for alle, saltimer passer ikke for alle, bare for å sammenligne med noen enkle eksempler. Vi er forskjellige og trenger også derfor ulik veiledning og tilpasninger. 

 

Og for det fjerde så er det i hjørne av artikkelen satt inn denne informasjonen: “Dette får du om du er medlem i Vektklubb.no” (som ligger under VG), og blir du medlem får du da altså alle detaljer om hva som er “en porsjon”.
Men da må man jo begynne å betale for å kunne forstå denne menyen da: “3 mnd 399 kr , 6 mnd 499 kr, 12 mnd 699 kr”.
I mine øyne blir dette helt feil i forhold til en seriøs artikkel som skal være objektiv og informativ for leseren, dette minner meg mer om skjult markedsføring for Vektklubb.no.. Forresten så er tilfeldigvis  ernæringsfysiologen som har satt opp disse menyene også en av ekspertene i Vektklubben…. Jeg sier ikke mer. 

Min oppfordring til deg: Det er lov å bruke hodet og fornuften i dagens mediedekning av kosthold og ernæring. Igjen, med en kombinert utdannelse med to bachelorgrader som journalist og ernæringsfysiolog skal jeg virkelig gjøre alt for å unngå slike type saker. Jeg VET at mye handler om å selge ting, men når det gjelder folks kosthold og helse så skal nivået ligge høyere enn som så. 

 

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg