Genmofisert mat og tilsetningsstoffer

Genmodifsert mat

Tenker du på muskel-kuer, gigantiske tomater eller ekstra fargesterke epler når du hører om genmodifisering? Vel, denne type “tukling” går ut på at man fjerner gener i råvaren/produktet (for eksempel i soyabønner, planter og dyr) som koder for uønskede egenskaper eller setter inn gener som koder for ønskede egensaper. Det finnes både positive og negative sider ved dette. De som er for genmodifisert mat mener dette vil gi bedre produkter med høyere kvalitet, mer mat, større avlinger, bedre inntjening, tar mer hensyn til miljø og finne nye alternativer til vaksiner og medisiner. 

Men samtidig så er det mange som er kritiske fordi man er usikker på langstidseffkter, krysning mellom ulike arter, overføring av gener til andre dyr, utvikling av antibiotikaresistens slik at bakterier og virus blir motstandsdyktige mot enkelte vaksiner og ikke minst så er det et stort spørsmål om dyrevelferd. 

Norge er tilsluttet EUs godkjenningsordning for denne type mat og per i dag selges det ingen rene genmodifiserte produkter her i landet. Genmodifisert mat må merkes hvis mengden av dette innholdet er mer enn 0,9% av matproduktet. 

Ellers så er det USA, Brasil og Argentina som er de tre landene som står for 80% av verdensproduksjonen av genmodifisert mat. Blant annet er dette produkter som soya, mais og rapsolje. 

 

Tilsetningsstoffer – også kjent under navnet E-stoffer

Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som tilsettes mat uten å gi næring og man bruker dette for å forlenge holdbarhet, endre smak/lukt/konsistens/farge og under denne gruppen finner vi også søtningsmidler som kan brukes som erstatning til sukker. 

Det store spørsmålet er vel: ER DET FARLIG Å SPISE MAT TILSATT E-STOFFER? 
Vel, som sagt så skal alle tilsetningsstoffer som brukes i mat være godkjent av norske myndigheter og det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et produkt. Tilsetningsstoffene er blant annet fargestoffer, konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, fortykningsmidler, smaksforterkere, enzymer og søtstoffer. “Naturlig mat” er blitt en trend i Europa og derfor er det mange som misforstår fordi E-stoffer automatisk har fått et negativt rykte da dette ikke er noe som finnes naturlig i råvaren.

Selvfølgelig vil naturlige råvarer alltid være det beste valget for her vil vil det være mer av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, mindre salt, mer smak og så videre, men det er ingen generell grunn til å være redd for E-stoffer. Faktisk så blir mange tilsetningsstoffer laget av naturlige råvarer.

Grunnen til at mange er skeptiske og frykter disse er kanskje fordi det er ukjent. Så klart vil ikke alle tilsetningsstoffer være like positive, men man må vurdere hver enkelt stoff og her i Norge må alle E-stoffene gjennom nøye vurdering og godkjenning før de kan brukes i et produkt. 

Tenk heller litt mer over hvordan du bearbeider maten, hvordan du oppbevarer den, tilbereder den og lignende. Det er nemlig større grunn til å være skeptisk til mikroorganismer som kan utvikle seg til farlige bakterier eller muggsopp som igjen kan føre til matforgiftning eller matinfeksjon fordi maten ikke blir tatt vare på med tanke på temperatur, utsatt for lys og/eller varme, holdbarhet og så videre. Men dette er også relativt sjeldent her i landet og det er som oftest i utlandet man opplever å bli syk på grunn av mat.

 Så er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva man tenker om disse to temaene, men nå har dere hvertfall litt informasjon.

Emnet “søtningsstoffer” tar jeg for meg senere i uka. 🙂

– Silje Bjørnstad – 

 

1 kommentar
    1. Propecia Minox Hair Priligy Dapoxetine Israel [url=http://cialibuy.com]Cialis[/url] Finasteride Effets Secondaires Canadian Viagra Paypal Viagra Recreatif

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg