Tilsetningsstoffer: Søtningsmidler

Søtningsstoffer/søtningsmidler er noe som har blitt mer og mer “vanlig” i de norske hjem de siste årene som en erstatning til sukker. Fordelen ved søtningsstoffer er ikke bare at de inneholder betydlig færre kalorier enn “vanlig sukker”, men det er også mye bedre for tennene. 🙂

Man deler gjerne søtningsstoffer opp i to kategorier: Energiholdige sukkeralkoholer (Sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol) og energifattige søtningsstoffer (for eks cyklamat, aspartam, sakkarin, sukralose). Sukkeralkoholer vil påvirke blodsukkeret noe, mens energifattige søtningsstoffer ikke tilfører energi til kroppen, noe som gjør dem gunstige for blodsukkerkontroll (spesielt hos diabetikere). 

Mange er kanskje skeptiske til tilsetningsstoffer i maten, men husk at i Norge er det slik at et næringsmiddel/matvare ikke kan være tilsatt andre tilsetningsstoffer enn de som til enhver tid er godkjent av Statens Næringsmiddeltilsyn, så dette skal være trygt 🙂

I Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt Daglig Inntak) som sier noe om hvor mye som er anbefalt man får i seg per dag av ulike søtningsstoffer, (ADI-grenser gjelder kun de energifattige søtningsstoffene, sukkeralkoholer har ingen ADI-grenser da disse regnes som lite helsefarlige), men det skal MYE til for å overskrive disse grenseverdiene  Som et enkelt eksempel kan vi ta aspertam som har “akseptabelt daglig inntak” på 40mg/ kg kroppsvekt. En person som veier 60 kg kan dermed 2400 mg aspertam (60 kg X 40 mg7kg). En liter pepsi max inneholder 600 mg aspertam og dermed kan personen på 60 kg drikke 4 liter pepsi max uten at kroppen tar skade av dette (2400 mg/600 mg = 4 liter). I tillegg er det nok ytterst få som får i seg disse mengdene av aspertam eller pepsi max (eller annen drikke med søtningsmiddel), men poenget er at det skal store mengder til før det vil gi noen helsemessige problemer. Mange vil nok tjene på å bytte ut sukkerholdig drikke med sukkerfri erstatninger – da sparer man både på det totale sukkerinntaket og antall kalorier. 

Hvordan man reagerer på søtningsstoffer er selvfølgelig individuelt, men et høyt inntak av sukkeralkoholer kan for mange gi luft i magen og ha en lakserende effekt ved inntak av store mengder, og vær oppmerksom på at sukkeralkoholer finnes i en rekke kosttilskudd, sukkerfri tyggegummi og sukkerfrie pastiller.

Bare spør om noe virker uklart eller om det er noe annet du lurer på!

– Silje Bjørnstad – 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg