Den “nye kostholdstrenden”? Protein-protein-protein….

De siste månedene har det stadig blitt mer og mer snakk om “proteinrik mat”, “proteininntak i forhold til trening”, “proteinpulver, “protein av høy kvalitet” etc i mediene, i blogger og generelt i sosiale medier. 

Protein er bygget opp av 20 ulike aminosyrer der 8 av disse kalles for “essensielle”. Det vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Protein er derfor en viktig og nødvendig energikilde. Dette er fordi protein har en betydelig mettende effekt (er derfor gunstig ved ønske om vektreduksjon), protein bevarer muskelmasse ved energiunderskudd og vi trenger rett og slett protein til oppbygging av muskler, reperasjon og vedlikehold av cellene i kroppen. Protein er også nødvendig for dannelsen av hormoner, antistoffer og enzymer. 


(Fra Olympiatoppen)

Hvor mange gram/kg kroppsvekt man trenger daglig vil variere fra person til person og i forhold blant annet energiforbruk, mål med trening og så videre. Videre synes jeg det derfor er viktig å påpeke at man ikke skal “hive seg på en trenddiett” (uansett hva slags kosthold det er snakk om) bare fordi det virker kult eller populært. 

Eksempel: Ikke drikk proteinshakes bare fordi  “alle andre gjør det” og uten å tenke noe mer over hvorfor man selv gjør dette. Og bare for å være tydelig så sier jeg ikke at det er noe galt med å bruke proteinpulver nå, for slike type produkter kan være gull verdt fordi som vet hvorfor de bruker dette og ikke bare fordi eventuelt måtte “se kult ut”: for eksempel så er proteinpulver noe som kan være med på å øke inntaket av protein eller for å gå opp i vekt for de som sliter med å få i seg nok protein og energi gjennom maten, eller så kan en proteinshake kan være en grei erstatning til et måltid om man ønsker å gå ned i vekt da protein virker mettende. Det kan også være en grei erstatning hvis man er på farten og ikke har tid til å lage seg et ordentlig måltid osv (selv er jeg jo en storforbruker av produktet energibarer fordi jeg synes dette er et lettvint alternativ som et mellommåltid). Men poenget mitt er altså: Vit hvorfor du spiser som du gjør og la ditt kosthold være slik at det fungerer optimalt for deg og din kropp. 

Hvis jeg kan bruke meg selv som eksempel og hvordan jeg har tilpasset mitt kosthold til MEG og MINE BEHOV det siste året: Rene råvarer, minst mulig sukker, masse forskjellige grønnsaker og minst mulig bearbeidet mat er generelt en kost som uansett har preget mitt kosthold de siste årene, men detaljene har selvfølgelig endret seg avhengig av egne erfaringer, trening (i forhold til kondisjon/styrketrening samt mengde) og så klart hva man selv liker best og synes man fungerer best med:
* For cirka ett år siden var det mye løping på tredemølle og inntak av riktige karbohydrater og minst mulig fett som preget mitt kosthold. Det ble mye småspising innimellom hovedmåltidene for å holde energinivået oppe og stabilt.  
* I høst var jeg med på Lavkarbo-Høyfett-diett-forskningsprosjekt og jeg fikk erfare at “fett ikke er farlig” og som gjorde deg god og mett lenge. Etter at prosjektet var over fortsatte jeg å spise mer fett i forhold til karbohydrater enn det jeg hadde gjort tidligere, men nå med enda mer fokus på riktige og sunne fettsyrer.
* Etter noen måneder med mye fett og lite karbohydrater forstod at for best mulige resultater og progresjon er et riktig kosthold like så viktig som selve treningen, særlig da styrketrening (ja, jeg har også blitt bitt av DEN basillen….). Kostholdet mitt nå består nok derfor eksempelvis mer av flere høykvalitetsproteinrike matvarer (endelig fått inn fisk i kostholdet!!) enn tidligere i tillegg til at mye frukt er byttet ut med bær. 

Men tilbake til proteiner: ja de er nødvendige for gode resultater innenfor treningssjangeren, men like viktig er det også å kunne noe om kvaliteten på de ulike kildene, for hva er egentlig  “protein av høy kvalitet”?

“Høykvalitets-protein” er matvarer med mange essensielle aminosyrer og når en matvare inneholder mye av disse vil dette si at proteinkvaliteten er god. Animalske proteiner er ofte mer komplett og rikere på essensielle aminosyrer sammenlignet med vegetabilske proteiner.Eksempler på mat som har høy proteinkvalitet er derfor fisk, kjøtt, fugl, egg og melk. 

Vegetabilske proteiner får du fra for eksempel kornvarer, linser, bønner, soya og nøtter. Her er ikke proteinkvaliteten like bra i hver enkelt råvare som de animalske matvarene, men kombinerer du ulike plantematvarer blir proteinkvaliteten bedre, så derfor kan vegetarianere klare seg fint uten å spise kjøtt. 

Så igjen vil jeg få frem følgende: Hver enkel må finne ut hva som fungerer for seg og sin livsstil. Spis sunt, spis godt, spis med god samvittighet 

—–> Finn din balanse du kan leve med

Forresten, i morgen kommer det oppskrift på disse herlighetene: Bananmuffins uten hvetemel og sukker:

God søndag! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN – KLIKK HER.

4 kommentarer
    1. Hei! Vi har akkurat lansert en redning for alle som sliter med misfargede tenner! I den forbindelse ønsker vi å få testet produktet vårt avbloggere og høre mer om hva de synes om produktet vårt. Alle som registrerer seg vil få tann blekingssettet vårt gratis i tillegg til en gratis elektronisk tannbørste som du kan dele ut til en heldig leser eller beholde selv 🙂 Meld deg på nå og så poster vi det i løpet av dagen!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg