Har du hørt om Frisklivssentraler?

 

Da jeg satt og leste i “Norsk tidsskrift for ernæring” i forrige uke kom jeg over en artikkel om en Frisklivssentral i Eidskog kommune som kunne fortelle om stor suksess.

I tillegg så arrangeres “Frisklivskonferansen 2013” i Oslo i disse dager, 8. – 9. april, så derfor tenkte jeg å skrive litt om hva dette er.

HVA ER FRISKLIVSENTRALER?

En frisklivssentral er en kommunal helsetjeneste som har som mål å fremme fysisk og psykisk helse samt forebygge og mestre sykdom. Hovedfokus er innenfor områdene fysisk aktivitet, tobakk og kosthold.
Målgruppen ved en frisklivssentral er personer som har økt risiko for, eller allerede har sykdommer eller utfordringer knyttet til fysisk og psykisk helse, men man trenger ikke være syk eller ha en diagnose for å være deltaker ved en frisklivssentral.

Det finnes om lag 145 kommuner i Norge som har etablert frisklivssentral. Her jobber for eksempel fysioteraputer, ergoterapeuter, ernæringsfysiologer, treningsveiledere etc som er med på å motivere deltakerne til å endre livsstilsvaner.  

Frisklivsresept

Basistilbudet ved frisklivssentralen er frisklivsresepten, som gir en periode med strukturert oppfølging. Fastlegen, annet helsepersonell og noen NAV-kontor kan skrive ut en frisklivsresept.

Reseptperioden starter med en individuell samtale. Flere steder vil du også få tilbud om å teste den fysiske formen din. Deretter bestemmer du i samarbeid med frisklivsveilederen hva som vil passe deg videre. De fleste frisklivssentralene har gruppetilbud for fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt. Noen arrangerer også kurs i mestring av depresjon. 

Du kan også henvende deg direkte til frisklivssentralen uten frisklivsresept, og vil da få informasjon og veiledning ut fra behov. 

Jeg hadde hvertfall ikke hatt noe imot å jobbe som ernæringsfysiolog på en Frisklivssentral!  Tenk å få hjelpe mennesker på denne måten sammen med andre og dermed bli en del av et større og viktig team. 😀
– Silje Bjørnstad – 

FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN – KLIKK HER.

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg