Den beste muskelmaten på grillen

Her er utdrag fra en artikkel jeg har skrevet for treningsforum.no:

(Copyright: Treningsforum.no)

Velg proteinrikt

Grillsesongen er allerede godt i gang og i løpet av sommeren kan det bli mye grilling og grillmat. Trening og gode treningsresultater henger nøye sammen med kostholdet, noe de fleste også er klar over. Derfor kan det være smart å tenke over hva du putter på grillen i sommer og ikke minst vite litt om hva slags grillmat som er best for å både opprettholde formen, bygge muskler og for å bli sterkere.

Viktig mat for musklene

Både fett, karbohydrater og proteiner er viktige makronæringsstoffer som kroppen din trenger. Når det gjelder vedlikehold og oppbygging av muskler er protein helt klart den viktigste av disse tre. Videre er proteiner viktig for reperasjon og vedlikehold av cellene i kroppen samt for dannelsen av hormoner, antistoffer og enzymer.

Protein er bygget opp av tjue ulike aminosyrer der åtte av disse kalles for «essensielle». Det vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Høykvalitets-protein er matvarer med mange essensielle aminosyrer og når en matvare inneholder mye av disse vil dette si at proteinkvaliteten er god. Animalske proteiner er ofte mer komplett og rikere på essensielle aminosyrer sammenlignet med vegetabilske proteiner. Eksempler på mat som har høy proteinkvalitet er derfor fisk, kjøtt, fugl, egg og melk.

Styr unna bearbeidet kjøtt

Det finnes utallige varianter av både pølser, hamburgere og andre bearbeide kjøttprodukter i butikkhyllene. I grillsesongen kommer det enda flere valg og matnyheter som skal friste forbrukeren, men disse er det lurt å styre unna. Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den.

Bearbeidet mat inneholder også ofte en del salt samt tilsetningsstoffer som påvirker smak, utseende og konsistens. Velg derfor rene, naturlige råvarer da dette vil være et mye mer næringsrikt valg medhøyere kvalitet. Gode, proteinrike kjøttretter på grillen vil være rene biffstykker og saftige kylling- og kalkunfileter. Grill kjøttet i hele stykker eller lag kreative grillspyd med ulike grønnsaker og eksperimenter med forskjellige dipper som tilbehør. Er du keen på en saftig hamburger vil en hjemmelaget burger av karbonadedeig være et mye bedre valg fremfor de ferdigproduserte karbonadene fra butikken. Når det gjelder fisk er både fet og mager fisk supert på grillen. Noen av de enkleste grillrettene med fisk er for eksempel fiskefilet i folie sammen med grønnsaker og en god olje, eller lag deg en fiskeburger sammen med grillede søtpotetskiver.

LES HELE ARTIKKELEN HER.

Ellers så jobber jeg på Nettavisen/Side2 i helgen, så her går det unna 😉

 

GOD LØRDAG! 🙂

– Silje Bjørnstad –

 

FØLG SILJEBJORNSTAD.BLOGG.NO PÅ BLOGGLISTEN – KLIKK HER.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg