Tur til den vakre fruktbygda Gvarv; EPLER!

I dag har jeg vært på pressetur sammen med frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønt), og denne gangen gikk turen til den vakre fruktbygda Gvarv i Telemark. Dette er et lite tettsted i Sauherrad kommune og det var så utrolig fint her! Jeg fikk nesten lyst til å flytte dit for å starte min egen fruktgård jeg. 😀  
Først besøkte vi Nyhuus Gard som dyrker epler, plommer og moreller og de har både eget gardsutsalg og leverer  også frukt til fruktpakkerier hvor frukten til slutt kommer i dagligvarebutikkene.

De lager også sin egne eplemoster ogi 2012 ble Nyhuus Eplemost Aroma kåret til Norges beste eplemost for ublandet most, mens eplemosten Nyhuus Eplemost Katja/Aroma fikk 2.plass i klassen for blandede moster.
Vi som var med på tur fikk selvfølgelig smake på disse prisbelønte drikkene, i tillegg til flere andre eplemoster de produserer på gården.
Vi fikk også servert lunsj som bestod av deilig kyllingsuppe og hjemmelaget brød samt hjemmelaget eplekake til dessert.

OPPSKRIFTER:
Og det var bare begynnelsen på dagens matinntak…. ;p
Etter besøket på Nyhuus Gård gikk nemlig turen til Telefrukt, et av Norges største fruktpakkerier.
Her ble det enda mer smaking av både epler og eplemost samt en tur til selve fruktpakkeriet. 
Her er en videosnutt av dette hvor man sorterer og håndterer ulike eplesorter:
video:img1363
Det var faktisk ganske kult å se hvordan eplene ble børstet og sortert ut før de ble sendt nedover hver sin “tømmerenne” og til slutt havnet i riktig pakning. Noe av det mest positive her er at det er utrolig lite svinn i epleproduksjonen da frukten som ikk er “pen nok” til å bli sendt ut som konsumepler, istedet blir sendt til å bli saft/juice/eplemost. Det er så flott å se at produsentene vet å bruke råvarene sine! 😀

 

Jeg tror jeg kanskje har smakt på minst tjue ulike eplesorter i dag og i Norge anslås det å være cirka 150-200 ulike eplesorter totalt. Med andre ord så er det ikke nok å kalle epler for “røde”, “grønne” eller “gule” epler lenger. 😉

Det ER stor forskjell på konsistens og smak på de ulike eplesortene og hele tiden arbeider man med å utvikle nye varianter. Egentlig ganske kult å tenke på at vi er så opptatt av epler, men det er jo helt klart en av de fruktene som er mest populære både her i Norge og i andre land.  

Etter eplesmaking skulle vi jammen ha treretters middag på Nordsjø Hotel og selv om man egentlig hadde spist og drukket epler siden man stod omtrent stod opp så hadde man plass til mer.

Vi fikk servert kremet gulrotsuppe til forrett, oksebiff med ovnsbakte grønnsaker og fløtegratinerte poteter i rødvinssaus, og karamellisert eple med kanel servert med hjemmelaget vaniljeis og vaniljesaus – alt laget av lokale råvarer og ja, det var SÅ utrolig godt! Jeg elsker mat hvor man kjenner smaken fra de ulike råvarene og at man spiser mat av høy kvalitet. 

Vi fikk selvfølgelig med oss “goodie bag” hjem også: mer epler og mer eplemost. 😉

En ting er i alle fall sikkert og det er at jeg helt klart har dekt mine “5 om dagen” i løpet av denne flotte utflukten. Også sitter jeg igjen med masse inspirasjon og kunnskap og er veldig takknemlig for at jeg får være med på å se hvor maten vi spiser kommer fra og hvordan den blir dyrket frem sammen med gode tilberedningstips. 

Flere tips og oppskrifter med epler finner du på frukt.no, og husk Epledagen 17.oktober! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

2 kommentarer
    1. “veldig takknemlig for at jeg får være med på å se hvor maten vi spiser kommer fra……” Ja, det må jeg si…men positivt at landsbygda begynner å bli så spennende at du til og med kan tenke deg å ha din egen gård!!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg