Søtningsstoffer kontra sukker

Her er nok en artikkel som jeg har skrevet for Treningsforum.no:

Sukker kontra sukker – få oversikt over fordelene og ulempene

Det er mange meninger om både sukker og søtningsstoffer, og ofte kan det virke som at man aldri vil bli helt enige om hvor mye av hva som er greit.Uansett så er balanse et viktig stikkord, enten det er sukker, søtstoffer eller en annen mat- eller drikkevare.

Skadelig sukrose

Alle type karbohydrater er ulike typer sukkerarter. Forskjellen på de ulike sukkerartene er blant annet hvordan de er bygd opp strukturmessig og også dermed hvordan de vil påvirke blodsukkerstigning. Man har for eksempel sukrose, laktose (melkesukker) og fruktose.

Sukrose er det vi vanligvis refererer til som sukker og det er dette Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise mindre av. Det anbefales at maks 10 prosent av det totale energiinntaket kommer fra tilsatt sukker. Mye sukker er forbundet med økt risiko for diabetes, hjerte-karsykdom, overvekt og hull i tennene. Etter råd fra Helsedirektoratet burde alle aldersgrupper redusere inntaket av sukkerholdig drikke. Å bytte ut sukkerholdig drikke med sukkerfri erstatninger gir fordeler i form av at man sparer både på det totalte sukkerinntaket og antall kalorier. Men likevel så er lettbrusen skadelig for tennene fordi den lave pH-verdien ødelegger tannemaljen og dermed kan bidra til å gi syreskader.

Farlige E-stoffer?

Søtningsstoffer er en gruppe tilsetningsstoffer. Fordeler med å bruke søtningsmidler er at de inneholder betydelig færre kalorier enn vanlig sukker samt at det ikke gir noen skader på tennene. Mange er kanskje skeptiske til tilsetningsstoffer i maten, men husk at i Norge er det slik at en matvare ikke kan være tilsatt andre tilsetningsstoffer enn de som til enhver tid er godkjent av Statens Næringsmiddeltilsyn, så dette skal være trygt.

Tilsetningsstoffer og E-stoffer er det samme og bokstaven E står for EU-godkjent.

Søtningsstoffer brukes som sukkererstatning for å gjøre mat eller drikker søte. Det finnes hovedsaklig to kategorier av kunstige søtningsstoffer:Energifattige søtningsstoffer (kalles også intense søtstoffer) og energiholdige sukkeralkoholer. Sukkeralkoholer vil påvirke blodsukkeret noe, mens energifattige søtningsstoffer ikke tilfører energi til kroppen, noe som gjør dem gunstige for blodsukkerkontroll, spesielt hos diabetikere. Hvordan man reagerer på søtningsstoffer er selvfølgelig individuelt, men et høyt inntak av sukkeralkoholer kan for mange gi luft i magen og ha en lakserende effekt ved inntak av store mengder.

ADI-grenser

Flere studier viser at jo mer søtt man spiser, jo større er lysten på noe søtt. Hvis man kun ser på søtningsstoffer og hvordan dette virker inn på sultfølelsen så trengs det likevel mer forskning på disse områdene før man kan påstå at et høyt inntak av søtningsstoffer faktisk «gjør deg mer sulten». I Norge er det satt ADI-grenser (Akseptabelt Daglig Inntak) som sier noe om hvor mye som er anbefalt man får i seg per dag av ulike søtningsstoffer. Når et stoff har en ADI-verdi, settes det mengdebegrensning for bruk av stoffet i mat som skal sikre at denne verdien ikke overskrides. Mattilsynet har utført flere undersøker av hvor mye forbruker får i seg av stoffene for å se om regelverket beskytter forbruker godt nok. Helsemyndighetenes generelle råd er at barn under 3 år skal skjermes for kunstige søtningsstoffer. Årsaken til dette er at de dosene for søtstoff som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt.

Sukkerets egenskaper

Når man skal se på hvorfor søtstoffer brukes må man også se på hvorfor sukker brukes i næringsmiddelproduksjonen. Sukker har en ren søt smak som oppfattes som behagelig. Det er en smaksforsterker som også fremhever andre ingrediensers aroma. Sukker gir konsistens til produktet og den har også en konserverende effekt. Søtstoffer derimot har kun søt smak. Derfor må ofte de andre egenskapene til sukker erstattes av enten andre ingredienser eller tilsetningsstoffer.

Ellers så skulle jeg egentlig jobbe på Side2 i kveld, men det er blitt flytta. Derfor har det så langt i dag blitt et par timer med hjemmekontor før det nå straks blir en tur over til Sverige med kjæresten. 😀 

Gresk yoghurt <3

Ha en herlig onsdag! (Allerede snart helg igjen!! Skal si dagene går unna for tiden)

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar
    1. Tror egentlig mest på å spise det man vil i fornuftig dose samt lee litt på seg i tillegg 🙂 Viser seg jo stadig vekk at det som var sundt…blir farlig.. og omvendt..

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg