Fordeler ved å spise protein

Som de fleste av dere sikkert ved så trenger vi både karbohydrater, fett og protein for at kroppen skal fungere. Og siden jeg skal nyte disse herlige hjemmelagde proteinpannekakene til lunsj så slår jeg et slag for protein denne formiddagen:

FORDELER VED Å SPISE MER PROTEIN: 

– Protein er bygget opp av 20 ulike aminosyrer der 8 av disse kalles for “essensielle”. Dette betyr at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Med andre ord, kroppen klarer seg ikke uten. “Fullverdig protein” er mat som inneholder alle disse essensielle aminosyrene og dette kan blant annet melkeprodukter, egg, kjøtt, soya og fisk. 

– Protein har flere viktige oppgaver i kroppen og det er blant annet viktig til dannelsen av ulike enzymer, hormoner og antistoffer. Vi trenger også protein for reparasjon og vedlikehold. 

– Protein har den største termiske effekten sammenlignet med fett og karbohydrater. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye og metabolisere det man spiser. Med andre ord så bruker kroppen flere kalorier når du spiser og fordøyer protein i forhold til karbohydrater og fett. Mange opplever også at proteinrik mat gir bedre og lenger metthetsfølelse sammenlignet med når man for eksempel spiser et måltid som inneholder mye karbohydrat (det er først og fremst karbohydrater som påvirker og gir svingninger i blodsukkeret). 

– Proteiner er med på å bygge muskler og er målet å bli “større og sterkere” så er det derfor viktig å få i seg nok mat og proteiner etter en treningsøkt slik at kroppen har nok energi til å tilbasse seg nedbrytningen som blir satt i gang ved trening. Proteinene i maten blir brutt ned til aminosyrer som igjen blir brukt til å reparere og øke muskelmassen etter en treningsøkt. Økt muskelmasse vil også øke hvileforbrenningen og får du i deg for lite proteiner begynner kroppen å tære på muskelmassen.

 

Pannekakene er forresten laget av følgende

Gir cirka 6 middels store pannekaker:
4 egg
2 eggehvitter
0,5 dl soyamelk (kan selvfølgelig bruke vanlig melk også)
4 ss havregryn
200 gram cottage cheese
Kanel og kardemomme

Alt blandes i en blender og stekes i en liten stekepanne på svak-middels varme med litt smør.  Server med ønsket tilbehør, min favoritt er fryste bær og søtningsmiddel.

Ha en finfin høstonsdag! 🙂

– Silje Bjørnstad – 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg