Ulike meltyper har forskjellige næringsinnhold og bruksområder, og siktet hvetemel er det bakemelet som brukes mest i Norge. Men de siste årene ser man også en trend der stadig flere ønsker å prøve ut alternativer til det tradisjonelle hvetemelet. Eksempler på slike alternativer er blant annet mandelmel, amaranthmel, kikertmel, kokosmel etc.
Men hvilken meltype er sunnest?
Faktisk så er det ikke noe godt svar på det spørsmålet, for dette vil være avhengig av hva du skal bruke melet til. Ulike meltyper har forskjellige egenskaper, men et generelt råd er å velge de groveste meltypene og melvarianter med et høyere næringsinnhold.
Utmalingsgraden til kornet påvirker innholdet av næringsstoffer i det ferdige melet. Når hele kornet brukes, sier man at utmalingsgraden er 100 prosent. Innholdet av næringsstoffer reduseres med synkende utmalingsgrad og dette betyr at mel med lavere utmalingsgrad har lavere innhold av vitaminer, mineraler og fiber.
Les mer om ulike meltyper og næringsinnhold i denne saken jeg har skrevet for Side2 der blant annet ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, kommer med råd:
– Silje Bjørnstad –
Takk som deler:) mye vi ikke viste her:) ha en nydelig onsdag videre:)
Gamle skatter får et nytt liv: Takk for hyggelig kommentar, og ønsker deg en nydelig onsdag tilbake! 🙂