Alternativer til pasta, ris og potet?

For det første, nei, jeg sier ikke at man ikke skal spise pasta, ris eller potet, dette er faktisk mat med mange viktige næringsstoffer (og velg fullkornsvariantene da dette har høyere innhold av vitaminer, mineraler og fiber).

Dette er bare ment som inspirasjon til hvordan man kan variere hverdagsmaten og å prøve noe nytt som kan gjøre middagsmaten litt mer spennende. 😉

Har du for eksempel hørt om blomkålris eller hirsefrø?

Blomkålris

Blomkålris er en ypperlig erstatning for både ris og couscous. Den næringsrike grønnsaken har en nøytral smak så her kan du selv smaksette blomkålrisen med hva du måtte ønske, for eksempel urter, krydder eller soltørket tomat.

Riv blomkål på et rivjern eller ha den i en blender til du får riskonsistens. Deretter steker du blomkålrisen i en stekepanne sammen med litt olje eller smør på middels varme. Tilsett litt vann og smak til med pepper eller annet krydder.

 

Quinoa

Quinoafrøene er rik på proteiner og fiber samt at det også inneholder viktige omega-3-fettsyrer. Denne matvaren er fri for gluten og gir deg blant annet magnesium, fosfor, jern og folat.

 

Bokhvete

Bokhvete er verken hvete eller en kornsort. Dette er naturlig glutenfrie frø. Man får tak i både bokhvetegryn og bokhvetemel her i Norge og frøene kan brukes istedet for ris, mens bokhvetemel passer bra i for eksempel pannekakerøre, pai og kaker. Frøene inneholder blant annet en god del viktige mineraler som jern, kalium og magnesium.

Hirse

Hirsekorn inneholder ikke gluten og kan brukes i stedet for andre kornsorter, i supper, kroketter, kjøttpudding, puddinger og frokostblandinger.

Hirseprotein er overlegent bedre enn protein i hvete, ris eller mais. Denne matvaren er blant annet rik på jern, sink og magnesium.

 

 

 

Grønnsakspuré

Høres det kjedelig ut med kokte grønnsaker så kan grønnsakspuré være et godt alternativ for å få både barn og voksne til å spise mer grønnsaker. Her kan du variere med ulike grønnsaker eller blande sammen flere varianter. Kok grønnsaker og bruk en stavmikser til å lage for eksempel rotmos, kålrotstappe eller brokkolipuré.

 

BELGFRUKTER: Ulike bønner, linser og kikerter er gode vegetabilske proteinkilder som også er rike på kostfiber, jern, kalsium, magnesium og folat.

Kikerter og linser

Begge disse belgfruktene havnet nylig på topp10-listen i forbindelse med en kåring av de sunneste og mest nyttige grønnsakene og belgfruktene, utført av Svenske Livsmedelsverket.

Både kikerter og linser er gode vegetabilske proteinkilder som også har lav glykemisk indeks. Dette er næringsrik mat som blant annet kan skryte av å være en god kilde til blant annet kostfiber, jern, kalsium, sink, magnesium og folat.

 

Søtpoteter

Denne rotgrønnsaken er søtere enn vanlig potet og den kan både stekes, kokes, bakes i ovn og moses til puré. Den knalloransje søtpoteten er svært rik på betakaroten, i tillegg til å gi deg vitamin C, kostfiber og andre næringsstoffer.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –

3 kommentarer
    1. Hallo! Vi vil gjerne komme i kontakt med du som styrer denne siden. Kan dere sende oss en e-mail med prisene for sponset post på denne siden? Min epost er ingrid alfakrøll casinotopplisten.com Takk på forhånd!

    2. Cialis Gastritis Viagra Precio Generico Levitra Italiano [url=http://cialibuy.com]cialis[/url] Generika Cialis Potenzmittel Zithromax 5 Day Viagra Pills For Men

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg