Er banan sunt?

Er det en frukt jeg har hørt og blitt spurt mye om så må det være bananen som kommer på førsteplass.

“Bananer gjør deg feit” og “en banan inneholder flere hundre kalorier” eller “banan er en sukkerbombe” er bare noen av de kommentarene og spørsmålene jeg har fått høre. 

For det første, nei, du blir ikke feit av å spise en banan. En porsjon av en matvare alene er ikke det som fører til at du går opp i vekt, det er det totale matinntaket og dermed energiinntaket som påvirker dette. Spiser du mindre enn du forbrenner så vil man over tid gå ned i vekt, mens hvis man spiser mer enn det kroppen klarer å forbrenne så vil man merke at vekta går oppover. 

 

Derfor så har jeg samlet litt bananfakta:

– Ja, banan inneholder noe mer karbohydrater enn de fleste fruktslag. Derfor blir denne frukten sett på som et godt valg til treningsmat før og etter fysisk aktivitet fordi kroppen fort tar til seg næringen. 

– Ja, gulbrune bananer inneholder mer sukker enn gulgrønne bananer. Når en banan modnes (endrer farge fra gulgrønn til gulbrun) så blir stivelse brutt ned til sukker og frukten får også en tydeligere søtsmak. Gulbrune bananer er et bra valg hvis du trenger energi raskt, mens ønsker du en langsommere stigning i blodsukkeret spiser du den gulgrønne. 

– Men bananer innholder likevel mer enn bare sukker, som for eksempel vitamin C (10 mg av anbefalt døgndose på 75 mg), kalium (416 mg av anbefalt døgndose på 2900 – 3100 mg), vitamin B6 ( 0,37 mg av anbefalt døgndose på 1,2 mg). Frukten innholder en del fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. 

Kalium (K) mg 416
Magnesium (Mg) mg 35

I tillegg til å være et godt alternativ til treningsmat, dessert og mellommåltid er banan også en ypperlig ingrediens i bakst. Bak med bananer og få et naturlig søtt resultat slik at du helt slipper å bruke tilsatt sukker. Så ikke vær redd for å spise banan og vær heller glad for alle de gode næringsstoffene du får med på kjøpet ved å spise denne søte, gode frukten, fremfor å frykte “et mulig høyt innhold av sukker”. Med andre ord, nyt den med god samvittighet! 🙂

 
Her er en oppskrift på søt banankake uten tilsatt sukker:
4 godt, modne bananer
1/4 kopp rapsolje
1/4 kopp smeltet smør
2 kopper mel (for eksempel 1 kopp sammalt hvetemel + 1 fibra/mandelmel/kokosmel)
Frøene fra 1 vaniljestang (eventuelt 1 ts vaniljepulver)
4 egg
cirka 1 dl lettmelk
2 ts bakepulver
Kanel 

Pisk eggene til eggedosis og ha deretter i alle ingredienser bortsett fra bananene. Bland godt sammen. Skrell og skjær opp bananene og vend dem inn i røren. Smør en kakeform med olje eller smør. Hell i kakeføren og strø over litt kanel. Stekes på 175 grader cirka 30-45 minutter avhengig av ovn. 

Hvis du ønsker kan du tilsette noen hakkede nøtter.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad –  

3 kommentarer
    1. Geriatriks: Det virker veldig lite gjennomtenkt å gå på en sånn type diett både fordi det fører til at man får i seg for lite av blant annet proteiner og fett, og at hun i tillegg er gravid og setter helsen til sitt eget barn i fare gjør jo hele saken enda verre. Så med andre ord, ikke noe jeg personlige vil anbefale for å si det sånn!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg