Sunnere julesnacks og juledessert

Julen kan by på mange fristelser av det mer usunne slaget, men det finnes mange ingredienser som kan gjøre julekakene og julesnacks sunnere og mer næringsrikt. Husk også at det er viktig med matglede og at man skal kunne kose seg med julemat og julegodt sammen med venner og familie. Ikke bli hysterisk om du kanskje spiser litt ekstra i denne høytiden, men kos deg med både matlaging, baking og ikke minst det å smake på alt det gode julen har å tilby! 


(Copyright: Frukt.no)

Her er noen tips for sunnere julesnacks og juledessert – uten at det går utover smak eller julekosen:

Vaniljekesam er for eksempel et ypperlig alternativ til vaniljesaus og krem, mens sukrin og sukrinmelis fint kan erstatte sukker og melis i bakingen. Blant annet så vil desserter og julegodter med frukt gi deg viktige vitaminer og fiber, mens mørk sjokolade inneholder mer kakao enn lys og dermed gir deg mer antioksidanter.

Bruk gjerne magrere fløtevarianter når du lager desserter, bakverk og saus – da sparer du både fett og kalorier uten at det trenger å gå utover smaken. Andre magre meieriprodukter som for eksempel kesam gjør baksten saftig og god. Kesam kan også erstatte smør i en paideig. Desserter og julegodter med frukt vil gi deg viktige vitaminer og fiber. Mørk sjokolade inneholder mer kakao enn lys og jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao og antioksidanter inneholder den.

En sunnere juledessert kan for eksempel kan ovnsbakte epler med kanel og vaniljekesam eller fruktsalat med hakkede nøtter. Pepperkakerformer kan også brukes til å lage morsomme figurer av frukt og grønnsaker. 

Sunnere riskrem – 3 porsjoner  
200 gram cottage cheese  
2 dl Lett dessertfløte  
1 ts vaniljepulver (kan sløyfes) 

Pisk fløten til krem og bland sammen med cottage cheese og vaniljepulver. Rød saus lager du enkelt ved å koke opp 100 gram frosne jordbær/bringebær sammen med 40-50 gram sukrinmelis (smak deg frem) og 1/4 dl vann. La koke i et par minutter før du bruker en stavmikser til å få en jevn og glatt saus. Avkjøl og server sammen med riskremen.  

Hjemmelagde marsipankuler

 90 g mandelmel  
60 g sukrinmelis
2 eggehviter  
1-3 dråper mandelessens 

Bland sammen sukrinmelis, mandelmel, eggehviter og mandelessens. Tilsett mer mandelmel eller sukrinmelis ettersom hvor søtt du liker å ha det. La deigen hvile i cirka 15 minutter før du deler den i 12 like biter og triller kuler. Dypp gjerne marsipankulene i smeltet sjokolade til slutt og oppbevar kjølig. Hvis du ønsker kan du smaksette marsipanen med for eksempel noen dråper av ferskpresset appelsin, sitron, rom, konjakk eller lignende. 

Hjemmelaget fruktnøtt-sjokolade  
Mørk sjokolade (kokesjokolade, minst 70%)  
Hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner 

Smelt sjokoladen i et vannbad og tilsett ønsket mengde av hakkede nøtter/tørket frukt/rosiner. Fordel sjokoladeblandingen i små former og sett kjølig. 

Kesampiker – en sunnere variant av den tradisjonelle desserten «tilslørte bondepiker», 4 porsjoner
1 beger (3 dl) vaniljekesam
3-4 dl malt havregryn eller en blanding av ulike nøtter
1 glass lett-eplemos (eller hjemmelaget eplemos uten tilsatt sukker)

Rist havregryn/nøttene i en stekepanne til de får en gylden farge. Hvis du ønsker har du på kanel og sukrin. Avkjøl før du legger eplemos, havregryn/nøtter og vaniljekesam lagvis i porsjonsglass eller dessertskåler. Legg gjerne to lag av hver.

 

(Copyright: Tine)

Kokosbollekake
5 eggehvitter
5-6 ss sukrin
1 ts vaniljepulver
20 g kokos
5 plater gelatin

Glasur:
2 eggehvitter
2-3 ss sukrinmelis
Cirka 15 g kakao
2 plater gelatin 10 g kokos (pynt)

Stivpisk eggehvittene med sukrin, og bland deretter inn vaniljepulver og kokos. Legg gelatinplatene i litt kaldt vann i 5 minutter. Press deretter ut vannet og hell over 1 dl kokende vann. Hell dette over i eggeblandingen i en tynn stråle samtidig som du visper. Hell massen over i en ønsket form og sett i kjøleskapet.

Glasuren lager du ved å smelte gelatinplatene sammen med litt kokende vann (cirka 1 spiseskje). Stivpisk eggehvittene med sukrinmelis og bland i kakao og gelatin på samme måte som med selve kaken. Hell glasuren over kaken og strø over kokos. Sett inn i kjøleskapet slik at glasuren stivner.

Peppermynteknapper
1 dl sukrinmelis
2 ss fløte (gjerne lett dessertfløte eller matfløte)
4 dråper peppermynteolje
Sjokolade til å dyppe knappene

Bland alle ingrediensene godt sammen. Massen skal være ganske løs, men la den stå kaldt noen minutter dersom du vil ha en fastere masse å jobbe med. Trykk ut små knapper ved hjelp av et lite glass, eller rull små kuler. La knappene stivne i kjøleskapet.

Smelt sjokolade (gjerne sukkerfri/mørk) over et vannbad, og dypp knappene i sjokoladen. Oppbevar peppermynteknappene i kjøleskapet.

Jordbær-nisser
1 kurv friske jordbær
1 pakke philadelphia naturell eller annen kremost naturell
4 ss sukrinmelis
1 ts vaniljeekstrakt
Svarte sesamfrø til øyne (kan erstattes med noe som ligner)

Skyll jordbærene og skjær av det grønne. Kutt av toppen av jordbærene, dette skal være «nissehatt», og jordbær-bunnen blir «nissekropp». Pisk sammen smøreost, sukrinmelis og vaniljeekstrakt – blandes godt sammen! Ha blandingen i plastpose, press massen ut i en av hjørnene og klipp et passe stort hull i hjørnet. Fyll toppen av jordbærkroppen med osteglasuren, ha på «hatten» og sett på øyne. Bruk gjerne den hvite ostekremen til å lage «dusk» på «nissehatten» og knapper på «nissekroppen». Serveres med en gang eller oppbevar i kjøleskapet.

(Copyright: Frukt.no)

ENJOY! 

Flere tips og oppskrifter til en sunnere jul finner du blant annet på hjemmesidene til frukt.no

– Silje Bjørnstad – 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg