Nøkkelhullsmerking eller trafikklys-merking?

GOD SØNDAGSKVELD! 🙂

Etter 8 timers jobbing og 2 timers trening er det nå sofasliting som gjelder resten av kvelden for min del. 

Skal si det har vært relative varierende temaer i artiklene jeg har skrevet for Side2 i dag, men en av det jeg personlig syntes var noe av den mer interessante og samfunnsnyttige “nyheten” er dette:

Velger sunnere med trafikklys-merking

Trafikklys-merkingen går ut på at de ulike produktene får et rødt merke om det klassifiseres som usunt, gult merke indikerer midt på treet og grønt merke betyr at dette er et sunt produkt.

Ifølge Thorndike og hennes forskergruppe viser deres resultater at trafikklys-merking fører til klare endringer i kjøpsmønstre hos forbrukeren.

– Disse siste funnene viser at merking og produktplassering kan fremme sunne valg som holder seg på lang sikt, sier Anne Thorndike.

Hun mener at man nå må videreføre effektive måter å fremme sunne valg på til andre arbeidsplasser, kantiner, institusjoner og i dagligvarebutikker.

Thorndike sier resultatene viser at det er mulig å få folk flest til å spise sunnere uten at man trenger å tape penger.

– Mange næringsdrivende er redde for at de røde etikettene vil redusere det samlede salget. Men i virkeligheten så vi bare en forskyvning i typen valg, mens totalsalget holdt seg stabilt, forklarer forskeren.

Thorndike påpeker samtidig at hun er i tvil om den norske nøkkelhullsmerkingen virker like godt. Hun tror at trafikklysmerkingen er spesielt effektiv forde de fargekodede symbolene forstås av alle.

– Mange merkeordninger peker bare ut de sunne valgene, og derfor vil kundene fortsette å kjøpe usunne valg uten det lille dyttet som påvirker dem til ikke å velge det produktet, mener hun.


HELE ARTIKKELEN KAN DU LESE HER

Dette var en amerikansk studie, men jeg tror helt klart at trafikklys-merking kunne bidratt til at norske forbrukere også ville fått det enklere med å velge de sunneste mat- og drikkevarene. Ikke minst ville det kanskje blitt lettere for barn og unge å velge de sunnere valgene ved en slik fargeguide. I dag har vi jo Nøkkelhulls-merkingen, og matmerking i seg selv er veldig bra. Men samtidig tror jeg mange blir forvirret over at for eksempel enkelte pizzatyper og lignende blir merket med Nøkkelhullet hvis man ikke har større forståelse for hva denne merkingen egentlig betyr. Nøkkelhullsmerkede varer inneholder mindre fett, salt, sukker og mer fiber sammenlignet med matvarer innenfor samme gruppe. Med andre ord så vil for eksempel en Nøkkelhullsmerket pizza være et sunnere valg sammenlignet med en annen pizza i frysedisken, men det betyr likevel ikke nødvendigvis at det er så innmari sunt og næringsrikt sammenlignet med maaaange andre matvarer i andre kategorier. 

Nå er det imidlertidig sendt ut nye forslag til revidert nøkkelhullforskrift ut på høring (ble gjort på fredag denne uken). Forslaget omfatter blant annet innstramming av krav til innhold av salt, mettet fett, sukker og fullkorn i nøkkelhullprodukter. Det er også forslag om nye matvaregrupper i merkeordningen. De nye reglene skal i så fall gjelde fra 1.januar 2016.  Så dette ser jeg på som en positiv utvikling i alle fall. I tillegg håper jeg at dette bidrar til at matvareprodusentene vil jobbe mer for å tilby sunnere varianter og produkter til forbrukerne og får å få Nøkkelhullsmerket på sine varer. 

Vel, det var bare noen tanker og opplysninger fra dette “matvraket”. 😉

Ha en herlig kveld 😀

– Silje Bjørnstad – 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg