Barnevennlige grønnsaker og oppskrifter

Hei og god onsdag!

Her om dagen skrev jeg en artikkel på Side2.no med tips om hvilke grønnsaker man bør servere til barna. I utgangspunktet bør man jo selvfølgelig variere med ulike frukt og grønnsaker, men det er viktig å huske på at barn og unge ikke nødvendigvis smaker det samme som deg og meg. 

Så enten om du er forelder, barnevakt, storesøster, storebror, onkel eller tante så oppfordrer jeg til å by på grønnsaksmos, fargerike smoothies, og fat med oppskjært frukt og grønt for å øke inntaket hos smårollingene. 

For det første så vær klar over at barn kopierer matvanene til sine foreldre og andre voksne man ofte er sammen med. Med andre ord, spiser ikke du frukt og grønt så er det stor sannsynlighet for at ikke de minste gjør det heller.

Ett tips er å by på grønnsaker som ikke har så sterk smak, for eksempel gulrot, agurk, minimais, cherrytomater og sukkererter. Barna liker også vanligvis konsistensen på potet, gul/grønn squash, kålrot og gresskar, ifølge Frukt.no.  

For å få de små til å like ny mat kan det være lurt å tilby barna den samme maten, bare tilbered på ulike måter, for eksempel i form av mos, kokt, bakt i ovn, puré og lignende. 

Ett annet råd er å la barna ta del i matlagingen. La de være med på å velge ut grønnsaker, dele opp, prøvesmake og så videre. 

Slenger også med noen barnevennlige oppskrifter som er verdt å prøve, både med og uten barn! Bruk kreativiteten når du lager mat, da blir alt så mye morsommere! 😀

Det tøffe potettoget

Bakte poteter som er tøffere enn toget! Kjempeartig liten rett å servere i barnebursdager i stedet for pølser og pizza. Varier fyllet etter eget ønske og fantasi.

Ingredienser

  • 2 stk bakepotet
  • 4 dl pastasaus – gjerne bolognese
  • ½ stk finhakket rød paprika
  • ½ stk finhakket gul paprika
  • 4 ss revet hvitost
  • 6 stk rød cherrytomat eller gule
  • ½ stk gul squash til “hjul”
  • ½ stk slangeagurk til “hjul”
  • finhakket kruspersille

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200°C.

Vask potetene godt og stikk noen hull i dem. Legg potetene i en langpanne eller i en ildfast form, og bak dem i ovn til de er møre – ca. 1 time.

Del potetene i to og ta ut det meste av innmaten. La det være igjen ca. 1/2 cm tykke vegger.

Finhakk paprikaen og bland potetinnmaten,hakket paprika og halve cherrytomater med sausen. Hold igjen 3 tomater til “hengefeste”.

Fyll potetene med fyllet og ha revet hvitost på toppen. Gratiner de halve potetene i ovn på 225°C til osten er gyllen (ca. 5 minutter).

Lag et tog av de fire halve potetene ved å lage “hjul” av agurkskiver og squashskiver og cherrytomater som “hengefeste” mellom vognene (se bildet).


(Copyright: Frukt.no)

Grove bokstavrundstykker med gulrot

En herlig oppskrift på rundstykker med revne gulrøtter som gjør rundstykkene ekstra saftige.

Ingredienser

  • 50 g gjær
  • 5 dl lettmelk
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • 2 ss soyaolje
  • 1 dl linfrø
  • 2 stk gulrot
  • 2 dl havregryn
  • 300 g sammalt hvete, fin
  • 300 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bakebolle. Varm melken til den er fingervarm. Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett salt, honning og olje. Rør inn linfrø, grovrevne gulrøtter og havregryn. Elt inn mel til en passe fast deig som slipper bollen. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut av bakebollen og form til bokstaver som settes på et stekebrett eller i en langpanne med litt avstand imellom. Etterhev i ca. 30 minutter.

Pensle rundstykkene med sammenpisket egg. Stek dem ved 225 grader midt i ovnen i ca. 10 minutter. Avkjøl dem på rist.

Deigen kan også formes til 2 brød. Brødene stekes ved 200 grader på nederste rille i ca. 20 minutter.

Grove bokstavrundstykker med gulrot
(Copyright: Frukt.no)

Grønn snacks med dipp

Herlige sprø og friske grønnsaker og en frisk og supergod dipp til! Serveres når som helt og hvor som helst – uten dårlig samvittighet!

Ingredienser

  • 500 g gulrot i staver
  • 500 g slangeagurk i staver
  • 2 stk rød paprika i strimler
  •  
  • Dipp:
  • 4 dl yoghurt naturell
  • 4 ss ketchup
  • ½ ts salt
  • 1 ss sukker
  • 2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Grønnsakene anrettes i skåler eller på et fat og serveres med dipp til.

Grønn snacks med dipp
(Copyright: Frukt.no)

Grønnsaker og fisk i foliebåt

Ingredienser

  • 300 g laksefilet
  • 300 g torskefilet
  • 1 stk fennikel
  • ½ stk løk
  • 2 båt hvitløk
  • 8 stk grønn frisk asparges
  • 8 stk rød cherrytomat
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss hakket frisk koriander

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200°C.

Rens og skjær fennikel og løk i skiver, finhakk hvitløken og del asparges i to. Skjær fisken i terninger.

Smør olje på et ark tykk steke- eller grillfolie og legg grønnsakene i bunnen.

Ha fisketerningene oppå og cherrytomater og urter på toppen.

Press over litt sitronsaft og pakk folien godt sammen på toppen.

Legg pakkene midt i ovnen i ca. 25-30 minutter.

Kjempefine å ha på grillen også. Legg da pakkene på grillrisen og grill dem i ca. 15 minutter.

Server bakte poteter eller ris til.


(Copyright: Frukt.no)

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

 

2 kommentarer
    1. Geriatriks: Planene klare? En av de største utfordringene når det gjelder barn og unge er å redusere inntaket av sukkerrikt godteri, saft og brus, og få dem til å spise næringsrike frukt og grønnsaker. Så å informere og å gi tips om hvordan dette kan gjøres enklere som en utdannet ernæringsfysiolog har da virkelig ingenting med barneplaner å gjøre. Nei, jeg er ikke sur, jeg bare tar jobben min på alvor 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg