Sunnere kjeks og biffmiddag

God søndag 🙂

Før helgen ble jeg spurt om tips og råd angående kjeks fra KK.no. Noe av det som bidrar til at mange kjeksvarianter ofte blir “tomme kalorier” skyldes et høyt innhold av sukker og fett (og da av den usunne typen):

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog, forteller at mange kjeksvarianter inneholder mye usunt fett og sukker, samt lite fiber og protein, noe som resulterer i at disse ikke bidrar med de gode næringsstoffene kroppen vår trenger. 

Dersom du ønsker å unngå de verste kaloribombene i kjekshyllen mener Bjørnstad du bør se etter de variantene som inneholder mye fiber, lite sukker og lite fett.  

– Unngå de med sjokoladetrekk og kremfyll, og velg heller kjeks med for eksempelnøtter og tørkede bær. I tillegg bør du se etter de som er laget med en grovere meltype, fullkorn eller havre.

Hun mener det også kan være en idé å lage kjeks selv fra bunnen, da du på denne måten har full oversikt over hva de inneholder.

– Det beste er å lage sine egne kjeks der man selv vet hva slags ingredienser som er blitt brukt, og dermed kan man også redusere sukkermengden, bruke en grovere meltype eller havregryn og kanskje tilsette noen frø og nøtter for å gjøre kjeksen både sunnere og mer næringsrik.

– Biter av mørk sjokolade vil også være bedre enn tradisjonell melkesjokolade da den mørke varianten har et høyere kakaoinnhold som bidrar med flere antioksidanter. Unngå et høyt innhold av sukker ved å gjøre kjeksen naturlig søt med ingredienser som for eksempel banan, honning eller tørket frukt, sier hun.

Hele artikkelen finner du her:
“Styr unna disse i kjekshyllen” 

Her finner du noen forslag til sunnere kjeksvarianter:
Myke banankjeks
Havrekjeks
Sunnere chocolate chip cookies

Glutenfrie honningkjeks 

Men fra kjeks til sunn biffmiddag. Biffen som ble kjøpt på Mathallen i går var helt nydelig og sammen med tilbehørt som stekt løk/paprika/champignon, agurk, mais og blomkålmos så er dette faktisk den beste biffmiddagen som jeg selv har laget hjemme. 

Det trenger ikke å være så fancy og komplisert, og ofte har råvarene en smak som ikke trenger å “pyntes på”. 

Naturlig, ren og næringsrik mat som smaker fantastisk godt er i alle fall noe både ganen og kroppen min setter stor pris på! 😉

– Silje Bjørnstad – 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg